CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 1, 2014

Janji

[kredit]  

Saya disuruh datang pada hari ini (1/9/2014), ye hari cuti umum untuk melakukan sedikit persediaan untuk kelas. Serius saya cakap saya memang tak kisah datang kerja waktu cuti dan kerja lebih masa asalkan waktu solat saya dihormati. Di tempat kerja saya ini juga mudah untuk tunaikan solat dimana menjadi sebab utama mengapa saya masih kekal berada disini disamping saya ingin menimba ilmu.

Apa yang menjadi kanser dalam jiwa saya sekarang ialah sikap kurang menepati janji. Untuk makluman, saya sudah berada di universiti ini sejak pukul 6.30am tadi. Memang saya sengaja keluar awal sebab saya suka berpagi-pagian di tempat kerja saya. Dijanjikan kami akan bermula kerja pada pukul 8am, jadi saya mulakan dulu kerja-kerja yang saya patut buat sebelum pukul 8 sementara menunggu rakan sekerja saya.

Sekarang.....jam saya sudah menunjukkan pukul 9.03am (ketika menaip) dan rakan sekerja saya masih belum muncul. Saya pula sudah berjanji dengan kakak saya yang saya akan pulang sebelum pukul 10 disebabkan dia mahu menggunakan keretanya (kereta saya masih di workshop di Sungai Petani berikutan kemalangan yang berlaku pada Hari Raya yang lepas). Apakah perlu saya melanggar prinsip menepati janji saya kepada orang lain hanya kerana seorang yang lain tidak menepati janjinya kepada saya?

Nasihat saya kepada para pembaca, jika anda rasa tak dapat menunaikan apa yang dikatakan, lebih baik jangan berjanji lebih-lebih jika ia melibatkan masa dan tenaga orang lain. Janji dilafaz untuk ditepati bukan sekadar ungkapan untuk memaniskan kata. Sekian.

p/s: Saya akan tetap pulang ke rumah pada pukul 9.30am tak kiralah dia datang atau tidak.
p/s 2: saya tertinggal handphone saya dirumah =.="
terfikir juga mungkin dia ada menelefon memberitahu dia tidak datang atau apa tapi selain telefon, dia boleh sahaja menghantar email kepada saya sepertimana yang dilakukan ketika dia bercuti dahulu.
p/s 3: ketika tiba dirumah, saya mendapati beliau ada menghantar sms kepada saya mengatakan yang beliau akan tiba pada 8.45am =.=" dan sms kedua pada pukul 9.20am mengatakan yang beliau dalam perjalanan. Apakah?
p/s 4: Kakak saya pula yang tidak menepati janji apabila pukul 10 (saya sudah sampai) dia sedang mandi dan sampai sekarang pun (10.22am) masih tak keluar-keluar. Nampaknya hari ini memang hari orang memungkiri janji mereka terhadap saya...

Monday, August 25, 2014

Cameron 23-24/8/2014 (Update bergambar)



Assalamualaikum.

Lama juga tak update apa-apa kat sini kan? Miss me? Hahahaha...hakchum! (Sedang update dalam keadaan mata dan hidung berair)

Alhamdulillah...dipanjangkan umur untuk menjejakkan kaki sekali lagi ke Cameron Highland. Aku pergi dengan keluarga aku hari Sabtu yang lepas (23/8/2014). Konon-kononnya nak weekend getaway la kan sebab kepala otak aku ni agak tension setelah semester bermula dan dah lama juga kami tak keluar bercuti bersama-sama.

Hari Sabtu hari tu, kami memulakan perjalanan dalam pukul 11am. Kami melalui lebuhraya PLUS terus ke Tapah. Kami pergi dua kereta (CRV & Myvi) dan aku masuk dalam golongan CRV huhu naik dengan ayah, mama, wan & Achik. Perjalanan kami kira okeylah juga sehinggalah kami sampai di Tapah dimana ada sebuah kereta yang berhenti secara tiba-tiba sebanyak dua kali semata-mata nak tanya arah. Apa yang buat aku bengang ialah terlalu bangang pemandu kereta itu sebab berhenti di tengah-tengah jalan. Bila ayah aku bunyikan hon (sebab dua kali berturut-turut kot!) penumpang kereta itu bantai marah. Weh der, kau tak reti adab atas jalan ke apa? Kalau nak tanya arah, bagi signal dan berhenti di bahu jalan bukan tengah jalan! Oh aku juga diserang migraine dalam perjalanan naik ke Cameron ini.

ini je beg aku huhu~

Alhamdulillah kami sampai ke tempat penginapan kami pada pukul 1.40pm. Sampai-sampai sahaja aku rasa terpegun dengan keindahan permandangan dari balkoni. Subhanallah..sangat cantik! Meh aku bagi tengok gambar..


