CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, April 14, 2014

Bukan Untuk Kita



Hujan turun dengan lebat sekali membasahi bumi Bandar Sunway. Kelihatan beberapa orang pekerja binaan BRT (Bus Rapid Transit) dan pegawai polis mengawal lalulintas dihadapan tempat kerjaku. Sejak catuan air bermula (walaupun rumah di Rawang tak selalu kena) aku sangat bersyukur apabila hujan turun menyembah bumi. Berbeza dengan reaksiku dahulu yang akan bersedih ketika waktu hujan..jangan ditanya kenapa sebab emosi aku akan automatik begitu sebaik sahaja langit mendung.

Tapi...

Empangan masih kering. Hujan bagaikan tidak turun ditempat tadahan air. Apa yang terjadi?

Jumaat lepas, naqibahku menyambung tajuk pembentangan "Dari Mana Hendak Ke Mana" yang berkisarkan tentang kejadian manusia dari mula sehinggalah ke penghabisan (mati) turut diselitkan penemuan scientist Barat yang mengatakan bahawa Al-Quran itu benar..ada juga teori- teori scientist yang pada kesimpulannya menyatakan ada kuasa besar yang menciptakan alam ini. Ye sebagai umat Islam, kita dah diberikan buku manual paling terer iaitu Al-Quran..yang menceritakan segala hal yang merangkumi kehidupan seharian dan juga kehidupan selepas mati..jadi apa lagi yang korang nak?

Ok berbalik kepada isu air..naqibahku menyatakan yang ada hikmah hujan yang turun dengan begitu lebat tapi empangan masih tahap kritikal..ini kerana Allah menurunkan hujan untuk haiwan dan tumbuhan bukan unuk manusia. Haa..apa-apa pun wallahua'lam..

Kenapa macam ni? Ini dugaankah? Bala Krishnan kah?

Bagi aku ini mungkin dua-dua. Dugaan untuk menguji kesabaran mukmin dan juga bala kerana banyak sangat kemaksiatan yang berlaku dinegara kita. Dengan pesta segala dan pentadbiran yang...............malas nak komen...

Apa-apa pun kita sebagai hamba dan khalifah Allah di muka bumi ini jangan leka lagi! Lantaklah ada yang ramal kiamat itu 2015 ke esok ke sebab kiamat untuk kita adalah apabila Izrail datang menjemput. Banyakkan amalan dan sayangilah orang sekeliling supaya ada yang mendoakan kamu apabila kamu sudah tiada....

Monday, April 7, 2014

Quran Cantik Quran Buruk



Al-Quran kitab suci Allah yang diibaratkan seperti penunjuk arah ke jalan yang benar kepada umat manusia. Aku ada empat Al-Quran...tiga tafsir (English, Bahasa Indonesia dan Bahasa Melayu) dan satu Quran percuma yang aku dapat ketika belajar di CENFOS IIUM.

Tapi malangnya aku cuma 'merasa' kepentingan dan kegalauan tanpa Quran pada umur 26 tahun..hmm selama ini apa yang ada dalam hati kau Norlyana Nasrin?! Astaghfirullahalazim! Aku tertinggal kesemua Quranku di rumah keluarga (Rawang aka California..ehey~) Hati rasa tak tenang dan semakin kacau kerana agak lama juga meninggalkan kitab suci itu (saya ABC aka Allah Bagi Cuti). Kiranya kalau dirumah ketika ABC, sebelum tidur boleh aku selak tafsir sebab memang tempat tidur aku merangkap perpustakaan kecil aku. Hehehe pandai ayah aku pilih katil walaupun ada lambang Superman dan sangat colourful. Sebelum ni rasanya aku ada konsikan gambar katil aku..hahaha kalau rajin silalah cari entri tu..(nampak tak betapa distracted aku ni)

Berbalik kepada cerita aku dan Al-Quran..zaman mengaji dulu aku dengan kakak aku kongsi-kongsi je Quran. Kiranya aku akan tunggu dengan rehal kosong sementara kakak aku mengaji dan bila dia dah habis mengaji aku ambil Quran yang dia pakai dan buka mukasurat yang patut aku baca. Dulu aku lembab tang-tang mengaji maka aku selalu mukasurat yang depan-depan. Bayangkan sekali baca kira-kira empat baris je macam tu padahal aku beratur nak mengaji tu boleh kata berjam jugalah. Maka setelah beberapa ketika aku hilang minat dan terus tak mahu pergi mengaji..setiap kali kena paksa, aku pergi tapi bukan ke surau tapi memanjat bukit atau merayau ikut suka hati aku. Bila nampak ada budak-budak balik mengaji, baru aku balik rumah. Nampak tak kenakalan tahap petala aku tu?

