Wednesday, November 30, 2011

Jual nama senior~~


Benda ni jadi semalam tapi ntah apasal boleh plak aku terlupa..huhu tensionkah aku semalam? Errr.....tidak! Ok macam ni, time aku, Jed, Su and Ain g amik paper midterm BEL kat Biomed Dept KAHS, Dr Munirah tiba2 datang dekat & borak2 dengan kami. Die tanya, ada ke kami cerita ape2 kat junior or menakut2kan junior...ok aku & mereka2 ini sememangnya kurang bersosial dengan junior maka memang xde can la nak takut2 dorang ke ape. Dr Munirah bagitau, sebelum kitorang datang, ada seorang budak junior 1st year Biomed nak drop subject Biochemistry 1 yang diajar oleh Dr Tariq. Fufufufufufufufu gelak orang kaya aku bila dengar nama Dr Tariq yang sememangnya digeruni ramai~~~ Dr Munirah cakap budak 2 dalam keadaan stress dan macam desperate je nak drop subject sampai x perasan yang dia tengah cakap dengan Dr Munirah aka Boss baru Biomed..huhu ade ke patut die ingat Dr Munirah ni staff biasa..mungkin juga sebab ketika itu Dr Munirah sempoi memegang tumbler..budak 2 mula2 cakap nak jumpa Academic Adviser..fuiyoh~mana nak cari kat Kuantan ni dik oii..Gombak ade leee...Dr Munirah tanya kenapa die nak drop subject 2..maka ketika itulah budak junior itu menjual nama senior.."ade senior cakap......" "senior 2 bagitau..."...bila Dr Munirah suruh bagi nama senior yang dimaksudkan + no telefon skali terus budak 2 terdiam..hoho takut ko?! But still Dr Munirah try to persuade her not to drop the subject..unfortunately, that junior become stress and left the office..crying...hohoho..adoila adik2...Dr Munirah suruh kitorang wat get together with junior and discuss regarding this matter..ajar2 dorang ke apa sebab budak2 ni macam lost...
Wahai adik2 ku sekalian, akak2 & abang2 senior korang ni pun pernah kena dengan Dr Tariq 2 tapi kitorang hati kental. Agak2 la weh kalau pasal hal yang small the pieces ni ko nak tension..macam2 dah senior2 anda yang terutama skali batch 081/082 ni lalui..memang ranjau ini penuh dengan onak dan duri (cehh ayat) tapi macam mana pun korang kena la kuat hadapi semua ni kalau nak berjaya. Ingat belajar ni perlukan kesabaran dan minat. Kalau x memang kira buang masa la korang masuk U. Susah, ye memang susah tapi ini semua cabaran dan dugaan. Kalau nak semua benda senang baik ko duduk rumah je. Sedangkan lipat kain itu juga perlukan tenaga dan taktik (merepek sekejap). Lagi satu, aku rasa ramai dah ulang ayat ni, kalau gagal ke markah sikit ke..xpe..kita belajar sebab nakkan ilmu..usaha lebih kalau nak markah lebih. Rajin2 kan diri g consult dengan lecturer supaya die dapat tolong dan faham masalah korang. Kalau kata takut..aih pernah ke korang nampak die wat BBQ daging student die? X kan? maka relaxlah adik2...
Hmm kalau nak suh senior2 wat get together memang agak payah skit nak2 lagi yang dah 4th year ni..kitorang dah len2 klas dan ade komitmen len iaitu FYP..maka take care la ye anda2 sume?
p/s: terkejut gak aku ari 2 jumpa junior2 111/112..mereka nampak matang dan tinggi~~~oh tapi agak kecewa dengan dresscode mereka..hancuss! masuk lab pakai selipar? jeans? WTH??? Kepada pihak2 berkenaan silalah amik tindakan~~

Manner


I don't know how to start but I want to give a piece of my mind regarding of manner. This morning I had RM quiz (as mentioned in previous entry) as I don't study and just read novel whole night so I just randomly answered that quiz. After that, me and my friends went to lab office and met Dr Deny to discuss about our FYP.
Sounds like normal routine for us right?
Something shocking happened when we were in NP lab. We went there to confirm about the filter paper that we'll be used for FYP but as an extra, we watched a student caused a scene in that lab. Something about FYP and looked like that student blamed Senior L.A. because of lost of data.
To that student:
I sincerely want to advice you about your manner just now. You aren't supposed to be mad at Senior L.A. because that is actually your own mistake. If you are happened to used any equipment in lab, make sure that you save the data in your pendrive or laptop. It is not others fault if your data is deleted. Furthermore, that person is obviously older than you so be respectful. Plus, why do you want to make a scene in front of others? That person has a pride so are you but you are acting recklessly and thrown your anger in front of us, the accidentally audiences. Honestly, I was really ashamed with your action because now our image as 4th year student has been tainted by your rude act. Hope you will ponder upon your mistake today and apologize to that person. BTW please think who are you to yell at that person?
I felt angry but at the same time ashamed with that student action. For your information, FYP is a personal project so we are responsible on it not others. Lab Assistants are there to help us in our project but they're not entitled to be your personal servant so don't think highly about yourself. Me and my friends always asked for LA's help and they generously help us. Be nice and polite to others won't hurts right?
I think I need to stop writing for now as Zohor approaching..ok will update later.

