Saturday, April 28, 2012

At home ~ Day 2


I woke up early this morning~ after performed fajr prayer, I starts off my "housewife" duty~~huhu love it~(only when NOBODY ASKED ME to do so) I like doing things on my own will~~start with cooking rice, preparing raw materials for lunch and make breakfast for myself hehehe~~before taking my breakfast, I hanged clothes..yeah better do it while it's still dark outside..
Eating my breakfast while watching tv hehehe my fav cartoon was aired at that particular time "Phineas & Ferb".. after that I done some maintenance to my laptop as it's getting slower day by day~~haih..hopefully after this it will be better~
Now I'm just downloading maintenance software to improve my laptop~~huhu plus need to change the antivirus..doing this while waiting for my dad return from his friend's small farm at Batang Kali to eat lunch together~

B.A.P - Power MV [English subs + Romanization + Hangul]



watch and understand the lyrics..better than "kpop? ceh~"

How I Know We're Best Friends

Mixed feeling and reading

Takeshi Kaneshiro as Zhuge Liang in Red Cliff
And again emotional imbalanced occurs~feeling haapy at home but feeling sad when thinking about both of my beloved roommates..huhu okay I'm too emotional I guess..
So to distract myself I read..yeah for today I finished 1 novel and half way finishing Sun Tzu The Art of War..interesting books~it helps!
Sun Tzu Art of War is really an interesting book to read..yeah I recommend this book as useful reading and something to ponder. The other book that I've been searching is The Red Cliff or the other title is The story / legend of 4 kingdoms i guess..i love ancient war books but well it's hard to find the good one and somehow it's expensive...yeah I'm broke~~
My comics collection...I need a new space!! Need a new book rack~I'll buy it later..hukhuk (TT^TT)
Okay I guess that's all..gonna update soon / whenever I wanted to do so~

Friday, April 27, 2012

At H.O.M.E.

Alhamdulillah I'm safely arrived and now taking my own sweet time with my home internet~~yeay!!! I went back with Alia and Su this morning..well we begin our journey at 10.15am and arrived at Gombak around 12.45pm. 
Kinda feel lil bit drowsy as I don't get enough sleep from last night...yeah credit to my 1st draft~~huhuhu I sent chapter 1-3 to Dr Taher but I promised him that I'll send him the rest later..sorry Dr Taher~~it might be imperfect but that's the best that I can do~~mianhae~~
saf,me and mas
Okay actually I feel sad as when I return to Kuantan, I'll never get to see my roommates, Saf and Mas as they both finished their practical today at SMK Panglima Perang...arghhh I'm gonna miss them (TT^TT). We went through lots of things together and I hope our friendship will be last forever...feeling like crying but need to be strong..oh I hugged my bestie Khadijah to release my emotional tension after sending my draft this morning..thanks Djah, I really need it..
To Saf and Mas...we've been together for 4 years and I hope it doesn't stop till here..I don't know how to express my feeling towards you guys but honestly I really love being friend to both of you. If I've done anything that hurt you guys, please forgive me. Remember I will always waiting for our reunion..remeber my plan? Ain drive from Kemaman to Keratong to fetch Saf and then they'll come to KL for me, lastly we'll head to Penang to see Mas~~huhu insyaAllah we'll try our best to make that plan to happen..(^-^)

My feeling right now~

Never give up

Thursday, April 26, 2012

No sleep tonight!

serius cool tapi w/o rokok lg cool~
Ok ni sepatutnya entry malam semalam..huhu akak x tido lagi dari malam tadi~ gara2 nak siapkan 1st draft..salah sendiri gak sebab x buat awal2..well bila dah dihimpit dengan macam2 masalah adakah kalian rasa otakku boleh berfungsi seperti biasa? Aku ni manusia yang lemah maka sila faham~tapi apa2 pun tetap rasa menyesal sebab x mula awal....
Maka dari malam tadi aku taip result n methods skit2..result dah 70% complete while method 60% rasanya...ni aku bantai plak simpan barang2 fyp dalam external maka pukul 8 kang baru aku g amik external yang dipinjamkan kepada kawanku..huhu boleh terlupa copy masuk laptop...sengal..
Azra stay kat bilik aku..huhu konon nak wat fyp dengan aku tapi last2 terbongkang makcik tu dek kepenatan x berehat 2 hari sebab fyp dia..haih kesian ko makcik..lagi 1 dia kata bilik aku lebih selesa kalau nak banding dengan bilik dia huhu apa2 la azra oii~
InsyaAllah esok aku balik Rawang aka California~ tumpang Alia Aina sampai Gombak pastu suh ayah amik le macam biasa~ni kerja aku ni sama ada petang ni x pun esok pagi le aku anta ke Dr Taher dengan Dr Deny~huhu sorry~~
Okayla saje je merapu sebelum masuk Subuh..ye kang kalau tido takut terlepas Subuh x ke naya? Maka bertahan skit ye wahai mata sepetku~~~untuk bangsa2 yang susah nak solat:

Wednesday, April 25, 2012

True~

U know it's true...

Kerja giler


Aku baru je buat keje giler yang btol2 xleh blah...mesti korang curious kan? Okay not really crazy but well..I booked a hotel as I'm planning to visit my younger sister at Langkawi..yeah quite worry about her. At first I thought I just need to go there and stay at her hostel but later she said it's impossible as she might get trouble if we get caught by the management..haih so coward~~
So I booked a hotel in Pantai Cenang and I invited my elder sister to join me..yeah at least I'm not alone even though I planned to go there alone but later when thinking about the consequences, I asked my elder sister to accompany me..well at least we can share the hotel money~
However, don't get too excited my dear friend as this is just a plan and I can cancel my booking at any time before 13th May~~so wish me good luck~

Tuesday, April 24, 2012

Fikiran..

