Friday, June 10, 2011

Urine Catecholamine Test


Ok seperti yang aku janjikan semalam, ari ni aku akan terangkan tentang Urine Catecholamine Test secara ringkas ok?
1. Mula2 check urine pH & creatinine level (most urine are stored more than 24 hours)
2. Do prime & calibration
3. Run low & high control
3. Prepare internal standard - check peak
4. Run samples - each sample took 15 minutes

Ok 2 cara nak buat UCats..maka penjelasannya
1. kenapa kita kena check urine pH & Creatinine level?
Urine yang diterima mestilah mempunyai pH bawah daripada 6 kerana ia perlu dikekalkan dalam keadaan berasid. Creatinine pula adalah untuk doktor pastikan bahawa urine yang diterima tidak dicampurkan dengan air..yela sesetengah orang kalau tengok kaler urine dia pekat ke ape terus rasa takut maka untuk tipu diri sendiri depa dok tambah air~~
lagi 1 kalau urine 2 volumenya kurang dari 750, maka creatinine level akan digunakan.

2. prime & calibration?
ok yang ni penting sebab sebelum run apa2 sample calibration harus dilakukan. Calibration kita akan dapat faktor & lepas 2 kita akan run control. Norepinephrine , Epinephrine & Dopamine akan "tersangkut" / "bind" mereka2 ni penting bila kita nak check "peak". (aku jua kurang faham)

3. sample plak kita akan amik 250μL begitu juga dengan QC &calibration.

hmm terus terang time aku buat ni aku buat skali dengan aldosterone test 2 yang macam kelam kabut skit..
maaf kalau ade yang tersilap..oh sila tegur ye kalau ade ape2..

3 comments:

perindu_خلافة said...

huhu masih blur coz x nmpak depan mata, nanti sila explain skali lg bila kita balik kampus yuk.. huhu ^_^

btw thanx 4 ur effort :D

Norlyana Nasrin said...

@perindu_خلافة huhu sorry sebab x pandai nak explain..ok boleh je..xpun nanti rizqan email kita ye?

perindu_خلافة said...

yup beres :D

There was an error in this gadget