Monday, November 26, 2012

Funny facts and Durians~

Just a few facts

Found this @9gag.

So my house is somewhat filled with durian's smell as my father brought back durians from my granny's durian orchard in Pahang..

Here's the pic~

Whole family cooperate to open all of the durians huhu~ some are given to neighbors and sent back to granny's house in KKB..I love durian so..heheh most of it was eaten by me muahaha (as I'm the one to open most of the durians)

Friday, November 23, 2012

Childish Update


2013 is fast approaching us whether we realize it or not..

Oh we need to go through 21.12.2012 (so called Doomsday by some people) before reaching 1st January 2013 huhu~

But what bother me these few days are..I'm just turns 24 on this early November and another month and a week I'm already consider as 25 years old lady~ Fuh time flies~

I'm still at home and not bother to look for a job for this time being because I already set my mind that I want to stay at home until my father is recover. However, my family seems to be bothered with my currently unemployed status. Yeah they want me to have my own career as soon as possible I guess...hmm 

Currently my ex-roommates are planning to have another vacation together..wahh I'm really excited when thinking about it but..huhu seems like I need to get employ first before I can go to another trip with them hohoho~

p/s: Situation in Palestine seems to be cooled down by ceasefire done by Zionist. Feels really sad whenever watching TV, online and reading newspaper whenever there are lots of articles about what happens there. Just hope this thing will end soon and FREE PALESTINE!!

Monday, November 19, 2012

Short-tempered


I don't know why since these few weeks I've become quite a short-tempered person. 

Maybe because of stress? Or maybe because of insensitive people around me?

Well lets start with conversation.

Usually I speak in quite a good manner and hoping that the person that I talk to will respond in the same manner.

 BUT..

Well we cannot control other's manner when comes to communication as human love to communicate in the way they're comfortable with regardless of sense of respect. That's from my observation but I'm sure not all human like that..well maybe I'm just unlucky to meet these kind of people.

Action speak louder than word~

Maybe I'm too sensitive..,but the thing is, when others keep ignoring our warning and insensitive towards us what can we assume about those action? They just not interested or maybe they don't just give a damn to anything spout from our mouth right? Plus if they giving a "hot" glare when we look at them or while we were talking..huhu bad sign right?

 BUT

As long as I think my action is right and to avoid them from doing things that they might regret in future, I won't stop reminding and well you know I'm quite stubborn. Just hoping that I will not losing it.


For now whenever I feel angry and not satisfy in anything I just keep quiet and read books inside my room. I come out only when I'm cold down and act like nothing happen. Yeah why should I bother to keep unhappy thing in my head? 

Saturday, November 17, 2012

Cinta itu berputik ketika..


Tetibe dua tiga hari ni dok teringat satu kisah yang jadi kat aku pada suatu masa dahulu..

Ketika itu aku masih dalam tahun kedua pengajian di UIA Kuantan x silap aku..

Pada suatu hari (chewah), aku menerima surat yang menyuruh aku mengikuti satu program yang dianjurkan oleh kerajaan negeri Selangor. Terus terang aku rasa berat hati nak g sebab aku ada plan time tu tapi disebabkan program itu wajib maka aku g jela walaupun dengan hati yang x berapa nak rela (x rela pun! huhu).

Peserta program tu dikehendaki berkumpul di Shah Alam..aku ni dok Rawang dan memang bukan jenis kaki rayap maka aku memang x tahu cara nak g tempat tu..nasib baik la facilitator program  tu banyak membantu dan memberikan tunjuk arah yang agak bagus huhu..

Sampai ditempat berkumpul, aku jadi macam kera sumbang sebab x kenal orang dan diorang nampak sombong dan mostly ada kumpulan masing-masing. Jadi aku hanya duduk seorang diri sambil mencari 'mangsa' untuk diajak berborak huhu..taaruf kan best? Ada la dapat 2-3 orang jadi kawan berborak huhu..