Quran buruk aku merupakan quran yang paling aku suka dan sayang. Walaupun tafsir dalam Bahasa Indonesia yang bisa memutar-mutarkan kepala gue tapi banyak kenangan aku dengan Quran ni. Quran buruk inilah yang menjadi saksi peristiwa aku menjadi trauma untuk mengaji (sampai sekarang masih ada tapi aku gagahkan juga nak mengaji!) dan banyak hasil contengan di Quran buruk ini. Contengan mengesan tajwid bukan contengan kosong semata-mata..Quran inilah merupakan Quran pertama yang aku khatamkan..alhamdulillah..walaupun aku masih banyak kekurangan dan kadang-kadang bacaan aku kucar-kacir dek tinggal lama tapi Quran itulah yang akan aku cari dulu. Quran buruk aku berwarna maroon dan bersaiz A6..senang dibawa kemana sahaja dan memang selalu aku bawa cuma entah macam mana minggu ni aku boleh tertinggal Quran aku tu dengan Mathurat aku sekali...rasa macam nak tumbuk diri sendiri....

InsyaAllah esok aku akan balik ke Rawang aka California untuk ambil Quran aku dan beberapa barangan ufufu..

p/s: Naik gila aku memikirkan yang esok aku kena buat 960 metal agar untuk budak-budak Envi nak pakai Khamis ni..huhu..doakan aku kengkawan~

Monday, March 31, 2014

Ujian


Boleh migraine hari-hari kalau dok fikir ujian yang datang menimpa-nimpa. Waa dah la x selalu update blog tapi sekali update nak cerita pasal ketensionan ahahaha sengal....tapi serius ujian yang menimpa kali ni betul-betul buat aku sakit jiwa + hormon memang tengah x stabil...

Ujian + hormon x betul = menangis sorang-sorang dalam kereta

Tapi..Allah sayang aku...elok masa aku tengah sedih, IKIM fm boleh pula ada slot usrah yang membincangkan tentang ujian dan kesedihan masa aku tengah nangis-nangis tu..Allahuakbar! Aku nangis lagi tapi nangis sebab fikir yang aku ni baru diuji sedikit dah lumpuh dan hilang semangat sedangkan ramai lagi umat Islam yang tengah diuji di negara-negara yang bergolak ataupun yang nampak aman tapi umat Islam ditindas. Apa sangat ujian yang menimpa aku ni kalau nak dibandingkan dengan mereka? Manja sangat kamu ni Norlyana Nasrin!

Maka sila doakan aku untuk menjadi setabah kanak-kanak Syria yang masih boleh tersenyum meskipun lapar dan 529 ikhwan yang dijatuhkan hukuman mati.

p/s: baru start nak buat bisnes kecil-kecilan menjual abaya/jubah. Ambil dari Abaya Sifu yang kualitinya memang terjamin dan yang paling penting mengikut syarak. Sila lawat Abaya Nasrin ye (^-^)

Saturday, March 15, 2014

Hujan Rahmat~



Masalah air disebabkan cuaca kering sekarang membuatkan ramai yang naik gila dan bertambah gila apabila kehilangan MH370 dicari dengan menggunakan khidmat bomoh lantas menjatuhkan nama Malaysia ke tahap paling tak boleh blah dalam sejarah peradaban dunia. Yehet?!

Alhamdulillah sedang aku menaip ni hujan tengah turun dengan mencurah-curah..angin sejuk yang bisa menenangkan hati yang sedang walang...eeh la tahzan Norlyana Nasrin! InsyaAllah ada hikmah disebalik ujian-ujian yang menimpa. Yakin dengan Allah!