Tuesday, November 29, 2011

Mood melayan kemalasan~


Apabila budak 4th year yang ada quiz esok tapi dok layan kemalasan ini cuba menyusun ayat untuk diblogkan. Xke pelik ayat permulaan itu? Skang aku tengah lapo tapi malas nak makan...rasa macam jauh je nak g cafe.. rasa mcam jauh je nak g masak air buat maggi..rasa macam malas je nak basuh bekas lepas makan..arghh nampak sangat tengah malas tahap maximum ni!! Bila kat umah relax je..bila rasa lapo g je dapur bukak periuk nasi..g amik lauk..bukak tv..nganga mulut..kunyah..telan..huhu senang do~ aih ni yang rasa nak kidnap pintu suka hati Doraemon ni!! di mana kau Doraemon!!!!
Petang tadi buat discussion dengan Su & Ain..hehe aku ni banyak main dari discuss..dah la lambat bangun tadi..hoho..report lab EnviMicrob kena anto 2 minggu ni..ala relax la 2 je pun bukan 10~~~ahaaha punya relax~~
Teringat semalam borak pasal stress-free life yang boleh wat kte nampak muda + insyaAllah panjang umur..macam2 situation aku dok bincang dengan Alia Aina n Insyirah ketika kanak2 lain sedang tido..hoho just imagine if we don't take things seriously..haha how good it can be right? Silap2 hari bulan orang yang kat sekeliling kte yang tension n mati awal sebab tension tengok kte carefree terlebih ahahahha~~
Dulu aku rasa ade kot aku wat entry pasal carefree..huhu sila cari sendiri kalau nak baca..ahaha..ok ni je aku rasa nak update buat masa skang..huhu kang x pasal2 ade yang baling periuk kat aku sebab group work x siap lagi~~ahahah~~

Bad meets evil lyrics - Lighters




[Bruno Mars:]
This one's for you and me, living out our dreams
We're all right where we should be
Lift my arms out wide I open my eyes
And now all I wanna see
Is a sky full of lighters
A sky full of lighters

[Eminem:]
By the time you hear this I will have already spiralled up
I would never do nothing to let you cowards fuck my world up
If I was you, I would duck, or get struck like lightening,
Fighters keep fighting, put your lighters up, point em' skyward uh
Had a dream I was king, I woke up, still king...
This rap game's nipple is mine for the milking,
Till nobody else even fucking feels me, till' it kills me
I swear to god I'll be the fucking illest in this music
There is or there ever will be, disagree?
Feel free, but from now on I'm refusing to ever give up
The only thing I ever gave up's using no more excuses
Excuse me if my head is too big for this building
And pardon me if I'm a cocky prick but you cocks are slick
Poppin shit on how you flipped ya life around, crock-o-shit
Who you dicks try to kid, flipped dick, you did the opposite
You stayed the same, cause cock backwards is still cock you pricks
I love it when I tell em shove it
Cause it wasn't that long ago when Marshall sat, flustered, lack lustered
Cause he couldn't cut mustard, muster up nothing
Brain fuzzy, cause he's buzzin', woke up from that buzz
Now you wonder why he does it, how he does it
Wasn't cause he had buzzards circlin' around his head
Waiting for him to drop dead, was it?
Or was it, cause them bitches wrote him off
Little hussy ass, scuzzes, fuck it, guess it doesn't matter now, does it
What difference it make?
What it take to get it through your thick skulls
That this ain't some bullshit
People don't usually come back this way
From a place that was dark as I was in
Just to get to this place
Now let these words be like a switch blade to a haters rib cage
And let it be known that from this day forward
I wanna just say thanks cause your hate is what gave me the strength
So let em bic's raise cause I came with 5'9′ but I feel like I'm 6'8″

[Bruno Mars:]
This one's for you and me, living out our dreams
We're all right where we should be
Lift my arms out wide I open my eyes
And now all I wanna see
Is a sky full of lighters
A sky full of lighters

[Royce Da 5'9":]
By the time you hear this I'll probably already be outtie
I advance like going from toting iron to going and buying 4 or 5 of the homies the iron man Audi
My daddy told me slow down, boy, you goin to blow it
And I ain't gotta stop the beat a minute
To tell Shady I love him the same way that he did Dr Dre on the Chronic
Tell him how real he is or how high I am
Or how I would kill for him for him to know it
I cried plenty tears, my daddy got a bad back
So it's only right that I write till he can march right into that post office and tell em to hang it up
Now his career's Lebron's jersey in 20 years
I'll stop when I'm at the very top
You shitted on me on your way up
It's 'bout to be a scary drop
Cause what goes up must come down
You going down on something you don't wanna see like a hairy box
Every hour, happy hour now
Life is wacky now
Used to have to eat the cat to get the pussy
Now I'm just the cats meooww, ow
Classic cow, always down for the catch weight like Pacquiao
Ya'll are doomed
I remember when T-Pain ain't wanna work with me
My car starts itself, parks itself and autotunes
Cause now I'm in the Aston
I went from having my city locked up
To getting treated like Kwame Kilpatrick
And now I'm fantastic
Compared to a weed high
And y'all niggas just gossipin' like bitches on a radio and TV
See me, we fly
Y'all buggin out like Wendy Williams staring at a bee-hive
And how real is that
I remember signing my first deal and now I'm the second best I can deal with that
Now Bruno can show his ass, without the MTV awards gag

