Sunday, August 29, 2010

Adik Beradikku

me,anitiaq and panditiaq..hehe aka 3 stooges
Adik beradik aku terdiri daripada 5 orang perempuan (ayat ape ni?). Memang kesian la kat Mr Zul sebab nak anak lelaki tapi x dapat huhu xde rezeki la katakan..xleh salahkan sesiape sebab die yang bagi gen x time persenyawaan kan? (lucah ke?)..walaupun aku ni anak kedua adik beradik bawah aku x pernah hayat diorang panggil aku kakak..kenape? ntah kalau diorang panggil pun aku mesti rase pelik yang amat kot nak muntah pun ade hehehe..so panggilan kakak 2 memang dapat kat kakak sulung aku la si Zulaika 2..beza umur aku dengan aku setahun je pun so aku xde la layan die macam kakak+otak die pun x matang sangat hehe senang cte kitorang semua x matang & lambat lagi kot baru nak matang hehehehehe....(kenyataan bukan rekaan k?)...
kakak
lisa

adik aku yang bongsu sekali nama die Nor Alisa Natasha(aku yg bagi nama) yang ni 12 tahun kot jarak umur dengan aku..perangai die lagi pelik binti ajaib sebab dalam kitorang ramai2 die sorang je lahir2 rambut kerinting+kulit gelap+muke photostat Mr Zul( 2 yang dorang kamcheng kot)..level of confidence budak 2 100% yang ni aku pun xtau macam mane die boleh confident yang teramat..setiap kali masuk pertandingan die mesti nak menang..huhu ade sekali 2 die masuk pertandingan lumba lari b'ganti2 pastu team die kalah sebab ade kawan die yang x kuat lari..die ape lagi bantainye hamun budak 2 dan2 2 jugak..aku x tau nak kata ape pasal perangai adik bongsu aku 2..yang aku rapat lebih skit adik bawah aku si Nadirah@Sooro@Panditiaq@Sancho dengan no 4  Wani@ChunHee@Anitiaq@Kancho hehe banyak kan name gelaran hahaha...diorang ni otak 5D korang selalu dengar 3D&4D je kan tapi dorang ni kira upgrade skit la...lawak dorang memang kaw2 to & sometimes susah nak faham..kekadang kalau dok kat rumah 2 dah lebih kurang dok kat Tg Rambutan sebab lawak sangat..hahaha...apsal aku tulis entry pasal dorang? haha sae je nak cukupkan 20 entry huhu...4/9 ni aku balik so jaga2 la korang kalau sepahkan bilik aku..kikikikikiki(gelak kururu)

Aku & komik2 kesayanganku (chewah)

antara koleksi2 ku..ni gambar lama skang lagi penuh nnt i update hehehe

Antara benda yang paling penting dalam hidup aku adalah buku2 komik aku kat rumah...mmg aku ni suke giler ar kumpul, baca & beli komik (warning: aku xkn bg pinjam komik kat sesiapa dah sebab ade orang pinjam x reti nak pulang so angan2 la korang nak pinjam kalau aku dah bawak balik & susun kat rak buku aku kat rumah). Ade je kengkawan aku kat UIA ni datang pinjam komik aku yang ni aku x kisah sangat sebab aku percaya kat diorang & diorang kalau baca memang jaga elok2 sebab tau perangai aku x leh tengok komik aku kemut skit pun aku dah nak mengamuk..huhu ganas? Aku memang ganas+cerewet kalau bab2 komik ni...Aku start kumpul komik dari sekolah rendah lagi x silap aku..time tadika aku kumpul buku warna2 je x reti aku nak baca2 ni...sampai skang bila aku kira balik mau dekat/lebih 1k gakla aku abis untuk komik semata2..membazir? bagi aku x sebab my comics are my oasis...banyak benda yang aku suke tang komik ni nak2 lagi kalau pelukis die lukis lawa2 lagilah aku respect sebab aku tau lukisanku macam cipan..paling aku suke komik Motomi Kyousuke, die lukis Penguin Prince, Mengintai Busur Beradu, Gagahnya Kelab Manik & Beast Master 1&2..jalan cerita die x bosan & lukisan die memang lawa la...lagi 1 komik Ozaki Ira, setengah orang cakap lukisan die x lawa tapi bagi aku komik yang die lukis lain sikit dari komik2 lain...lain macam mana? yang itu kite x tau (cube teka dari movie ape hehehe). Komik2 macam Dragon Ball, Detektif Conan, Detektif Q, Doraemon, Shin Chan & segala macam komik ade je kat dalam list komik aku tp mcm Dragon Ball ni aku terkilan gak la sebab banyak hilang sampai tinggal 2 buah je kat aku...haih..sedih wooo (TT.TT) Kat bilik aku 2 ade gak la komik2 Bahasa Cina akak aku & ade gak la yang aku boleh faham hehe..tau x cte Yamada Taro? Aku ade komik 2 dalam Bahasa Cina la tapi...huhu okla ckp sampai sini akhir kata My Comics My Life yeehaw!!