Dahulu ketika zaman keluarga aku menyewa di Kampung Melayu Batu 16, boleh aku katakan yang kami hampir tak ada masalah dengan sumber air kerana air yang digunakan datang dari sumber semulajadi (air bukit) maka memang tak pernah nampak bil air kat rumah aku tu...air disalurkan melalui generator dipasang oleh ayah aku. Seronok, memang seronok dan sejuk gila! Pernah aku tertidur dalam bilik air...serius aku tak tipu!

Didepan rumah aku dulu ada jeram. Sebagai budak perempuan yang hidup dalam kawasan hutan (eh?) aksi terjun jeram itu merupakan aktiviti biasa buat aku tapi...setelah semakin ramai manusia yang duduk di kawasan atas bukit, semakin kotor air jeram dek perbuatan mereka yang menyalurkan air longkang dan buang sampah ke dalam laluan air jeram. Perlahan-lahan aku melihat jeram yang pernah menjadi tempat kesukaanku dicemari dengan sampah dan benda-benda kotor.

Manusia...hahaha makhluqot yang sangat pelik dan bermacam kerenah (cakap macam aku ni sedara-mara Do Min Jun aka alien je..)

"Apahal tak ada air ni! Ni mesti salah XXX tak nak buat empangan!"

"Jerebu lagi! Ni semua salah Indonesia!"

"Pesawat hilang?! Ini semua salah......" dan segala teori konspirasi pun keluar.......

Nampak tak? Bila sesuatu terjadi kita suka menyalahkan orang lain dan kadangkala lupa terus tentang Sang Pencipta yang sememangnya sebaik-baik Perancang? Siapa? Allah S.W.T. Aku pun kadang-kadang jadi macam tu juga dan aku gelarkan saat itu sebagai keadaan luar sedar. Sebab ketika itu lupa Allah...auch rasa sakit pula dada ni tiba-tiba! Bila ditimpa ujian/masalah/dugaan, terus marah dan tak boleh bersabar. Padahal itu tanda kasih sayang Allah kepada kita.

"Ko gila apa tanda kasih sayang macam ni?!"

"Ohorat! Meh sini aku tendang ko sebagai tanda kasih sayang!" =.="

Tanda kasih sayang sebab Allah rindu akan doa dan rintihan kita kepadaNya sebenarnya.

Kita nak macam-macam tapi tak nak usaha dan doa...ini apakah?!

Isu air. Nampak tak sekarang ramai yang mula solat hajat untuk minta Allah turunkan hujan? Sedangkan kawan sekerja aku yang berbangsa India juga menyarankan aku untuk solat hajat sebab dia sendiri tak larat dengan catuan air dikawasan perumahan dia.

Isu jerebu. Sama juga, ramai yang berdoa semoga kualiti udara bertambah baik dengan penurunan hujan. InsyaAllah...dan alhamdulillah Allah turunkan hujan pada hari ini. Mudah-mudahan kualiti udara bertambah baik.

Isu MH370. Boleh kata tak kira bangsa akan tulis 'Pray for MH370' kenapa tidak 'Where is MH370'? Ini kerana mereka sendiri percaya yang hanya kuasa yang diatas sana sahaja yang dapat membantu dalam pencarian pesawat yang hilang itu. Berdoa..berdoa dan terus berdoa. Tadi ada pengumuman yang mengatakan ada kemungkinan pesawat itu dirampas jadi kita harus banyakkan berdoa supaya mereka semua berada dalam keadaan yang selamat.

Solat dan doa..menunjukkan manusia yang kini cenderung kembali kepada Sang Pencipta setelah berusaha. Satu perkara yang positif bagi aku.

Setakat rintihan dan amarah tanpa usaha sememangnya tak akan mendatangkan apa-apa.

"Panggil bomoh itu kan satu usaha? Sekurang-kurangnya dia nak tolong cari dari ko yang asyik nak komen je!"

Hmmph usaha ini ada dalam pelbagai medium/cara. Kalau guna cara syirik/sihir yang terang-terang menduakan Allah anda rasa bagaimana pula? Astaghfirullahalazim..

