CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, January 17, 2015

Memadam memori



Tadi aku macam terasa nak buat carian nama sendiri dalam Google (saya galakkan anda semua buat). Yela kadang-kadang risau juga jika ada ada gamar-gambar atau nama kita yang digunakan oleh laman web yang entah apa-apa lantas menjejaskan kredibiliti huhu ayat cannot go....

Terkejut juga bila tengok ada lagi gambar-gambar lama di Myspace yang aku dah lama lupakan kewujudannya. Allah! Password pun aku dah tak ingat maka klik forgot password dan set new password sebelum masuk ke laman web itu untuk memadam gambar-gambar lama. Zaman masih sengal dan suka mengambil gambar sendiri aka selfie..aish bila tengok balik memang malu kot! Hmm lagi satu, aku tak tahu pun aku tercalon dalam Shorty Award...ahahahaha apakah ini?

Kemudian aku buat carian untuk nama pena aku..pergh banyak juga laman web yang tayangkan cerpen aku tapi nasib baiklah masing-masing letak sumber dan tak mengaku karya sendiri. Apa-apa pun terima kasih sebab popularkan karya aku ahahaa~

2015 dan aku dah 27 tahun walaupun baru 3 bulan jadi 26 ceh! Soalan bila nak kahwin pun dah macam tinggi frekuensi pengulangtanyaannya...apa-apa jelah..ada jodoh aku kahwinlah..manalah tahu kot aku ni cuma berjodoh dengan kematian je ke..redha dengan ketentuan Allah~

(^-^)v

p/s: Silalah lawat blog novel & cerpen aku kalau sudi~ IRA

Tuesday, December 23, 2014

Ingin Kutulis

[kredit]

Ingin kutulis,

satu kisah dimana tiada siapa dapat menjangkakan kesudahannya,

tak semuanya berakhir dengan kegembiraan namun masih puas.


Dari benak seorang insan yang tak punya apa kecuali belas ehsan Allah,

Menulis, menaip dan melakar imaginasi,

Meluahkan tanpa suara namun melekat diminda pembaca.


Ingin sekali kutulis,

kisah yang tak pernah dipapar dilayar statik,

menyentuh setiap jiwa kala dahaga dengan kasih Illahi.


Namun tangan menulis, menaip dan mengarang cuma satu,

ilham dari Illahi kadangkala segan menjengah

ke benak penulis yang sentiasa berdosa.





Tuesday, December 16, 2014

Al-Fatihah..

[kredit]  

Disaat anak, cucu dan saudara mara dari jauh berkumpul, kau kejung diatas batu marmar.

Air mata merembes tanpa henti dari keluargamu yang tahu ini merupakan saat terakhir mereka dapat menatap wajahmu.

Anak-anak dan cucu-cucumu berebut mahu memandikanmu buat kali terakhir. Mungkin terpahat disanubari yang inilah jasa terakhir yang mereka boleh taburkan buatmu.

Lemah-lembut dan mengikut arahan orang yang arif. Anak dan cucumu menguruskan dirimu buat kali yang terakhir.

Bergotong-royong menghulur sabun dan gayung berisi air bercampur kapur barus. Air dari getah paip juga tak henti-henti mengalir membersihkan segala kotoran yang melekat dibadanmu.

Selesai dimandikan, kau dikeringkan dengan tuala dan ditutup dengan kain batik. Tubuhmu dibaringkan diatas kain kapan yang sudah dilapisi dengan kapas yang akan membaluti tubuhmu.

Saat kau dikapankan, sekali lagi gelojak emosi menyerang. Masing-masing payah menahan tangis. Mengetap bibir walaupun air mata laju menuruni pipi.

Tubuhmu dibaluti kain kapan dan diletakkan wangian kasturi. Wajahmu disapukan bedak dan diletakkan celak. Saat yang tak boleh diungkap telah tiba, saat dimana ahli keluargamu dibenarkan mengucupmu buat kali terakhir. Air mata wajib ditahan walaupun menggila mahu dirembes keluar.

Kucupan terakhir dari suamimu menyentuh jiwa para hadirin. Kasih seorang suami yang kekal sehingga akhir hayat. Yang dahulunya tak betah makan diluar kerana menginginkan air tanganmu.

Kau pergi selamanya menemui Sang Pencipta meninggalkan mereka yang mengasihimu. Moga Allah melimpahkan rahmatNYA kepadamu dan insyaAllah kita akan bertemu lagi.

Al-Fatihah buat Zaharah binti Da - 13.12.2014 20.42pm


Tuesday, November 18, 2014

Taylor Swift - Blank Space

[credit
Kinda hooked to this song by Taylor Swift..huhu


[Verse 1]
Nice to meet you
Where you been?
I could show you incredible things
Magic, madness, heaven, sin
Saw you there and I thought oh my god
Look at that face, you look like my next mistake
Love's a game, wanna play
New money, suit and tie
I can read you like a magazine
Ain't it funny rumors fly
And I know you heard about me
So hey, let's be friends
I'm dying to see how this one ends
Grab your passport and my hand
I could make the bad guys good for a weekend

[Pre-Chorus]
So it's gonna be forever
Or it's gonna go down in flames
You can tell me when it's over
If the high was worth the pain
Got a long list of ex-lovers
They'll tell you I'm insane
Cause you know I love the players
And you love the game

[Chorus]
Cause we're young and we're reckless
We'll take this way too far
It'll leave you breathless
Or with a nasty scar
Got a long list of ex-lovers
They'll tell you I'm insane
But I got a blank space baby
And I'll write your name

[Verse 2]
Cherry lips
Crystal skies
I could show you incredible things
Stolen kisses, pretty lies
You're the king baby I'm your queen
Find out what you want
Be that girl for a month
But the worst is yet to come
Oh no
Screaming, crying, perfect storms
I could make all the tables turn
Rose garden filled with thorns
Keep you second guessing like oh my god
Who is she? I get drunk on jealousy
But you'll come back each time you leave
Cause darling I'm a nightmare dressed like a daydream

[Pre-Chorus]
So it's gonna be forever
Or it's gonna go down in flames
You can tell me when it's over
If the high was worth the pain
Got a long list of ex-lovers
They'll tell you I'm insane
Cause you know I love the players
And you love the game

[Chorus]
Cause we're young and we're reckless
We'll take this way too far and leave you breathless
Or with a nasty scar
Got a long list of ex-lovers
They'll tell you I'm insane
But I got a blank space baby
And I'll write your name

[Bridge]
Boys only want love if it's torture
Don't say I didn't say I didn't warn you
Boys only want love if it's torture
Don't say I didn't say I didn't warn you

[Pre-Chorus]
So it's gonna be forever
Or it's gonna go down in flames
You can tell me when it's over
If the high was worth the pain
Got a long list of ex-lovers
They'll tell you I'm insane
Cause you know I love the players
And you love the game

[Chorus]
Cause we're young and we're reckless
We'll take this way too far and leave you breathless
Or with a nasty scar
Got a long list of ex-lovers
They'll tell you I'm insane
But I got a blank space baby
And I'll write your name

Friday, November 14, 2014

Review

Tengok video ini dan beri pandangan berdasarkan perspektif Islam. By the way I'm their fan.

Share it