Tuesday, January 31, 2012

Vampire no more~~


Huhu baru nak berangan jadi vampire selama beberapa hari tapi nampaknya x payah dah kot huhu..insyaAllah esok pagi2 aku dah kena bangun & gerak g lab untuk wat MIC untuk fungi dan tengah hari plak wat disc diffusion untuk E.coli. Petangnya pula, insyaAllah kami buat MBC untuk 3 jenis bacteria yang kami dok usahakan malam tadi sampai pukul 11.30pm kat lab huhu....makanya petang 2 laminar floor microbiology lab akan digunakan oleh group kami~~~terpaksa ma..benda 2 kan kena buat btol2 lepas 18jam after incubation maka no choice..
hmm penat? adalah tapi aku rasa energy aku macam terlebih malam ni huhu..biasela kekadang bila datang sengal aku~~huhu k la aku nak baca novel jap sebelum tido~~huhu gudde nito yeom!

p/s: dah tengok result..huhuhuuu alhamdulillah la tapi masih x memuaskan (=.=)"...aish macam mana aku nak conquer 1 dunia ni? hehehehe berangan~~

Monday, January 30, 2012

Vampire~~

Bakal jadi vampire untuk beberapa hari...
Maka jangan kacau saya berehat di siang hari kecuali ada hal2 mustahak!

Sunday, January 29, 2012

Kuantan-ing~~


Yeah I'm back to Kuantan~
Will starts doing lab work tomorrow insyaAllah..
Last night I went out with my sisters and shopping at Jusco AEON Rawang..huhu I love Daiso! It is a Japanese store inside Jusco that sells all Japanese imported items in just RM5/each! huhu Lots of cute things and you can even buy thing from basic kitchen utensils to car accessories there..kawaiii~~~
Spent my angpao there but no regret ma~~huhu at least I got what I want in cheap price~~
Oh I eat a lot during my vacation at home..ya ya but nevermind because I know I can never get the same decent food in Kuantan so it's okay to gain 2 kg for that huhuhuhu~~
Oh went back to Kuantan by car today..as Su drives her car to Kuantan for FYP..yeah since doggy and piggy always bothering us so I think this is the best decision!
need to separate with my sleeping partner~~
I think I gonna missed my Gumu, keyboard, channel 555, comics paradise~~aiyak!! I forgot to bring back my external!!! aiyo!!!! haih nevermind lo..so I can focus on my FYP~~hmm..


Saturday, January 28, 2012

A letter to Dad

Dad
You know my personality
You know my worldview
You know what inside my mind
but yet you still let it slide because I'm your daughter.

Dad
You taught me how to fight
You taught me how to be patience
You taught me how to be a great girl
but you never taught me how to be a good wife because you know one day I'll leaves you.

Dad
You know I'm wild
You know I'm stubborn
You know I'm clumsy
but you still look at me like looking at your precious jewel.

Dad
You never shows your concern
You never shows your sadness
You never shows your weakness
but you can't never denied that you treasured your family.

Dad
I used to be rebellious
I used to be useless
I used to be broken
but you never lose your hopes for me and that makes me changed

Dad
I still remember the day that you beat me
I still remember your anger towards me
I still remember how much I used to hate you
but I can never admit that I appreciates all your efforts to bring me back to what I'm supposed to be.

Dad
I know that you always monitor your daughters
I know that you always worries about us
I know that It is really hard to keep us in a right track
but dad, I know that you're doing it right.

Dad
these are what I was meaning to says but it is so hard for me to do that. I'm still stubborn, rebellious, wild but thank you. I know without your helps I will never be me today (^-^)

THANKS DAD!!

#I might looked confident outside but actually I'm totally shy!

