Thursday, February 28, 2013

Ulasan Novel Isteri Separuh Masa- Suri Ryana


Yup hari ni aku beli dan dah abis baca novel yang bertajuk "Isteri Separuh Masa" yang dicadangkan oleh sahabat baikku, Zaidatul Nadia binti Zainal aka Jed

Siang tadi selepas dikecewakan, aku merayau la kat Bandar Rawang yang dah lama gila aku x ronda..ye aku dok terperuk kat rumah je..so mula2 aku g kedai foto dulu untuk amik gambar passport..dah siap tu aku terus g pejabat pos untuk beli setem hasil. Bila dah boring aku g Parkson Rawang dan terus naik tingkat atas bangunan tu..sampai je aku terus terkejut sebab Popular yang aku suka dah ..HILANG!! Warghhh bila masa plak Popular lari..lari g mana? Haiya! Kecewa lagi punya pasal aku call Jed..apa lagi cerita la kisah aku 1 hari ni huhu saje je kaco kawan tu keje..kawan tu pun cadangkan aku g Pustaka Rawang huhu kat situ pun ada buku ma..sampai je Pustaka Rawang mula la rambang mata sebab dia ada sale less 10%  untuk novel2 muahahahaha syiok oo...maka aku call lagi Jed minta pendapat novel apa yang patut dibeli dan kawan tu cakap novel ni best maka aku pun beli kikiki..dah abis membeli aku lepak KFC sementara tunggu Nadirah datang lunch...tengah2 tunggu tu pun aku baca novel tu huhu..

Okay novel ni aku bagi rate 'Novel yang Patut Dibaca!' Yeehaa~
Novel ni memang best walaupun agak klise gak sebab pasal kahwin paksa gak...huhu tapi ni lain skit dari biasa. Novel ni mengisahkan Medina Izwani yang diambil sebagai anak angkat oleh keluar Dato' Abdullah dan Datin Alliyah terpaksa berkahwin dengan abang angkatnya, Nazrin Shah (uik Nazrin bukan Nasrin hihihi) diatas permintaan nenek angkatnya. Pada masa yang sama, Medina menyukai Megat Shazril dan Nazrin bercinta dengan Zita. Nazrin sangat membenci Medina yang mengakibatkan pertunangannya dengan Zita dibatalkan kerana memberitahu neneknya yang Zita curang. Mereka ditunangkan sebelum Nazrin berangkat ke UK dan berkahwin setahun kemudian. Pada malam perkahwinan mereka, Nazrin bertekad untuk menceraikan Medina apabila kesihatan neneknya stabil. Setelah 4 tahun, Nazrin mengajar di universiti yang sama dimana Medina melanjutkan pelajarannya dan lebih seronok lagi diA turut mengajar di kelas tutorial Medina. Nenek Nazrin yang tiba-tiba mahu tinggal di rumah mereka menyebabkan mereka terpaksa berlakon menjadi pasangan bahagia didepan nenek. Zafril yang tiba-tiba hadir dalam hidup Medina dan memaksa Medina untuk menerimanya turut menambahkan sakit kepala Medina.

Novel ni ada novel kedua penulis selepas novel popular beliau M.A.I.D. yang aku berjaya habiskan dalam masa 3 jam lebih masa praktikal kat Putrajaya dulu hihihi~ terus terang cakap penceritaan penulis ni sangat menarik dan buat aku melekat membaca novel ni lepas Zohor dan habis sebelum Asar. Silalah beli novel ni kalau nak tahu lebih lanjut..dijamin x menyesal beli~

Si Bunga


Ada sekumtum bunga di sebuah taman yang indah. Ia dikelilingi dengan pokok2 renek tetapi ia tetap sunyi kerana hanya dia sahaja bunga disitu. Suatu hari seekor kumbang datang menghulurkan salam perkenalan. Dek terlalu lama kesunyian, Si Bunga menyambut baik kehadiran Sang Kumbang.

Persahabatan Bunga dan Kumbang semakin hari semakin melahirkan rasa sayang didalam hati Si Bunga. Apabila Sang Kumbang menyuarakan cinta, Si Bunga terus bersetuju fikirnya Sang Kumbang akan sentiasa menemaninya didalam taman yang kini lengkap dengan kehadiran Sang Kumbang.


Namun, setelah beberapa purnama, Sang Kumbang mula bosan dengan Si Bunga. Sang Kumbang terus meninggalkan Si Bunga dan berpindah ke taman yang lain. Si Bunga yang kecewa kini tidak mahu lagi berharap. Cukuplah sekali dia dikecewakan. Lalu Si Bunga membalut tubuhnya dengan duri2 yang tajam dan memudarkan warnanya. Taman yang indah kini makin hambar, semak dan belukar mula memenuhi sekeliling taman menenggelamkan Si Bunga. Akan tetapi Si Bunga puas kerana tiada lagi yang menganggu.