Bengang glr....

Hari ni x tau kenapa internet kt UIA ni lembab pastu asyik disconnect je...aku nk men petville ok? waaa kesian Arion (pet aku)...dari pagi tadi asyik problem dengan connection so aku baca la notes RKUD aku sebab esok ade mid-term tapi asal aku baca je aku terlelap macam mane ni? Aku minat sebenarnya pasal history2 ni tapi ntah tertibe plak ngantuk..adakah kerana saiz tulisan notes itu terlalu kecil? alasan....pasni aku cadang dengan Azra sengal nk pegi release tension kat Tasik huhuhu budak 2 memang tension and bosan je memanjang asal die datang bilik aku ayat bosan 2 memang kuar la...paling best lepas bagi salam ayat same die akan cakap cube teka...."mak cik ko hidup lagi ke x?"..punye sengal budak 2 aku selalu je rase nk sepak tapi takpe die kawan aku huhuhu (sebenarnye selalu je aku belasah die hehehe)....
Jay Chou

skang ni aku dengar lagu2 lama Jay Chou sambil blogging hehehe...lagu die memang aku suke ar..tabik spring la kat die boleh wat lagu2 best macam ni..aku belajar bahasa mandarin ni pun daripada lagu & drama2 kat tv huhu terer? ntah aku jenis cepat tangkap skit klu bab2 bahasa ni..huhu selain mandarin aku belajar bahasa korea and jepun skit2 dari drama2 kt tv...tp klu nk belajar bahasa jepun cepat skit aku cadangkan korang tengok anime yang ade sekali English Subs so korang dapat belajar dengan cepat & dalam masa yang sama dapat gakla sharpen your English (agakla)..ok la cukup untuk entry kali ni..till we meet again byeee
Anime: Lovely Complex..aku minat giler kat Koizumi Risa huhu

Permainan percume part 2

Disebabkan permintaan adik kesayangan (kesayangan?!) aku..aku akan ctekn skit pasal permainan percuma yang agak sengal2 skit..ok let's get it started!!
ape yang korang faham pasal gambar ni? yes orang asli dan buluh hehe dl ktrg ade gak men permainan yang lbh kurang same dgn gambar di atas hehehehe...cara2 bermain permainan ini..permainan ni memerlukan 3 orang dan sebuah meja yang lonjong..2 orang akan b'lakon menjadi pemandu dan penumpang kereta(meja td 2 wat jd kereta) dan seorang akan jadi orang asli angkat buluh..hehe curious?? first korang kena wat satu jalan cerita contohnya: satu pasangan yang tgh on the way nak g honeymoon kt dlm kawasan pendalaman, tiba2 tgh syok berborak ade orang asli angkat buluh lintas jalan tanpa tgk kiri kanan so kena langgar...time ni la korg guna segala kreativiti korang wat la jln cerita sendiri..point die t'langgar org asli yang angkat buluh...bodoh? ye mmg agak bodoh la permainan ni tp ni jela hiburan kitorang time xde idea hehehehe....


kenal x sape kat atas 2? ye name die Jet Li tp watak famous die sampai skang ni Wong Fei Hong huhu...waktu kecik2 dulu adik beradik aku memang minat giler cte Wong Fei Hong ni huhu..so ade la time2 kitorang ramai2 b'lakon jadi Wong Fei Hong and the villain hehehe ade satu kali 2 aku bantai absorb sangat dengan Wong Fei Hong aku bantai flying kick adik aku sampai budak tu terlanggar TV kat rumah aku..dahlah time tu Mr Zul dgn Cik Puan Zalina tengah busy memasak kat dapur hehehe so aku dengan kelam kabutnye pujuk adik aku jangan nangis and siap warning lagi kalau die nangis aku x nak main dengan die lagi so die pun diam hehehehe....
Selain Wong Fei Hong, kitorang minat gak kat Power Ranger & Ultraman.. ape lagi walaupun kitorang semua perempuan tapi main 2 semua kalah jantan hehe kekadang jiran aku si Boboy dengan adik die Firdaus pun join kitorang men tp selalu jadi bahan belasah kitorang jela sebab diorang kurus sangat hahahahahaha...ok dah2 kesian plak kawan aku yang tengah cakap sorang2 ni..hehe byeee
ultraman
power ranger









