CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 10, 2015

Am I a Writer or just a Nuisance?

[kredit]  


Tajuk.....

Sejak mula menulis untuk disiarkan di blog (Mac 2013 tak silap aku), aku dah buat banyak jugalah cerpen dan bab-bab novel yang kekadang bila baca rasa nak hantuk kepala sendiri ke dinding.

Kebanyakannya dibuat secara impulse. Ikut suka aku bila aku rasa nak tulis, aku akan mula menaip. Taip dan taip sampai aku rasa 'Okay dah cukup!". Cerita yang selalunya ditaip secara spontan dan ye alhamdulillah Allah berikan aku idea ketika menaip.

Pada mulanya panjang ke pendek ke cerita itu tak menjadi soal buat aku sebab bagi aku, cerita aku, cara aku! Nak baca sila, tak nak baca pun aku tak paksa. Hahaha gila poyo!

Bila ada yang baca dan bagi komen, aku memang seronok baca komen-komen mereka. Kalau ada komen yang negatif pun aku tak berapa nak kisah dan aku cuba cari sebarang pembaikan yang boleh aku buat. Tak apa, tak semua orang suka jalan cerita yang aku buat kan?

Lama kelamaan ada yang minta aku bukukan koleksi cerpen tak pun novel aku tu...huhuhu mula-mula aku rasa takut juga sebab apakah ada orang yang nak membeli buku tulisan si sengal ini? Jadi aku bergabung dengan kawan-kawan se'gila' dan se'sengal' aku untuk terbitkan buku aku tu.

Kerja aku cuma menulis dan yang lain diorang uruskan. Hahaha senang hidup..

InsyaAllah tak lama lagi buku aku akan dikeluarkan jadi..jika terasa nak baca apa si sengal ni tulis, sila beli.

(^-^)v

Wednesday, April 8, 2015

One Important Thing

[credit]  

In an unexpected occassion, I dragged you into something that totally out of this world but you just go with the flow.

Without knowing the circumtances of future might hold for us, we made those promises.

Promises, could be our next mistakes or something worth the price of rushed decision.

I just forgotten to ask one important thing. Gah!!! So stupid and you still play with it.

I know it is not too late but I really wanted to let it free..just let time decides for us then? 

Saturday, January 17, 2015

Memadam memori



Tadi aku macam terasa nak buat carian nama sendiri dalam Google (saya galakkan anda semua buat). Yela kadang-kadang risau juga jika ada ada gamar-gambar atau nama kita yang digunakan oleh laman web yang entah apa-apa lantas menjejaskan kredibiliti huhu ayat cannot go....

Terkejut juga bila tengok ada lagi gambar-gambar lama di Myspace yang aku dah lama lupakan kewujudannya. Allah! Password pun aku dah tak ingat maka klik forgot password dan set new password sebelum masuk ke laman web itu untuk memadam gambar-gambar lama. Zaman masih sengal dan suka mengambil gambar sendiri aka selfie..aish bila tengok balik memang malu kot! Hmm lagi satu, aku tak tahu pun aku tercalon dalam Shorty Award...ahahahaha apakah ini?

Kemudian aku buat carian untuk nama pena aku..pergh banyak juga laman web yang tayangkan cerpen aku tapi nasib baiklah masing-masing letak sumber dan tak mengaku karya sendiri. Apa-apa pun terima kasih sebab popularkan karya aku ahahaa~

2015 dan aku dah 27 tahun walaupun baru 3 bulan jadi 26 ceh! Soalan bila nak kahwin pun dah macam tinggi frekuensi pengulangtanyaannya...apa-apa jelah..ada jodoh aku kahwinlah..manalah tahu kot aku ni cuma berjodoh dengan kematian je ke..redha dengan ketentuan Allah~

(^-^)v

p/s: Silalah lawat blog novel & cerpen aku kalau sudi~ IRA

Tuesday, December 23, 2014

Ingin Kutulis

[kredit]

Ingin kutulis,

satu kisah dimana tiada siapa dapat menjangkakan kesudahannya,

tak semuanya berakhir dengan kegembiraan namun masih puas.


Dari benak seorang insan yang tak punya apa kecuali belas ehsan Allah,

Menulis, menaip dan melakar imaginasi,

Meluahkan tanpa suara namun melekat diminda pembaca.


Ingin sekali kutulis,

kisah yang tak pernah dipapar dilayar statik,

menyentuh setiap jiwa kala dahaga dengan kasih Illahi.


Namun tangan menulis, menaip dan mengarang cuma satu,

ilham dari Illahi kadangkala segan menjengah

ke benak penulis yang sentiasa berdosa.





Tuesday, December 16, 2014

Al-Fatihah..

[kredit]  

Disaat anak, cucu dan saudara mara dari jauh berkumpul, kau kejung diatas batu marmar.

Air mata merembes tanpa henti dari keluargamu yang tahu ini merupakan saat terakhir mereka dapat menatap wajahmu.

Anak-anak dan cucu-cucumu berebut mahu memandikanmu buat kali terakhir. Mungkin terpahat disanubari yang inilah jasa terakhir yang mereka boleh taburkan buatmu.

Lemah-lembut dan mengikut arahan orang yang arif. Anak dan cucumu menguruskan dirimu buat kali yang terakhir.

Bergotong-royong menghulur sabun dan gayung berisi air bercampur kapur barus. Air dari getah paip juga tak henti-henti mengalir membersihkan segala kotoran yang melekat dibadanmu.

Selesai dimandikan, kau dikeringkan dengan tuala dan ditutup dengan kain batik. Tubuhmu dibaringkan diatas kain kapan yang sudah dilapisi dengan kapas yang akan membaluti tubuhmu.

Saat kau dikapankan, sekali lagi gelojak emosi menyerang. Masing-masing payah menahan tangis. Mengetap bibir walaupun air mata laju menuruni pipi.

Tubuhmu dibaluti kain kapan dan diletakkan wangian kasturi. Wajahmu disapukan bedak dan diletakkan celak. Saat yang tak boleh diungkap telah tiba, saat dimana ahli keluargamu dibenarkan mengucupmu buat kali terakhir. Air mata wajib ditahan walaupun menggila mahu dirembes keluar.

Kucupan terakhir dari suamimu menyentuh jiwa para hadirin. Kasih seorang suami yang kekal sehingga akhir hayat. Yang dahulunya tak betah makan diluar kerana menginginkan air tanganmu.

Kau pergi selamanya menemui Sang Pencipta meninggalkan mereka yang mengasihimu. Moga Allah melimpahkan rahmatNYA kepadamu dan insyaAllah kita akan bertemu lagi.

Al-Fatihah buat Zaharah binti Da - 13.12.2014 20.42pm


There was an error in this gadget