Pelajaran dan Jodoh

Mesti pelik ye bila tengok tajuk kat atas..hmm mesti ada yang fikir "dia ni nak bagitau kena abis belajar baru boleh kahwin ke?" atau "dia nak cerita pasal jodoh?"..okay boleh kata ada kaitan jugak dua2 tu kan? Haha untuk mengelakkan sebarang salah faham, meh sini aku beritahu objektif asal aku menulis..
Sebelum ni aku ada terdengar orang disekeliling aku berkata "Perempuan ni kalau belajar tinggi2 susah nak cari jodoh" "Alah ko belajar tinggi2 pun nanti tempat ko kat dapur gak" (alahai kuno punya orang) "Eh ko belajar x abis2 bila nak kahwin? Nanti "expired" baru tau!" Err teringin plak nak balas "Adakah kamu semua yang menentukan jodohku?" Fuh wa gerenti maunye semua terus x bertegur dengan aku dah xpun "Alah aku bagi nasihat je?" Nasihat kah? sampai boleh buat orang terasa terhina dan susah hati? Hmm susah2...
Aku paling sakit hati bila terdengar ada yang berkata begini "Hmm tengok Dr X tu..belajar dah tahap PhD tapi x kahwin lagi, patutnya kita cari time tengah2 belajar ni, ni yang buat aku takut ni" muka aku yang terdengar terus berubah kepada => (=O=)" terkejut & macam x percaya statement tersebut keluar dari mulut Muslimah yang dah belajar tahap ijazah tapi pemikiran x ubah seperti makcik Joyah yang dok kampung hulu nun jauh ntah  dimana...Astagfirullahalazim..istighfar panjang aku bila memikirkan begitu pendek pemikiran Muslimah itu dan yang paling melucukan ada yang bersetuju sambil terangguk2..hmm manusia2..
Bagi aku, aku percaya Allah telah menetapkan jodoh bagi setiap manusia didunia ini..cuma lambat atau cepat. Jika tidak, insyaAllah di Akhirat kelak ada pari-pari yang tersedia. Itupun jika manusia itu beramal dan bertaqwa kepada Allah SWT. Aku juga percaya Allah menyediakan jodoh yang terbaik bagiku. Insan yang baik hanya untuk insan yang baik dan begitu juga sebaliknya. Ada juga yang suaminya baik tetapi isterinya kurang baik. Maka telah menjadi tanggungjawab bagi sang suami untuk membentuk isterinya dan membawa ahli keluarganya ke jalan yang diredhai Allah. Jika sebaliknya, maka sang isteri harus berusaha membimbing sang suami.
Sekarang ni aku tengok ramai yang bangga bila pasangannya berlainan bangsa dan agama. "Fuh best tu mat salih!" "Eh mamat Korea mana ko culik ni?". Ketahuilah wahai anak Adam & Hawa, jika pasanganmu berlainan agama & kamu berhasrat untuk berkahwin dengannya, maka kamu bertanggungjawab untuk membimbing dan membawa mereka mengenal & memeluk agama Islam. Kalau la diri sendiri pun terumbang ambing, aku nasihatkan lupakan jela niat korang nak amik foreigner yang lain agama jadi suami atau isteri sebab takut nanti bukan korang yang Islamkan mereka tapi mereka yang murtadkan kamu...fikir2 kanlah..Ye ramai yang cakap, anak dari perkahwinan campur ni comel & bijak..ye2 nak2 lagi kalu anak kulit putih gebu, mata biru, tinggi lampai etc..tapi x guna jika anak tersebut x mendapat haknya yang sepatutnya..yelah kalau ibubapa pun terumbang-ambing, macam mana pula dengan anak? Harapkan pembelajaran dari sekolah sahaja manalah mencukupi? Apa2 pun ianya bermula dari rumah..jangan nanti di akhirat kelak kamu dipersoalkan kerana x memberi hak yang sepatutnya kepada anak kamu..
Berbalik semula kepada topik asal, kaum Hawa memang digambarkan kaum yang lemah dan hanya sesuai bekerja didapur.....itu semua bagi aku sudah ketinggalan zaman..kaum Hawa boleh sahaja ada kerjaya tersendiri disamping menguruskan keluarga. Ramai wanita2 aku lihat berjaya dan dalam masa yang sama punya keluarga. Itu semua sebenarnya terpulang kepada individu tersebut. Perancangan dalam setiap hal amat perlu untuk mengelakan sebarang masalah. Aku juga perasan, selalunya wanita2 hebat ini punya suami yang x kurang hebat dalam bidang yang mereka ceburi. Maksudnya, ada kemungkinan kita akan dapat jodoh yang setaraf dengan kita. Ya sesungguhnya Allah itu Maha Adil dan Maha Mengetahui. Apa2 pun kita hanya boleh berdoa dan tawakal sahaja kepadaNya.
Katakanlah, jodoh kamu x setaraf, "Woah malu la aku nak tunjuk ko kat kawan2 aku! Dok rumah sudah!" "Err siapa kau??" kot ye pun x kan la sampai nak hina pasangan? Ada la juga yang pada permulaan perkahwinan pasangan itu setaraf, tapi sang isteri mendapat tawaran melanjutkan pelajaran dan sang suami benarkan tanpa rasa curiga. Sang isteri yang ibarat sudah mendapat kebebasan mula bergaul bebas dengan teman sekampus..akhirnya sang isteri yang rasa dirinya lebih berstatus dari sang suami meminta cerai..anak diberi kepada sang suami kerana x mahu anak itu menjadi penghalang kepada hidup barunya..ya ini benar2 terjadi dan sampai sekarang aku x rasa sang suami boleh memaafkan bekas isterinya...bagi aku tiada masalah jika suami berkedudukan lebih rendah asalkan dia x malas untuk berusaha memperbaiki diri sudah..aku x malu jika jodohku hanya berjawatan rendah asalkan dia boleh membimbing aku dan keluargaku sudah~~fuh ayat biasa....
Wah panjang sungguh penulisan pada malam ini dan dapat rasakan gaya penulisanku berubah-ubah..xpe oh tahniah kepada sesiapa yang berjaya baca sehingga habis (^-^)