Disaat penduduk bumi dibuai mimpi, fikiranku melayang melintasi negeri..(err apa aku merepek ni?) perasaan yang dipendam kalau x terluah memang mendatangkan padah. Lebih malang jika perasaan itu bercampur gaul dengan masalah2 yang timbul tanpa henti. Haih xpe hidup atas dunia ni memang banyak dugaan~ kerisauanku masih tidak hilang, kegelisahanku masih berlegar di penjuru otakku..penat otakku mencari idea untuk melupakan masalah tapi seperti yang dijangka...masalah lain turut timbul dikala hatiku x cukup kuat..akan tapi kugagahkan diri melawan perasaan negatif, tebalkan semangat dalam diri melalui pembacaan2 motivasi..hidupkan api perjuangan dengan memikirkan tentang masa depan yang kuimpikan dan target2 yang perlu dicapai..insyaAllah aku akan berjuang hingga ke penghujung.

Monday, April 23, 2012

Portal Mimpi


Amaran: Sesungguhnya entry ini datang dari minda creative + melalut penulis sendiri. Jika anda kurang imaginasi baik jangan baca.

Aku x tau sama ada korang perasan atau x.  Tiap2 kali kte nak tidur kte mesti amik masa skit (kecuali yang penat giler letak kepala terus tidur). Ye dari segi scientific ada penjelasannya..pasal REM tu sume tapi..huhu ikut imaginasi aku, kte sume macam tunggu portal terbuka untuk roh kte menjelajah ke alam lagi 1 iaitu alam mimpi..kadangkala kte boleh control mimpi kte, kadangkala x..maka penyelesaiannye just go with the flow..mmimpi kte plak ada yang kombinasi dari alam nyata + imaginasi sendiri xpun hasrat yang terpendam huhu dok pk sangat sampai mimpi2~~huhu aku ni jenis kalau asal tidur je mesti mimpi x kira la tidur sekejap ke lama..ada yang cakap sebab aku ni banyak memory storage..err x tau..okay berbalik kepada portal ni..masa nak masuk portal tu pun ikut suka hati roh dan tahap kepenatan...well ini ikut imaginasi aku maka suka hati aku la nak kata apa hahahah (okay makin gila).
Lepas tu bila nak bangun dari tidur pun macam ada masa2 tertentu portal ni akan terbuka dan hantar kte balik ke alam nyata..kalau bangun lambat tu kiranya portal ko lambat terbuka xpun ko sesat kat alam mimpi x jumpa2 portal~~huhu kekadang cara kte tersedar dari tidur pun agak pelik..huhu macam tengahari tadi (aku tidur jap nak menunggu Zohor) dalam mimpi aku ada letupan dan benda2 yang xleh blah tapi last2 aku terkejut sebab bunyi mesin potong rumput huhu..pernah aku bangun terkejut sebab mimpi aku terjatuh time nak panjat tangga..err agak creepy sebab bangun dengan minor heart attack (agak hyperbola). 
Lagi 1 kalau bunyi alarm korang adalah music yang dah terbiasa dengar memang susahkan nak bangun..aku boleh plak mimpi bunyi alarm tu sebagai ringtone aku huhu siap boleh bercakap2 lagi dengan orang yang kononnya call aku time tu dalam mimpi..okay aku pelik...baiklah saya akan tukar bunyi alarm~~~
Okayla rasanya ni je yang aku nak merapu..ingat ni semua imaginasi aku je bukan fakta tau!

Saturday, April 21, 2012

Anime-ing~


Been watching anime for whole day huhu kinda attached to it for now. Today achievement, Deadman Wonderland and Beelzebub ngehehe~~love it to the core~~
Since I'm an otaku..and kinda hardcore..watching anime is my therapy~
For Deadman Wonderland, Senji Kiyomasa caught my attention with his fighting techniques huhuhu (^-^)
not to mention his enthusiasm towards power almost as my favorite Bleach character, Zaraki Kenpachi.

Beelzebub....to anime lover, this is must watch anime..huhu Oga and Baby Beel are perfect combination~~hehehehe love it...pervert Furuichi and Alaindelon not to forget Hilda, Aoi and Kanzaki, made this anime too interesting to resist~fufufuufufufufufu
oh if you're not an otaku maybe you'll never understand what I've been spouting huhu...

Thursday, April 19, 2012

Battleships

Not a movie..it's a logic puzzle game that I've been addicted to since last few days. This game is totally fun and I need to do some brain strategy as to complete the puzzle..
It is one of many types of puzzle inside my pocket brain training book..huhu now I carry it everywhere and solve puzzle whenever I got time..kinda good exercise to my brain and also my new stress-reliever..
So guys..you can try to play it if you want to test your ability..

Bertunang tapi..