Pada suatu hari, seekor lebah hinggap di kelopak Si Bunga. Sang Lebah kemudiannya mengelilingi Si Bunga tanpa berkata apa2 sehinggakan menimbulkan rasa ingin tahu di hati Si Bunga. Selepas beberapa ketika Sang Lebah tinggalkan Si Bunga tanpa sebarang kata. Keesokan harinya, Sang Lebah melakukan hal yang sama dan kemudiannya meninggalkan Si Bunga. Hari2 yang berikutnya juga perkara yang sama dilakukan oleh Sang Lebah. Tepat hari ke-10, Si Bunga yang sudah x tertahan lagi rasa ingin tahunya bertanya kepada Sang Lebah akan perbuatan Sang Lebah itu. Sang Lebah hanya berdiam diri lalu terus pergi meninggalkan Si Bunga dan tidak lagi mengunjungi Si Bunga buat selama-lamanya.

Si Bunga pun mula berasa kehilangan da menekadkan dirinya supaya berhenti berharap dan meneruskan kehidupannya sehinggalah ia layu menyembah bumi. Sekian.



Wednesday, February 27, 2013

Social Media Madness

Social Media
I feel somehow disgust by some people that keep posting irrelevant status at Facebook or Twitter. Thing that better keep by themselves or just..well forget about it.

What makes it worst are, these people keep liking their own status..geez how pathetic human can be? 
like this?
To resolve this problem without hurting anybody's feeling, I hide those people status from appearing at my wall. Problem solved (^-^). Well I'm not that cruel till want to unfriend these people. 

I have 2 Facebook account. Yeah the first account opened last 4 years ago and I don't know why I keep adding people that even not my friend. Maybe because during that time I'm so thrill to have thousands of online friend maybe....how childish..then later after years, I opened my second Facebook account just for friends. I still keep the first account because lot of my primary and secondary school friends there. It will be troublesome for me to add them all over again.

Whatever it is, social media to connect friends, family and long lost sibling so use it wisely..yeah some might generate income by using social media which is good for them but keep in mind that not all people love others keep spamming their wall.

p/s: my younger sister, Nadirah just came back from Langkawi..you know what, she asked her friend to help her packing hahaha silly sister..

Hari ini~


Dimulakan dengan agak awal tapi still malas2 dan g baring2 kat bilik kakak melayan Alisa yang dok tengok Scent of a Woman tanpa suara..huhu file dalam bentuk mkv so x disupport plak dengan audio codec kat TV besau kakak aku tu maka kami tengok cerita bisu...xpe tengok lakonan Lee Dong Wook, Kim Sun Ah dengan Uhm Ki Joon tanpa suara pun boleh feel tau~ meleleh2 air mata kat tang sedih tu..


Disebabkan terlalu asyik melayan drama korea bisu, Alisa hampir2 kena tinggal dengan bas sekolah hahahaha sengal punya adik..punyalah kelam kabut budak tu "Eh cepat gila bas datang! Yana tolong isikan air dalam botol bola keranjang!" xleh blah sempat lagi jadi diktator..kesian punya pasal aku turutkan je "Isi jangan penuh sangat!" eh2 banyak la ko punya arahan! Nak mendajalkan adik punya pasal aku isi sikit lagi nak penuh hahahah~ "La ko isi penuh la! Berat beg aku nanti!"(Alisa) "Mana ade penuh?! Ko bawa jela" jawab aku sambil gelak jahat~

Hari ni aku dengan sahabat baik aku akan bersama2 menuntut duit bantuan dari kerajaan pemerintah skang. Huhu ayat xleh blah. Amik jela dah rezeki lagipun memang dah jadi kewajipan dia kan? Aku g dengan Jed & adik dia, Emi..lepas Zohor jela g amik sebab Jed pun kerja setengah hari hari ni..g dengan Jed mesti best dari g sorang2 & mati kutu kat situ huhu...kurang2 banyak topik kitorang boleh borak sambil gelak2 macam makcik2 kikiki~ x bersopan sungguh...

Oh Hershey Special Dark Choco~
Maybe gak hari ni adik aku si Nadirah balik dari bercuti. Hmm ntah dia ingat ke x dengan pesanan coklat aku..baju pun ntah macam mana la dia kemas..haih adik yang x menyenangkan hati perut (ayat Koh Saerah aku) yela asyik dok risau dengan dia..teringat yang dia pernah tinggalkan heater yang aku belikan ke dia kat tempat dulu dia praktikal..hmm apa da..apa2 pun doakan dia selamat kembali..