Thursday, January 26, 2012

Meat ball soup!

Okay just because today I feel quite diligent, I cooked something for my family.
It is Meatball soup! I added meat slice, meat ball, potato and etc..huhu let me share the recipe~~

My style of meatball soup::
sliced:
3 cloves garlic
2 piece (??) onion
1 small piece of ginger
2 piece potato

3 cubes chicken stock
a bit cinnamon and clove (bunga cengkih)
200g sliced meat
meat balls (depend on how much u want to put in)

how to cook:
heat the pot and put a lil oil, put in garlic, onion and ginger stir it for a while. Insert water and stir. insert sliced meat and potato along with chicken stocks. Lastly put cinnamon and meat ball.

huhu easy right? Okay happy trying!


Food temptations while at home (=.=)"


At home...*sigh..so many foods are available...eat anything and everything from day to night without any worries but fortunately there is weighing machine so I can be alert with my weight increment. Okay guys let me show you foods that kept tempting me since the day my elder sister bought it...
Delectable Macaroon


Hokkaido cake



yummy2 (^o^)
huhu let me tell you something..these things are expensive! At my home, only my elder sister are crazy enough to buy all these things without any second thought...but honestly..it is sinfully delicious....aiyoyoyoyo~~~

Wednesday, January 25, 2012

CNY update!

Dragon at KLCC
Huhu walaupun agak lambat tapi aku nak cite gak ape yang aku buat time CNY yang baru lepas kelmarin.
Tahun ni CNY aku agak lain skit sebab ada 2 orang kawan aku yang ikut skali aku g rumah popo aku, Zareef and Azra. Ok kalau si Azra ni dia nak tengok cara aku sambut CNY, Zareef plak aku yang paksa dia ikut sebab minta tolong dia drive g rumah popo aku.
Mesti korang pk apsal la mamat tu ikut & apsal plak die yang kne drive? Okay macam ni, ayah aku bantai g masuk hutan untuk memancing dengan kawan2 die yang kononnya dah dirancang dah lama sangat..mula2 katanya masuk hutan ari Jumaat & Isnin balik tapi ntah apsal boleh plak boleh didrag sampai Sabtu & Selasa baru nak balik rumah. Mama aku yang bengang buat keputusan g beraya tanpa ayah aku. Disebabkan kereta CRV ayah aku bawa masuk hutan, maka kami meminjam kereta pakcik Harry (yang turut sama masuk hutan) sebab kami ramai x muat masuk Myvi kakak aku. Nak dijadikan cerita, kereta Pakcik Harry tu plak manual, adik & kakak aku plak dah x reti sangat nak bawa manual sebab dah biasa dengan auto. Aku terpaksalah tebalkan muka minta tolong kawan aku, Zareef untuk drive. Malu kot tapi nak buat macam mana dah xde cara lain...
Kitorang kuar pukul dalam 11.20am dan g rumah uncle Ah Hock dulu kat Alam Budiman, Shah Alam sebelum bertolak sama2 g Klang. Sampai je Klang, kammi disambut meriah oleh family2 di sana huhu popo aku macam blur je bila tengok ramai sangat (oh Koh Saerah & Achik aku pun ikut) tapi die tetap happy huhu macam biasa~~
hehe hasil tangan uncle Ah Hock ku~~
Makan KFC macam biasa & borak2 dengan sepupu2, aunties & uncles yang best huhu...best giler aku dok borak dengan sepupu aku Joey & Jane yang otak lebih kurang dengan aku huhu..have fun borak pasal study, Korean artist, kaco orang & etc huhu...yang best Azra & Zareef x rasa jangal dengan dorang huhu nasib baik dorang pandai blend in...uncle aku plak dengan sengal buat lawak sentiasa huhu...bagus2 (^-^)
me, Joey, Nadirah, Lisa, Wani & Jane
Abis2 pukul 5pm gak kitorang balik..sebelum balik rumah singgah TESCO Rawang & makan malam kat Pak Hailam's ok la juga makanan kat situ tapi mahal la juga~~ aku makan ni:

