Tuesday, April 10, 2012

Si Bijak yang Terlalu 'Bijak'

Kadangkala aku terfikir belajar tinggi2 tapi xde common sense x guna juga. Boleh kata harini ramai yang mengaku diri mereka bijak pandai tapi bila berbincang tentang isu2 yang x berkait dengan apa yang mereka pelajari, mereka x boleh menjawab bahkan memarahi tukang tanya kerana soalan x relevant. Brothers dan sisters sekalian, ye mungkin kita rasa kita ni dah cukup bijak dan sombong untuk mengambil tahu hal2 yang boleh dikatakan remeh padahal kadang kala hal2 yang tersebut memberi impak kepada orang lain.
Baiklah, kenapa ye Norlyana Nasrin serius dalam entry ini? Ini semua kerana saya dah x tahan melihat dan 'mengagumi' sesetengah pelajar2 yang mengenakan lab coat ke sana ke mari. Dari sudut fahaman orang ramai yang kurang berpendidikan tinggi, "Wah, doktor tu!" tetapi bagi yang dah mempelajari etika2 perubatan, microbiology dan lain2 yang berkaitan, "Mak aih gila apa nak sebar virus kat orang?!!".
Anda pakai lab coat untuk menjalankan experiment di makmal ataupun jika doktor ketika merawati pesakit bukan untuk bersiar2 atau makan di cafe. "Eh, mana tau kot ada yang sawan ke apa tengah doktor tu ada boleh dia terus tolong!" hahahahahahahahaha seorang doktor x perlukan lab coat untuk merawat orang jika dia sememangnya nak membantu. Lagi satu, mungkin 'doktor2' ini la yang menjadi agent penyebaran virus2/microbes yang x sepatutnya..well they conduct a lot of experiments regarding microorganisms in lab and then feel lazy to took off their lab coat so they're spreading those microbes to others. What an intelligent creatures!
Sekarang ni bukan doktor sahaja yang ke sana ke mari dengan lab coat, pelajar2 jurusan Sains yang lain pun boleh dikatakan sama. Why? Because they wanted to feel that they're more intelligent than you when wearing it in public without realizing they're just showing how stupid they are. Please don't mind the harsh word because the content of this entry is more important than that.
Lagi satu, yang berkaitan dengan pertanyaan luar bidang. Kawan2 ku, kita hidup di dunia ini seboleh-bolehnya kita pelajari segala ilmu dan mengambil tahu isu2 semasa. Maka xlah kita canggung apabila berborak dengan orang yang berlainan bidang dengan kita. Kita x kan selalu dengan teman sekuliah kita sahaja, kita akan keluar dari 'kepompong' ini untuk mengenal dunia. Realitinya, x semua orang tahu apa yang kita tahu dan x semua yang orang tahu kita tahu. Maka buka mata, rendah diri dan cuba belajar dari pelbagai sudut bukan dari buku sahaja.

No comments:

There was an error in this gadget