Friday, May 20, 2011

Tolong senyap boleh?


*sila lapangkan hati dan buka fikiran sebelum baca..

Aku sebenarnya tak tau nak mulakan macam mana. Korang pernah tak come across this situation...korang tengah syok2 solat tiba2 ade orang jawab telefon & cakap kuat2? dah tu sampai ko abis solat pun die x abis2 bercakap macam die sorang je ade hp....haih sebenarnya benda ni jadi kat aku time rehat siang tadi. Macam ni, hari ni waktu rehat dari pukul 12.15-2.45pm maka lepas makan aku naik la kat surau tingkat 4 hospital untuk rehat & tdo sebelum Zohor. Bila masuk waktu aku pun bangun solat la..dari sebelum aku solat lagi, ade la makcik indon Radicare ni yang dok bergayut dengan balak/laki die dengan suara yang kuat. Aku dah bagi jelingan maut banyak kali kot kat di tapi die wat dek je...abis solat dalam pukul 1.30 macam 2 so aku ingat nak tdo sekejap sebelum masuk kerja...TAPI!!! Makcik 2 still bergayut kalah monyet dengan galaknya tanpa menghiraukan orang lain yang tengah solat ke tdo ke ape ke...haih rasa nak rampas je hp die & baling kat luar. Bagi aku, amatlah x sopan kalau bergayut ke, bercakap kuat2 & gelak ketawa kuat2 dalam surau/musolla/masjid. Fikir2 la sendiri. Kejadian yang sama turut berlaku kat UIA..ye UIA tempat yang amat Islamic dipandangan mata orang luar namun hakikatnya ade juga pelajar UIA yang x beradab bila dalam musolla especially kat KOS. Saja aku letakkan kat cni supaya mereka yang membaca fikir & muhasabah diri.
p/s: aku just nak tegur..

6 comments:

perindu_خلافة said...

kalau tegur dia pun x salah.. lepas ni kalau berlaku lagi, lebih baik lyana tegur terus, kalau dia xnak terima.. hah baru lah campak hp dia keluar, makcik radicare tu plak masukkn dalam sharp bin ^_^

biar jadi pengajaran kat yg lain :D

Norlyana Nasrin said...

kte bukan xnak tegur tapi die asyik sangat berborak sampai kte pandang2 pun die wat x tau...abis je cakap telefon terus die keluar aih..geram btol! apsal x keluar je time dpt call...macam2 manusia ni...

perindu_خلافة said...

untuk mengelakkan perkara macam tu berlaku lagi.. kita kena pastikan generasi akan dtg di didik sebagai khalifah yg faham tanggungjawab terhadap masyarakat dan sedar dgn sensitiviti org lain, ^_^

Norlyana Nasrin said...

@perindu_خلافة insyaAllah len kali kte akan cuba tegur mereka...
rasa macam nak buat program pasal adab pun ade....

Suhara Ain said...

Salam..nak tanya mcm mane ya awk mohon praktikal di radicare putrajaya tu? Ade emel die x? Thanks :)

Norlyana Nasrin said...

@Suhara Ain Waalaikumussalam..maaf baru perasan komen awak..saya praktikal di dalam makmal Hospital Putrajaya bukan Radicare..

There was an error in this gadget