Huhuhuhu Seafood marinara!!! sedap oo~~ngehehe
wild berries tea :)

Gumu! hidung hilang :'(  peneman tido skang hehehe
Okla sampai sini jela update untuk kali ni..gudde nito yeom!!
p/s: Tahun ni tahun Naga Air..for 1988's we're Earth Dragon (^-^)
At King's Confectionery..apsal x best macam kat Malay Town?

Sunday, January 22, 2012

Cuti dan tanpa update


Waa lega giler bila dah balik rumah (^-^)
Alhamdulillah, hari Jumaat ari 2 tumpang Alia Aina sampai Gombak & dihantar terus ke rumah oleh Abang Yumel :P

Okay balik kali ni agak lain skit sebab aku bawa balik Azra skali hehe..makcik 2 ikut aku balik sebab nak merasa cara family aku sambut Tahun Baru Cina.
Sepanjang cuti ni aku asyik kuar dengan adik beradik aku je huhu..
Hari Jumaat ari 2 birthday adik aku, Wani yang ke-16 maka kami sekeluarga (kecuali kakak yang dok kuar) celebrate kat Restaurant Chinese-Muslim Chan Abdullah di Rawang. Dinner ni turut disertai plh 2 orang kawan Wani..
Birthday girl : Wani yang kurus

licin weh!!
Hari Sabtu...asalnya bercadang nak g Kinokuniya tapi rancangan tersebut terbatal dek aku yang terlewat bangun tido...lagi 1 aku x suka kuar berjalan kalau lebih dari pukul 11am. Yeah my weird habit. Maka petang 2 kakak aku ajak kuar..ye aku kuar gak sebab aku x beli baju lagi untuk g rumah popo aku..yela lagi 1, baju aku banyak warna hitam..maka x sesuai~~~~so ktrg kuar g Jusco, Parkson & Tesco...ye kalau ade lg shopping complex kat area Rawang ni maunye sume ktrg redah hehehe~~maka dapatla aku 3 jenis baju huhu sumenye pakai duit kakak aku..huhu yelah2 nanti aku blanje ko bila aku dah keja ye?
at Jusco

sementara tunggu Each a Cup

sengal

EAC Jasmin Green tea + 50% sweet



Hari Ahad huhu..hari ni aku dok jalan2 kat KLCC..Kinokuniya menjadi tumpuan ramai hari ni!! hehe voucher RM200 berjaya dihabiskan pada hari ini!! woohoo!!


books!!
Esok insyaAllah aku akan g rumah popo aku..nanti aku update gambar Tahun Baru Cina family aku ok? hehehe



Wednesday, January 18, 2012

MBLAQ - This is War

Woah new MV from MBLAQ! Totally awesome! Seems like they having a great time filming this new MV..hehe SeungHo's hairstyle is an epic..ahahaha
check out their MV

Behind the scenes:

FYP = Exhausted


Seperti yang anda semua sedia maklum..beta kepenatan dek terlalu komited dengan projek tahun akhir beta. Ye beta boleh je suruh hulubalang beta buatkan tapi..pengalaman dan ilmu itu terlalu berharga untuk beta lepaskan. Ceh ayat sewel...okaylah aku penat weh tapi aku rasa puas giler2 bila tengok hasil kerja aku. Ye mungkin x sesempurna mana tapi alhamdulillah itu titik peluh dan kudrat aku dan Su maka perasaan itu x boleh digambarkan dengan kata2.
Hari ni sekali lagi kami pulang lewat dari makmal. Nasib baik ada Azra yang sudi datang menjemput kami di KOS kalau x.... Hari ni saja kami buat FTC test, observed bacteria2 yang kami siapkan semalam, autoclave glass plate dan buat nutrient agar untuk disc diffusion 2 jenis fungi yang insyaAllah kami akan buat esok. Ada yang meminta bantuan kami tapi ada yang sempat ditolong dan ada yang x...aku harap kalian x terasa sebab kami sangat mengejar masa memandangkan hanya kami berdua yang uruskan sample untuk 5 orang. Lagi satu, kalau ada yang terserempak dengan aku tapi aku x senyum ke apa harap jangan kecil hati sebab terus terang kekadang aku x nampak sangat sebab otak dah dok serabut dengan macam2 benda & power cermin mata aku sebenarnya harus ditambah...oh mama I need a new spectacle!! (TT^TT)
Esok insyaAllah pagi2 kami akan tercongok kat depan bilik Dr Taher untuk menuntut bela..ahaha x la sebenarnya nak g amik barang kat Dr Taher..ingatkan nak amik petang tapi disebabkan kami nak buat fungi 2 pagi & petang kami sibuk dengan FTC maka hanya pagi itu saja yang kami sempat untuk g amik.
Okayla..ni pun aku sempat nak update sebab aku tengah tunggu mesin baju..huhu basuh lab coat ma..kotor giler lab coat aku..aih comot2~~ (=.=)"

Tuesday, January 17, 2012

My style of FYP guidelines.

Hi guys! Since I wake up quite early although I'm not really plan to do so, let me tell you guys something about Final Year Project aka FYP..maybe it could be a guidelines to those who didn't know about it or just started.

1. FYP shouldn't be taken lightly as it is totally time consuming and need a full commitment. 

2. Before doing your FYP, consult with your supervisor or co-supervisor to have a clear picture about your title. Jumping into conclusion without any consultation is a suicide.

3. Make sure that you are well aware with your research potential. Whether it could be further or have a potential to be marketed.

4. Make a list about things that you should have for your research and consult with lab assistant in-charged.

5. Booked your lab early if you are doing it in lab and need to extend it till night or in the weekends.

6. Check your apparatus and chemicals before starting any of your experiment.

7. Make sure you are using the right method or your hard work could be wasted.

8. If you don't understand any of your experiment and your supervisor & co-supervisor are not available, you could also asked help from lab assistants and post-graduates. I'm sure they will be happy to help as long you ask in the right manner but do not be too dependent as they also have their own work. Ask only after you do some research on your topic.

9. Label your apparatus and samples. 

10. Use equipment and instrument in lab wisely because there are plenty of students line up to use it too.

11. Do your FYP early is an advantage. Especially when your experiment failed and need to be repeated all over again. Mistakes always happen.

12. Lab assistants are there to help you in assisting not to be your servants so planned your work and follow the instructions such as fill in the necessary form, inform them when you need to use their equipment in lab or helps and do not aspect them to do it right away because as I mentioned above, they also have their own works to be done.

13. Do your experiment in the right manner. Make sure to clean up all of your waste. You can borrow apparatus from lab but make sure you clean it well and return it to its respective place. Form also need to to filled in.

14. ALWAYS wear your lab coat when you are inside the lab because when you are caught not wearing it by science officers or even lab assistant, you could be penalized. Plus it is for YOUR own SAFETY.

15. Do not be too arrogant or think you are in a higher rank than lab assistant because you are not.  

16. Do not change any setting of lab instrument without any consultation unless you are an expert.

17. Do not disrupt others apparatus.

18. Yes you can have fun in lab but make sure no damages are done. You can't afford to be hospitalized in these crucial period.

19. Lab instrument are expensive! Remember this statement each time you are using it unless you can compensate when it's broken.

20. Make sure your bench is clean before and after experiment. Ethanol 70% and other cleaning equipment are always available in almost all lab.

Well guys I hope this post can guide even though it is not much. So happy FYPing guys!