Cantik kan? Paling buat aku rasa seronok ialah interior apartment yang kami sewa untuk semalaman ini sangat cantik.

ruang tamu..abaikan tuala adik aku tu =.="
ini pula ruang makan
arah qiblat pun ada (^-^)
Bilik nombor 1 (for my parent)

Bilik nombor 2 (kakak, aku & Nadirah)
bilik nombor 3 (Wan, Wani & Lisa)
Untuk dapur, ada disediakan peti ais, microwave oven, water heater, bread toaster dan rice cooker.

kitchen
Kami ada bawa barang mentah dari rumah sebab dah tahu barang mentah macam ayam dan daging kat Cameron ni mahal. Lagipun dah ada peti sejuk ni senang la kan huhu...

Petang tu kami ke Cameron Lavender dekat Tringkap. Subhanallah sangat cantik permandangan kat situ dan untuk dewasa bayaran RM 5 manakala RM 3 untuk kanak-kanak. Warga emas 70+ tak perlu bayar. Kat dalam ni banyak tarikan seperti bunga lavender, kunci yang dok gantung-gantung by lover, rumah burung comel, patung angels, labu besar, boot Phua Chu Kang yang ditukar jadi tempat tanam bunga dan banyak lagi huhu terer tak cara aku ulas hahaha macam hape!


Hujan turun dengan lebat sekali petang itu membuatkan kami terkandas seketika di Cameron Lavender Park dan aku dapat capture benda yang menarik iaitu sekumpulan manusia yang sanggup berhujan semata-mata nak ambil gambar di depan Cameron Lavender itu. Seriously aku gelak gila-gila bila tengok diorang bertempiaran lari sebaik sahaja habis bergambar. Oh mereka memakai baju kurung ye..huhuhu

Kami ke Pasar Malam Brinchang pada petang yang sama. Hujan masih turun tapi tak selebat tadi. Migraine aku masih tak elok-elok tapi aku gagahkan diri juga sebab nak membeli-belah punya pasal huhu...hasil tangkapan aku pada petang itu ialah bantal Rilakuma hehe seronok apek tu bila kami beli banyak bantal kat dia hehehe~

Pasar Malam Brinchang dan lihatlah langit itu~

Malam itu kami masak dinner kami sendiri. Seronok sebab ayah yang kawtimkan makan malam kami. Sejuk gila malam itu sebab hujan petang tadi. Maka aku makan dengan banyak hahaha~konon nak tambah haba dalam badan yang tersedia banyak haba keskeskes~

Keesokan harinya, kami checkout dari apartment pada pukul 10am. Madam Yap, penjaga apartment yang kami sewa datang mengutip wang sewaan. Oh ye, mereka ini sangat baik sebab tak kisah pun bila nak bayar asalkan bayar sudah. Yelah kita sama-sama jujur cukup kan? Apartment ini milik orang Melayu iaitu Encik Taufik dan Madam Yap ini ditugaskan sebagai penjaga apartment. Jika anda berminat, boleh hubungi Teaz Apartment, Encik Taufik 016-8785293/012-5729155 untuk tempahan. Harganya cuma RM350/semalaman dan bagi aku sangat berbaloi apartment itu ada 3 bilik tidur dan 3 bilik mandi disamping dengan kelengkapan yang lain. Ada sejadah, iron baju, selimut dan bantal lebih yang disediakan. Mathurat pun ada. Bayangkan aku tertinggal mathurat aku ari tu tapi nasib baiklah ada kat apartment ni huhu~

Selesai checkout, kami ke Raaju's Hill di Brinchang. Beli belah strawberry di sini dan terus-terang cakap memang murah dan dia bagi banyak barang free huhu bagus Uncle Raaju ini~ aku makan breakfast kat sini huhu semua pun strawberry~


Disebabkan ayah aku dah muak dengan segala benda pun strawberry, dia ajak kami ke Restaurant Nasi Kandar Mamu Rasul. Aku siap buat lawak kot-kotlah ada roti canai perisa strawberry dengan kari strawberry. Hahaha~ tapi terus-terang aku cakap, kalau datang situ sila pesan roti sahaja jangan makan nasi sebab mahal dan tak berapa sedap. Bayangkan orang yang tak suka membazir makanan macam aku ni pun tak boleh nak habiskan nasi dia.

ni la makanan aku huhu..tak habis...
Lepas makan, aku, ayah dan mama aku pergi jalan-jalan kat pasar Brinchang. Beli sayur-sayur sebab kat sini murah dan aku beli topi sengal kat sini..hehee~

Wani dengan topi sengal aku huhu~

Wan aku pun jadi model topi sengal aku tu hehehe~
Dalam perjalanan pulang, kami singgah sebentar di Cameron Valley. Kat sini borong beli teh strawberry dan ambil gambar ladang teh je..tapi tak berani turun bawah sebab tanah licin. Tak apalah sebab aku dah selalulah turun ladang teh (gaya cakap macam kerja kat situ hahaha)

Masa turun dari Cameron ini pun dua kali juga ayah aku berhenti membeli-belah dari orang Asli yang berjualan di tepi jalan. Beli madu dan buah Tampoi..huhu macam-macam. Untuk yang suka akan air terjun, sebelum sampai Tapah, ada air terjun Lata Iskandar. Silalah berhenti rehat jika mahu..kami tak berhenti sebab masing-masing dah penat huhu~

Baiklah sampai sini jela aku meng'update' seriously aku tengah sakit sekarang dan insyaAllah aku akan update novel dan cerpen aku tu secepat mana yang boleh okey? Sila lawat blog novel sengal aku Isteriku Ratu Ais. Korang boleh baca novel dan koleksi cerpen sengal aku kat situ. (^-^)v

Inilah adik-beradik aku. Dari kiri: aku, kakak, Lisa, Nadirah & depan mata sepet tu Wani.