[Bruno Mars:]
You and I know what it's like to be kicked down
Forced to fight
But tonight we're alright
So hold up the lights
Let it shine
Cause this one's for you and me, living out our dreams
We're all right where we should be
Lift my arms out wide I open my eyes
And now all I wanna see
Is a sky full of lighters
A sky full of lighters

like this song because of Rubiah's ringtone..ceit!

Hari Selasa yang ceria~


Muahaha update lepas balik dari klas BEL..Hari ni aku jadi green eyed monster!! Saje je test pakai contact lens g klas~ahaha
Oh tadi dah dapat dah result midterm untuk BEL..Alhamdulillah la result ok je kalau x mau aku duduk sorang2 tepi T5 sambil buat ritual~
Esok ade quiz RM..bukan ringgit Malaysia tapi Research Methodology. Aih aku bab RM ni lemah skit..x kose nak mengingat benda2 biostat + pasal thesis FYP..ye masih malas~
Oh hobi baru aku skang ialah membaca statement2 yang sarcastic sambil gelak2 depan laptop hoho..kekadang pk btol gak statement 2 dan x ramai yang amik port..hoho
Oh demam Taylor Lautner mula melanda~~muahahaha~~lantaklah ko muda 4 tahun ke ape janji aku suka muahahaha~~

p/s: Alia Aina cakap aku pedophile sebab aku suke tengok orang muke comel......ye ke? (............)

Monday, November 28, 2011

Ahnyeong!


Yeah kembali semula ke Kuantan! Setelah berehat sepuas mungkin dirumah, kini masa untuk sibuk kembali! Huhu...ye balik rumah memang seronok main dengan anak2 I, buat benda2 sengal, makan banyak2 dan etc. Hmm semalam kuar dengan adik beradikku~~huhu tetibe plak Zulaika mengajak kuar nengok wayang..oleh kerana ianya ditanggung oleh Zulaika maka aku pun menyibuk skali ma~~
Kitorang g Times Square je~tengok Breaking Dawn..hmm nak aku review ke? Banyak sangat adegan yang dipotong tapi jadi best sebab ade mamat ni (lihat bawah)
ahahaa~~hensem do Taylor Lautner!! hoho~~wedding decoration Edward dengan Bella sangat cantik ye adik2..huhu mari berangan~~hmm part 2 akan kuar 16 November 2012 bak kata Taylor Lautner...hmm aku harap sangat x banyak scenes yang dipotong + yang dalam novel tebal2 tapi bila dimoviekan xde 2 yang buat aku agak frust...haih~~ Oh aku ade sume buku Twilight dan tenyata novel itu lebih menarik dari movie.. Edward yang digambarkan dalam novel ternyata lebih menarik~~ Jacob sahaja yang menepati ciri2 novel huhu #obsesTaylorLautner..dan seperti yang sesetengah orang tau, aku x suka watak Bella...oh Vampire Diaries aku x suke~
Tadi balik Kuantan dengan Aliaa Aina, Insyirah, Iffah n Hanita~~huhu passenger yang sama balik KL ari 2..aku menumpang ma~~lagi berbaloi kot balik ramai2 macam ni dari naik bas yang memenatkan h0h0h0...
Kat rumah segala kerja kalau boleh aku xmo tengok! Ye aku nak relax! Hectic weeks ahead you know? Keyboard pun aku dok main sampai nak tertido aku depan keyboard 2 huhu..kalau nak tahu, keyboard aku ni ade effect buat orang rasa mengantuk bila main hohohooho~~ x caye? sila try~
Hmm ni jela kot update aku kali ni..bubbye (^-^)

Saturday, November 26, 2011

Another update + cute pictures attack!!


