Thursday, October 31, 2013

Drama



Suasana Sooka Sentral yang hingar bingar sedikit pun tidak dihiraukan. Wajah sang jejaka ditatap dengan penuh rasa rindu. Entah perasaan untuk seorang sahabat ataupun kekasih.

"Dah lama kita tak jumpa kan?"

"Masing-masing sibuk.." wajah sang jejaka masih seperti dulu. Senyumannya tidak pernah lekang dibibir.

"So apa cerita?"

"Macam ni la..tak ada perubahan. Datang dengan siapa?" tanya sang jejaka sambil memandang keliling.

"Adik pergi beli aiskrim. Sekejap lagi dia sampai"

Sunyi mula menguasai ruang. Dunia bagaikan memberi ruang untuk mereka berbicara.

"Saya nak balik kampung.."

"Kenapa? Awak dah dapat kerja kat sana ke?" Air fresh orange disedut dengan straw. Wajah sang jejaka masih tersenyum.

"Taklah, saya memang suka duduk di kampung" sang gadis mula berkira-kira didalam kepalanya.

"Awak bawak saya boleh?" pinta sang gadis. Berubah terus wajah sang jejaka. Permintaan sang gadis sememangnya tidak tercapai dek akal.

"Apa awak cakap ni?"

"Bawak saya sekali. Saya rasa macam saya tiada sesiapa disini. Bawaklah saya pergi" pinta sang gadis lagi. Air mata mula membasahi pipi sang gadis. Sang jejaka mula panik apabila melihat air mata sang gadis.

"Takkan saya nak bawak lari awak? Macam mana dengan keluarga awak?"

"Mereka tak akan kisah. Awak bawalah saya pergi. Kotakan janji-janji awak dulu!"

"Janji?"

"Ye awak janji yang kita akan berkahwin selepas 4 tahun tapi sekarang apa cerita? Awak mesti dah lupa dengan janji awak kan?" esakan tangisan sang gadis mula reda beberapa mata turut memandang ke arah mereka.

"Ya Allah saya terlupa. Maafkan saya. Tapi macam mana kita nak kahwin? Saya masih belum stabil..." sayu suara sang jejaka. Perasaan bersalah mula menguasai diri. Tak sangka sang gadis menderita kerana kekhilafannya menabur janji dahulu.

"Awak, rezeki Allah tu banyak. Saya tak minta pun kahwin dekat hotel ke meriah-meriah ke apa. Saya cuma nak jadi yang halal untuk awak" jawab sang gadis. Mata dan hidungnya yang merah dikesat dengan menggunakan kertas tisu. Tidak tahu mengapa dia begitu emosional hari ini.

"Awak dah sedia untuk jadi isteri saya?" Sang gadis terus mengangguk

"Awak terima semua kekurangan saya?" sang gadis mengangguk lagi.

"Awak tak kisah ke kalau kita hidup susah lepas ni?" soal sang jejaka lagi. Sang gadis masih mengangguk.

"Baiklah. Kita kahwin" sang gadis mengucap syukur. Walaupun agak memalukan kerana dia yang terpaksa mengutarakan tentang perkahwinan namun dia berasa puas. Senyuman bahagia menghiasi wajah sang jejaka dan sang gadis.....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Pap' elok sahaja sebiji bantai kecil melayang ke kepala.

"Dey bangunlah! Matahari tegak atas kepala kau boleh tidur lagi!" jeritan nyaring si adik mengejutkan sang gadis.

'Ces aku mimpi ghopenya!'

p/s: cerita diatas hanya rekaan semata-mata. Tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang sudah tiada lagi. Ye ke? Teehee~


Thursday, October 24, 2013

Hari Medical Check Up



Pagi-pagi lagi aku dah bangun dan iron baju sebab sebelum pukul 7 dah kena ada kat rumah Jed. Hehehe nak tumpang dia pergi Sunway ma..tambahan pula Monash tu kan dekat dengan Sunway Medical Centre.