Kemudian kami dibawa ke tempat penginapan yang terletak berdekatan dengan lapangan terbang antarabangsa KLIA. Selepas meletakkan barangan, kami dibawa ke dewan dan program bermula. Pada mulanya aku memandang rendah dengan program ini dan kalau boleh aku xnak amik peduli pun tapi...ntah aku rasa kesian kat kak faci maka aku pun beri respon dan cuba berkomunikasi dengan peserta yang lain..hari pertama berjalan dengan agak lancar walaupun hujan ketika waktu petang..sepanjang hari, aku agak memberi perhatian kepada ketua faci..ntah aku rasa dia macam poyo..huhu


Hari kedua aka hari terakhir..aku mulakan hari dengan mood yang kurang baik..ya aku bad mood sebab aku aku x bawak stocking lebih dan stocking aku basah dan kotor akibat hujan semalam. Malam tadi aku ade cuba bersihkan tapi basah lenjun pula pagi ni..maka aku amik tindakan agak bodoh dengan x memakai stocking dan 1 hari tu aku asyik cuba sorokkan kaki..

Semua peserta dikehendaki berkumpul didalam dewan untuk upacara penutup dan paling xleh blah aku duduk di barisan hadapan skali...penat aku dok sorok kaki aku tapi dipertengahan program aku terlupa yang aku x pakai stocking dan duduk seperti biasa dan perkara itu terjadi

"Sorok kaki tu" sambil menunjukkan ke arah kaki aku "Stocking mana?", aku jawab basah dan dia cuma mengangguk dan menyuruh aku menyorokkan kaki aku. Perasaan itu....dari rasa dia poyo terus bertukar kepada............hehehe rasanya x payah nak jelaskan bukan? Ketika menunggu seorang faci untuk menghantar aku ke stesen komuter, kami sempat berborak dan ternyata dia bukan poyo..huhuhu tapi semuanya berakhir di situ. Berputik di sana dan berkubur jua disana~

Apa-apa pun terima kasih sebab beri motivasi kepada semua peserta dan apa yang aku dapat lihat, x kira Melayu, Cina atau India, semuanya dapat manfaat dan seronok sepanjang program. Terima kasih kepada semua faci.

p/s: Kebanyakan faci2 datang dari KUIS (^-^) dan sampai sekarang lagu Inteam - Kehidupan ialah lagu nasyid yang paling aku suka...



Thursday, November 15, 2012

Return


Hehe bukan Batman Return of Dark Knight or whatever~

Macam ni, tadi tengah aku dok lepak2 kat dapur rumah aku, tetiba datang jiran aku yang berbangsa India bagi kuih-muih Deepavali..waa terharu gak huhu~ Aku agak terkejut maka cakap pun tergagap skit (nasib baik la aku x buat tarian sengal ke apa kat dapur tadi hahahaha)..


Disebabkan jiran aku nak balik dulang yang diisi kuih tu maka aku amik la kuih-muih tu dan letak dalam bekas lain..dulang dia pula aku pulang kosong sebab terus terang kitorang baru lepas makan malam dan xde ape yang boleh diberi huuhuhu sedih~ sempat gak aku minta maaf beritahu yang xde apa yang boleh aku beri  (agar-agar coklat aku pun tinggal 4 ketul maka....)..dia cakap xpe dan terus berlalu pergi selepas aku ucap terima kasih.

Time jiran aku dah beredar, mama aku datang dapur..terus mama aku tegur aku sebab pulangkan kosong je dulang jiran aku..huhu aku cakap la xde benda nak bagi.."Sepatutnya Yana letak gula dalam dulang dia tadi", kata mama aku. Aku ternganga gak la sebab aku xtau ada adat macam tu. Mama aku cakap ikut tradisi orang India, bila dah beri makanan pada orang, orang tu kena balas dengan manisan xkira la ladhu ke gula biasa janji manis. Lagi sekali aku ternganga dan rasa bersalah sebab aku xtau pun ada adat gitu... "Tula lain kali belajar skit pasal adat kaum lain", sindir mama aku tanpa rasa kesian kat aku yang dah nak biru muka sebab rasa bersalah hohoho...