Okay la aku rasa ni je kot yang aku rasa nak taip..len kali aku update lagi ye? (^-^)v

p/s: sebenarnya dalam Scent of a Woman tu aku lagi suka watak Doktor Chae Eun Sook lakonan Uhm Ki Joon dari Kang Ji Wook (Lee Dong Wook) huhuhu~
Uhm Ki Joon

Tuesday, February 26, 2013

Teen Top - Miss Right

TEEN TOP (틴탑)
긴 생머리 그녀 (Miss Right) / Gin Saengmeori Geunyeo (Miss Right)
She, With Long Straight Hair (Miss Right)
Lyrics English Translation & Romanized

TEEN TOP Miss Right (긴 생머리 그녀) lyrics
TEEN TOP - 긴 생머리 그녀 (Miss Right) lyrics

Album: 1집 No.1

 

Hangul / Korean Lyrics 가사


Yeah~ Teen Top is back
랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄랄라
let's go

어느 날 우연히 너를 처음 본 순간 첫 눈에 반해버려 눈 돌아간거야
나도 내가 이럴 줄은 정말 몰랐어 사랑이 찾아왔어 외로운 나에게로
그래 뭐 세상에 예쁜 여잔 많아 그 중에서도 넌 남달라
다들 인정하지 근데 있지 넌 예뻐도 너무 예뻐
왠지 모르게 너의 긴 생머리는 꽃 향기가 날 것 같아
미치겠네 너 땜에 나 돌 것 같아

*** 긴 생머리 그녀 눈 감아도 생각나네
긴 생머리 그녀 정신 나갈 것 같아
긴 생머리 그녀 왜 이리 보고픈건지
나 어떡해 이제 어떡해야 해요
랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄랄라
oh baby you got me crazy
랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄랄라
oh baby you got me crazy

긴 생머리 그녀 비가 내릴 때면 유난히 생각이 나는 그녀
화장기가 없는 쌩얼이 더욱더 예뻤던 그녀
그녀가 떠난 뒤로 생각에 반이 푸념
추억에 젖어 밤새 술 푸면 긴 머릴 풀며 내게 다가와줘
다시 또 그대 향기를 내게 줘
니 옆에 그 남잔 누군데 너무 좋아보여 배 아프게
그럼 난 이제 어떡해 그냥 몰라몰라몰라몰라몰라
사랑한단 고백 한 번 제대로 못했잖아 나
그 남자는 너를 사랑하는 게 아니야

*** Repeat

난 내게 처음이였어 이렇게 사랑한 게
왜 그리 내 맘을 모르는거야
주위를 맴돌고 맴돌았잖아
넌 날 모르고 있잖아 너만 바라보는 날

긴 생머리 그녀 눈 감아도 생각나네
긴 생머리 그녀 정신 나갈 것 같아
긴 생머리 그녀 왜 이리 보고픈건지
나 어떡해 이제 어떡해야 해요
랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄랄라
oh baby you got me crazy
랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄라 랄랄랄랄랄랄라

긴 생머리 그녀


Korean Romanization Lyrics (Romangul)


Yeah~ Teen Top is back
rallallallallalla rallallallallalla rallallallallallalla
let's go
eoneu nal uyeonhi neoreul cheoeum bon sungan cheot nune banhaebeoryeo nun doragangeoya
nado naega ireol jureun jeongmal mollasseo sarangi chajawasseo oeroun naegero
geurae mwo sesange yeppeun yeojan manha geu jungeseodo neon namdalla
dadeul injeonghaji geunde itji neon yeppeodo neomu yeppeo
waenji moreuge neoui gin saengmeorineun kkot hyanggiga nal geot gata
michigenne neo ttaeme na dol geot gata

*** gin saengmeori geunyeo nun gamado saenggangnane
gin saengmeori geunyeo jeongsin nagal geot gata
gin saengmeori geunyeo wae iri bogopeungeonji
na eotteokhae ije eotteokhaeya haeyo
rallallallallalla rallallallallalla rallallallallallalla
oh baby you got me crazy
rallallallallalla rallallallallalla rallallallallallalla
oh baby you got me crazy

gin saengmeori geunyeo biga naeril ttaemyeon yunanhi saenggagi naneun geunyeo
hwajanggiga eomneun ssaengeori deoukdeo yeppeotdeon geunyeo
geunyeoga tteonan dwiro saenggage bani punyeom
chueoge jeojeo bamsae sul pumyeon gin meoril pulmyeo naege dagawajwo
dasi tto geudae hyanggireul naege jwo
ni yeope geu namjan nugunde neomu johaboyeo bae apeuge
geureom nan ije eotteokhae geunyang mollamollamollamollamolla
saranghandan gobaek han beon jedaero motaetjanha na
geu namjaneun neoreul saranghaneun ge aniya

*** Repeat

nan naege cheoeumiyeosseo ireoke saranghan ge
wae geuri nae mameul moreuneungeoya
juwireul maemdolgo maemdoratjanha
neon nal moreugo itjanha neoman baraboneun nal

gin saengmeori geunyeo nun gamado saenggangnane
gin saengmeori geunyeo jeongsin nagal geot gata
gin saengmeori geunyeo wae iri bogopeungeonji
na eotteokhae ije eotteokhaeya haeyo
rallallallallalla rallallallallalla rallallallallallalla
oh baby you got me crazy
rallallallallalla rallallallallalla rallallallallallalla

gin saengmeori geunyeo


Read more: http://beautifulsonglyrics.blogspot.com/2013/02/teen-top-miss-right-lyrics.html#ixzz2M1CAXyDe