Post yang ditulis setelah berfikir..hmm mungkin ada yang nak menambah atau membetulkan aku. Okey boleh je aku tak kisah. Sama-sama kita doakan yang baik-baik sahaja. (^-^)

Sunday, March 9, 2014

Al-kisahnya~



Macam lama je aku tak update blog aku ni...keskeskes nampak tak konon sibuk kalah PM hahaha...tapi serius aku memang sibuk pun~

Rutin pagi je lepas solat Subuh aku dah gerak g kerja walaupun boleh kata dekat dengan rumah sewa. Ini disebabkan oleh adik-adik students dah mula masuk sem maka kekurangan tempat meletak kereta agak meruncingkan ye di universiti ini...untuk mendapatkan tempat letak kereta percuma + dekat maka aku datang awal..eh tak apa aku lagi suka sebab sebelum mula kerja, aku boleh baca Mathurat dulu..haa nampak tak hikmahnya?

Habis je membaca boleh sarapan dan relaks minda sebelum memulakan kerja. Sekarang aku dah berpindah ke pejabat di tingkat 5. Masa di tingkat 7, aku seorang je perempuan dalam bilik tu maka untuk mengelakkan aku rasa tak selesa, aku dipindahkan ke tingkat 5 dimana kesemua didalam bilik pejabat itu adalah perempuan. Tambahan pula, aku senang menunaikan solat di bilik pejabat ni + lab Microb aku pun di tingkat yang sama jadi senang la jika cik supervisa mencari aku.

Aku rasa aku ada tabiat yang agak pelik...aku suka gelarkan bos-bos aku dengan panggilan yang aku suka. Aku tak adalah menghina ke mengejek tapi entah aku rasa lebih relaks bila aku ada panggilan lain untuk mereka macam time Kevin dulu pun aku panggil dia Ah Bin tak pun Incik Bos..kali ni untuk supervisor aku ni,aku senang gelarkan dia Cik Supervisa hehehe tahu je budak-budak tu bila aku tanya "Ada tak Cik Supervisa cari akak?" (oh ni zaman ketika aku masih di tingkat 7). Orang lain mau tergelak bila aku gelarkan supervisor macam gitu tapi..serius kalau tak aku rasa macam susah nak get along dengan dia.

Kelas praktikal dah mula hari Jumaat hari tu tapi..aku ambil cuti sebab kena hantar kereta aku g servis sebab beberapa minggu yang lepas aku accident dan aku rasa macam pelik-pelik je kereta aku tu tapi disebabkan terlalu sibuk, aku tangguhkan sampailah hari Jumaat dua minggu lepas, kereta aku leaking dan mula berasap. Alhamdulillah masa tu aku dah selamat sampai kat rumah aku kalau tak mahu aku menangis tengah-tengah highway tu huhuhu...yang ni pun sebab ada pakcik Singh yang tegur kalau tak sampai ke sudah aku tak perasan. Tadi sebelum nak balik Sunway ni pun..aku perasan ada leaking masa nak isi minyak..gelabah + takut aku berhenti dan call ayah aku. Patah balik ke rumah dan biar ayah aku periksa..sudahnya lepas Maghrib baru aku teruskan perjalanan balik Sunway ni huhu...

Okeylah aku rasa sampai sini aku update buat kali ni..sila lawat blog novel aku yang tak seberapa Kisah Kita  & Isteriku Ratu Ais . Oh ye ada satu cerpen yang aku buat ada libatkan nama Inche Gabbana hihi..jangan risau, aku minta izin dia dulu baru aku post (^-^)

p/s: pray for MH370..apalah nasib mereka..harap yang baik-baik sahaja

Tuesday, February 25, 2014

Seorang Hafizah dan Seorang Pejuang



Bertemu empat mata dengan ibu kepada sang pejuang. Tak sangka..kecil sungguh dunia ini. Serasa aku baru beberapa minggu lepas aku teringatkan tentang sang pejuang dan kini ibunya merupakan naqibahku. Terkejut sungguh bila mengetahui ustazah yang datang menjemputku ialah ibunya.