Rajin plak nak mengupdate huhu..okay akak kat lab ni dengan Syue and Azra huhu saje je datang teman si makcik Azra tu...
Okay skang ni tengok orang bertunang pun nak pelamin la, hantaran banyak2 la..berbeza sungguh dengan dolu2 (yang ni gua tanya mama n koh saerah gua) kalau dolu2 just wakil pihak laki datang bincang n sarung cincin je buat tanda 'i dah cop anak dara ni' tapi skang..fuh kalah kawin beb! bukan apa ni semua membazir je..ni baru bertunang kang kahwin kang? ko nak buat kat hotel 5 bintang ke? yela dah tunang grand x kan kahwin biasa2? mestilah grand kan? ala2 anak Datuk you! Pergh ni kalau bakal suami tu kaya xpe ni kalau keja pun x tentu hala macam mana tu? Maka tunang la anda sampai bakal laki anda cukup duit~~~
X cukup dengan tu mintak duit hantaran x kena dengan status kewangan bakal suami..agak2 la weh..sendiri sudah tau itu worang bukan anak lord ke lord sendiri lagi mau minta banyak wang ka? r u crazy? mau berpeluh ketiak sang teruna dok memikirkan bila la nak cukup duit nak kahwin huhu..lara je..baik cari lain..tapi kerana cinta ku turutkan~~chewah!! apa da?!!
Sesungguhnya akak (fuh terasa tua) cukup x berkenan dengan mereka2 yang bertunang tapi majlisnya berlebih-lebihan..macam melampau sangat bila tengok ada pelamin..pakai baju macam baju pengantin..make-up x tahan dan etc2~~~cameramen pun dipanggilnye..just xde pengapit je..kalau x nak je suggest "dah cukup benda2 ni baik ko kahwin je"~ kang cakap lebih2 kang ada kata aku dengki..aih x la aku x dengki okay? terus terang, kalau boleh aku xnak tunang nak terus kahwin..senang~amboi gataiiii!!! bukan la aku agak takut dengan dugaan2 time tunang yang diceriterakan oleh majalah Mingguan Wanita & seangkatan dengannya~~maka solutionnya..kalau dah berkenan + cukup duit = kahwin. InsyaAllah..akan cuba buat macam ni..kalau bertunang pun just sarung cincin dah..xnak la aku bermajlis bagai..gua busy okay? hahahaha poyo la..x la baik duit tu simpan buat belanja kahwin & lepas kahwin..kahwin pun kalau boleh xnak extravagant..aku nak hidang bubur dengan ikan masin je kat tetamu boleh? hehehe kalau nak sedap kicap manis sila bawak sendiri huhuhu..okay2 gurau2..mau kena baling periuk dengan sedara mara aku yang datang dari jauh dapat makan bubur je..haha lawak juga kalau bayangkan~~
Sebenarnya nak point out yang bertunang tu x payah nak melampau sangat tapi dah melalut cerita kahwin plak hahaha..biasalah tengah pagi buta ni.otak x center lagi...huhu..oh tadi aku minum Neslo Azra dan kesannya tadi aku jadi "high" semacam..hadui la tahap tolerence dah makin berkurang~~maka no more caffeine~~tapi teh yang aku dok hirup ari2 pun ade caffeine haish~~kopi boleh la gua tolak tapi teh...err aku ni tea-freak okay!
Okay la dah xnak melalut..yang baik datang dari Allah yang buruk itu adalah dari kekhilafan penulis~

Why so negative?

I don't know why some people keep looking at others mistakes rather than their achievement..why? is it make you feel better? don't you have something else to do other than think negative about others and making rumors? Seems like you don't..well I'm kinda pissed off by this type of people actually..can them just being nice and stop doing thing that might hurt others?
Judgmental might be the most suitable word to describe this type of people. Who are you to judge others? Well unless they're asking for it..for me being judgmental doesn't even make you the better person than the person that being judged..yeah maybe you judge them because of their obvious flaw but do you, yourselves perfect? Nobody's perfect so why bother? If you think that it is necessary to correct their wrong so just tell them straight but in a good manner of course..we're educated enough to gives out advise without hurting others..just put yourselves in their shoes, what type of advise that you can accept? Of course the one that won't hurt your pride and your feeling right? So please be more thoughtful when giving out an advise because not everybody can accept an advise easily and if you're really sincere for sure they can feel your sincerity~~
Other than that, try to be positive..look at the good side rather than bad side because we never knew that person might be someone that important to you in future.

p/s: this is also as a reminder to myself..well sometimes we can't help ourselves from being judgmental when we heard to many rumors about others right? well this is kinda friendly reminder for me and you..hope you guys enjoy reading it~~

Wednesday, April 18, 2012

Kitty wants to kill me~~

from 9gag.com..funny~~
Kitty wants to kill me

Can't sleep entry..

Just because I dozed off after Maghrib and woke up at 11pm, I can't sleep till now 4.50am...haish..so I took this opportunity to watch videos (as internet connection kinda fast right now) that I don't have any chance to watch before. Yeah that's a great feeling~
 Suddenly my friend's words pops up in my mind.. "If you love somebody it's okay but don't be too obsessed with it" "Don't trust people 100% because we never knew when they'll betray us" and many more..such a good friend don't you think? InsyaAllah I remember it till the end of my day.
Something happened to me..seems like my brain is getting old or don't want to work more..I can't solve an easy Sudoku!! Arghhh too frustrating!! So AGAIN, I released my tension by drawing but..nothing good comes out..hmm need a rest maybe but..nevermind just need to bear for few months more insyaAllah.
Now time to braced up and be positive! Yeah!!

Not going home~


After analyzing and reasoning, I made a decision...yeah as stated at the title itself..that I'm not going home this week. Solely just because of career fair in IIUM Gombak, I've decided to go home but later when my friend informed me that there're more into engineering and marketing type of booth that being opened so I decided to cancel off my 'go home' plan + I got a bit problem which immediately made me feel disheartened to go home this week. However, insyaAllah I'm going back next week as I got a job interview in PJ..please pray for me okay?
So this weekend, me and my group-mates are going to conduct TLC experiment insyaAllah..well some sort of addition to our FYP work huhuhu~~thought we completed already but somehow we're not..
Okay that's all folks! will update whenever I'm feeling like updating~~hehee
It also applys to every day except weekends!