Saturday, January 14, 2012

Musim hujan dan makmal

Pemandangan sayu kanak2 yang baru abis exam terus g lab
Woohoo skema giler tajuk! Okeh agak lama juga beta x mengupdate blog beta..ada x rakyat jelata yang rindukan beta? oh xpe2 beta tahu rakyat2 beta semua malu nak mengaku~~hehe dah datang dah mood sengal~~

kanak2 yang berjiwa kental berhati waja bak pahlawan hehe..
Bukan xnak update tapi almaklum la bila dah start buat balik projek tahun akhir ni beta agak busy ye? Mau x nya dari pagi sampai ke malam dok kat lab je...hari ni baru la jumpa Mr Sun time jalan balik kalau x asyik jumpa Mr Moon xpun dok kena teman dengan Miss Rainy paling x best bila ade lembu pendek ataupun segerombolan anjing hoho takut2...
walaupun tiada kenderaan, kami tetap tidak berputus asa..
Disebabkan penat, maka asal balik dari lab je bukak le kejap laptop tp xsmpi brape minit dh tertido...hmm penat weh..try la buat skali..wa jamin lu olang x cakap apa2 dh..memang ar terasa nikmat kepenatan teramat sangat sampai benda2 len tergendala..ni aku ada lab report n assignment yang nak kena siapkan tapi aku dengan relaxnya x wat ape2 lagi huhuhu...ye aku memang malas nak serabutkan kepala otak aku..mungkin malam ni kot aku start buat..hmm..ari ni pun dapat balik awal sebab ade probs skit n ain & aina plak nak balik rumah diorang jaga anak2 buah diorang..huhu bahagianya mereka...maka esok tinggal aku, Su & Abang Baby aka Faisal ahaha..
hujan lebat sehingga menaikkan paras air "tasik" cafe pun x menghalang kami dari pergi ke lab..
Hehe pelik ye kenapa aku panggil si Faisal 2 Abang Baby? Macam ni, tengah ari tadi time kuar makan ramai2 dengan Kak Muiez aka lab assistant Microbe, Faisal yang tengah drive ni cte la kat kitorang kalau kat kawasan yang bahaya/ada potensi kemalangan kena bunyikan hon pastu die akhiri ayatnya dengan "Understand Babeh?!". Maka aku punya la gelak sambil kegelian terus namakan dia Abang Baby hehehehe padan muke ko Faisal..hehe makin sengal perangai pakcik 2 sejak akhir2 ni..boleh plak kata kitorang yang pengaruh die???? (=_=)" sendiri dah contaminate nak cakap orang~~~~
Oh benda menarik telah terjadi kat group semalam..huhu..macam ni, kitorang siap keja2 kitorang dalam pukul 10, so kitorang singgah kat Natural Product nak dissolve kan sample n tunggu Bro Muzammil alihkan oven sebab group kitorang nak pakai untuk FTC test nanti. Abis2 pukul 11.30pm gak la kitorang balik..tengah2 jalan 2, tetiba kitorang dengar bunyi anjing menyalak & makin dekat maka kitorang patah balik la..aiyoyo itu anjing kalau jinak xpe ni anjing liar kome tau? Punyalah cuak sampai jalan laju2 n mintak Bro Hasan anto kitorang balik mahallah..huhu punyalah syok Bro Nisad gelakkan kitorang time aku mintak tolong Bro Hasan yang time 2 tengah menghadap laptop die.. (=_=)..Faisal plak time 2 xde nak escort kitorang sebab die tunggu Bro Muzammil untuk angkat oven....hmm nasib baik la Bro Hasan tolong huhuhu..
Okla aku rasa cukup sampai sini jela aku menaip..huhu dah lama kot aku x buat entry bahasa Melayu..ok gudde bye yeom..

p/s:insyaAllah pulang menumpang Alia Aina ketika nak pulang untuk CNY huhuu..nak beli baju merah! nak makan limau mandarin banyak2 sampai sakit perut! nak buat tarian naga (ok ini tipu)
-hehe best x captions gambar2 diatas? mesti korang rasa nak termuntah kan? xpe beta faham perasaan orang yang jealous fufufufufufufufu~~~ (^o^)

Monday, January 9, 2012

Blood Types


Suddenly I wanted to share my opinion regarding blood types. Human blood types divided into four; A, B, O and AB. Well in countries such as Japan and South Korea, blood type is famous as they believed each blood type has the effect on human personality. Okay lets check it out!


