Tuesday, December 27, 2011

Tired + Fruits Feast


Today I started my day by donating my blood for my friend, Farhah's FYP. She only 15ml from 50 persons so me and my friends volunteered to donate our blood. She needs 17 persons more for your information. After that, my lab buddies, Ain, Aina and Su, ate our breakfast in front of KOM's fish pool.
Later, we went straight to KOS as we need to observe our fungi at 12pm and 1.15pm. Just because we arrived early, we took our sweet time in KOS's musolla. At 11.50am, we entered our lab since our friend aka the other lab buddy, Faisal is waiting for us. At 12, we observed our fungi and jotted down the zone of inhibition. For Candida albican and tropicalis, only methanol sample give out zone of inhibition huhu...
After observing at 1.15pm fungi, we autoclave all petry dishes that have been used for this experiment. While waiting for autoclaving, we prayed and rest at musolla. We managed to get some sleep there. 2 hours later, we clean autoclaved petry dishes and dried it up. We stored it and went to KOP to meet our SV, Dr Taher. He asked us to submit our logbook before final exam so we went to KOP to show and submit it. However, we end up by not submitting our logbook as Dr Taher actually just want us to show him our progress. He said  he knew if he didn't said he want us to submit by final, we never done our logbook. Okay I guess he's right because my logbook only exist since last few days hehe...
on our way to KOP..don't like the scenery :(
After that,me, Ain, Aina, Wani and Ina went to Taman Pertanian. Yeah I managed to contact the person in-charge (Pakcik Rudy) and he asked us to come before 5pm. When we arrived, I contacted him again, Pakcik Rudy brought our fruits and asked us to settled the payment inside the office. After that, we ate our fruits at a bench in Taman Pertanian and finished it there. We are really satisfied with the fruits.
Most probably we are going to go and buy fruits again on Thursday. So guys wanna join us? hehe (^-^)

4 comments:

perindu_خلافة said...

w/pun scene depan kos tidak sehijau dulu, tapi itu semua untuk kebaikan pelajar uiam kuantan jugak kan.. ^_^

semoga tidak ada lagi pelajar uia akan datang yg terpaksa tinggal di luar kawasan kampus lagi.. cukup2lah untuk kami je, :(

Norlyana Nasrin said...

@perindu_خلافة yup agree in term for students benefit..

HOWEVER..
kinda disagree when most of the building inside IIUM not fully been used.
Sebagai cth: 1)bangunan KOP, knape nk bina bangunan yang sebesar itu padahal student x seramai mana..mungkin utk future tp t'lalu byk ruang kosong dibazirkan utk bangunan ini saja..bangunan ini fail dr segi smart architecture.
2) Administration building. Ok cntkla kira msk2 IIUM trs nmpk admin tp sama mcm KOP, bangunan die byk sgt ruang kosong..ktrg ade klas law yg pki audi kt admin..bygkn brape byk pintu ktrg kne tembus b4 smpi ke klas? dan t'dpt ruang kosong dr pintu ke pintu..sme je bl g finance kt bangunan ni..brape pintu kne tembus br smpi..
3) OSC..errr perlu ke 1 bangunan BESAR hanya utk OSC? kte byk staff meh?
4)Ikutkan nnt kte akan grad dan bangunan yg kte duduk skang akan kosong..insyaAllah akan ckp utk new intake...maka kte x rs perlu bina beberapa bangunan mahallah smpi 10 tingkat. Mungkin IIUM nak amik ramai lg student 2 yg die buat lg byk mahallah mungkin...hmm lg 1 klu semua duduk dlm, apa jd dgn bangunan At-Tabari kt luar campus? Patutnya mahallah patut dibina sblm bangunan2 lain bl mrk tau time batch kte 2 mmg ramai dr matric lg.

ini pndgn kte semata-mata. X suka bl tgk pembaziran ruang, duit dan tenaga kat IIUM ni. X faham knape architect yg diupah IIUM ni sgt suka m'bazir..

perindu_خلافة said...

Bangunan Tabari masih boleh dimanfaatkan untuk kegunaan lain (sewa untuk buat kedai), pandangan rizQan la sebab kedudukan Tabari ni sendiri berada kat zon strategik memandangkan dekat dengan kawasan perumahan, bersebelahan dengan PDM, dekat dengan Pasaraya dan Hotel Tunas Manja (akan dibuka) paling penting Terminal Bus baru akan dibuka berdekatan dengan tempat ni ^_^

berkenaan dengan ruang2 dalam bangunan yang masih tak terpakai, rizQan pernah plan dengan beberapa orang lain utk gunakan physical science building sbg tempat tinggal kami kalau Tabari x sempat siap satu masa dulu.. amacam, terdesak x? huhuhu

p/s: memang diakui byk sangat ruang kosong bangunan masih tak digunakan, sedang mahallah (bangunan terpenting) pulak lambat dalam pembangunan plan~

Norlyana Nasrin said...

@perindu_خلافة hmm rizqan mksdkn jd mcm rumah kedai ke? bgs jugak..

woah u guys even thought that? ok too desperate..tp faham sbb dulu mmg t'kjt bila bdk laki kne dok luar & ada ura2 sis pun kne pndh kuar..tp alhamdulillah x jd.

tau xpe..2 yg buat kte mcm hangin skit..mahallah yg penting x dibuat tp bangunan yg terisi plak yg diutamakan..mengarut je..

There was an error in this gadget