Nampaknya aku kena lebih sensitif dengan adat dan budaya kaum lain. Xpe masih ada masa untuk belajar kan? Len kali tau la apa yang aku kena buat bila berdepan dengan situasi yang sama di masa hadapan huhu.
(^-^)v

Success

Success

Cupcakes

Aku x reti buat dan x berapa suka sangat makan. Tapi...

cupcakes~
Ni tadi ketika aku tengah busy buat agar-agar coklat kat dapur tetiba ada seorang budak lelaki (umur aku x pasti sebab bukan aku yang melayan) datang rumah aku jual cupcakes yang mak dia buat. Budak tu duduk kat tingkat 4 apartment yang sama  dengan aku. Adik-adik aku yang lain yang dok melayan budak tu sambil usha-usha cupcakes yang dia jual huhu...usha punya usha beli la juga cupcakes dari budak tu..kesian plus nampak sedap.

Maka siap keja aku, aku pun g la makan cupcake tu dengan adik-adik aku yang lain. Hmm 1 bite tells it all. Cupcake tu x cukup masak. Nak aje aku panggil budak tu minta beritahu mak dia yang cupcake tu x cukup masak tapi budak tu dah jauh dan ada 24 buah rumah kat tingkat 4 xkan la aku nak g ketuk semua cari orang yang buat cupcake tu huhu~

Apa-apa pun harap lain kali mak budak tu check betul-betul sebelum suruh anak dia g jual sebab takut nanti kalau orang marah ke apa kang budak tu juga yang trauma.

Tuesday, November 13, 2012

Everyone tried this hehe~

Everyone tried this.

Honestly I did..done it when I was a kid and sometimes when I'm bored haha~

The thing is, it's fun when sucking up the cup/glass but somehow it leaves 'red circle' around your mouth hihihi~

Sunday, November 11, 2012

Urut


Siang tadi ayah g mengurut kat Ijok.

Terima kasih kat Su dan keluarga dia sebab tunjukkan tempat dan beritahu kat Wak Kipok (tukang urut) yang hari ni ayah nak g sana mengurut.

Bermula dari malam tadi, mama aku minta aku tanya kat Su kalau2 dia kenal sesapa kat Ijok yang boleh mengurut orang yang patah tulang. Maka aku pun sms la Su bertanyakan kot2 dia kenal ke sesapa yang terer bab urut2. Alhamdulillah, Su kenal orang yang boleh mengurut (Su tinggal kat Ijok ye..). Aku beritahu la mungkin pagi esok aku nak bawa ayah aku g sana mengurut. Ikutkan adik beradik ayah aku nak bawa ayah aku balik kampung untuk urut kat sana. Err kampung ayah aku kat Kedah kot..jauh lagipun dengan ayah aku yang tak boleh sangat terhentak maka perjalanan jauh agak kurang sesuai...

Makanya siang tadi selepas Zohor kami sekeluarga bertolak ke Ijok..x la semua g, aku, Nadirah (Driver untuk hari ni), mama dan ayah je pun huhu..ikut Latar sebab nak cepat walaupun kena bayar RM 6 tapi kira okay la sebab boleh mengelak kesesakan. Disebabkan x tahu jalan, maka kami tunggu Su di Masjid Ijok. Su sampai je terus kitorang ikut dari belakang sampai la ke rumah tukang urut.