Monday, April 16, 2012

At Lab (^-^)

Youcam pic..taken in hemato lab..err too up-close~
Yeah I'm in lab~~just accompany my friend, Azra doing her FYP as mine...err you know it kinda complete~~but don't even mention about thesis writing! Still I don't have any motivation to starts writing my thesis..haih don't know why..
Today I transfered my sample into Falcon tubes and gave it to Dr Taher..huhu my Sapium baccatum~~so long buddy..I'm going back this week I think..yeah there's career fair in IIUM Gombak. Now it's time to be more aggressive in job hunting as I will be released into the 'wild' in few months time. Sounds funny right? That's my lecturer's line. So I've planned already things that I wanted to do when I'm working and so forth..insyaAllah now just pray that it can be fulfilled.
Lately I've been in stressed mode kinda too frequent till my head almost explode (okay too drama queen) so to release my tension, I drew a lot of pictures..okay mostly house, bedrooms and landscapes..okay I'm drawing my dream house! Kinda extravagant but well that's my dream house so what? I should be in architectural field I think hahahahaha just kidding I'm not that talented~~
Wanna see my drawing? hahaha not showing! It's kinda confidential and I don't want others stealing my ideas hehehehe~~and yet I want to find someone who have a same dream house like me kyahahaha~~okay stupid flirty mode strikes!....last in about 30 sec..
Now in lab~~so quite and peaceful as only both of us inside this lab..Azra busy with her work~~me? Just sitting here and waiting if she needs any help from me~Hematology Laboratory~~well there're plenty of funny things happened in this lab during my hematology class few years ago~I remembered how much I despise counting RBC, WBC manually and till today I still hates it...well we got machine to do that for us right? (slightly arrogant here..silly). I'm not specialized in cell counting~~huhuuhu
Okay need to stop as I don't know what to jabber more~~hewhehehew will update later insyaAllah

Wanita Tak Semestinya Perlukan Lelaki

Wanita tidak semestinya memerlukan lelaki, tetapi wanita dan lelaki saling memerlukan, cinta itu anugerah.
Mengapa wanita memerlukan lelaki di dalam hidupnya? Untuk beberapa waktu dahulu, ia begitu memukul-mukul kepala.

Ya, apa perlu seorang wanita yang bebas mempertaruhkan sebahagian besar hidupnya kepada tangan seorang lelaki?
Bukankah lebih hebat jalan dihujung minggu bersama kawan rapat, berkenyit-kenyitan mata kepada lelaki kacak yang saling tidak putus dan tidak lokek senyum tanda salam perkenalan.
Cinta tidak datang dipaksa-paksa. Cinta tidak juga datang kala kita mahukannya. Jika kita mahukan ia menjadi air, ia datang seperti api.
Tetapi, jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit.
Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak.

Tetapi lelaki yang baik, jika Tuhan mahukan dia menemani kita sepanjang hayat, membimbing kelakuan kita, menjaga kemurnian kalbu bersama-sama, mendidik, membuka jalan agar kita dapat memperdalam selok belok agama yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana, dan memberikan kita zuriat yang halal lagi dirahmatiNya.
Dia akan datang apabila tiba masanya. Lambat atau cepat, maafkan saya, kerana Allah itu yang lebih mengetahui.

Kawan, kedatangan seorang lelaki dalam kehidupan seorang wanita seperti manusia kudung yang diberikan semula sebelah kakinya. Dia menyempurnakan kita.
Namun, tidak kira semasyhuk mana sekalipun perkasihan dua jantina, selain perkara yang cantik-cantik dan molek-molek, kita, wanita, harus bersedia menerima kehodohan-kehodohan perhubungan.
Kerana apabila kita mempersilakan seorang lelaki duduk di samping kita untuk sepanjang hayat, bererti kita harus langsung juga mempersilakan sekian masalahnya berbaring di bahu kita.
Kerana itu tidak hairan jika kita mendengar ada di kalangan kita, gadis, yang merungut-rungut kerana tanggungjawabnya terhadap keperluan hidup lelaki tidak juga berkurangan walaupun belum lagi berkahwin.
Ya, lelaki memang mendatangkan bahagia.

Tetapi lelaki juga mendatangkan sengsara. Namun jika kita bijak menatangnya, semuanya pasti baik-baik sahaja. Itulah adat dalam perhubungan. Yang buruk-buruk pasti ada.
Barangkali daripada si dia, barangkali juga daripada kita, tetapi kita harus cermat mengimbangkannya agar jodoh berkekalan ke hari tua.

Bagi yang sedang galak bercinta dengan lelaki permata jiwa tetapi menerima tentangan keluarga dua pihak, jika anda fikir anda tidak mungkin mampu hidup bahagia tanpa restu ibu bapa, maka ada baiknya anda menyerah kalah saja.
Walaupun tidak saling memiliki, dan cinta tidak juga diwali dan dinikahi, anda dan dia tetap pengantin di dalam jiwa.

Barangkali sudah sampai masanya anda mencari sahaja lelaki lain untuk dibawa pulang menemui ibu bapa.
Dan semoga lelaki yang dipilih, melaksanakan tanggungjawab dan melunaskan hak suami isteri.
Wanita, kita dicipta dengan kemuliaan syahadah. Kerana benih seorang lelaki, kita ini tersenyawa, dikurnia tenaga sehingga kita mampu menyibak jalan keluar dari rahim ibu untuk melihat dunia.
Kerana benih seorang lelaki, kita ini ditiupkan jiwa, menjadi manusia, dan mencari seorang lelaki untuk dicintai, sebagaimana ibu diilhamkan Tuhan untuk berkasih sayang dengan bapa.
Dan kerana Tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Pencipta, kita wanita, kita ini diciptakan daripada lengkungan rusuk kiri lelaki, tidak terlalu gagah sehingga mengenepi kudrat lelaki, tidak juga terlalu lemah sehingga jatuh menyembah kaki.