English Translation:
Yeah Teen Top is back
Lalalalalalala (x3)
Let’s go
The moment I saw you unexpectedly one day
I fell in love in first sight and my eyes went around
Even I didn’t know I was going to be like this
Love has come to me, lonely me
Yes there are a lot of pretty girls in the world, but you’re different from them
Everyone admits it, but you know, you’re just too pretty
I don’t know why but I feel like your long straight hair would smell like flowers
This is insane, you’re making me crazy
*She, with long straight hair, I keep thinking about her even with my eyes closed
She, with long straight hair, I feel like I’m going out of my mind
She, with long straight hair, why do I miss her so much
What do I do? What do I do now?
I feel like it smells nice
This is insane, you’re making me crazy
*Repeat
**Lalalalala (x3)
oh baby you got me crazy
Lalalalala (x3)
oh baby you got me crazy
She, with long straight hair, I think of her even more when it rains
She was prettier without make-up
After she left, half of my thoughts are complaints
If I pour alcohol all night while reminiscing, come to me with your hair down
Give me your fragrance again
Who is that guy next to you, you look too good, I’m jealous
What about me now? I don’t know, I don’t know, I don’t know
I didn’t even get to properly confess my love once
That guy doesn’t love you
*Repeat
**Repeat
It was my first time, to love someone like that
Why do you not know my heart
I have circled around you
You don’t know me, who is only looking at you
*Repeat
**Repeat
translate by: popgasa!

Melayan Blues

Rawang sekarang tengah musim hujan..aku ni kalau dah start musim hujan mula la nak layan blues..huhu xtau dari dulu asal hujan je aku cepat rasa sedih dan murung..kenapakah? ntah sebab damai sangat kot huhu bukan sepatutnya jadi tenang ke? hmm..jadi aku pun dok layan la lagu2 yang aku suka huu~

B.A.P -Rain Sound
Memang padan la dengan suasana hujan2 ni..


Jay Chou - Ye Qu
Lagu favourite sepanjang zaman


G-Dragon - That XX
Err xtau kenapa suara GD macam kena je dengan mood hujan aku...


Epik High - Oosan
Yang ni memang lagu hujan~


Apa2 pun aku rasa x kisah la apa lagu pun nak layan time hujan tapi lebih baik berzikir kan (DUSH! Kena kat muka sendiri) Okay koleksi zikir penenang jiwa raga~





Sejuk balik hati ni...dah kurang blues (^-^)

Monday, February 25, 2013

Just a post

So I'm thinking about posting something but..well my mind went blank..

I wrote something but then I think that will be inappropriate so I just delete it..

So today is my elder sister's birthday..since I'm in a bad mood last night, I didn't even wish her a happy birthday..

Well Happy Birthday Zulaika..hope that Allah will bless you and give you a right person that can lead you to Jannah..insyaAllah.

Sunday, February 24, 2013

Walaupun aku minat K-Pop

B.A.P. 
Ye aku memang minat K-POP..tapi aku x rasa aku minat K-pop je..I love Korean culture and ethic too what? 

Tapi apa-apa pun ada benda yang perlu orang pandai beza antara minat, suka dan fanatik.

Infinite
Walaupun aku suka K-pop;

- aku xkan pakai pakaian yang penyanyi perempuan pakai sebab nampak sangat macam xde harga diri.
Teen Top

- aku xkan menjerit-jerit sambil terkinja-kinja kat konsert2 dorang sebab aku memang x suka tempat crowd dan bagi aku itu semua membazir duit..kalau free pun aku x g sebab aku benci tempat yang sesak dan aku x suka tengok orang yang terlalu excited sebab bagi aku nampak sangat hodoh.

Big Bang
- kalau tengok rancangan nyanyian macam Music Bank ke Inkigayo kat rumah aku lebih suka tengok yang dah recorded (PVR) punya sebab aku boleh lajukan bila girl group yang ntah apa2 buat persembahan, aku just tengok boy band yang aku suke xpun lagu yang aku familiar je..(ayat macam poyo tapi ini kenyataan).

C.N. Blue

- aku xkan gaduh2 pertahankan group yang aku suka kat internet sebab itu semua too childish and stupid to comprehend.

F.T. Island
- sampai waktu solat, aku akan berhenti dari layan k-pop dan g solat sebab benda tu semua boleh tunggu tapi bukan waktu solat betul x saudara2 se-Islam ku?

Beast
Aku rasa ni je kot yang aku rasa skang..apa2 pun minat skit2 xpe tapi jangan sampai terlalu fanatik nak pakai pakaian x cukup kain dorang, buat tarian seksi seksa depan bukan mahram dan terlalu memuja dorang okay? Nasihat ikhlas dari seorang peminat K-pop juga (^-^)

C.N. Blue - Still In Love


C.N Blue - 아직 사랑한다 (Ajik Saranghanda/Still In Love)
You’re my love 긴 밤을 잠 못 이룬다
You’re my love gin bam-eul jam mot i-run-da
그린다 또 난 난 난 난 오늘도 눈물 참아본다
Geu-rin-da ddo nan nan nan nan o-neul-do nun-mul cham-a-bon-da
한 숨 쉬어본다
Han sum swi-eo-bon-da
You’re my love Stabirabi rapststabira
Love you love you love you my love
Stabirabi rapststabira I want your love