Sampai je mula2 aku terkejut sebab ada signboard "Hari ini cuti" kat depan rumah dia..tapi bila kitorang keluar dari kereta, atuk tukang urut tu angkat signboard tu hehehe..yang bestnya kat depan rumah dah siap ada signboard yang tulis waktu rehat dan waktu cuti atuk tukang urut ni. Dah macam klinik desa pun ada hehe~

Masa yang diambil untuk mengurut x begitu lama..x sampai 30 minit pun..yang best time tengah mengurut tu boleh lagi atuk ni buat lawak2 spontan hehe kira okayla..aku dengan Su yang sibuk berborak pasal kerja kekadang terhenti gelak bila atuk tu buat lawak hihihi~

Alhamdulillah selepas diurut, keadaan ayah semakin pulih dan tangan dia dah x sakit sangat (^-^). InsyaAllah esok aku dah start jadi jururawat peribadi ayah (perasan) sebab esok mama kerja ma~

Saturday, November 10, 2012

Janji

Ingat x hari tu aku ada cerita yang adik aku, Lisa janji nak belikan aiskrim Wall's Selection Strawberry Cheesecake kalau aku ikut dia balik Kedah hari tu?

Dan hari ini adik aku dah tunaikan janji dia..heheheheh (^___________^)v




Punyalah aku seronok sebab dapat aiskrim..lama gak masa dia amik nak kumpul duit beli aiskrim kat aku huhu..

Maka insyaAllah malam ni aku akan rasmikan aiskrim tu dengan dia hehe...

Oh pasal ayah aku pula, alhamdulillah keadaan dia dah beransur pulih tapi susah sikit nak makan makanan biasa so makan bubur jela. Doakan dia cepat sembuh. Amin


Friday, November 9, 2012

F.T. Island I Wish


Lagu yang dok stuck dalam kepala aku selama lebih sebulan gak la..

Seronok dengar lagu F.T. Island ni sebab suara Hong Ki yang memang best dan diorang x sama macam artis KPOP yang lain hehehe~ yang lain pun aku suka gak just yang ni special skit (^-^)




Lyric
넌 너무 예뻐서 난 네가 탐이나 넌 너무 착해서 난 네가 탐이나
non nomu yepposo nan nega tamina non nomu chak heso nan nega tamina
웬만한 여자는 쳐다본 적 없는 내가 왜 이럴까 바보처럼
wenmanhan yojaneun cyodabon jogomneun nega we irolkka babochorom
매일 매일을 또 너만 떠올려 눈을 감아도 또 너만 떠올려
meil meireul tto noman tto-ollyo nuneul gamado tto noman tto-ollyo
널 볼 때마다 난 막 심장이 떨려 숨이 막혀
nol bol ttemada nan mak simjangi ttollyo sumi makyo

Baby 나라면 좋겠어 그러면 좋겠어 lonely lonely oh 나의 사랑
Baby naramyon jokesso geuromyon jokesso lonely lonely oh naye sarang
네 사랑도 나였으면 좋겠어 oh oh oh oh oh oh
ne sarangdo nayosseumyon jokesso oh oh oh oh oh oh
Baby 나라면 좋겠어 그러면 좋겠어 lonely lonely oh 사랑해줘
Baby naramyon jokesso geuromyon jokesso lonely lonely oh saranghejwo
더 이상은 혼자이긴 싫은데 oh oh oh oh I love you
do isangeun honjaigin sireunde oh oh oh oh I love you

딴 사람 만나도 난 너만 보이고 딴생각을 해도 난 너만 보이고
ttan saram mannado nan noman boigo ttansenggageur-hedo nan noman boigo
다른 누굴 봐도 관심조차 안 가 내가 왜 이럴까 바보처럼
dareun nugul bwado gwansimjocha an ga nega we irolkka babochorom
사랑인가 봐 한숨도 못 자고 널 사랑하나 봐 자꾸만 생각나
sarangin-ga bwa hansumdo mot jago nol saranghana bwa jakkuman senggak na
널 만날 때면 난 어린아이처럼 행복해져
nol mannal ttemyon nan orinaichorom hengbokhejyo

