Wednesday, September 21, 2011

masalah

JYJ - In Heaven [MV] HD (Full)

2011.09.20 JYJ Get out MV [HD] FULL

Tuesday, September 20, 2011

Pessimist


I noticed lately a lot of people love to post their emotion through Facebook. Yeah maybe it is a good thing to share with friends but most of their post actually might/will annoy others without they notice about it. At Facebook I have quite a number of friends (yeah i add a lot of role-player) so my news feed are more than 300 but i don't really get annoy with it. The only thing that annoy me a lot are pessimist who tend to post their unhappy emotion through Facebook (it is more annoying than lovey dovey post). Some of them are Muslim but their post didn't show an Islamic attitude like feeling like wanted to kill themselves (commit suicide).
Dear friends,
Life is not always beautiful and a lot of unhappy event will pops up from time to time. However, we must learn to overcome it and live as long as we can while preparing for Hereafter. By posting all pessimistic thought you are actually revealing your own weakness to the public hence make you looked like a loser (sorry to say). We are human, a creature that bound with feeling but we are also a creature that possess aqal which differentiate us from animal. Even an animal try to survive based on their instinct so why we human being a foolish whom wanted to end our life just due to the stress or feeling lonely? Just think what your parent will feel when they reading your "wanted to end my life" statement.
Dear friends,
Do you know that stress, mistakes and mishap make us grow stronger emotionally? Yeah it is true if we get through it with open minded and took it as another test from our Creator. It might be painful but when we're being optimistic, it shouldn't be a problem anymore.
To Muslim, when we feeling stress or discourage, we are advised to take an ablution and perform solah. InsyaAllah we will feel better after that because we quetch to Allah.
Crying could be another therapy whenever we feel down or stress. We doesn't looked good whenever we cried but after crying, usually we will feel relief and motivated to continue our life.
Talk to somebody also can be another way of relieving stress. That's the reason why we have counselor on Earth people! If still not work it just go hang out and watch funny movie so you will forget about your sadness temporarily.
Fuhh this is the longest entry I've posted during in this period of proposal should be the numero uno thinggy huhu...ok guys, I hopes this post can lift a lil bit of your stress and open your eyes on what actually our life is.

Monday, September 19, 2011

Hari yang kelakar ~


Ok macam ni..ikutkan hari ni (Ahad 18/9) aku dengan Jed balik semula ke Kuantan. Tapi.....
Pukul 2.30pm, aku bertolak dari kediaman rasmiku di Rawang aka California menuju ke rumah Jed yang terletak di Rose Garden. Kami memulakan perjalanan setelah  memasukkan beg pakaian dan barang2 berkenaan ke dalam boot kereta adik Jed, Zubairi. Mak Jed pun ikut skali. Mula2 adik Jed singgah dulu ke stesen minyak Petronas untuk mengisi minyak dan kemudiannya kami menyambung semula perjalanan kami ke Pekeliling.
Malang mula menimpa apabila jalan mula sesak di kawasan Templer Park berikutan kemalangan berlaku di sekitar itu. Aku mula menelefon pihak pengurusan bas Bulan Restu untuk memaklumkan keadaan kami dan meminta mereka menangguh sebentar waktu perjalanan kerana kami akan terlambat namun, mereka hanya boleh menangguh sehingga 5 minit sahaja dari waktu perjalanan. Keadaan masih sesak dan aku dapat merasakan yang kami tak dapat pulang ke Kuantan pada hari ini dan tiket burn begitu sahaja~~~~~~~
Kami tiba di Pekeliling pada pukul 3.55pm dan aku pasrah yang bas telah meninggalkan kami...haduh...maka kami terpaksa membeli tiket yang baru..memandangkan tiket pada hari ini sudah habis maka kami membeli tiket untuk keesokan hari...moral of the story..sila sewa helicopter jika jalan sesak dan anda mengejar waktu...

Keadaan di Pekeliling..air sungai Gombak yang naik..KL banjir kot...
Untuk mengubat hati yang lara, kami membuat keputusan untuk berjalan-jalan di sekitar Kuala Lumpur huhu..buat pertama kalinya, aku menjejakkan kaki di Taman Burung yang sebelum ini tidak ku ketahui kewujudannya ( hehehe nampak sangat x perihatin) hehe Jed siap cakap "macam mana la foreigner ni boleh tau ade Taman Burung kat sini sedangkan aku yang dok kat Malaysia x tau" huhu begitulah lebih kurang ayat die hehehe mak die siap reply "diorang ade peta la" hahaha..meh tengok gambar....