Tetapi kerana ciptaan Tuhan itu indah, kita terbit daripada rusuk lelaki, bukan dekat kepala untuk dijunjungi, bukan dekat bahu untuk membebani, bukan dekat lengan untuk dijulangi, bukan dekat jari untuk disakiti, bukan dekat pinggul untuk dihenyaki, bukan dekat lutut untuk ditindihi, bukan dekat kaki untuk ditunggangi, tetapi dekat pelusuk hati untuk dimulia, disayangi dan dicintai.
Andai lelaki itu burung yang terbang, kita adalah angin lembut yang bersisir-sisiran sepanjang perjalanannya.
Tetapi kerana fitrah kejadian Tuhan wanita itu kebergantungan hidupnya harus saja diserahkan kepada seorang lelaki yang boleh melindungi, maka kita pun tidak selamanya mahu menjadi angin semata-mata.
Kita mahu menjadi bunga, menghias sayapnya. Kita mahu terus bersama-sama, terbang dari rendah perkebunan bunga sehingga ke sayup langit terbuka, sehingga jalannya yang paling hujung, sehingga kita tua, rapuh dan mati.

Tetapi kita bahagia dalam dakapannya, semoga kita semua diketemukan dengan jodoh yang baik. InsyaAllah...

Sumber
penpatah

Risiko Bercinta Sebelum Kahwin


Di peringkat perkembangan remaja, secara psikologinya, naluri untuk mencari dan mempunyai kenalan serta bercinta adalah lumrah.

Bagaimanapun, ini tidak bermakna perhubungan cinta ini boleh dicemari dengan perkara atau perlakuan yang bertentangan dengan syariat agama.

Mengenai perkahwinan dan bercinta sebelum kahwin dalam Islam, daripada Anas r.a katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa benci sunnahku, maka dia bukan daripada golonganku.

Allah s.w.t menjadikan manusia dengan fitrahnya yang ingin hidup berpasangan, berkasih sayang, bahagia dan dapat memenuhi tuntutan syahwat melalui cara halal.

Fitrah itu dapat dilaksanakan melalui ikatan perkahwinan yang sah. Firman Allah yang bermaksud: “Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kepada Tuhan kamu yang menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa) dan juga yang membiakkan dari keduanya zuriat keturunan lelaki dan perempuan yang ramai.

Dan bertakwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut nama-Nya, serta peliharalah hubungan (silaturahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu” (An-Nisaa’ ayat:1).

Dalam bercinta, Islam menggariskan akhlak terbaik untuk merealisasikan percintaan lelaki dan perempuan. Cinta sebelum perkahwinan dikhuatiri akan menjerumuskan pencinta itu ke kancah maksiat dan kelalaian dalam percintaan.

Sebagai pelajar, memberi perhatian kepada pelajaran adalah penting. Justeru, penting juga untuk  memastikan hubungan cinta tidak menjejaskan pelajaran.

Sama ada anda patut meneruskan hubungan dengan kekasih atau memutuskannya, jika percintaan kamu berdua mempunyai tujuan suci iaitu bertujuan membawa ke alam perkahwinan dan ikatan yang sah sebagai pencinta beriman dan takutkan Allah,anda haruslah menjaga batas pergaulan.

Anda dan kekasih anda haruslah menghormati maruah dan harga diri masing-masing. Dalam erti kata lain, tidak membenarkan diri berdua-duaan dengan kekasih kerana orang yang ketiga adalah syaitan.

copy paste from penpatah

Saturday, April 14, 2012

I'm Worried Sick

Yeah now I'm worried till I'm crying. At first i tried to be happy but later when I do some searching on the internat..gah!!! what am I suppose to do? It's totally wrong but I don't know how to explain about it. I can only pray to Allah hoping that nothing wrong could be happened.
It's too complicated and I don't know how to make i right..

Friday, April 13, 2012

In Between SELFISH and SELFLESS

Selfish. It is the most hateful personality that I hope I don't posses. I used to hates ARROGANCE but now SELFISH is on the top of my list. I don't know how and why people become more selfish as they grow up. In kindergarten, the teachers taught us to share our toys and sometimes foods with our friends. We don't even bother to share and had a good time together with friends. But now...speechless even with a family we tend to be calculative, stingy and even fight because of money and other possessions..don't we feel ashamed with ourselves? Think.
Selfless. Well it is the most preferable personality but still it is not good to the individual itself. Selfless means put others before yourselves. Without a doubt our beloved prophet Muhammad S.A.W. possesses this remarkable personality which made me and other Muslims love him. Selfless also means the willingness to sacrifices yourself for others benefit or to helps peoples in need. Why did I said it is good for others but not to the individual? Because at the end of the day, the person itself might suffer lost from the actions they made for others. Other might use him as scapegoat and we all know how bad it is. However, if the person is sincere to sacrifice himself for a good reason, he'll benefit from it in hereafter..insyaAllah.


Motivasi~



sumber : Facebook Kelab Anak Jati Perak

Wednesday, April 11, 2012

Ini tak adil!


