Thursday, February 10, 2011

Smoker itu Selfish


Dh lme aku nk wt entry ni je xde ms je..skang ni aku tgk rmi glr lelaki x kira umur hisap rokok x kira ms & tmpt. Ko bygkn kt tmpt org mkn pn dorg blh b'asap..yelah dh abis mkn hisap rokok la plak klu x..xlengkap la plak..ceh..aku plg x suke manusia mcm 2 sbb pd aku mereka 2 selfish atau bhs melayunye pentingkn diri..dorg tau x asap rokok 2 blh membahayakn nyawa org len? nk2 lg ibu2 mengandung, bdk2 kcik n org tua..hmm ape dorg nk ksh kn? bkn dorg yg mampos tp mereka2 yg aku sbtkn kt atas..bg ibu2 mengandung, asap tersebut juga blh mendtgkn mudarat kpd bayi yg dikandung selain merosakkn paru2 ibu tersebut..bdk2 kcik plak disbbkn imunne system dorg 2 x develop dgn lengkap so dorg lbh susceptible kpd penyakit..bg org2 tua, as they ageing, the immune system also degraded and not functioning well which made them also exposed to many diseases...dlm sebtg rokok korg rs ade brape byk harmful substances? Asap tobacco 2 sndr ade 4000 different chemical & plg kurg 50 drpdnye dh diidentifikasikan sebagai carcinogenic ( blh m'akibatkn kanser)..dibawah aku sertakn dgn sedikit bhn2 dlm rokok..


CHEMICALS IN CIGARETTES
ChemicalDescription
Benzene
(petrol additive)
  • A colourless cyclic hydrocarbon obtained from coal and petroleum, used as a solvent in fuel and in chemical manufacture - and contained in cigarette smoke.
  • A It known carcinogen associated with leukaemia.
Formaldehyde
(embalming fluid)
  • A colourless liquid, highly poisonous, used to preserve dead bodies - also found in cigarette smoke.
  • Known to cause cancer, respiratory, skin and gastrointestinal problems.
Ammonia
(toilet cleaner)
  • Used as a flavouring, frees nicotine from tobacco turning it into a gas
  • Often found in dry cleaning fluids.
Acetone
(nail polish remover)
  • Fragrant volatile liquid ketone, used as a solvent, for example, nail polish remover
  • Found in cigarette smoke.
Tar
  • Particulate matter drawn into lungs when you inhale on a lighted cigarette. Once inhaled, smoke condenses and about 70 per cent of the tar in the smoke is deposited in the smoker's lungs.
Nicotine
(insecticide/addictive drug)
  • One of the most addictive substances known to man, a powerful and fast-acting medical and non-medical poison.
  • This is the chemical which causes addiction.
Carbon Monoxide (CO)
(car exhaust fumes)
  • An odourless, tasteless and poisonous gas, rapidly fatal in large amounts
  • The same gas that comes out of car exhausts
  • The main gas in cigarette smoke, formed when the cigarette is lit
Others
  • Arsenic (rat poison)
  • Hydrogen Cyanide (gas chamber poison)
Table 1 - Source: Health Education Authority (UK) - Lifesaver


ni br skit xtau lg yg selebihnye 2 blh akibatkn ape..skang dpn kotak rokok pn dh tnjk gmbr2 ngeri..mostly rotten organ cause by cigarette tp aku tau org wt dek je n still hisap rokok bgi nk glr..hmm sshkn bl dh jd habit..well nk org dh bgtau akibat tp korg2 still nk mati cpt so what can we do? tp agak2 la klu korg nk mati cpt x pyhla nk libatkn org len sme sbb org yg terhidu asap rokok 2 ade 60% peluang utk dpt lung cancer which is higher than the smoker 40% (if i'm not mistaken)..klu gian sgt nk merokok sila pergi tmpt yg xde org so korg blh hisap rokok2 puas2 tanpa rs b'salah ni x tmpt rmi2 gak korg dok hisap rokok konon igt b'gaya la 2 pdhl buat org len menyampah lg ade tau..zaman "merokok itu macho" dh lapok la beb skang ni zaman "merokok itu menunjukkn korg x b'pelajaran" sbb blh kte kt skola rndh pn cikgu ade bgtau psl bahayanya merokok & effect pd kesihatan. 
Maybe ade yg ckp " ala atok aku hisap rokok tp sihat je die" hoho sila perhatikn diet atok anda n bandingkn dgn diri anda..60 thn dulu ade ke atok ko lepak kt McD? dating kt KFC? dinner kt Pizza Hut? xdekn? nk2 lg zaman Jepun serang Malaya mkn ubi kayu je klu nsb baik dpt la nasi 2 pn kekdg ade lauk kekdg x..ok bkn nk cte psl die ssh ke ape..tp cara pemakanan kte ari ni x sme dgn org dolu2 yg semmgnye terbukti diet mereka 2 sihat..skang ni sume bnd instant maka mati pn instant..dlm ape2 fast food sumenye contain MSG..yg ni korg google sndr ape effect MSG (Monosodium glutamate) kt bdn kte sbb aku nk cte psl rokok bkn psl 2..selain drpd pemakanan perhatikn persekitaran kte..air & udara kte skang ni dh x mcm dl..skang ni air yg kuar dr paip air kte ni pn nk kne tapis..udara hmm korg g jela jln kt KL..asap kenderaan fuh xblh blah nk2 lg klu jln kt area Bangkok Bank tmpt bas berhenti hohoho ko free2 dpt carbon monoxide..bnd2 ni sume sbnrnye meningkat peluang kte utk dpt cancer..ni x msk lg dgn bhn2 kimia yg kte dok pki seharian cthnye detergent & deodorant yg trt bg ksn kt physiology bdn kte sbnrnye..pastu skang ni korg nk tmbh lg dgn rokok yg ade 4000 chemical dlm sebtg..hoho r u nuts? myb korg pk yela hidup lama2 atas dunia ni pn blh wat ape kn..or klu nk mati, mati la jugak..oh hohoho klu bnd ni x sshkn org len xpe ni x org len yg x hisap rokkok pn blh kne penyakit sbb korg so ape kes? kekdg kt tmpt larangan merokok pn aku tgk ade je makhluk2 yg hisap rokok smbl wat muke poyo..ceh konon hebatla 2..haih manusia ni klu bijak, bijak btol tp klu yg b*d*h & degil kte bg nsht mcm mne pn x gune gak..
adekah aku ni emo? myb tp aku wat entry ni bkn sbb aku sorg je tp bnd ni libatkn rmi lg org yg x hisap rokok yg jd mangsa perokok2 yg selfish ni..aku harap klu korg ade kenalan yg hisap rokok silalah nshtkn dorg supaya klu btol2 x thn g la cr tmpt xde org utk merokok..sekian