Type A
People with blood type A have a deep-rooted strength that helps them stay calm in a crisis when everyone else is panicking. However, they tend to avoid confrontation, and feel very uncomfortable around people. A types are shy and sometimes withdrawn. They seek harmony and are very polite, but all the same feel that they never really fit in with others. A types are very responsible. If there is a job to be done, they prefer to take care of it themselves. These people crave success and are perfectionists. They are also very creative, and the most artistic of all the blood types, most likely because of their sensitivity.
People with blood type A are also likely to be considered classic "type A's": stressed and conscientious. In anime, people like Hotohori are type A's.
The Third Hokage, Haruno Sakura, Hotohori, Heero Yui, Keiko (Kayko) Yukimura 

Type B
People with blood type B are the most practical of the blood groups. They are specialists in what they do. When they start a project, they spend extra time understanding and trying to follow directions than others might. When they are doing something, all of their attention is focused on it. They tend to stick to a goal and follow it through to the end, even if it seems impossible. They tend to be less than cooperative, as they like to follow their own rules and their own ideas. They are individualists. B type people pay attention to their thoughts a little more than their feelings, and therefore can sometimes seem cold and serious.
People with blood type B are often considered more relaxed, freewheeling, and unconventional than other types, although not necessarily to an unacceptable degree. In anime, the genki, off-the-wall types are type B, along with any kind of well-intended character who's ruled by their impulses.
Naruto, Duo Maxwell, Miaka, Nuriko, Tasuki, Sagara Sanosuke


Type O
People with blood type O people are outgoing, energetic and social. They are the most flexible of the blood types. They easily start up projects but often have trouble following through because they give up easily. They are flighty and not too dependable. O types always say what's on their mind. They value the opinion of others and like to be the center of attention. Also, people with O blood are extremely self-confident.
Type O, the most "average" blood type, is considered the best type in Japan.
Quatre, Sailor Moon, Saito Hajime, Kamiya Kaoru, Tamahome


Type AB
People with blood type AB are hard to categorize. They can have characteristics on both ends of the spectrum at the same time. For instance, they are both shy and outgoing. They easily switch from one opposite to another. AB people are trustworthy and responsible, but can't handle it when too much is asked of them. They don't mind doing favors or helping out, as long as its on their own conditions. People with this blood type are interested in art and metaphysics.
AB is considered the worst blood type. In predictability-loving Japan, they're loose cannons. They also like to set their own conditions and reserve the right to drop out when things don't meet their expectations. They're known to be sensitive and considerate—at times—but it just isn't enough to balance out the flaws in this blood type. For a while, some companies tried dividing their employees into work groups based on blood type, and no one wanted to work with the AB group. Anime villains are likely to be type AB.

credit goes to : Issendai's Lair

Superstitious? Indeed but it's fun to play with right? Okay2 one more:


Type O
People with the Type O blood group, are said to be creative, confident and quite popular, they enjoy being the center of attention. Type O's are also outgoing and very social, though mostly initiators, they may never get to finish what they start.

Type A
People with the Type A blood group, are said to be very trustful, honest and conscientious to a fault. Type A's are also known to be perfectionists, they might seem outwardly calm but tend to have balls of nerves within. Type A are also artistic and are sometimes shy and sensitive too.

Type B
People with Type B blood group, are strong willed, goal oriented, they always finish whatever they start, whether in perfect timing or in excellent fashion. People with Type B blood group, always seem to find their own way in life.

Type AB
Those with a Type AB blood group, are an interesting lot indeed, though they are trustworthy and honest, its being said that they seem to have a split personality! Type AB blood group also like helping people, they are outgoing and confident but they can also be shy too.

Compatibility by Blood Groups
A is said to be most compatible with A and AB

B is said to be most compatible with B and AB

AB is said to be most compatible with AB, B, A and O

O is said to be most compatible with O, and AB

credit : BellaOnline

So guys whatever type your blood is, what's control or mold your personality are environment, belief and education. 

p/s: I'm O+ heheehe (^-^)




Study + sleepless night


Not really sleepless..I fell asleep at 12am and woke up at 3am..I didn't set the alarm..just happened I woke up so starts studying while online. Yeah only online can keeps me awake constantly..
I did read some online articles and facebooking..ahaha post motivational quote photos and some other things..
Now I'm studying while listening to radio..argh I think my eyes can't take this anymore..huhu need to get some sleep though..huhu yeah plenty need to be studied but since I covered much so let me rest for awhile huhu..lil bit dizzy now..