kami kecewa





angry bird pun burung gak kan? huhu




tiket bas yang dah burn



Hmm setelah puas meninjau Taman Burung walaupun hanya di luar perkarangan (masuk kena bayar rm20 so malaslah disebabkan hati masih terluka dengan kejadian tiket burn) kami membuat keputusan untuk pulang sahaja ke rumah...ketika perjalanan pulang nilah benda kelakar terjadi..kami dok keliling Taman Burung 3 kali sebab x jumpa jalan keluar hahahahaaha..macam2 jalan kami try tapi x dapat2 gak kuar huhu siap cakap dengan bangga lagi "hari ni kita 3 kali g Taman Burung" huhuhuhuhu....
Akhirnya setelah beberapa ketika, kami berjaya jugak keluar dari "maze" huhu...
Pukul 5.20pm aku sampai semula di kediaman rasmiku huhuhu....seperti yangku jangkakan, aku diketawakan oleh ahli keluargaku..hoho siap cakap "dekat je Kuantan rupanya, x sampai berapa jam g dah balik?" huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuuu dengan perasaan sadis aku terima jelah sindiran mereka......
Ini jela update aku untuk kali ni..apa yang boleh aku katakan, mungkin ada hikmah disebalik kejadian...huhuhu

Friday, September 16, 2011

Aku kat rumah weh!


Ini adalah entry untuk mnjeleskan sesiapa yang x ballik rumah minggu ni huhu..
Ok nak pendekkan cerita semalam aku dah balik semula ke Rawang aka California guys!!! Mula dari hari Rabu orang dah start kecoh2 kata tiket abis tapi aku still maintain dengan keputusan aku untuk beli tiket on d spot huhu...maka abis je klas semalam aku minta tolong Azra anta g terminal..sampai2 kat terminal aku beli la tiket bas Bulan Restu aka Moon Blessing..oh lupa nak bagi tau yang aku balik skali dengan lifelong friend aku, Jed. Dapatlah tiket pukul 3.30pm..time kitorang beli 2 ade banyak lagi tiket untuk pukul 3.30 2 maka kitorang pujuk la Su untuk balik skali..huhu Su xnak balik katanya dari semalam dan semalam sebelumnya huhu apa aku cakap ni? Maka kitorang pergi la makan dulu yela time 2 baru pukul 1 kot..huhu makan sambil story2 kat kedai sebelah terminal 2..abis makan solat la kami kat dalam musolla kat terminal 2..abis solat je Jed bagi tau yang die nak g beli tiket untuk Su huhu nampaknya makcik 2 dah goyah..skali...pergh tiket abis n yang x leh blahnya terminal penuh do! Most kaunter tampal kertas bagitau tiket untuk ari ni (15/9) dah abis...maka Su pun xleh la balik semalam...........
Pukul 3.20pm macam 2 aku n Jed turun la kat platform 3 untuk tunggu bas..kalau nak tau seat kitorang btol2 belakang driver maka naik bas je aku terus pakai seat-belt yang ada atas kerusi 2 huhu untuk keselamatan~~ Sepanjang perjalanan 2 kitorang berborak sakan gak la berhenti pun bila masing2 terlelap huhu sampai pakcik bas 2 tegur..hehe bukan die marah kitorang tapi die pelik yang kitorang cakap x henti2 hehehehe...
Sampai Pekeliling dalam pukul 6.50pm so kitorang terus beli tiket balik ari Ahad nanti huhu sebenarnya kalau nak balik Isnin pun xpe sebab xde klas tapi Isnin xde sesape kat umah + proposal aku x siap lagi daaa~~
Habis beli tiket aku call la adik aku, n tengok2 die dah sedia menunggu huhu bagus Nadirah! Wani pun ikut skali huhu biase la partner in crime Nadirah..sampai rumah dalam pukul 7.55pm..so aku cepat2 la amik wuduk n solat Maghrib...
Aktiviti kat umah macam biasa le...makan, tengok TV, borak2 pastu tdo huhu aku tdo awal kot semalam..keletihan la konon padahal bukan aku yang bawak bas hehe..
Okla ni je update buat masa ni..bye yeom!
P/S: malam tadi ketiga2 anak aku datang hehehe makin comel sume huhuhu~~

Wednesday, September 14, 2011

Serius aku dah 4th year..