p/s: bg aku lelaki yg x merokok itu lebih macho sbb pandai jaga diri sendiri 

6 comments:

RuBy said...

aku agak benci smokers~
paling tak suka bila duduk kat kedai makan meja sebelah smokers..pastu tak paham2 bahasa g menghembus ke arah meja aku...
maka aku balik dgn baju berbau busuk asap rokok~
wek~ =p

laki tak merokok = point tambahan untuk mereka!
hahaha..bak kata kawan aku, naek saham wei! haha

Norlyana Nasrin said...

aku pun weh..
ari 2 aku bengang aku trs sound org yg hisap rokok hahaha terkebil2 mamat 2 pndg aku..
giler selfish do..dh tau bahaya tp still nk menyusahkan org...bengang do..
bg aku kr kuang ajo la mereka2 2 sbb bg org len skt sbb dorg..
huhu sila lihat bibir mereka klu nk identify smoker @ x...huhuhuhu

perindu_خلافة said...

nama saya rizQan, umo 23 tahun, maish bujang dan TIDAK MEROKOK!! hahaha ^_^

dulu kakak rizQan pun penah sound kat sorang 'pelancong' neyh, terkejut jugak cz dia x penah buat camtu sebelum ni..

"Kalo ko nak mati cepat pegi la mati sorang², jangan buat aku pun cepat mati jugak!!" huhuhu

actly kakak rizQan ni counselor, kalo depan client mulut manis jep, tp bila kat luar cakap direct, biar 'tersentuh' skit sanubari dorang.. ngeee >_<

Norlyana Nasrin said...

hoho rizqan promote diri nmpk? haha (^-^)

hehe kakak awak blh gang dgn kte lo..mmg ptt sound je org mcm 2 huhu bgs btol..

well org yg sabar mcm mne pn ade hadnye nk2 lagi asap rokok ni bahaya kt diri kte n org len..haih

heehehee xnk g kaunseling dgn kakak rizqan hehehe gurau je (^-^)

perindu_خلافة said...

hahaha.. :D

sometimes kite kena bertegas, tp dgn kawan2 kita boleh guna pendekatan lain, sbb kalo hubungan sahabat da renggang.. semua benda xkan jadi, apa lg nak cuba ubah perangai dorang, sbb prinsip rizQan sekali pun dorng susah nak berenti tp kita boleh cuba kurgkn mereka dari merokok.. itu pn da berbaloi :D

hurm nama kakak rizQan yang counselor tu adalah 'rizQan' ok~ huhu

Norlyana Nasrin said...

ade 3 cara nk bg nasihat kt org:
1. Cara lembut
2. Cara kasar
3. Sindiran

setiap cara diatas digunakn mengikut personaliti individu yg hendak dinasihatkn oleh kte.

Klu kwn2, cara yg paling baik ialah cara lembut & kdg kala sindiran.

Ssh nk ckp gak sbb ayah kte sendiri pn smoking, dh lme mama kte nsht tp still x mkn2 nsht juz skang dh krg skit semenjak kne denggi ari 2. Dulu kte prnh nsht die dgn bg tau psl bhn2 kimia yg bhya dlm rokok tp die juz senyap..hmm sshkn bl deal dgn org yg dkt dgn kte..tp ape pn kte doakn die sdr sndr..


huhu nnt pgl "rizqan" dua2 toleh hehehehe

There was an error in this gadget