CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, July 20, 2014

Aku nak..

photo by Micheal Zhang  

Kalau boleh aku nak tinggalkan semua dan mula berbakti kepada sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan. Maksud aku, aku nak jadi seorang aktivis dan membuat kerja sukarelawan. Tak kiralah didalam negara atau di luar negara. Aku suka macam tu.

Kehidupan yang sederhana tetapi bermakna. Ianya lebih penting dan berharga dari kehidupan yang mewah tapi penuh dengan dosa. Selama mana kita dapat bernafas diatas dunia ini? Takutkan kematian? Tak aku takut dalam keadaan apa aku akan tinggalkan dunia ini. Doakan mati dalam keadaan Allah redha dengan kematian dan buku amalanku diserahkan ke tangan kananku (TT.TT)

Duduk dan tinggal dikawasan yang sunyi. Di mana teknologi tak menjadi satu kemestian. Tempat yang kita boleh saling memandang dan memahami bukan bercakap dengan skrin kaku.

Melakukan sesuatu yang mendatangkan kebaikan kepada semua. Tak kira di masa sekarang atau masa depan. Sesuatu yang boleh dimanfaatkan tanpa dimanipulasi.

Menjadi seperti Uwais al-Qarni. Terkenal diatas sana dari populariti yang sia-sia didunia yang sementara.

Menjadi seorang yang  boleh mendatangkan kegembiraan. Sesungguhnya jika kehadiranku membuatkan sesiapa sahaja berduka lebih baik aku menyorok didalam bilik aku dan menelaah diri.

Friday, July 18, 2014

Qunut Nazilah

Keadaan dunia semakin gila dari hari ke hari. Terus-terang aku tak boleh menahan air mata dari jatuh setiap kali membaca berita tentang Gaza, Syria dan negara-negara dimana umat Islam ditindas. Tunggu sahajalah di padang Mahsyar nanti! Sedang aku menaip ini pun, Gaza masih dibedil oleh regim Zionist laknatullah. Kanak-kanak, wanita dan orang tua dibunuh dengan kejam. Hospital Al-Shifa penuh dengan mangsa-mangsa bedilan regim Zionist. Tabik hormat pada para doktor dan staf perubatan yang berusaha menyelamatkan nyawa sehingga berbuka pun ala kadar padahal kita ni mewah sangat sampai buang lebihan makanan (sentap gila-gila).

Marilah kita amalkan Qunut Nazilah dalam setiap doa kita.



Doakan untuk mereka yang ditindas. Untuk pesawat MH17, al-Fatihah untuk Muslim yang terkorban dan takziah untuk keluarga-keluarga yang lain.

Wednesday, July 16, 2014

Multitasking



Hari ni gua saje amik cuti nak rehat tapi.....

Gua bangun je buka tv, sambil-sambil tu tangan laju melipat kain. Tak suka sangatlah baju bertimbun dalam bakul tu sebab nanti ayah gua marah + gua kan tengah ada masa maka mari melipat~

Siap lipat baju, gua tutup tv dan buka laptop. Terfikir nak buat sambungan novel Isteriku Ratu Ais gua yang gua berenti bahagian suspen..der, gua tak suka sangat menyeksa jiwa raga orang maka gua update la...tengah update2 tu gua dok blur pasal CDM 25 dan steering lock. Apakah? (Semalam gua busy kat Elephant Stone maka balik tak buka internet dan terus tidur).

Gua buat dek je sambil tengok update isu Gaza sebab itu priority gua sekarang. Tapi...makin penuh pula news feed FB gua dengan benda alah tu maka gua pun tengok la video dia. Hmmm tengok tak sampai seminit gua dah tutup balik sebab rasa macam bangang je kalau tengok lama-lama pun. Gua sambung baca pasal isu Gaza sambil bernovel.

Pukul 1 macam tu ayah gua balik dan keluarkan titah suruh gua kupas durian dan asingkan dalam bekas lain. Walahwei! Gua tak mo buat tapi tak sampai hati nak cakap 'tak' kat ayah gua maka gua relax2 dulu solat segala barulah gua kupas durian tu (kupas ke kopek?). Siap je gua sambung berinternet balik..berhenti solat Asar dan sambung sekejap sebelum berhenti lagi untuk masak untuk berbuka.

Habis masak, gua sambung update novel gua dan alhamdulillah berjaya siap juga dalam hari ini. Okeylah gua sebenarnya nak minta tolong sesiapa yang sudi untuk mereka banner/poster/image untuk novel gua tu. Yela gua jealous gak tengok novel orang lain ada image untuk novel diorang tapi gua..gua...waaaaa~okey drama sangat! Sesiapa yang sudi boleh hantar ke emel gua: kouryu.nasrin@gmail.com dengan meletakkan title 'IRA' insyaAllah gua akan sediakan hadiah buat pemenang~

Baiklah ini je update gua untuk kali ini. Tentang Gaza, tetap dalam hati gua dan insyaAllah akan doakan Gaza setiap hari dalam hidup gua.

Monday, June 30, 2014

Krispy Choco~



Assalamualaikum w.b.t.

Ini adalah post menyelit...macam ni kakak aku ada menjual Krispy Choco murah yang boleh dimakan bila masa kecuali time tengah puasa (hehehe...)

Nak beli?