Inilah yang aku katakan kepada ayahku hujung minggu lalu. Curios? Bukan pasal harta okay? Semua ni berlaku dirumah Koh Saerahku hari Sabtu yang lepas.
Ayahku membuka cerita zaman kanak-kanakku yang sememangnya ramai yang tahu penuh dengan kedegilan dan aksi2 lasak yang x sepatutnya seorang kanak-kanak perempuan lakukan. Ini semua bermula apabila adikku Alisa bermain dengan rotan dirumah nenekku. Dulu ayahku rajin membeli rotan kerana aku rajin membuang atau menyorok rotan2 ayah aku sebab aku tahu yang bakal dirotan tu sememangnya aku je...
dulu aku lagi teruk dari Leo ni korang tau?!~~ leo MBLAQ Hello Baby.
Kakakku bersifat pasif ketika itu dan seorang yang hanya mengenal buku dan sekolah..bosan...itu je tanggapan aku terhadap kakakku...adikku, Nadirah seorang yang suka mengekor aku tapi seorang yang cengeng..haish selalu je aku nak lari daripada dia tapi tiap kali aku nak keluar je apa mesti dia tahu..ajaib punya budak...geram je..selalu bila dapat lari je kena patah balik sebab dia menangis dan ayahku dah menjerit paksa aku bawa budak cengeng tu skali kalau x....rotan la jawabnya..Wani, adik yang paling x bagi masalah kat semua orang..baik je budak tu tapi bila dah besar ni banyak pula trick dia haih apa punya budak...paling bongsu, Lisa..nakal la juga tapi x kena pukul disebabkan peningkatan usia ayah & mama aku maka...arghh xdenya aku nak biar..aku jela yang selalu 'mendisiplinkan' budak2 ni...
Kesimpulannya, dalam ramai2 adik beradik aku, aku seorang je dapat 'kasih sayang' lebih dari rotan dan alat 'mendera' yang lain sebab aku seorang yang agresif, bersifat kelakian dan degil. Kenakalanku bak kata ayah, sangat luar biasa dan hanya rotan sahaja yang dapat mendisiplinkan aku ketika itu...maka dengan x puas hati aku cakap "Ini x adil!! Apasal orang je yang kena bantai!!" maka jawab ayahku "Dah ko seorang je yang degil semacam~maka kenalah~" sambil tergelak2..agak2la weh ayah aku ni dah la polis dulu maka penangan dia memang 'bestla'..walaupun ketika itu xdenya aku nak insaf lepas kena bantai (dendam gila aku time ni) siap cakap dengan koh saerah aku,bila aku besar aku nak tinggalkan ayah dengan mama aku kat rumah orang tua-tua baru padan muka diorang! Huhu jahatnya kepala otak aku ketika itu..astaghfirullahalazim..xdenya aku nak buat kerja x senonoh tu skang sebab aku dah tau berfikir baik buruk huhu~~
Haih rasa macam dah tua je sebab asyik mengimbau memory silam~~chewah ayat..oh sifat 'tomboy'aku tu..err susah skit nak buang walaupun dah kurang hampir 50% dari dulu...huhu tapi disebabkan sifat 2 jugaklah aku dapat tau banyak perkara~ada hikmahnya Allah jadikan aku macam 2 dulu..sesungguhnya DIA Maha Mengetahui kan? (^-^)

Tuesday, April 10, 2012

Si Bijak yang Terlalu 'Bijak'

Kadangkala aku terfikir belajar tinggi2 tapi xde common sense x guna juga. Boleh kata harini ramai yang mengaku diri mereka bijak pandai tapi bila berbincang tentang isu2 yang x berkait dengan apa yang mereka pelajari, mereka x boleh menjawab bahkan memarahi tukang tanya kerana soalan x relevant. Brothers dan sisters sekalian, ye mungkin kita rasa kita ni dah cukup bijak dan sombong untuk mengambil tahu hal2 yang boleh dikatakan remeh padahal kadang kala hal2 yang tersebut memberi impak kepada orang lain.
Baiklah, kenapa ye Norlyana Nasrin serius dalam entry ini? Ini semua kerana saya dah x tahan melihat dan 'mengagumi' sesetengah pelajar2 yang mengenakan lab coat ke sana ke mari. Dari sudut fahaman orang ramai yang kurang berpendidikan tinggi, "Wah, doktor tu!" tetapi bagi yang dah mempelajari etika2 perubatan, microbiology dan lain2 yang berkaitan, "Mak aih gila apa nak sebar virus kat orang?!!".
Anda pakai lab coat untuk menjalankan experiment di makmal ataupun jika doktor ketika merawati pesakit bukan untuk bersiar2 atau makan di cafe. "Eh, mana tau kot ada yang sawan ke apa tengah doktor tu ada boleh dia terus tolong!" hahahahahahahahaha seorang doktor x perlukan lab coat untuk merawat orang jika dia sememangnya nak membantu. Lagi satu, mungkin 'doktor2' ini la yang menjadi agent penyebaran virus2/microbes yang x sepatutnya..well they conduct a lot of experiments regarding microorganisms in lab and then feel lazy to took off their lab coat so they're spreading those microbes to others. What an intelligent creatures!
Sekarang ni bukan doktor sahaja yang ke sana ke mari dengan lab coat, pelajar2 jurusan Sains yang lain pun boleh dikatakan sama. Why? Because they wanted to feel that they're more intelligent than you when wearing it in public without realizing they're just showing how stupid they are. Please don't mind the harsh word because the content of this entry is more important than that.
Lagi satu, yang berkaitan dengan pertanyaan luar bidang. Kawan2 ku, kita hidup di dunia ini seboleh-bolehnya kita pelajari segala ilmu dan mengambil tahu isu2 semasa. Maka xlah kita canggung apabila berborak dengan orang yang berlainan bidang dengan kita. Kita x kan selalu dengan teman sekuliah kita sahaja, kita akan keluar dari 'kepompong' ini untuk mengenal dunia. Realitinya, x semua orang tahu apa yang kita tahu dan x semua yang orang tahu kita tahu. Maka buka mata, rendah diri dan cuba belajar dari pelbagai sudut bukan dari buku sahaja.

Syria Issue.