Hoho pagi tadi ade klas Research Methodology and lecturer die Madam Wawa huhu dah madam dah dulu panggil Sister hehehee....kali ni balik semula ke KOS untuk lecture dan yang paling seronok sekali tengok muka classmates yang dah lama x jumpa huhu ade yang berubah ada yang x. Apa2 la weh...riuh gak la
Bila lecturer masuk je start nak tumpukan perhatian dan x bising dah hehe..subject ni berkait rapat dengan FYP kitorang maka kena la bagi tumpuan lebih skit..mula2 aku salin gak ape yang Madam Wawa cakap tapi lama2 aku just dengar dan hayati ceh~~~~
Oh saje nak story..semalam aku ade klas Basic Environmental Law dan yang xleh blahnya, klas 2 diadakan dalam bentuk Video Conference sebab lecturer 2 kat Gombak..huhu serius cakap aku blur2 weh and aku rasa macam kurang interaksi dengan lecturer..huhu doakan aku cepat adapt la ye kawan2?
Oh b'balik kepada tajuk gempak kat atas..huhu ye skang aku dah 4th year tapi......tahap kematangan dan keseriusan masih x mencapai budak 4th year sepatutnya. Hmm xpe berubah skit2 kearah kebaikan..aku tengok ramai budak junior nampak lagi matang dari aku huhu x kisah la dari segi appearance atau ape2..takut gak tapi xpe aku maintain muka takde perasaan.
hmm hujan skang maka mata pun dah naik kuyu2 ni..hehe guddebye yeom!!!

Monday, September 12, 2011

Environmental Toxicology

Aqlan choding~
Muahhahahahaha first day yang agak meletihkan..huhu disebabkan kini kami anak tiri KAHS maka klas pun kat KAHS hohohoho punya la aku, Ain, Aina, Su n Jed touring sekitar KAHS cari klas kitorang huhu..
Lecturer baru ni from UMP dan agak muda remaja la juga huhuhu..klas pertama ni x bermula secara rasmi maka no evaluation yang aku boleh buat..
Abis je klas terus g KOM kuarkan duit n g bayar yuran kat bangunan Admin yang baru huhu finance dah pindah kat sana weh...maka berjalan-jalan kami hari ni..
Selesai bayar yuran patah balik g KOM kuarkan duit lagi huhu sebab malas nak kuar banyak2 kali + kena caj lebih kalau bawak kuar kat luar huhu Bank Muamalat kan kurang~~~dah 2 g plak beli makanan kat KOM huhu..
Balik bilik ingatkan nak lunch dengan Fidah tapi Fidah xde la plak huhu kesian kte....
Hmm k la..maybe nak kuar petang ni beli barang2..

Pagi yang tenang

Permandangan dari luar jendela bilikku~
Alhamdulillah aku masih dapat bernafas lagi. Pagi ni lepas Subuh aku x tdo dan memulakan hari aku dengan mandi, gosok baju dan bersarapan. Huhu sesuatu yang aku jarang lakukan ketika cuti hari tu. Time cuti bangun bila matahari dah mula terpacak (tdo semula selepas Subuh) memang malas untuk bangun dan breakfast pun terlepas. Sebelum tdo semalam, aku sebenarnya risau takut x boleh bangun, yelah dah dibiasakan dengan rutin x sihat yang aku sebutkan diatas hehehe tapi alhamdulillah aku berjaya bangun dengan senyuman huhu..
Klas bermula pada pukul 9 maka aku ada sedikit masa untuk relax dan menikmati sarapan sambil update blog + FB hehe seronok kan bangun awal?
Baiklah aku nak blogwalking ni hehehhee...bubbye (^-^)

Oh Kuantan ku sudah kembali~

oh anakku~

Yeah balik semula ke Kuantan..bila tengok jadual huhuhu gelak sorang2 aku..ade je klas sampai Jumaat..hiah macam mana ni? ceh apa la baru je mula sem aku dah start mengeluh..permulaan yang x bagus ye Norlyana Nasrin..oh kalau nak tau..tadi time lalu kat simpang nak masuk ke Gambang, ade accident..tiga buah kereta; Hilux, Satria & Mercedes ade la juga nyawa yang terkorban..Hilux 2 terbakar kot..aku nampak gak la ade mayat kat atas jalan 2 yang dah ditutup dengan surat khabar..ade la ahli keluarga mangsa yang menangis kat tepi...haih ajal kan? yang mati 2 Chinese x silap aku..hmmm..
Sampai UIA tadi pukul 7.30pm huhu tapi malangnya aku kena merempat kat bilik sebelah sebab Ain x sampai lagi time 2..huhu kunci aku ade kat die ma~~maka beraya la aku sekejap kat bilik sebelah n aku bukak la Moon Cake aku huhuh....
Bila ain sampai je aku pulang la ke bilik sendiri hehe kemas2 ape yang patut huhu sesungguhnya pukul 12 tadi baru la aku makan dinner mengkema tau? huhu..
Esok pukul 9am dah ade klas kat KAHS..aiyo..xpela mari menuju hari esok dengan senyuman~~
p/s: siang tadi family blah Mama aku datang huhu meriah ooo...Aqlan pun ade skali heheheehe ade je budak 2~~
time otw g beli barang huhu mengikut je budak ni~~
bila aku cakap Aqlan ni anak aku sume tayang muke x percaya hahahhaa...