아픈 사랑아  베인   아프다
A-peun sa-rang-a sal be-in deut nan a-peu-da
참으려 애써봐도 소리 없이  아파온다
Cham-eu-ryeo ae-sseo-bwa-do so-ri eobs-i ddo a-pa-on-da
쓰린 사랑아 독을 삼킨  쓰리다
Sseu-rin sa-rang-a dok-eul sam-kin deut sseu-ri-da
웃으려 애써봐도 아련하게 쓰려온다
Us-eu-ryeo ae-sseo-bwa-do a-ryeon-ha-ge sseu-ryeo-on-da
 오늘도 아침을 본다 그린다
Nano-neul-do a-chim-eul bon-da geu-rin-da
     미련이 다시 밀려온다
Ddo nan nan nan nan mi-ryeon-i da-shi mil-ryeo-on-da
아직 사랑한다
A-jik sa-rang-han-da
You’re my love Stabirabi rapststabira
Love you love you love you my love
Stabirabi rapststabira I want your love

나쁜 사랑아 불러도 대답도 없다 (대답도 없어)
Na-bbeun sa-rang-a bul-leo-do dae-dab-do eobs-da (dae-dab-do eobs-eo)
잡으려 애원해도 냉정하게 돌아선다 (돌아선다)
Jab-eu-ryeo ae-weon-hae-do naeng-jeong-ha-ge dol-a-seon-da (dol-a-seon-da)
나쁜 사랑아 연기처럼 떠나간다 (떠나가는 )
Na-bbeun sa-rang-a yeon-gi-cheo-reom ddeo-na-gan-da (ddeo-na-ga-neun neo)
 뻗어 잡아봐도 어느새  떠나간다 
Son bbeod-eo jab-a-bwa-do eo-neu-sae neon ddeo-na-gan-da nal

Translation
You’re my love

I can’t fall asleep in this long night
I draw you out again
Today, I hold back tears yet again
I let out a sigh – you’re my love

Stabirabi rapststabira

Love you love you love you my love
Stabirabi rapststabira I want your love
My painful love, I’m hurting as if I cut my skin
I try to hold it in but soundlessly, it hurts
My aching love, it’s bitter as if I swallowed poison
I try to smile but I’m faintly aching

Today, I see the morning yet again

I draw you out again
Lingering attachments push over to me again
I still love you – you’re my love
You’re my love

Stabirabi rapststabira

Love you love you love you my love
Stabirabi rapststabira I want your love

My painful love, I’m hurting as if I cut my skin

I try to hold it in but soundlessly, it hurts
My aching love, it’s bitter as if I swallowed poison
I try to smile but I’m faintly aching

My bad love, I call you but there’s no answer (no answer)

I beg to hold on to you but you coldly turn away (turn away)
My bad love, you are leaving like vapor (you are leaving)
I extend my hand to hold you but at some point, you already left me



Hangeul: Romanization.wordpress.com
Translation: Pop!Gasa @ pogasa.com


Ulasan Novel Jauh Dari Cinta - Adah Hamidah

Jauh Dari Cinta 
Novel yang aku pinjam dari sahabatku, Jed petang tadi. Hmm macam biasa dah habiskan sebab banyak masa kan..

Watak dalam novel ni, Nysa Sakinah dan Farish Aqil. Aqil? Nama anak aku tu..banyak menceritakan dari sudut Nysa dan aku mendapati Nysa seorang wanita yang sangat selfless. Sanggup berkorban unutk suami yang x mencintai dia. Farish Aqil ni sebenarnya suka kat lagi 1 watak, Lily yang telah meninggalkan dia disebabkan tentangan keluarga. Nysa dan Aqil dikahwinkan atas permintaan keluarga Aqil yang kebetulan kenalan rapat ayah Nysa. Nysa dan Aqil sebenarnya dah kenal dari zaman universiti lagi da Nysa pernah meluahkan perasaannya kepada Aqil namun ditolak. Nysa yang merasakan dirinya x dicintai oleh Aqil berusaha untuk perkahwinan antara dia dan Aqil dibatalkan tapi..x berjaya. Tiba2 Lily yang pulang dari luar negara lagi menambahkan konflik dalam hubungan mereka. Nysa kemudiannya bertekad untuk menyatukan Aqil dan Lily kerana merasakan hanya Lily yang dapat membahagiakan Aqil.

Terus terang novel ni agak memenatkan aku. Bagi aku watak Nysa ni betul2 tabah sangat sampai aku x tau nak kata apa. Aqil pula banyak menyakitkan Nysa sampai aku rasa kalau ade laki macam ni boleh buat orang sihat pun jadi sakit jiwa. Tapi apa yang buat aku suka novel ni ialah bila Aqil dah sedar yang dia juga mencintai Nysa dan berusaha untuk menawan semula hati Nysa walaupun Nysa dah macam xde hati kat dia. Bagi aku novel ni seronok dibaca tapi aku x rasa aku akan mengulang baca novel ni. Sekian.