Watashino sekaii??

my family is my world (ceh) huhuhuhu :)

Mesti ade je orang yang pelik bila tengok nama blog aku ni kan? huhu aku letak nama blog aku ni Watashino Sekaii ataupun nama melayu di Dunia Saya sbb pengaruh anime dalam setiap cell tubuhku ini teramatlah kuat..hehehehe...kepada pengunjung2 blog ni selamat datang and terima kasih sebab sudi baca blog yang ntah ape2 ni hehe biasa baru start engine so x panas lagi..huhu u nak i buat isu2 hot ke?? x mau u...hehe objektif asal buat blog ni ialah (ceh) untuk mengisi masa lapang (lapang??!!) penulis...nak kata aku lapang x la jugak time first buat blog ni lusanye 2 aku ade mid-term pharmacology hehehe so memang agak2 cari nahas gak la hehe...x sebenarnye aku buat blog ni utk luah ape2 yang terkumpul dalam kepala otak aku yang susah aku nk crite kat orang lain secara terus..i'm a shy girl (tipu!!!) hehe bukan shy tapi susah skit nak crite lebih2 kat luar sebab takot masa crite 2 x sesuai ke orang x nk dengar ke makanya lebih afdal kalau aku tulis ape yang aku nak cerita dalam blog kalau sesape sudi baca, bacalah nk komen, komenlah ape2 pun aku x kisah sangat janji ape yang aku tulis ni lahir dari hati nuraniku yg kudus(chewah!!) ade gak info2 tentang Islam yang aku letakkan kat sini..2 semua aku amik dari facebook dan aku cuma jalankan tanggungjawab sebagai seorang Muslim dengan menyampaikannye di dalam blog aku yang x seberape ni la..kalau sesiapa yang membaca dan dapat manfaat..alhamdulillah...kalau sesiapa yang baca tapi x dapat feel ape2 aku cadangkan korang g bertapa kt Gunung Kinabalu k? hehehe oklah sampai sini dulu untuk entry ni...byee (^-^)v

Saturday, August 28, 2010

Memori zaman kanak-kanak

Ntah knape ptg2 ni terigt plak bnd2 yg berlaku time zaman kanak2 hehe...yang aku ingat time kcik2 dulu aku selalu gak la kena anto dok rumah wan aku kt Kuala Kubu Bharu..tau x kt mane? Kuala Kubu Bharu atau singkatan glemer die KKB ni dkt area2 Hulu Selangor tp xde la hulu sgt..KKB ni dr dulu sampai skang mmg x byk sgt pn pembangunan so orang panggil KKB ni pekan cowboy huhuhu..dh2 terseleweng plak...hehehehe
Kuala Kubu Bharu source: google