Ibu sang pejuang merupakan naqibah kumpulan usrah yang baru aku sertai. Dengan niat untuk berubah dan memperbaiki segala kekurangan, aku menyertai usrah melalui Jom Usrah di Facebook. Rupa-rupanya Jom Usrah itu kira dibawah IKRAM dan hari Sabtu yang lepas aku menyertai program qiamulail.

Perasaan? Seronok walaupun dalam mulanya aku bimbang tentang persepsi orang tapi semuanya berubah setelah aku tekadkan hati dan niat. Program qiamulail itu untuk akhawat maka dengan seronok aku bergaul dengan makcik-makcik dan sesiapa sahaja yang dekat dengan aku. Ahli paling muda dalam usrah yang sama dengan aku ialah seorang gadis yang berusia 19 tahun. Seorang hafizah dan bercita-cita untuk menjadi doktor psikologi. Dari segi percakapannya sahaja aku dapat mentaksirkan peribadinya. Dalam kelembutan ada ketegasan dan yang paling penting pandai membawa diri.

Ibu sang pejuang juga merupakan seorang hafizah dan seorang daie di jalan Allah. Terus terang aku katakan yang aku senang dengannya. Siap menjemput datang ke rumah setelah mengetahui yang aku berkawan dengan anaknya. Bait kata-katanya penuh dengan nasihat dan tunjuk ajar. InsyaAllah aku akan bertemu dengannya setiap Jumaat dan pastinya aku menanti-nantikannya (^-^)

Doakan aku menjadi seorang manusia yang lebih baik dari sebelum ini. (^-^)

Wednesday, February 19, 2014

Mari meng'update'



Assalamualaikum~

Lama juga la aku tak update apa-apa kat blog ini. Serius..aku makin sibuk sekarang. Penat woo~siap kena perli-perli dengan si Syafiq dengan Khoo nak-nak kitorang baru lepas pergi seminar hari Isnin hari tu dan cik Supervisa aku tu nak report untuk setiap training ke seminar ke yang aku pergi keskeskes (gelak sedih)..mau tiap-tiap hari budak-budak tu dok bahan aku pasal report yang tak siap-siap tu huhuhu....

Pasal menyewa bilik, alhamdulillah aku dah menyewa sebuah bilik kat sebuah apartment dekat area Subang Jaya. Kongsi bilik dengan sorang budak yang study kat UniTAR. Dekat la dengan tempat kerja aku tapi tak adalah sampai nak jalan kaki hehe gua tak begitu rajin nak berjalan~baru semalam aku pindah situ tapi hari ni dah balik Rawang balik sebab bantal, sejadah, pinggan mangkuk, selipar semua aku tak bawa..hehehe nampak sangat tak sedia nak pindah..semalam juga aku tersepak penutup besi dalam bilik air. Tak sampai sejam aku pindah masuk dah berdarah ibu jari kaki..hahaha macam-macam..tapi serius sakit..

Hari tu novel aku Isteriku Ratu Ais disiarkan kat Penulisan2u tapi...entah macam mana terlari masuk ke bahagian cerpen. Ramai juga yang marah sebab macam cerita tergantung huhu macam mana tak tergantung..dah kata pun novel maka adalah sambungan-sambungannya..insyaAllah sambungan novel aku tu akan aku buat bila aku ada masa okey?

Disebabkan tak lama lagi semester baru akan dibuka jadi aku dengan cik Supervisa aku memang sangat busy membuat persiapan untuk kelas-kelas..bayangkan cik Supervisa aku sampai makan tengah hari pun pukul 4 maka aku tak ada hak nak merengek-rengek menggedik konon frostbite sebab duduk dalam cold room lama sangat huhu..cerita pasal cold room, tadi aku periksa SIM medium dalam cold room tu..banyak juga yang bukan separa pepejal maka haruslah dibuang...huhu jadi pertambahan kerja untuk aku dan cik Supervisa..tapi dalam sibuk-sibuk pun, semalam cik Supervisa izinkan aku balik awal hahaha pukul 4.10pm aku dah balik sebab semalam kan hari pertama aku pindah masuk ke bilik sewa aku tu huhuhu....

Okeylah ni jela yang aku nak cerita..insyaAllah kalau tak ada apa-apa aku update lagi (^-^)

Share it