I'm home..again..yeah went back yesterday afternoon with my friends. My father then fetched me at Masjid Ar-Rahmah near Greenwood. At home, I was greeted by sleeping angel, Aqlan. He's so cute and he woke up when I got neared him. He were quite surprise when looking at my contact lens's eyes..yeah since when his mommy got green eyes? Kissed him on his cheek and cuddled him for a moment. Love his scent (^-^)
After finished unpacked, I looked up into my Environmental Microbiology lab report questions. Since all answers were in the report so I just jotted down a few words.
At night, I went night market with my sister and my friend, Zareef. Nothing much, just walked around and bought few things to eat. Well he told me about his training and interviews, not like I was bored or what, just so you know,catching up with everything in night market is not so appropriate but honestly I listened to each words that came out from his mouth. After finished buying, we went back home. Ate together in my house with my sister + her friends. Talking and joking around for some time. Just happened to remember few things in past that make us laughed. We used to be classmate when we're Form 1. Then, after a while, he went back home.
Later, my sons, Aqil and Wafiq paid a visit. So excited because didn't see them for quite a long time so I carried both of them into my house..gosh they're really heavy (yeah carry both of them in a same time). They played with my hp camera and snapped few pictures by themselves. Funny when Wafiq being a cameramen while Aqil as a model (^-^). They stopped their activity when my elder sister took my hp. Poor them..
The interesting thing happened after that, Aqil keep asked me a lot of things followed by Wafiq. Of course I need answer each of their question. It is necessary to answer because it helps them to understand things. Question such as 'what if car tires are not round but in rectangular shape?' 'how car can move?' 'what type of pump can be used to pump the tires?' were asked. I keep playing with them until their eldest sister came to fetch them.



taken by Wafiq

again taken by Wafiq
Early this morning, I woke up and saw Aqlan in my house huhu..played with him for a while and took a bath after that. Eat brunch and watch TV. Late afternoon, Aqlan came again..need to hibernate my laptop since I was updating my blog at that time, so I played with him again..huhu I noticed that he didn't like me wore my glasses so he kept took it off and asked me to put it away. Then he gave me smooch at both of my cheek haha..today he also hug me a lot..huhu do you missed mommy a lot? Mommy miss you too~~
Now he left already so I continue to update my blog huhu...been thinking lately..hmm never mind,will get through it anyway (^-^)




Thursday, November 24, 2011

Almost to the next level

arghh gonna miss this moment..
Next level of what? Of course life..now we're almost approaching December and in the next few months, I'll be graduated student. Before this I thought I'll be happy once I'm graduated but actually the other feelings will be carried with the happiness which are sad, lost and afraid.
Sad because need to be separated with friends and foes.
Lost because I didn't really know what will happen next.
Afraid because I won't be surrounded with my trusted friends.
Full of grief I guess...but life must goes on regardless of what we wish for. We might wish for a great job with a good pay. Job that able us to practice what we've learned throughout these 6 years of study. Job that makes our parent proud. Job which put us on the higher rank of society or job that benefits others.
Me? I want to open a children nursery. Yeah I'm sure with it. I think I posted about this before..hmm but before that, I need to have enough money as open children nursery requires a lot of money to begin with. So I'm thinking about applying for a job in National Geographic or Discovery. Seems like a huge ambition but it is necessary for me to dream big to motivate myself into the higher level of achievement. I always fascinated whenever I watched those channel and hope I can do things that they done on that show.
If possible, I want to further my study but in the same time working. Maybe as Research Assistant in any university. Sounds good right? The other option is went back to the company I worked before...yeah they might offer 2.5k per month but this is the last option for me I guess.
Why suddenly I think about job? Maybe because whenever I think about the future I think about what kind of job that I'll get and how I can improve myself. Hmm maybe this is what we call "Final Year Student Dilemma?".
Well just pray for a better tomorrow.
a bit crazy~~

Wednesday, November 23, 2011

Bosannye bila...


Bosannye bila tengok orang yang buat benda x senonoh over and over again tanpa rasa bersalah..
Bosannye bila dengar umpatan dan caci maki yang takde point malahan buang masa je..
Bosannye bila tengok orang yang dok perasan hebat x habis2 dan anggap orang lain hamba die..
Bosannye bila ada orang yang asyik buat benda yang bagi orang lain rasa terhina..
Bosannye bila ada orang cuba nak mengapi-apikan orang lain..
Bosannye bila kita menegur tapi dianggap iri hati..
Bosannye bila kita bagi fakta tapi x diambil peduli dan dipermainkan..
Bosannye bila orang suka dengar cerita dongeng dari kebenaran..
Bosannye bila ada yang fikir negatif dengan setiap tindakan orang lain..
Bosannye bila ada yang membenci tanpa sebab munasabah..
Bosannye bila ada yang suka membuat cerita negatif tentang orang yang dibenci..
Bosannye bila orang yang suka berjanji tapi janjinya x pernah ditepati..
Bosaanye bila tengok orang yang bersosial tanpa batas tapi tetap berbangga dengannya..
Bosannye bila ada yang prejudice tentang orang lain..
Bosannye bila ada orang yang bersifat talam dua muka..
Bosannye bila dianggap bodoh oleh orang yang tak sepandai mana tapi berlagak genius..
Bosannye bila ada orang yang tanggungjawab tak tertunai tapi ada hati nak penghargaan..
Bosannye bila orang hanya melihat luaran dan mengutuk sesuka hati..
Aih bosannye bila hidup dianggap remeh dan makna kebebasan dimanipulasi. Agama dianggap penghalang ataupun selling point dan juga apabila maruah semakin murah.