Kt rumah wan aku ni dl ade sorg jiran nurse india yg ade 3 org anak perempuan so tiap2 kali aku blk rumah wan aku wajiblah bg aku dan adik2 ku bermain dengan mereka haha ayat poyo..yg plg aku igt anak die yg no 2 name die Santha sebaya plak dgn aku so ktrg mmg rapatlah  jugak time 2...Santha ni selalu sedih bl org ejek name die yela ade ke patut org ejek die Santa Claus wlupn dh trg2 die x sambut Christmas? Mcm mne pn Santha ni bdk pandai ooo yg ni sepupu aku yg 1 skola dgn die ar yg cte..mne tak nye tiap2 kali aku blk rumah wan aku time cuti2 sekolah mesti terdengar mak die terjerit2 suruh anak2 die study...klu pkl 8 mcm 2 rumah die senyap je time study la katekn..lain plak dgn aku n adik2 aku ktrg klu bab memekak toksah cte ar smpi skang ni aku rs kt blok anggerik 2 riuh dgn suare ktrg je huhuhuhuhu takpe janji aku happy..hehe..yg paling best ptg2 ktrg slalu men badminton same2..time2 2 la jugak lori cina Ah Sang suke lalu kaco game ktrg..Ah Sang ni cina yg dok kt sebelah rumah wan aku n die jual air gas yg dlm botol 2..dl mmg byk la air gas dlm botol kaca skang ssh kot nk cr sbb sume pn dlm botol plastik huhu...
kat kawasan rumah wan aku ni mmg ramai cina & india so mmg dr kcik lagi aku dh dibiasekn dgn bergaul org  yg len bangsa dan agama huhuhu ayat poyo lg..smbg blk..ktrg slalu men badminton smpi maghrib xpn smpi wan aku menjerit pgl ktrg blk br la nk blk huhu...kekdg time pkl 3 ke 4 ptg time wajib tdo tengah ari sestgh org kterg plak wat projek men buaian dpn rumah wan aku...buaian besi ni ktrg buat la mcm bas xpn kete huhu aku xde la plak gambar full buaian 2 xpe nnt bl aku wat entry psl rumah wan aku nnt aku ltk hehe..sblm nk main 2 yg mcm adventure skit..Santha dgn kakak die, Geetha x slp aku nk ngelak drpd wan aku terjaga tdo bantai la ikut short-cut..huhu dorg bantai pnjt dinding yg memisahkan rumah wan aku dgn die hehe nsb baik rumah die tggi skit dr umah wan aku so sng skit la nk pnjt2 ni..aku pn kekdg tnk hero gak pnjt dinding 2 nk g umah die huhuhu tp kena pijak atas rak kasut wan aku la huhu time 2 aku pendek mne la sampai hehe mau lingkup rak kasut besi wan aku 2 aku kejekn nk men pny psl...2-3 tahun pastu family dorg pndh kt kuarters nurse ....byk kot kenangan2 aku time kcik nnt aku share la skit2 kt dlm blog ni huhu..oh lupe plak skang ni si Santha 2 study Dentistry kt Indonesia huhu jauh gak la bdk 2 pergi..akak die plak jd cikgu...ape2 pn aku nk ckp tq la kt mak die sbb deepavaali thn bl ntah dl die jamu aku dgn adik2 aku makan tosai..huhu skang br nk ckp tq?? hehe lupela aunty..hehe ok la sampai sini dl len kali aku cte2 lagi byeeee (^-^)v


Luasnya neraka..


artikel ni dipetik dr seorang kawan di facebook, Nur Hazlinda Ahmad ..sila bc dan hayatilah...

Assalam Mu'alaikum Wbrth!!!
Sahabat semua...bacalah....
Ya Allah... takutnyer... bacelah sampai habis.. skjap jer..x smp 5 minit..pun!!!
YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.
Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.
Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....

Luasnya Neraka


Yazid Ar Raqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:
Jibrail datang kepada Nabi SAW pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w

"'Mengapa aku melihat kau berubah muka?"

Jawabnya:

"Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar,dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya."
Lalu nabi s.a..w. bersabda:

"Ya Jibrail, jelaskan padaku sifatJahannam."

Jawabnya:

"Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa,nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."

Nabi s.a.w. bertanya:

"Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?"

Jawabnya:

"Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya dibawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiappintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaituyg lebih bawah lebih panas)"

Tanya Rasulullah s.a.w.:

"Siapakah penduduk masing-masing pintu?"

Jawab Jibrail:

"Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s.. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,
Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.
Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,
Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.
Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'
Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya:

"Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?"

Jawabnya:

"Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat."

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda:

"Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk kedalam neraka?"

Jawabnya:

"Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu."

Kemudian Nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi s.a.w.masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.

(Dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

DariHadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkankamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.
Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:
1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekorular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hastamengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua......Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159
"Sesungguhnyaorang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dariketerangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannyakepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dandilaknat oleh sekalian makhluk."

Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM , TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP .

Bertanya orang kepada Rasulullah saw :

'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw:

 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'. Bila qiamat datang maka malaikat datang kekubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' SiratulMustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hambaKu."

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orangyang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuhasal diwaktu mati :-
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw:

"Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan: 'Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Kuberpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dandahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digorengdan buah-buahan SYURGA. ' Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu dibumi. Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu."

* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain.
Ilmuyang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yangmengajarnya meskipun dia sudah mati.
' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasamengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' (SurahAl-Baqarah : 237)
Untuk renungan dan amalan bersama ..
DOA Nabi Allah Yunus
"LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN"

Fantasi dan Realiti


Fantasi: lps kawen suami akan bli ape je yg bini nk sbb die janji " Ayang nk ape pn abg akan bg, klu blh klcc 2 pn abg nk buat jd hantaran"
Realiti: lps kawen pokai sbb blanje kawen ribu2 " ni sume ayang pny psl la letak harge tggi2 lagi" hello bro kate td klcc pn sanggup bg takat blanje ribu2 utk kawen ape la sgt klu nk banding dgn klcc 2.