Seorang aktivis sedang disiksa dan beliau tidak henti-henti memohon bantuan dari Allah swt, namun TENTERA FASAD yang setia dengan Assad tidak suka dengan perkara tersebut lalu memaksa aktivis berkenaan untuk memohon pertolongan dari Assad. Beliau tidak mengendahkan arahan dari tentera Assad dan terus memohon perlindungan dari Allah swt. Tindakannya itu telah membuatkan tentera Assad menjadi berang lalu membakar aktivis tersebut hidup-hidup. Seorang lagi tentera Assad ini menghampiri kepala aktivis terbabit dengan pisau lalu terus MENYEMBELIH-nya. Tindakan ini memang amat mengejutkan sehingga tidak ada lagi air mata yang boleh mengalir buat aktivis ini! Namun yang lebih mengejutkan adalah perlakuan ini telah dirakamakan sendiri oleh askar-askar rejim sendiri. Cuba anda fikirkan… jika para TENTERA FASAD ini tidak diberikan kebenaran untuk melakukan ini semua, masakan mereka begitu berani untuk merakamkan perbuatan terkutuk tersebut? Ini semua boleh berlaku di Syria di bawah pemerintahan kuku besi keluarga Assad.
Sila KONGSI dan SEBARKAN.. janganlah kita hanya duduk diam tanpa melakukan apa-apa kerana mereka juga manusia.



An activist is being tortured. He is seeking for Allah help, but criminals Assad loyal forces didn’t like that, and they instructed him to ask for Assad mercy instead. He ignored that and continued asking help from Allah. They didn’t like that and they lit him on fire. Then another criminal with his knife approached the activists head and SLAUGHTERED him. Oh yea, This is SUPER SHOCKING that you will lose the ability of crying. The thing that will shock you even more is the video being recorded by Assad loyal criminals. If those people have never been given green light for what they are doing, they would never tape what they are doing. This happens only in Syria, under Assad family gang rule. Please SHARE and do something about it. At least, DON’T KEEP QUIET. They are human beings, for god sake!

Copy paste from www.facebook.com/syria.care
(taken from warqah daun papyrus)

Sunday, April 8, 2012

Doughnut? Layer cake? Tyre?

Okay tajuk macam apa je tapi memang ada kaitan dengan entry kali ni..just wait and read folks!
Aku x memiliki potongan badan bak Tyra Bank ataupun Angelina Jolie tapi apa2 pun aku dah bersyukur sebab asalkan aku sihat x sakit sudah~~ tapi aku memang berjaga2 bab makan sebab xnak diserang penyakit huhu..
Nak dijadikan cerita, malam 3 hari bulan April yang lepas, aku study dengan Azra kat luar..yup overnight kat TC sebab McD dia buka sampai pagi~maka memang aku study sungguh la sampai x tido2~~lagi satu, aku terminum 2 sips of Azra's Arabican coffee maka.......aih dah kata coffee intolerance tapi gatal gak nak minum so 2 sips of coffee tu memang berjaya buat mata aku segar sampai ke pagi~~
Bila dah nak dekat pukul 4 lebih, ramai la pelanggan yang datang, kan breakfast kat McD starts dari 4am till 11am~ aku terpandang ke arah 3 orang pelanggan yang baru masuk..fuhyooo seksa do! Secara x sengaja telah menambah dosa kering aku time pagi2 buta..mak aih perempuan tu pakai baju dah memang sebijik macam nak tiru sarung nangka beb! Ketat, sendat and padat! Maka terjojol la segala lemak yang ada kat badan perempuan tu..adoii..badan dia lagi besar dari badan aku tapi dengan x malunya pakai sebegitu rupa..okay aku ni jenis bajet cool skit kat public so aku ni senyap dan buat hal sendiri, tapi disebabkan gaya perempuan ni dengan kawan2 dia yang bising2 bergelak ketawa kat depan counter order McD maka aku pun terpandang dan meneliti la..haa kan dah kena..okay dari penelitian aku, dari segi pakaian memang impossibirruuu la dia baru balik dari Qiam or otw g Qiam...kat kawasan TC ni banyak pub & lounge maka aku assume diorang mungkin baru balik dari sana...hmm dah pakaian macam tu memang timbulkan fitnahkan? haih..dari segi perangai pun kte dapat agak dia dari mana...hadui..rosak mata & minda pagi2~~
X cukup dengan itu, aksi pondan perasan Ziana Zain (apasal diorang suka sangat kaco akak Ziana Zain aku? huhu) lagi buat aku menyampah..seperti yang dah diexplain diatas, aku memang x suka amik tau sangat hal orang tapi kalau dah memekak + dok ulang nama Ziana Zain macam mana aku x pandang & naik menyampah? Haih malu la...yang paling aku malu, yang banyak buat onar ni orang Melayu yang aku assume beragama Islam..huhu dunia akhir zaman yang menakutkan...ada hikmah jugalah aku g kuar study dengan Azra malam tu..maka mata aku terbuka dengan luas dengan masalah sosial yang dapat aku saksikan dengan mata kepala aku sendiri..Ya Allah lindungilah hambamu dan umat Islam yang lain dari sebarang musibah & maksiat..amin..takut woo..

To all girls/women out there:
"You're attractive without any make-up or revealing clothes! God created you as the most perfect invention so be greatfull"

"If a guy attracted to you merely just because of outer appearance, he don't deserved you!"

well just some advises from me~ take it or leave it..oh got 1 more

"You have a right to decide whether you just wanna be a plain boring girl but full of pride or just cheap slutty girl that easy-to-get but got nothing to proud of"

Friday, April 6, 2012

Balik lagi~


Okay sampai Rawang tadi dalam pukul 11 la juga~~heheehe thanks to Rubiah~~hehehe walaupun balik berdua tapi masih meriah la juga~~
sampai2 je kat rumah makan dulu pastu tido~~wosh! memang rasanya balas dendam tau x sebab tido x sedar2 sampai Asar huhu..
InsyaAllah akan cuba memproactivekan diri ketika dirumah...aku perlu lakukan data analysia & benda2 lain juga~~
Okay chiow~~

p/s: kecik hati sekejap...haih..nasib baik dapat tengok ni
comelnye mereka~~


Katy Perry - Part Of Me (Lyric Video)

Lee Seung Gi - Because We're Friends (친구잖아) MV [English subs + Romanizat...