Monday, November 21, 2011

Chronology of Environmental's Student ~


18-11-2011 - Went to Gombak for Basic Environmental Law's class and met Dr Maizatun for the first time. We done treasure hunt with some law students. I'm in group 6 with Husna, Yaya, Bibi, Ruwaida, Meng, Dila and Farhah. 4 law students (Ju, Mida, Ae'ah and Naufal) were in our group and they're really helpful as we do law assignment. We got Wildlife and Air Pollution as our group assignments. Finished our assignment at 4 and continued with watching a video, An Inconvenient Truth. It is actually a movie based on talk by Al-Gore which the main focus is about Global Warming and how its affect our Earth and life. I found this movie is really interesting so I kept watching till the end of it even though I'm quite tired as I didn't get enough sleep. After that, journey to Cameron Highland started as we left AIKOL at 6.20pm.
our beautiful villa~


big bear hug!!

19-11-2011 - Arrived in Cameron Highland at 2am. Quite late because of few circumstances. We settled in a house inside Forest Department in Brinchang, Cameron Highland. After getting some rest, at 8am we ate breakfast and start our activities. First, my group were assigned to clean the river. Actually it is not a real cleaning, just removing the rocks that some campers put in the river which act as a "dam" and retain some water. It is actually not good for river's flow and as they took rocks from the river's bank, that particular site is almost collapse because of not enough support. Later, we done our sampling in Robinson Falls. At night, after dinner, we went to Pasar Malam Brinchang. I done some shopping and ate strawberry gelato and strawberry chocolate~~yummy~~Then went back and finished our experiment which involving microbes. We tried to do after sampling but the power generator were acting strange and we didn't want to take any risk so we just left it and continue with the supervision of Bro Faezal after visiting night market.
organic farm

Bharat Tea plantation

20-11-2011 - Last day in Cameron Highland. Went to visit Mr Lee's organic farm and listened to his life experiences. Like it because he got the points and delivered it in enthusiastic manner. Later, we visit KEA farm market. Again, I bought a lot of things to eat and end up full until evening. Lastly, we visit Bharat tea plantation. Such a vast tea farm and with a great view..subhanallah..wondering how the workers collect all tea leaves....Then we went back to Kuantan. Journey ended with a big smile on everyone faces..right?
(^___________________^)

p/s: due to my health problems, I can't really be hyper during this trip...sobs sobs (TT.TT)

Thursday, November 17, 2011

Study and sampling


InsyaAllah pukul 4am budak2 envi akan g Gombak and belajar Law huhu. Abis mengelaw kami akan g Cameron Highland untuk sampling. Perasaan...huhu seronok la juga tapi risau esok macam mana nak mengadap Dr Maizatun yang berkemungkinan besar dah tanda paper BEL kitorang~~~
p/s: Harap maaf kepada sesape yang nak pesan strawberry ke ape harap lupakan jela sebab xtau pun sempat ke tidak membeli huhu~

Wednesday, November 16, 2011

Ketensionan itu~~


Muahaha giler ar tension sebab EnviToxico ni!! Nak kata sebab x study aku rasa study dah. Soalan die bagi memang nak kasi aku blur....weh aku ni dok study pasal pollution, effect die, treatment and alternative tapi yang kuar....envi ethics?!! aih macam nak nervous breakdown je aku ni..tapi xpe kte anggap ni semua dugaan dan cuba buat yang terbaik len kali. Hmm nampaknye aku kena amik tau dalam sume aspect la ni? hmm xpe la aku redha...
Dah2 aku nak berjimba2......oo baru perasan aku x makan lagi..maka mari mamam dulu huhu~~~