Saturday, September 10, 2011

Moon Cake

Yeah...aku tengah happy ni sebab dah ada moon cake kat umah aku skang huhu insyaAllah aku akan bawak balik UIA esok huhuhuhu meh tengok gambar...





ok ni jelly moon cake perisa jagung n honeydew ngeheheh

macam mana terliur x? ade yang x suke makan sebab kata manis sangat tapi jangan risau..skang ni ade yang low-sugar punya maka adik2 marilah makan moon cake (^-^)
p/s: jelly mooncake itu x manis sangat k (^-^)

Tuesday, September 6, 2011

Cerita Raya Nasrin


Ok meh aku cite dari mula (^-^)
Pada 30/8/2011 pukul 3.30am kami bertolak ke Kedah dengan dua buah kereta, CRV & Myvi (double v).
Pukul 7.30am kami sampai ke Sg Petani, Kedah dan check in di Hotel Seri Malaysia.
Pukul 3.00 pm kami bertolak keluar ke rumah Pak lang yang terletak di Bukit Selambau dan rumah Mak Cik Nana..huhu makan laksa kami huhuhu..selepas 2 kami bertolak pulang ke hotel memandangkan hampir maghrib..balik solat dan tukar baju..kemudian kuar semula menuju ke rumah Pak Long di Sg Layar.
Keesokan harinya kami pergi melawat rumah Mak Ngah di Semeling.
1/9/2011 - Kami pergi berjalan-jalan di Village Mall dan Tesco di Sg Petani dan kemudiannya bermalam di rumah bersebelahan rumah Mak Ngah ..
2/9/2011 - breakfast dirumah Mak Ngah.huhu pada ari ni la handphone aku jatuh masuk longkang huhu ni sume gara2 nak susun beg masuk keta tapi dalam masa yang sama nak gak pegang handphone hoho...penat la aku sembur Febreeze nak hilangkan bau..seharian juga x hidup hp aku 2 huhu..
4/9/2011 - balik umah nenek aku kat KKB huhu..
5/9/2011 - balik Rawang..g lunch dengan Kakak, Nadirah n Zareefah
6/9/2011 - aka ari ni bangun pagi2(pagi la sangat) masak ayam masak merah, daging masak kicap n sayur yaumak untuk tetamu2 yang hadir..asalnya nak masak untuk si Arif yang dah 4 tahun x jejak Rawang tapi dah alang2 masak maka adik aku pun jemput kengkawan die datang skali huhu..

petang plak kami g umah Zaidatul Nadia aka Jed hehe..Jed masak kuehteow goreng basah untuk kami hohohoho...kemudian sebelum balik, dapat buah mangga hehehe adik beradik  jed panjat pokok n bagi aku bawak balik skit hehee kamsahamnida!!!
kuehteow goreng basah Jed huhuhu sedap~~

esok insyaAllah aku g umah Jed amik dodol yang tertinggal huhuhuhu..sedap weh~~

Challenge: Day 30 ~ A photograph of yourself today + 3 good things that have happened in the past 30 days

huhu tembam btol~
Ok kalau nak tau sepanjang 30 ari ni aku macam malas2 hoho...ok benda best yang berlaku~~
1. aku puasa penuh tahun ni!!!
2. balik kedah walaupun x dapat jumpa dengan "2 S" huhu
3. Jumpa kawan2 hari ni (^-^)

Monday, September 5, 2011

Challenge: Day 29 ~ Something you could never get tired of doing


Of course reading comics and history. This two things can make me lost in my own world (^-^)
At home read my comics whenever I got time. Channel 555 is my favourite channel. Tune it whenever i feel like it..

Challenge: Day 24-28

Banyak sebab x leh nak update beberapa hari..
ok day 24 - A photo of something that means a lot to you
huhu ok of course my comics and lately i figured out that my hp also means a lot to me huhu
day 25 - Short term goals for this month and why..
hoho short term goals...aku nak siapkan proposal aku n kawtimkan lagi FYP aku..oh x lupa gak nak kena wat slide untuk presentation nanti hoho...doakan yang terbaik ya~~

day 26 - A photo of somewhere you want to go
makkah
Alaska


south korea

Japan

Switzerland

Taiwan
day 27 - A picture of your favourite band or artist
C.N Blue

F.T. Island
Infinite
Big Bang
huhu ramai lagi tapi malas nak letak huhu...

day 28 - In this past month, what have you learned?
I learned to be more mature in handling things and appreciating thinggy~~

ok cukupla nanti aku update lagi..bubbye

There was an error in this gadget