Baby 나라면 좋겠어 그러면 좋겠어 lonely lonely oh 나의 사랑
Baby naramyon jokesso geuromyon jokesso lonely lonely oh naye sarang
네 사랑도 나였으면 좋겠어 oh oh oh oh oh oh
ne sarangdo nayosseumyon jokesso oh oh oh oh oh oh
Baby 나라면 좋겠어 그러면 좋겠어 lonely lonely oh 사랑해줘
Baby naramyon jokesso geuromyon jokesso lonely lonely oh saranghejwo
더 이상은 혼자이긴 싫은데 oh oh oh I love you
do isangeun honjaigin sireunde oh oh oh I love you

사랑해 Love me 날 믿어 Believe me 뭐든지 할 수 있어 널 위해 oh oh oh 
saranghe Love me nal mido Believe me mwodeunji hal su isso nol wihe oh oh oh 
특별한 사랑 있나 아무리 찾아도 나만한 사랑 있나 찾아봐도 없을 걸
teukbyor-han sarang inna amuri chajado namanhan sarang inna chajabwado obseul gol
내 맘이 보이니 내 맘이 들리니 순애보 같은 내 사랑을 받아줘 oh
ne mami boini ne mami deullini sunebo gateun ne sarangeul badajwo oh
널 기다리고 기다리는 내가 있잖아 난 오직 너 하나만 사랑해
nol gidarigo gidarineun nega itjana nan ojing-no hanaman saranghe

Baby 너라면 좋겠어 그러면 좋겠어 love me love me oh 나를 봐줘
Baby noramyon jokesso geuromyon jokesso love me love me oh nareul bwajwo
내 반쪽이 너였으면 좋겠어 oh oh oh oh oh oh 
ne banjjogi noyosseumyon jokesso oh oh oh oh oh oh
Baby 너라면 좋겠어 그러면 좋겠어 love me love me oh 널 사랑해
Baby noramyon jokesso geuromyon jokesso love me love me oh nol saranghe
너 아니면 다른 사랑 안 할래 oh oh oh oh I love you
no animyon dareun sarang an halle oh oh oh oh I love you
나라면 좋겠어 그러면 좋겠어 lonely lonely oh 사랑해줘
naramyon jokesso geuromyon jokesso lonely lonely oh saranghejwo
더 이상은 혼자이긴 싫은데 oh oh oh oh I love you
do isangeun honjaigin sireunde oh oh oh oh I love you

▽ Credit
Han-geul & Album Information :: Daum Music
Simple Romanization :: ✿Chokollit



English Translation:

You’re so pretty, I want you
You’re so nice, I want you
I usually don’t look at girls but why am I acting this way, like a fool?
Every single day, I only think of you
Even when I close my eyes, I only think of you
Each time I see you, my heart trembles and I can’t breathe
Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh my love
I wish your love was me uh uh uh uh uh uh
Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh, love me
I don’t wanna be alone anymore uh uh uh I love you
Even when I’m meeting someone else, I only see you
Even when I’m thinking about something else, I only see you
Even when I see someone else, I have no interest
Why am I acting this way, like a fool?
I guess it’s love – I can’t catch a wink of sleep
I guess I love you – I keep thinking of you
When I meet you, I get happy like a kid
Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh my love
I wish your love was me uh uh uh uh uh uh
Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh, love me
I don’t wanna be alone anymore uh uh uh I love you
I love you, love me – believe me, believe me
I can do anything for you uh uh uh
No matter how much you try to find someone special
No matter how much you try to find someone like me, there won’t be anyone else
Can you see my heart? Can you hear my heart?
Please accept my pure love oh
I’m here, waiting and waiting for you
I only love you alone
Baby, I wish it was you, I wish it was so
Love me love me, oh look at me
I wish my other half was you uh uh uh uh uh uh
Baby, I wish it was you, I wish it was so
Love me love me, oh I love you
If it’s not you, I don’t wanna be in love uh uh uh I love you
Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh, love me
I don’t wanna be alone anymore uh uh uh I love you





Keputusan


Setelah berbincang dengan ahli keluarga dan bermusahabah diri. Aku mengambil keputusan  untuk berhenti kerja.