Berfoya-foya sebelum exam EnviToxico~~

Tadi pukul 8.29-9.59pm aku ade exam Basic Environmental Law. Law dengan budak science macam aku ni ibarat air dengan minyak korang tau? Huhu betapa malasnya aku nak study law beberapa ari sebelum ni..maka aku berjimba2 baca fanfiction yang romantika de amoure sambil sengih sorang2 (lagi????!!!!) depan laptop. Hmm kalau nak diikutkan hari Isnin iaitu semalam baru la aku mula baca skit2..hoho 2 pun aku still main2 lagi macam xde exam. Pagi tadi ( Selasa) baru la ade skit kesedaran diri nak study..itu pun lepas g klas BEL pukul 8.30am tadi ahaha~~~tapi untung weh g klas pagi tadi sebab memang membantu kaw2 tow time jawab exam tadi huhu..nak tambah kesengalan~petang tadi lepas abis lab envi microb aku study skit pastu stop terus baca manga Kaichou wa Maid-sama ahaha~~tetibe rindu kat Usui Takumi punya pasal~~
this outer space perverted alien is mine!!!
Lepas solat Maghrib baru sambung balik study BEL pastu rehatkan otak 10 minit pastu aku terus kuar g jawab exam dengan kengkawan aku..ohoho~~ mereka jalan laju2 sebab nak sambung study depan exam hall maka saya pun mengikut lo~~ sampai exam hall KAHS, amik port n terus study tapi sempat gak buat drama sekejap dengan Su yang dok x abis2 selsema dari pagi tadi huhu kesian die~~ tajuk drama " Mak yang berleter kat anak perempuannye yang dok menangis sebab kena tinggal dengan laki " ahahaha~~
Bila tiba masa, aku masuklah ke dalam exam hall n amik tempat duduk huhuhu semangat do duduk depan skali kot ahaha sengal giler~~ aku isi semua maklumat dalam answer booklet n check kertas soalan bila disuruh huhu..dengan lafaz " Bismillahirrahmanirrahim~" aku mulakan operasi menconteng. Ye ni style aku kalau nak suh aku wat essay panjang2 aku kena main2 n conteng2 dulu. Maka dengan nekad aku pilih soalan 2,4 n 5 huhu kena jawab 3 soalan dari 5 ma~~ aku pilih soalan pasal contravention licence, prescribe premise licence & sustainable development. Aku pilih 2 licence yang depan 2 sebab aku suka bab2 menyaman orang ni hehe..
Abis 10 minit gak la masa aku untuk conteng je ahaha~~ exam ni 1 jam 30 minit n kalau nak tau ni jela satu2 exam yang buat aku siap tepat2 time dia suh pen down.
Aku la manusia yang cukup excited bila invigilator bagi kuar n guess what I'm the first to go out again ahaha~~ sampai kat luar aku dengan gembiranya menegur kengkawan len ahaha..oh aku juga tegur Siti Jimilah yang nampak muram ohoho~~ aku tau mesti ade yang cakap "berani ko ek?"..hmm dah aku nampak die x happy maka aku yang over dose happy ni kena la tegur ma~~ eleh bukan tegur ape pun borak2 pasal kahwin kakak die n die x g Cameron ohoho siap kaco nak makan strawberry depan die time balik nanti ahaha~~
Oh over dose aku x habis disitu~~di kala sampai di cafe~ aku sempat gak la mengaco Rubiah dengan mengatakan exam tadi senang ahaha~~ ye senang sangat~~ sampai naik blur aku pk ayatan2 tadi hoho.. Rubiah yang terkejut terhenti seketika ahahah~~padan muke~~ ahaha~~

Sampai bilik terus g freshen up and solat. Layan2 internet, kaco Ain..g bilik Aina...borak2 dengan Azra..cari lagu papa americano..layan internet lagi..cut lagu..dan lastly update blog sambil baca manga ohohoho~~
Huhu ketahuilah sekejap lagi aku kena mula study EnviToxico hoho dari balik ari 2 aku x buka2 lagi~~
Oklah maka tamat sudah sesi update blog dari budak yang tengah over dose akibat tido x ikut masa~~ makan bila rasa rajin~ kuar sesuka hati~ main hari2~ bye yeom!! (^-^)

Saturday, November 12, 2011

Kembali ke Kuantan~


Awal pagi lagi aku dah bersiap2 sebab nak balik dengan Rubiah pukul 8am. Aku keluar dari rumah pukul 7.10am. Di garaj, Pakcik Yeop yang sengal pagi2 menyanyikan lagu "Intan Liyana" dengan sumbang apabila ayahku memberitahunya yang aku mahu pulang ke Kuantan pada hari ini. Kami bersarapan dulu di gerai di Taman Mawar sambil menunggu Jed. Kami memulakan perjalanan menuju ke Gombak pada pukul 7.35am dan tiba pada pukul 7.50am. Agak lama juga kami menunggu Rubiah di hadapan Burger King kerana kami akan konvoi bersama keluarga Rubiah yang ingin menuju ke Kuala Terengganu.
muke menunggu Jed
Pukul 8.20am barulah kami nampak WLB milik Rubiah..setelah memasukkan barangan ke dalam kereta Rubiah yang sedia penuh dengan barangan beliau dan bersalaman dengan ayah n mamaku, kami bertolak pulang ke Kuantan~
Seperti biasa, aku bercerita tentang aktiviti cutiku dan bertukar2 cerita dengan Jed n Rubiah. Kali ni aku x begitu hyper memandangkan tidoku agak cukup la malam tadi..kami berhenti sebentar di Petronas yang ade kedai makan.....err ape ntah nama~~
huhu ade group wat treasure hunt~~
Hmm disebabkan ayahanda Rubiah belanja..maka aku bersarapan buat kali kedua pada hari ini huhuuhuhu jahanam diet~~abis makan sambung balik perjalanan~~
Dalam perjalanan macam biasa, banyak la cerita2 yang kuar dari mulut kami bertiga..oh kami bukan kepochi tapi banyak sangat benda menarik maka kami bercerita dan bercerita lagi...
Sampai Kuantan pada pukul 11.30am dan kami singgah sebentar di ECM untuk membeli barangan~~
antara yang dibeli~~
Abis membeli kat ECM, kami menuju ke kedai roti di Malay Town hohoho favorite ni~~
hasil tangkapan Rubiah : Pudding Polo and Walnut Bread..

