Tuesday, December 25, 2012

Tang Yuan

Sejenis kuih tradisional masyarakat cina dan lebih kurang kuih badak berendam tapi without santan~

tang yuan in process~
Ni ari Sabtu yang lepas (22/12/2012), tetibe plak akak aku rajin nak membuat kuih..huu~selalunya suh masak nasi pun dia malas tapi..ntah apsal tetiba plak rajin nak buat kuih cina ni..hmm

Cara nak buat kuih ni senang sangat (patutla rajin). Amik tepung pulut pastu tambah air, buat bentuk bulat2 kecik pastu masak dengan air gula..tu je~ senang kan? tapi ade dua jenis tang yuan, ade inti xpun kosong je..kalau nak ade inti, time buat bulat2 tu masukkan inti..ala lebih kurang buat kuih koci~selalunya inti dia sama ade gula, bijan, kacang merah etc

Ni hasil kerja si Zulaika ni~tu pun minta Wani dengan Lisa tolong huhu aku tolong tengok je hahah~saje nak seksa dia skit ~

Tang Yuan
Cara nak buat memang senang tapi amik masa nak buat bentuk bulat2 tu jela tapi bila makan rasa puas je. 

Ok ni link untuk recipe yang lebih proper huhu klik sini

No comments:

There was an error in this gadget