Saturday, February 23, 2013

Seketul daging


Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Nukman ibn Basyir r.a. sabda Rasulullah S.A.W.,
"Di dalam jasad itu ada seketul daging. Apabila baikmya ia. maka baiklah jasad itu. Apabila jahat, nescaya jahatlah seluruh jasad itu. Ia adalah hati".

Hati yang perlu dibersihkan selalu, hati yang perlu ditenangkan selalu dan hati yang perlu dimotivasikan selalu. Fizikalnya manusia perlukan pakaian, tempat tinggal dan makanan. Rohaninya ilmu dan agama merupakan keperluan yang tak boleh disangkal.

Pernah dengar tak? "Ikut rasa binasa, ikut hati mati?" yang ni macam mana pula? Bagi aku hati yang dimaksudkan ialah hati yang x mengingat Allah sebab hati yang mengingat Allah xkan buat perkara yang bakal menyusahkan diri dan orang lain. Ni pendapat aku la..kalau rasa aku salah silalah beritahu.

Sabarlah wahai hati...hati yang kian membeku

Trend-trend Novel Melayu

books 
Disebabkan selalu membaca novel, aku sedar ade banyak persamaan dalam setiap novel yang aku baca dan sesetengah perkara yang bagaikan trend untuk novel2 ni..

1. Kahwin paksa.
Banyak juga la novel kat pasaran yang bermula dengan kahwin paksa x kira la mak ayah dok desak or nak dapatkan warisan harta. Mula benci lama2 suka dan jadi lovey dovey~

2. Terlanjur
Hehe asal dengar terlanjur je ingat cerita drama2 popular ye? Ntah la aku rasa novel yang macam ni kekadang buat aku naik angin..macam xde sebab lain nak kahwin dan boleh bagi impak yang x baik kepada pembaca2 muda..ye ade novel yang sediakan ruangan nasihat kat penghujung novel tapi..boleh dikira berapa ramai yang membaca sebab bila dah last2 happy ending terus tutup buku sengih sorang2...

3. Tangkap basah/khalwat
Yang ni kira common jugalah dalam novel2 ni. Bermula sebagai kawan ke rakan sepejabat ke apa pastu tetiba ada je benda yang menyebabkan Si Perempuan g rumah Si Lelaki dan ditangkap basah yang pasti salah satu watak akan menyalahkan yang lagi seorang konon-kononnya memerangkap beliau..ufufufu macam2..

4. Couple dengan orang lain kahwin dengan orang lain
Tu la orang dok nasihat jangan couple sebab haram. Punyalah lovey dovey dengan kekasih dia last2 kahwin dengan orang lain tapi jadi lovey dovey gak..hmm aku x tau la takat mana lovey dovey couple2 sekarang ni asalkan sang suami x dapat bekas orang lain sudah..tu la couple tu kan umpama mendekatkan diri dengan zina....

5. Bangsawan
Hahaha yang ni memang lawak gak la kat aku. Watak2 mesti dari keluarga kaya sama kaya xpun kaya dengan miskin. Miskin dengan miskin xnak buat cerita ke? Kalau ada pun berakhir dengan tragedi pastu xkira la yang laki atau perempuan mesti kahwin dengan orang yang kaya juga la..huhu..

Mungkin ada lagi trend yang aku x sempat kupaskan dalam entry kali ni. Tujuan aku bukan la nak menjatuhkan novel2 tempatan tapi cuma nak ulaskan apa yang aku perasan tentang novel hari ni. Aku suka baca dan kumpul novel tempatan okay? Sekarang ni aku perasan ramai penulis novel yang mengetengahkan nilai2 Islamik didalam penulisan yang mana aku rasa sangat bagus. Yelah dari baca kosong gitu, lebih baik dapat info2 Islamik yang mungkin x diketahui oleh sesetengah kita.

Baiklah aku rasa sampai sini sajelah buat kali ni dan dah nak Zohor dah ni. To all novel lover, read something that not only satisfy you but also your soul.

Friday, February 22, 2013

Hectic

packing
Miahaha~hectic since yesterday..

I did mentioned about how my younger sister didn't know how to pack her bag..today maybe at 12 am, she'll off to Langkawi for 5 days trip with her colleagues. So since yesterday, she has been bugging me and asking me to help her packing..not helping actually but straightly pack all her stuffs into my elder sister's travelling bag. How I wish she can do it by herself but..well she's begging me for hours so I just help her because can't stand looking at her 'please help me' face..



I just finished packing her stuffs completely and just hoping that she'll take care of her belonging because she's a klutz..you know what? Yesterday I asked her "Now I'm helping you but later do you know how to pack all your stuff when you want to go home?" I'm sure she'll buy something there and will have a major headache when she want to pack later. She just look at me with a blank face and said, "Oh yeah?! Then how?!". She starts panicking and forget to take stuffs that I asked her before. "I think you should take me with you", I said while shook my head. Well I really didn't mean that..I will not travel until I got a job that my resolution for now..but..well if there is any volunteering thing that took my interest and need to travel why not? huhu~


Back to my younger sister, now she's taking her nap because she'll need to stay awake later but..since I know her habit, I'm pretty sure that she'll dozed off an hour or two after boarding since she's not the one that driving today..well just wishing her having a nice trip with her colleagues and hoping she'll be home safely.