Stress => Sakit

Disebabkan beberapa hari ni aku stress tahap max la juga, akhirnya badan aku yang kurang boleh terima stress mula meragam..mula cepat allergic dengan segala jenis makanan, selsema x henti2, batuk & rasa lemah satu badan. Tadi sesungguhnya aku menjawab exam terakhir mid-term dengan keadaan yang x berapa center..aku dapat rasakan yang aku tulis jawapan pun ikut apa yang aku ingat dalam kepala otak aku je..betul atau salah dah x menjadi isu bagi aku ketika itu..selesai sahaja menulis segala jawapan dan meneliti semula jawapan2, aku keluar..okay aku keluar awal sebab dah x tahan sangat dengan keadaan aku yang dah mula rasa lain macam..
Balik seorang2 dengan keadaan lemah..maka aku tawakal je sepanjang perjalanan balik 2..yela aku takut la tetibe kalau ade anjing liar ke ape yang dok menyapa ke kejo aku ke..haih x larat aku weh..
Sampai2 je bilik, aku makan dulu makanan yang aku beli dan makan ubat lepas tu..layan jap cerita2 dalam external hd aku pastu tido..disebabkan ubat selsema aku memang kasi effect tido mati kaw2 to, aku tertido sampai pukul 10.30pm tadi..nasib baiklah aku masih dalam 'vacation' kalau x mau naya aku..
Bangun2 je, alhamdulillah badan dah mula sihat..maka aku g la mengaco rumate2 tercinta aku (kecuali Ain sebab die dah tido)....berborak la macam2 sekejap tu plak, lifelong friend aku, Jed singgah bilik maka bercerita lagi la kami ramai2 dalam bilik Mas..
Ni esok lepas Subuh, aku akan balik jap ikut Rubiah..huhu xpela sebelum presentation + ntah apasal hati aku kuat nak balik je skang ni..apasal huh? Okaylah ni je update buat masa skang (^-^) will update soon~~

Wednesday, April 4, 2012

Tekanan Lagi..

Masuk hari ni dah dua hari berturut2 aku exam mid-term..esok ada lagi 1 paper tapi jangan terkejut kalau aku cakap aku dah malas nak mengadap notes 2 semua..tekanan aku makin hari makin menimbun dan aku dapat rasakan x lama lagi aku akan meletup kerana tanda2 perangai lama aku (short-temper) dah mula keluar sedikit demi sedikit..aku x suka marah tapi ramai yang suka bagi aku marah..
Tekanan yang datang dari pelbagai sudut menjejaskan pemikiran rasional aku lantas menumpulkan semangat juang aku..ayat macam sengal tapi ntah aku pun x tahu nak luah macam mana..apa2 pun aku kena cari semula motivasi aku, sikap x mengalah aku dan bertahan selama beberapa bulan je lagi sebelum aku boleh menzahirkan rancangan2 aku..insyaAllah..dan aku x kan putus asa selagi aku x dapat capai apa yang aku niatkan untuk keluarga aku..baik dah mula bersemangat semula..maka mari study!!

p/s: kecelaruan pemikiran penulis digambarkan dalam entry ini..bersabarlah wahai pembaca..

Monday, April 2, 2012

Delayed and some of train stories plus mine


Well still in my home~ Supposed to be in Kuantan right now studying for exams or doing my FYP thesis...arghh don't care anymore..
Well the reason behind this is...I can't get a ticket to Kuantan last evening...IT'S SOLD OUT DUDE!
Nearly cursed but still have my manner tho..okay about manner, I yelled to girls/women that tried to entered Ladies coach (definitely a train) last Friday evening since they don't know how to wait for others to get the hell out from that train and tried to barged in. You know sometimes I just don't know how to control my temper when facing those ill-mannered humans..so the only solution that I can figured out at that moment is just yelled at them and wallah..they stopped themselves from barging in...how great is that?
Yeah no matter how much I hate public transport, I still used it whenever I'm going to Mid Valley since it's the cheapest way to get there plus my only willing driver aka younger sister (no 3), Nadirah now doing her practical in Langkawi...hundreds miles away~~~swosh~~missed her so always called her and got yelled...poor me...
Oh that particular thingy happened when I went MV for Career Fair..Oh yeah while inside the train I met 1 girl who looks like my younger sister (no 4), Wani..so I greeted her and told her that she looks like my younger sister and we started talking..hehehe actually thanks to my friendly nature so I won't really got bored during my journey to anywhere heheheh...that girl's name is Siti Zainab and she studying in Rembau..what made me interested to talk to her is she's taking science stream so..hehe I'm her senior tho..I gave her some advises and wish for her luck..I talked to her till we reached at her destination, when she wanted to get off from the train, she's politely shocked my hands and kiss it (err weird sentences)..she's such a good manners girl, definitely hard to find these days..
Okay last evening after I didn't get those tix~~me & my family headed to Tesco since my dad don't want to bring me to Jusco..huhuhu whatever ended with '..co' can satisfy me he thinks hahaha...okay just had my silly time with Lisa (the youngest one) & Wani plus my parent..hehe you never knew what 'fun' we can get whenever we visiting mall if you are too 'skema' hehehe..bought cool blog for me and my sisters~trolling inside Tesco~~ate cheap bun~~hehehe well the best part is trolling of course!
After that, we went back home (yeah what's better than home?) so I just got changed and watched The A team on HBO with my dad hehehe such a great movie tho..later after the movie, I played my keyboard..well I just loves my keyboard! Made my own version of Swan Lake using Choir Organ tuned and sent it to my bestie, Fidah (^-^) Glad that she said she loved it heeehhehehee...
Okay that's all folks! Gotta go now..bubbye (^-^)

There was an error in this gadget