Wednesday, August 13, 2014

Al Qassam Promise Free Al Aqsa Nasheed New 2014

Zalzil Amna "Israel" Gegarlah Keamanan "Israel" Malay Translation

رجال القسام - فريق الوعد[Pemuda Al-Qassam + terjemahan]

Saturday, August 2, 2014

Hercules!



Masa tengok Transformer AOE hari tu, aku tertengok trailer untuk filem Hercules dan aku bertekad nak pergi tengok. Err yang benornye aku suka akan Dwayne Johnson aka The Rock maka....huhu

Aku beli tiket pun petang tadi melalui online. Kat Rawang ni cuma ada TGV maka aku pergi sana jela. Aku keluar dengan adik nombor tiga aku, Nadirah.

Kami sampai lewat sikit tapi sempat lagi membeli snek untuk makan masa tengok movie. Waktu aku masuk itu pun cerita dah bermula. Eloklah tak payah nak bazir masa tengok iklan entah apa-apa.

Keseluruhannya, cerita ini memang best dan aku dengan adik aku menangis bila part Tydeus mati huhu..lelaki yang lahir dalam suasana peperangan dan tak boleh bercakap. Perkataan pertama dan terakhirnya ialah nama sahabatnya..waa nangis-nangis. Sila tengok kalau nak tahu lebih-lebih.

Esok insyaAllah aku akan ke Dataran Merdeka untuk tunjukkan solidarity kepada Palestine. InsyaAllah aku akan pergi sorang diri sebab tak ade geng but for sure aku akan jumpa ramai orang lagi kat sana kan? So kengkawan mari ke Dataran Merdeka esok!

Friday, August 1, 2014

Membalut



Aku ada satu tabiat yang pelik sikit. Pelik ke?

Selagi aku tak balut buku yang aku beli, aku tak berapa nak semangat untuk baca buku itu sebab aku rasa buku itu belum menjadi kepunyaan aku 100%. Hahaha...

Jadi tadi aku balut buku-buku yang aku beli masa shopping raya dengan adik aku. Haha agak sengal sebab motif utama keluar adalah sebab nak berjalan release tension selepas bayar bil internet di TM yang memakan masa agak lama disebabkan beberapa masalah teknikal. Tiba-tiba aje bertukar menjadi shopping raya apabila adik bongsu aku itu suarakan hasrat hati nak membeli baju raya..ehey~

Sampai sahaja di shopping complex, aku pergi terus Popular sebab nak lepas gian beli buku/novel/komik/DVD anime....otak aku ni mana kisah sangat dengan baju raya bagai...sampai aje kat rak buku, aku teliti novel-novel..hmmm aku rasa kurang menarik maka aku teliti pula buku-buku ilmiah pun rasa tak ada yang menarik dan kalau ada pun, aku dah buku yang lebih kurang dengan buku itu (yang ni aku sedar bila adik bongsu aku itu menegur). Aku ke rak novel yang kedua. Bulat mata aku apabila melihat koleksi novel Ramlee Awang Murshid lengkap disitu! Rasa macam nak buat tarian ritual sebab rasa amat teruja tapi jangan risau sebab aku tak buat sebab ramai juga manusia kat situ hahahaha~

Koleksi yang menarik perhatian aku mestilah koleksi Sunan huhu..dulu aku dah pernah baca Bagaikan Puteri tapi lepas itu aku terus berhenti bila aku tahu ada sambungannya. Maka aku nekad akan beli semua sambungannya barulah baca semula. Selalunya bila pergi kedai buku, koleksi Sunan ini tak lengkap jadi aku tak beli dan kali ini bila dah nampak semua ada maka..ngehehehehe~gua beli jela! Muahaha...

Maka selepas ini aku akan beli pula koleksi Tombiruo sebab sebelum ini dah pernah baca dan seriously aku memang suka!!!! RAM punya novel memang menarik dan tak boleh lepas kalau dah mula baca nak-nak lagi cerita Fiksyen 302..huhu seronok~

Okey sekarang ini disebabkan aku tengah cuti maka adalah masa nak update blog novel Isteriku Ratu Ais aku tu dan aku tengah menggila dengan cerpen siri Bercinta Dengan Mamat Downy. Sila lawat ye (^-^)

p/s: mungkin aku akan buat cerpen berepisod yang tajuknya mula dengan 'Bercinta Dengan ....' lagi hahaha~

Share it