Sunday, January 8, 2012

Spring cleaning and Cheesy entry (long entry)

After Basic Environmental Law examination last Friday, I went to Pasar Malam...ok lets get straight to the point. I can't even differentiate a wrecked ship with my room/compartment after the examination so I decided to clean it up.
I started to clean at 9pm. First I analyzed my room status. Then I borrowed my neighbor's long broom. Started to move things as I need to clean my fan with that broom. All clothes are put inside my locker and I wrap my things on bed with bedspread. Started to clean up the fan, above my locker and full of dust wall. Then I swept the dust and put it into plastic bag. Only sweeping took me 1 hour and half....believe me I'm quite particular when I got a mood for cleaning. When I satisfied with mu floor condition, I move on to my study desk. Rearranged books and notes while packed some unnecessary notes into locker. Remove my printer under my bed and started wiping the table surface. Got distracted once in a while because I kept sneezing while cleaning..yeah I'm allergic to dust. Decorate a little bit then move on to my cupboard. Same like study desk, I rearrange few things and started to sort of things. Decorate it with my bunny's music globe and table clock. Langkawi's green alien and baby shoes also join them on the top shelf. Second level is a place for my photos albums, stationery's stock and tissue paper. Bunny small fairies also stored in one of the box I placed there.



Third level, foods and drinks section. Biscuits, instant mee, oat, nestum, mushroom soup, milo, Chinese Tea, Green Tea and Caramel Tea etc stored here. Hehehehehe...Forth level aka lowest level, random things such as tissue stocks, Japanese ceramic doll's shower foam container, iron and clothes pegs. Huhhuhuhu when finished with this, I moved back to study desk as I need to add something there.
I clean things on my bed and put it to its respective place. Then, I changed my bedspread and put my Doraemon's blanket into my laundry basket. I started to fold all my clothes and iron some clothes right after I finished folding. My locker is the last thing that I cleaned. Rearranged and threw unnecessary things. Finished all my cleaning process at 5.15am.
As I afraid if I took a nap I'll be missing my Fajr prayer, I stay awake and do some online activities. Thank to my friends because some of them really woke up early in the morning so I had chatted with them. The moment I heard azan, I took my toiletries and quickly moved to washroom to wash up and take ablution. Just after a moment after praying and online, I drifted into sleeping state.
The moral of the story are clean your room regularly to avoid tiredness and do not drink Vanilla Mocha if you wish to sleep early (=_=)"..okay my bad since can resists the temptation...huhu
The result of this major clean up is I got sick.....due to my dust-allergy+not enough sleep because of studying+tiredness since I didn't get enough rest after examination...I got fever+headaches+coughing+flu just for this Major Spring Cleaning ahahahah..but I'm crazily craved for cheese at that time.
Later in the evening, Aina invited me & Ain for outing. Since I craved for cheese & I need to buy things for my room, we went to Megamall. Well, there is sales in Megamall so we do some touring before eating. My, my they can even their hungry stomach when sales happened..okay normal girls...then we went to 2nd floor to look for shoes..here we met our new HOD, Dr Munirah trying out the massage chair..hehehe she's so funny..we even chatted with her after met her for 2nd time...she told us that one of our friends, Putri lost her purse during our examination yesterday...hmm poor Putri :'( really hope that she get back her purse even though it is almost impossible to retrieve it back.
We settle in Pizza Hut as our stomach (mine actually) can't hold it anymore. Ordered Ultimate Cheesy 7 Bites Hawaiian Chicken Pizza's set for me & Aina and Spaghetti Bolognaise for Ain. After that, we went to Popular Bookstore to check out new books...well just take a look and evaluating. Bought things at Watson and stop for Maghrib prayer.....continue shopping till I'm bored..bought foods for roommates and at last we called it quit. Waited for Azra to fetched us in about 20 minutes and then jjjjaaaaang we're back to our lovely room.


Took an ablution and prayed. Organized things and lent some comics to Azra. Visitted my friend, Fidah and while waiting for my laundry's turn. Took care of my things and chatted with Safarina. Sorting the receipts and calculates the expenses while jotted down everything in my PA's book.
Fuhhhh tooooo loooooooong...and kinda tooooooo detailed..well this is what happened to student who took law subject in this semester just what missing here are the act and regulations applied..huhu I'm getting out of control so better stop now..huhu gudde nito me amoure...
There was an error in this gadget