Wednesday, February 20, 2013

Zikir Taubat..let's zikir



Astaghfirullah Rabbal Barroya 
(Ampunilah Hamba Ya Allah Maha Penerima Taubat)
Astaghfirullah Minal khotoya.
(Ampunilah Hamba Ya Allah Daripada Segala Dosa) 
...4X


Rabbi zidni 'ilman naa fi'a 
(Tambahkan kepadaku ilmu yang berguna)
Wa wa fiqni 'amalam maqbula 
(Dan berikanlah aku amalan yang dimakbulkan)
Wa Wa habli rizqan waasi'a 
(Dan kurniakan kepadaku rezeki yang meluas)
Wa tub 'alaia taubatan nasuha 2X
(Dan perkenankan taubatku dengan taubat nasuha)

Astaghfirullah Rabbal Barroya 
(Ampunilah Hamba Ya Allah Maha Penerima Taubat)
Astaghfirullah Minal khotoya. 
(Ampunilah Hamba Ya Allah Daripada Segala Dosa) 
...2X

Rabbi zidni 'ilman naa fi'a 
(Tambahkan kepadaku ilmu yang berguna)
Wa wa fiqni 'amalam maqbula 
(Dan berikanlah aku amalan yang dimakbulkan)
Wa Wa habli rizqan waasi'a 
(Dan kurniakan kepadaku rezeki yang meluas)
Wa tub 'alaia taubatan nasuha 2X 
(Dan perkenankan taubatku dengan taubat nasuha)

Astaghfirullah Rabbal Barroya 
(Ampunilah Hamba Ya Allah Maha Penerima Taubat)
Astaghfirullah Minal khotoya. 
(Ampunilah Hamba Ya Allah Daripada Segala Dosa) 
...2X

My Precious Friend



Pernah x korang ada kawan yang korang rasa korang perlu jaga dia sebaik-baik mungkin sebab nampak potensi dia akan berubah ke arah yang x betul di masa hadapan?

Aku ada..dan aku gagal menjaga dia dengan baik..

Aku xtahu nak cakap macam mana tapi dari sejak mula aku nampak dia aku dapat rasakan yang dia perlukan aku tapi aku x tahu kalau2 dia x pernah fikir macam tu..or I just think highly of myself? I don't know..the thing is..still even after years I still feel the urge to protect that friend of mine.


Sekarang ni tiap kali aku buka Facebook dan aku melawat wall dia aku rasa nak menangis sebab aku rasa aku gagal sebab mungkin kurang komunikasi antara kami sekarang..ye kami dah terpisah jauh dan kurang berhubung dek kesibukan..aku sedih dengan apa yang terjadi dan aku x tahu macam mana lagi nak tolong dia...

Pernah aku menghantar mesej tentang perasaan aku tentang perubahan dirinya tapi..tiada perubahan ke arah yang baik yang dilakukan. Aku rasa sedih dan rasakan aku pernah ada 24/7 dengan dia kot baru dia boleh ubah balik or what but that's totally impossible. Dia ada hidup dia yang sendiri dan aku juga begitu..sekarang ni aku xtahu sama ada aku yang berjauh hati dengan dia atau apa sebab setiap kali aku cuba telefon atau mesej dia, aku berhenti sekerat jalan..ntah mungkin aku takut dengan penerimaan dia..ye sekarang aku dah jadi makin penakut pula..haish..

Apa yang aku boleh lakukan ialah berdoa supaya Allah kembalikan sahabatku ke jalan yang benar dan dia kembali menjadi seorang yang pernah aku kenal. Amin.

Tuesday, February 19, 2013

Ulasan Novel lagi~

Yeah akhirnya semalam aku dapat habiskan novel2 yang aku pinjam dari sahabatku, Jed woohoo~ okay time to make a review then~ aku akan ulas berdasarkan apa yang aku baca dan rasa okay?

1. Rindu Milikku - Rohani Abd Aziz

Novel ni di muka depannya ade tertulis 'Novel Terlaris' dan aku rasa itu sebab Jed tertipu kot. Terus terang cakap aku rasa novel ni dah menang award 'Novel Yang Paling X Perlu Dibaca'. Dari mula aku baca sampailah ke penghujung novel aku berasa penat dan marah dengan watak2 dalam novel ni. Watak utamanya, Miznaina/Nina digambarkan perempuan yang ada masalah dengan muka sendiri sebab mulutnya dulu sumbing dan mukanya walaupun pernah menjalani  pembedahan tapi masih nampak x sempurna jadi dia takut nak berkenalan dengan lelaki. Watak kedua, Hairul, lelaki yang pernah kecewa dengan bekas teman wanitanya yang berkahwin dengan pilihan  ibubapa. Mereka berkenalan melalui laman sosial Myjodoh. Apa yang buat aku x suka dengan novel ni adalah perangai kedua2 watak yang mula2 time bercinta macam nak rak berjanji macam2 dan dari sudut Islamik, novel ni terlalu banyak kekurangan. Nak2 lagi time Nina tumpang solat di ofis Hairul..boleh pula selamba perempuan tu buka tudung depan lelaki yang bukan mahramnya (Hairul) dan siap berpegang berpeluk bagai. Haduila...lagi xleh blah masalah dalam novel ni macam xde penghujung dan tergantung. Jadi aku bagi rate must not read novel. Patutlah si Jed x abiskan baca..