Ya aku berhenti kerja sekali lagi. Kali ni disebabkan oleh majikan yang tak sensitif tentang larangan2 yang orang Islam x boleh buat dan x bersikap bertimbang rasa dengan situasi pekerja.

Semalam aku dikejutkan oleh rakan sekerjaku (seorang Muslimah) yang disuruh oleh majikanku memeriksa sama ada daging khinzir yang dimasak oleh tukang masaknya cukup masak atau tidak. Ini gara2 dia mendapati daging khinzir tersebut tak cukup masak dan khuatir kanak2 yang memakannya akan jatuh sakit. Ye bagus nak mengelakkan dari kanak2 jatuh sakit tapi adakah relevan menyuruh cikgu Melayu yang beragama Islam untuk memeriksa daging yang sememangnya Haram untuk orang Islam? Padahal ramai lagi cikgu2 bukan Islam yang boleh melakukan tugas tersebut.


Hari ini aku memberi surat berhenti kerjaku kepada rakan sekerjaku untuk diserahkan kepada majikanku apabila dia pulang dari bercuti. Kini aku penganggur tapi takpe asal hatiku tenang dan tak perlu melakukan perkara yang aku x suka. InsyaAllah aku akan duduk dirumah dan menjaga ayahku yang kurang sihat akibat kemalangan pada Rabu yang lepas.

Thursday, November 8, 2012

Inilah update


Internet connection buat hal selama 7 hari menyebabkan tiada update sepanjang waktu tersebut~

Aku dah bekerja kat 1 tadika kat area Rawang.

Ikutkan aku minta jadi cikgu tadika je tapi dia suruh gak aku ajar budak sekolah rendah (dia ada pusat tuisyen sekali) BM. Terasa diri dipergunakan sesuka hati...

Semalam ayah aku accident lepas hantar aku g kerja. Patah bahu dan 3 tulang rusuk. Aku rasa bersalah gila2 sebab kalau aku ada lesen aku boleh g kerja sendiri so ayah aku x payah hantar aku. Tapi apa2 pun ini adalah qada dan qadar yang telah ditentukan oleh Allah maka aku redha jela walupun hati aku masih tak tenang. Adik beradik ayah aku sanggup datang dari Kedah semata-mata nak melawat ayah aku. Terharu. Ada yang balik hari sebab tak dapat cuti pada keesokan hari dan ada urusan lain yang perlu diselesaikan. Ada juga yang tinggal semalaman kat rumah aku malam tadi. Terkejut gak aku billa diorang datang ramai2. Tapi terus terang cakap aku terharu diorang sanggup datang dari jauh dan tidur kat rumah aku yang mungkin agak kurang selesa untuk diorang..yelah aku dok apartment je..tapi apa2 pun alhamdulillah muat semua tido malam tadi huhu...ni pun baru sikit kalau semua datang tak tau la nak letak mana hehe (^-^)



Hari ni aku amik cuti sebab nak g melawat ayah aku kat hospital. Bos tempat kerja aku marah sebab hari Selasa hari tu aku x datang sebab migrain dan hari ni cuti lagi. Tapi agak2 la bukan aku minta sakit dan ayah aku accident okay?! Ikutkan hati nak je aku quit! Yelah boleh plak dia cakap kalau aku amik cuti lagi dia nak consider balik nak amik aku kerja or x..terus terang aku terus tawar hati sebab dia sungguh x considerate dengan situasi aku sekarang. Tapi apa2 pun kita tunggu dan lihat..

Okaylah apa2 pun doakan ayah aku cepat sembuh dan aku dapat kerja yang boleh buat aku gembira. Amin
There was an error in this gadget