Fantasi: Celik2 mata je dh ade breakfast dpn mata (breakfast on bed ala2 Eiffel I'm in Love)
Realiti: "Ayang2 mne tie abg? stocking? seluar dalam???"

Fantasi: Honeymoon di luar negara. Paling best klu pergi negara2 4 musim.
Realiti: Honeymoon kt dlm negara je "Ayang kte kne sokong saranan kerajaan b'cuti dlm negara lg syok x pyh ssh2 cr tempat makan ke masjid ke....."

Fantasi: Anniversary disambut dgn gilang gemilang
Realiti: "apsal pki lawa2 ni? Deepavaali ke ari ni?"

Fantasi: blk dr tempat keje disambut oleh isteri siap bg air
Realiti: lps 2-3 thn kawen n dh ade anak " eh br blk ke bang?" pdhal laki 2 dh blk 2 jam yg lalu bz sgt jage anak smpi laki blk pn x prasan huhuhuhuhu

Fantasi: Rumah yg siap dgn perabot & segala keperluan
Realiti: "Abg smpi bl kte nk dok menumpang rumah mak ni?"

ni just scenario yang biase terjd dlm hidup kte..takde unsur2 discrimination ke ape ok...bace dgn hati yg terbuka huhuhu  V(^-^)V

Permainan percume..

waktu aku kcik2 dulu disebabkan ekonomi family mr zul x memberansangkan, aku dgn adik beradik aku slalu wat game2 yg x payah pakai duit pn klu nk men..hanya berbekalkan kain selimut, kitorang dh blh men mcm2...kain selimut 2 blh wat jd rumah/khemah, tikar terbang and even kereta..mcm mne? itu kne pakai imagination sendiri..huhuhu...
x ckp dgn selimut, kerusi, meja kt rumah mmg b'terabur time men sbb konon nk jd tiang rumah klu x mcm mne selimut 2 nk terbentuk mcm rumah kn? huhuhu kreatif? ntahla..selain buat rumah, kain selimut pn blh wat men fashion show hehe..slalukn tgk model2 catwalk n pakaian dorg pn mcm lebih kurang kain selimut buat lilit je kn? huhu so ktrg dgn bangganye dh jd fashion designer sejak kcik2 lg hahaha

no 2 permainan ni x payah pakai ape2 bnde pn je tenaga dh ckp huhu cbe teka.........huhu superman xpn setgh org pgl helicopter.. cara die sorang baring pastu cbe angkat sorang lg wat aksi ala superman..blh byg x? huhu susah gak nk trg...ape yg penting org yg kt atas 2 kne tegangkn skit bdn die br blh dpt feel terbang mcm superman huhu....slalunye men ni kne gilir2 klu x mne aci klu asyik kte je kne angkat org huhu btol x?
huhu rsnye ni je kot yg dpt pk skang klu terigt ape2 nnt blh post lg huhu...
(first time pki bhs melayu tls blog hehe bkn x bangga dgn bhs sendiri tp t'biase do...mulai hari ni nk try pki bhs melayu tp klu t'post dlm bhs inggeris minta maaf ye) 
peace to the world (^-^)v

Friday, August 27, 2010

Mandi Wajib

ok guys this is an article that i want 2 share with all muslim..

Telah dipastikan bahawa terdapat terlalu ramai dari kita yang tidak sah mandi wajibnya...saya kongsikan artikel ini untuk semuanya...sila share atau copy di blog masing-masing..terima kasih-azarudin bocheh.

Assalamualaikum, 
Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM. 

Mandi wajib yg betul….. 
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul. 

Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir. 

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini. 

“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur . 

Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah. 
Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. 
Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.” 
Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.” 

Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan. 
Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”. 

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah. 

Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan. 

Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh. 

Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi. 

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?.. 
Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah. 

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut. 

Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza. 

Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam. 

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) . 

Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik. 
Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh. 

Panduan Tambahan 
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a. 

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a. 

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). 
(HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ). 

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur. 

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih. 

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi. 

Rahsia 13 
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……


1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat. 
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur. 
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur. 
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur. 
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur. 
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur. 
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM. 
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur. 
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar. 
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur. 
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur. 
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur. 
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T. 

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” 
Wassalam.


“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

There was an error in this gadget