2. The Wedding Breaker - Evelyn Rose

Aku rasa sepatutnya novel ni yang patut dicop novel terlaris..novel ni terus terang cakap menarik dan buat aku x penat bila membacanya. Novel ni pasal Ariana yang menolong rakannya Juwita dengan membongkarkan perbuatan x senonoh bakal suami Juwita, Adam Kamil pada hari perkahwinan Juwita dan Adam diatas permintaan Juwita sendiri. Dia berbohong yang dia mengandungkan anak Adam dan turut membawa koleksi foto adegan x senonoh Adam. Adam berdendam dan menculik Ariana menuntut penjelasan namun Ariana x mahu memberitahu sebab sebenar kepada Adam kerana takut memberi kesan kepada Juwita. Adam yang geram lantas memperkosa Ariana kerana Ariana berbohong yang dia mengandungkan anak Adam. Selepas dari kejadian itu, Adam bagaikan gila bayang terhadap Ariana nak2 lagi banyak pula pertemuan yang terjadi secara x sengaja antara dia dan Ariana..huhu kalau nak tahu kebih2 sila baca novel ni okay? Bagi aku novel ni cukup segalanya. Adam yang kuat bersosial kerana duduk di luar negara sejak berumur 13 tahun berubah menjadi Adam taat pada agama setelah pelbagai ujian dan dugaan. Adam bernasib baik kerana keluarganya mengajaknya berubah bersama2 dengan mengundang Ustaz Hakimi untuk membimbing mereka tentang Islam. Okay novel ni memang novel yang patut dibaca~

3. Projek Memikat Suami - Hanina Abdullah

Novel yang buat aku rasa nak tergelak bila teringat babak2 dalam novel ni. Novel ni mengisahkan Nawaal Husna yang disuruh kahwin oleh kedua ibubapanya dengan lelaki yang dia x kenal, Zahrain. Zahrain juga tersepit diantara kehendaknya dan ibubapanya x mampu menolak permintaan ibubapanya untuk memperisterikan Nawwal Husna. Nawwal Husna yang redha dengan takdirnya berusaha untuk menjadi isteri yang terbaik buat Zahrain dengan mengikuti tips2 yang diturunkan oleh kakak2nya aka Master-ji dan Side-kick , Najla dan Nawrah. Zahrain yang berhati kering berjaya dilembutkan oleh Husna tetapi terlalu banyak pula dugaan yang menimpa sepanjang perkahwinan mereka yang kebanyakannya disebabkan oleh teman wanita Zahrain, Adira yang inginkan Zahrain kerana hartanya. Apa2 pun kecekalan Husna dalam menawan hati suaminya dan tips2 master-ji menjadikan novel ini menarik dan patut dibaca huhu~

4. Siapa Orang Gajiku - Azimah Lily

Aku kagum dengan watak utama novel ni, Dr. Sharifah Aina Aishah yang sanggup bekerja sebagai orang gaji dirumah Tengku Fauziah semata-mata untuk mendapatkan wang dana untuk Rumah Anak-anak Yatim Sri Harapan. Aina sanggup berbuat demikian diatas permintaan Tengku Fauziah yang x tahan melihat cucunya, Tengku Haikal Iskandar yang kecewa perkahwinannya dengan Sofea terbatal dek Sofea meninggalkannya pada hari perkahwinan mereka. Haikal yang x terurus hanya berkurung didalam bilik dan hidup didalam dunia yang diciptanya sendiri. Macam biasa, Aina berjaya mengubah Haikal setelah menggunakan beberapa trick tetapi kehadiran Aina tidak disenangi oleh ibu Haikal, Tengku Fazira yang menyangka Aina ada agenda tersembunyi. Novel ni boleh dikatakan menarik kerana ade gak cerita pasal abang Aina, Aril yang penat melayan mamanya yang menyuruh dia dan Aina cepat2 mendirikan rumahtangga dan akhirnya bertemu jodoh dengan rakan baik Aina, Rina Luna. Novel ni boleh dikategorikan novel yang boleh menarik minat juga la..huhu watak Datin Sri Mawar, mama Aril dan Aina memang kasi aku seram..huhu kalau nak tahu silalah baca (^-^)

Monday, February 18, 2013

B.A.P - Rain Sound PARODY



It's too funny~ hahaha great parody! Babies (B.A.P's fanclub name) don't be offended. This is just a funny parody. Love B.A.P though~
There was an error in this gadget