Harga :RM 8 (Postage fee: RM 7 (SM)  / RM 10 (SS)) (180 gram)
Beli lebih dari 10 botol beri FREE POSTAGE

Nak order? Whatsapps : 017-3061 475 WeCHat id: alisa_victory

mari2~

Perang Bermula!!

gua amik dari sini  

Cik Supervisa dah selamat ke Australia..maka tinggallah gua di lab Microbiology ini bersama-sama acik cleaner. Gualah taiko lab ini!!!! Ini..ini..ini... (konon suara bergema).

Tapi...apa-apa pun Cik Supervisa dah tinggalkan amanat buat gua...ohoi~ bertimbun agar yang gua kena buat dan beraneka jenis pula tu (dah macam iklan kuih raya). Tak cukup dengan agar, gua kena juga pastikan lab ni tak meletup..ahahaa ini over! Gua bukan mad scientist yang main benda letup-letup ni..gua punya microbe yang peaceful je tapi sekali kena infection...krik..krik..krik..krik...

Ramadhan kareem kepada pembaca blog gua! (Sila jawab Ramadhan mubarak atau Allahuakram okey?) Hari ni hari kedua puasa dan gua rasa okey je setakat ni...bab kata adik gua "Ek eleh macam tak pernah puasa je kau kan?!" hahaha sarkastik punya budak!

Untuk yang layan blog novel gua, gua minta kalian bawak bersabar sebab gua ada problem sikit maka ter'delay' sambungan cerita Isteriku Ratu Ais dan kekadang otak gua ni ter'distract' dengan idea-idea untuk buat cerpen baru (novel gua rasa macam susah nak bagi komitmen sekarang ni huhu~).

Apasal kali ni Norlyana Nasrin bahasakan diri sebagai 'gua'? Entahlah beb...gua dalam mood mengganas rasanya hehehe....gurau-gurau~

Baiklah gua boleh update ni pun sebab tengah meng'UV'kan sterile room untuk agar pouring..okey nanti gua update bila gua free lagi okey?

Tuesday, June 24, 2014

The Vamps - Can We Dance

The Vamps
This song is catchy and somehow keep playing inside my head. However, the lyric is quite inappropriate tho. Well just listen to the catchy rhythm~


I talk a lot of shit when I'm drinking, baby,

I'm known to go a little too fast.
Don't mind all my friends, I know they're all crazy,
But they're the only friends that I have.
I know I don't know you,
But I'd like to skip the small talk and romance, girl.
That's all I have to say so, baby, can we dance?



Here we go again, another drink I'm caving in,
Stupid words keep falling from my mouth.
You know that I mean well,
My hands remember somewhere else.
Your eyes are doing naughty butterflies [?]



Oh, oh, one more drink and I should go,
Oh, oh, maybe she might like me though.
Oh, oh, I just can't think of what to say,
Should I go, should I stay?
Just can't let her slip away.



I talk a lot of shit when I'm drinking, baby,
I'm known to go a little too fast.
Don't mind all my friends, I know they're all crazy,
But they're the only friends that I have.
I know I don't know you,
But I'd like to skip the small talk and romance, girl.
That's all I have to say so, baby, can we dance?



I was nearly in, but then came in the pushy friend,
Killed my vibe and took my perfect ten away.
You know I need you, girl,
My heart's not made for someone else.
Take me in 'cause I can barely stand.



Oh, oh, one more drink and I should go,
Oh, oh, maybe she might like me though.
Oh, oh, I just can't take this any more,
Should I stay? Should I go?
It'll just lead back to her door.



I talk a lot of shit when I'm drinking, baby,
I'm known to go a little too fast.
Don't mind all my friends, I know they're all crazy,
But they're the only friends that I have.
I know I don't know you,
But I'd like to skip the small talk and romance, girl.
That's all I have to say so, baby, can we dance?



I've been a bad, bad boy
Whispering rude things in her ear,
Please say she'll break,
Please say she'll change
Her mind and bring me back to her place.



I talk a lot of shit when I'm drinking, baby,
I'm known to go a little too fast.
Don't mind all my friends, I know they're all crazy,
But they're the only friends that I have.
I know I don't know you,
But I'd like to skip the small talk and romance, girl.
That's all I have to say so, baby, can we dance?



I talk a lot of shit when I'm drinking, baby,
I'm known to go a little too fast (a little too fast)
Don't mind all my friends, I know they're all crazy,
But they're the only friends that I have.
I know I don't know you,
But I'd like to skip the small talk and romance, girl.
That's all I have to say so, baby, can we dance?



source: Songlyrics

Thursday, June 19, 2014

Free



Free aka masa terluang yang takkan kekal lama..tetibe keluar arahan suruh cari mana-mana lecturer dan contribute in their research during semester break. Aku dah macam (-.-)"

Semester ini sahaja aku ada kena buat TSA (Tryptone Soy Agar) dalam 1000 plates dan beberapa agar yang beratus-ratus juga huhu~ well ini adalah normal kalau bekerja dalam Microbiology Lab kan?

Tapi sekurang-kurangnya dapat pengalaman huhu~positive!

Ikutkan..kalau nak senang, I'll do something related to Microbiology because I can utilize the lab while working on semester preparation. While I got some urge to work with the nature but I don't know any lecturer that doing any field work based experiment.

Whatever it is, will discuss about it on Monday huhu~

Share it