hasil tangkapan beta : Butter Polo and Chicken Supreme~~
Hohoho memang beli cukup makan sampai malam la ni~sesungguhnya kami masih kenyang..nak2 lagi aku yang dah "breakfast" 2x..hahahahaha..nafsu makan naik kerana bauan roti yang pergh~~~~~~~menusuk kalbu beb!!!! 
Habis membeli kami pun pulang ke IIUM terchenta~~ku lihat progress masjid agak memberangsangkan tapi blur kenapa ade banyak keta kat area tepi masjid ari ni? hmm malas plak nak g investigate~~ maka aku wat andaian, mereka mungkin tengah bentang karpet dalam masjid huhuhu~~~
Sampai2 belakang T5, aku tergelak apabila melihat Rubiah yang dalam mode "Mari ke Cameron" ~~~ hahahaha


Ketahuilah Rubiah terpaksa berulang-alik untuk mengangkat timbunan barangan yang beliau bawa huhu..x dapek den nak nolong eh~~~
Baiklah rakyat2..beta kini sungguh keletihan maka beta ingin beradu~~huhuhuhu bye yeom!!


Friday, November 11, 2011

Getting bored? Ahaha I got my lifesaver~~


At home there will be a moment when I'm getting bored with everything...especially when I kept repeating my daily routine over and over again..other thing, just because there is only 1 tv equipped with Astro in the living room so I can see there are strong competition occurs every time if any of us wanted to tune into their favorite channel..so just because I'm always the minority, I just let them watch whatever they want and escape into my comics library (my bedroom). Now my comics collection almost filled in every empty spot at the cupboard..hmm I think I need to buy a new cupboard but seems like i got some problem with space. My comics are my oasis~ That's the fact that no one can even argue about it..

Back to TV thinggy...to avoid from any argument, I only watched my favorite channel when no one is around or when I posses the remote control. My favorite channel is History channel 555. Weird? Don't care~~ I love watching this channel because it always impresses me with excellent information. Last night (at about 2am) I watched King of Restoration..it is a program about one group of people fixed a lot of 'antique'/ old things. It is fun to watch as when thing people usually consider it as piece of junk can turn out to be something that can be displayed and used. After that, I watched Modern Marvel : Deep freeze. I can say this is the coolest program I ever watched because it is about kryogenic. Word kryogenic originated from old greek kryos which mean ice cold or too cold. The program begin with largest Ice-cream storage in USA which use ammonia as their cooling material. However, there is several thing need to be considered as they modified their cooling system to accustoms with ammonia property. Second is the usage of liquid nitrogen. Nitrogen present in gaseous state in our normal temperature. In order to liquefy nitrogen, 292 Kelvin of temperature is required. It is below 0 degree Celsius. If we direct contact liquid nitrogen with bare hand more than a second, frost bite will occur. Next is dry ice or freeze carbon dioxide. It has been produced by recycling ammonia originated from the farm's waste which then will react with certain chemical and release carbon dioxide. The carbon dioxide then will be processed into dry ice. Later, about liquid hydrogen and oxygen that has been used as combustive in space rocket. Both material are separated with one inch of foam inside the outer storage. When they want to ignite the rocket, 1 part of hydrogen and 6 part of oxygen will be mixed up and "boom"!! the reaction cause combustion and release the rocket.

Do you guys know about Hubble? Who's Hubble? Actually Hubble is the space telescope which always send the information to human. It is also led to breakthrough of astrophysics. Now they want to replace Hubble with the new space telescope which of course has the advance features, James Webb Space Telescope. It is planned to be launched on 2018 click here to read more. So what's the problem? They want JWST to be able to be 'neared' to the Sun so they're in progress making a few layer of cooling material to cover the telescope as to avoid it from burning. The last topic in Modern Marvel: Deep freeze is human cryonic. A company named Alcor, has been using kryogenic material to freeze death body which they planned to "reinstate" their life back in the future. USD 80 000 for brain freeze and USD 150 000 for whole body. Anyone interested? Click here .
Forget to tell, I watched Journey to the Earth Core yesterday afternoon..it's about how deep human has been gone in order to collect the mineral, investigate the microbes and even doing silly thing such as marathon at 2000 ft underground.
Okay I think I update just enough to make up two days entry huhu..ok gotta go (^-^) bye yeom!!!

Wednesday, November 9, 2011

mat luthfi - rant on lagu cinta

Outing at Midvalley


Hari ni semangat je aku bangun awal pagi sebab nak g jumpa kawan aku yang memang agak berkurun gak x b'jumpa, Norizah. Kitorang kenal dari zaman sekolah rendah lagi, huhu dari zaman kembang ke kuncup ke kembang lagi dan kini beliau kuncup semula hahaha...dulu aku, Jed dengan dia sama2 dapat tawaran ke matrikulasi Melaka dan MCIIUM. Akhirnya kami bertiga memilih MCIIUM~~bangga x UIA dapat student yang market macam kitorang? Hahaha perasan giler!!! Kat MCIIUM, aku dengan Jed dapat bioscience, manakala Norizah dapat Engineering..setelah beberapa ketika, beliau transform menjadi budak ICT dan kini masih belajar di Gombak...haih gembiranya hati beliau kerana tiap2 minggu balik rumah huhu..bak kata mak nya, x sempat rindu dah balik hehehe~~
Aku kuar dengan adik aku, Wani sebab budak ni dah start cuti sekolah..hmm biasalah budak PMR~maka kami bertemu di stesen komuter Rawang. Sepanjang perjalanan ke Midvalley, seperti biasa mulutku x reti diam dek kerana x cukup tido + excited nak bercerita segala benda huhu adikku dengan relaxnya tido kat sebelah aku meninggalkan Norizah yang terkebil-kebil melayan celotehku yang ntah bila nak berhenti. 
Tiba di Midvalley, kami terus ke GSC..huhu tengok2 dulu cerita ape yang ade..aku nampak Puss in Boots & rasa nak tengok cerita 2..huhu alangkah malunya aku bila aku nak tempah tiket, penjaga kaunter 2 cakap cerita 2 belum kuar lagi..huhu bahana x tengok tarikh dengan teliti huhu..maka kami pun bertukar kepada cerita len iaitu, Tower Heist yang aku baca semalam dalam surat khabar, menyatakan cerita ni mendapat sambutan hebat jugak kat US..huhu
Kami tempah tiket pukul 11am...lepas beli tiket, kami turun ke lower ground floor untuk membeli sarapan..ye Norizah x makan lagi maka beliau lapo~~aku plak g menggatal beli cream puff kat Beard Papa's ohohohohohohohohohohohoho ternyata x sesuai dengan taste aku kerana aku rasakan cream puff itu terlalu bland dan  x sedap...weeekkkkkkk!!!! Nak kasi lagi kaw..aku bantai beli 2 perisa, vanilla n chocolate..nasihat penaja: len kali kalau x pernah makan maka lebih afdal beli 1 je~~~


Pukul 10.40am kitorang dah naik atas balik n beli popcorn..huhuhu terlihat kanak2 sekolah yang len begitu excited nak tengok movie~~aku yang sama2 excited bercerita lagi dengan Norizah tanpa henti huhuhu nasib ko la Norizah~~~
Masuk je dalam cinema, x ramai lagi orang yang dah datang maka aku bercerita lagi dan lagi...ye aku juga rasa penat tapi ntah terlalu excited agaknya..huhu bila cerita start je aku senyap & hayati cerita huhu cerita ni boleh la tahan...tapi ade la ayatan die x sesuai untuk kanak2 suci sepertiku~~chewah~~
Abis tengok movie, makan kat food court..hmm makan Korean food..aku macam biasa beli bulgogi manakala adikku, ddokbogi...err ddokbogi die x sedap ye adik2? sila jangan beli + kimchi die juga x sedap...adoi dah la mahal harga die..aih beli KFC lagi berbaloi kot~~
bulgogi set

ddokbogi set

ddokbogi x sedap!!
Abis makan, berjalan2 la kami....g lower ground floor lagi..beli dorayaki & sweet potato hoho yang ni sedap hahahaha~~~setelah penat berjalan dan bercerita kami amik keputusan untuk pulang ke sarang~~hohoho
Oh ye..Norizah ade beli Tiramisu cake kat aku ahahahah gembiranya hati beta~~Secret Recipe lagi u~~ahahaha jahanam diet beta time cuti ni hoho~~



Time balik ni aku agak angin skit~~hoho macam biasa la kalau dah naik public transport especially komuter, mmg angin la weh..giler berpeluh ketiak menunggu tren komuter x sampai2..adoi la..ni dok suh rakyat naik public transportation tapi service x improve dari tahun brape ntah masalah sama asyik timbul je..x caya sila tanya penumpang2 tegar komuter..
Sampai je tren maka penumpang2 ini bersesak2 nak naik tren punya pasal..aku pegang la tangan adik aku..yela kang tertinggal kang mau menangis budak 2...huhu nasib baik la ade ladies coach maka bersesak pun xpe..tapi ade gak la tadi "pondan" tersesat seketika...huhu mungkin die tersilap masuk coach..xpe kte pk +ve...
Bila kat KL Sentral, ramai yang turun maka aku dapatla duduk huhu...duduk senyap2 lama2 tertido gak aku tadi..huhu kepenatan la katakan + xde sape nak berborak dengan aku huhu~~adik aku dok jauh~~sampai je Rawang, terus g stesen bas n naik bas mini Tun Teja huhu yang ni pun 1 hal..1 je bas yang ulang alik dari Tun Teja ke Rawang..maka kelewatan sering berlaku~~bas plak kecik + panas~~hoho sabar jela~~banyak benor koh merungut dari tadi...
Sampai je rumah dok tukar baju dulu huhu manyak panas~~n update blog huhu semangat nak bagi Norizah baca hahaha...sengal giler...dah la blog syok sendiri...hehe oklah ni je update untuk hari ni..insyaAllah akan update lagi len kali~~
There was an error in this gadget