Lepas mandi dan solat, aku minta adik aku si Lisa hantar g rumah Jed pakai motor ayah aku le..maka pagi tu kami merempit walaupun hujan turun renyai2...sampai rumah Jed, aku bagi novel yang dia nak n novel yang aku pinjam. Lama sebenarnya aku dah x melepak kat rumah si Jed ni sebab sibuk dengan lesen dan kerja huhu sedih woo..sebab dok rumah dia memang best (^-^)

Pukul 7 macam tu kami mula bertolak. Mula2 g isi minyak dulu, lepas tu hantar Nazirah g sekolah. Sepanjang perjalanan, kami berborak dan sambil2 tu layan gak radio..huhu sesi meluahkan perasaan tu macam jadi macam biasa bila kami bertemu..kami kongsi2 masalah..

Sampai Monash pukul 8 lebih macam tu maka aku tunggu bas shuttle kat stesen bas depan Monash..Jed? Dia kerja la..maka lebih afdal aku pergi sendiri dan ada bas ma? Kenapa nak susahkan orang? Bas sampai dalam pukul 8.45am macam tu dan naik je aku pesan kat driver tolong beritahu aku kalau dah sampai Sunway Medical Centre.

Bila sampai je aku terus jumpa receptionist dan dia tunjuk arah kat aku..aku pergi Staff Health Centre kat level LG dan register dulu kat sana. Dah register tunggu sekejap sebelum ujian mata, amik berat & tinggi lepas tu consultation dengan doktor. Dah tu pergi buat ujian air kencing dan ambil darah kat Laboratory yang terletak sebelah Staff Health Centre. Dah sudah tu pergi amik X-Ray dekat Radiology yang terletak dekat level G. Sampai tu macam biasa beri maklumat kat kaunter dan tunggu giliran dan..teng teng teng..aku terjumpa Takeshi Kaneshira lama aku!! Mak aih kecilnya dunia..hehe bukan Takeshi Kaneshiro yang betul2 okey? Budak ni sama sekolah dengan aku dulu dan dulu aku selalu skodeng dia bila dia main bola keranjang..nak2 masa dulu kelas aku (Tingkatan 1) betul2 depan gelanggang bola keranjang..gataiii na! Hehe ni cerita zaman jahilliah kanak2 ribena dulu..aku pandang dia dan senyum tapi aku x rasa dia perasan sampailah aku dia ada kat depan aku tengah consult dengan seorang patient dan aku terus tanya kawan sekerja dia untuk pengesahan yang aku x tersilap orang hehe..dulu masa matriks PJ, aku selalu juga terserempak dengan dia masa naik bas dari KL Sentral ke matriks hehe~pernah juga berborak2 dengan dia dalam KTM nak balik Rawang..hehe banyak kali terjumpa dan setiap kali pun mesti bertegur tapi kali ni x sempat nak berborak ke apa sebab dia sangat busy...ramai pesakit kat Radiology hari ni..xpela kalau ada jodoh lain kali jumpa lagi~

Oh masa kat sini, aku ada juga berborak dengan seorang auntie Cina..aku duduk sebelah dia dan aku bau perfume dia wangi dan sedap maka aku terus bertanya lagipun 45 minit kot nak tunggu X-Ray dan lebih afdal berborak-borak..dia terus beritahu jenama minyak wangi dia dan kami terus berborak..nama auntie tu Josephine, dia cerita la dia dok mana, anak dia berapa..pasal minyak wangi hehe banyak jugalah kami borakkan sampai adik dia dah kawtim ujian X-Ray.

Habis je X-Ray, aku balik semula ke Staff Health Centre untuk beri gambar X-Ray, sekejap je pun dan mereka pulangkan balik untuk simpanan aku. Pukul 10.40am juga la baru habis medical check-up semua dan aku duduk dekat Starbucks sementara nak tunggu adik aku datang ambil..kedai lain aku x nampak dalam Sunway Medical Centre ni..

Bila adik aku cakap dia dah nak sampai, aku terus keluar dan tunggu dekat entrance. Semasa tunggu tu aku berborak dengan akak guard yang sedang bertugas dekat situ..dia tanya la aku buat apa, rumah kat mana, pasal rumah sewa kat Sunway..tu pun x abis borak adik aku dah sampai..x sempat pulak nak tanya nama akak tu.

Aku rasa Sunway Medical Centre ni sangat efficient dan staffs dia sangat ramah dan professional. Patutlah ramai yang sanggup bayar mahal sebab perkhidmatan mereka memang memuaskan (^-^)

p/s: rasa tertarik nak tinggal di Bandar Sunway hehe...

Saturday, October 19, 2013

Tentang aurat



Semalam seperti biasa, pagi sebelum masuk kerja, aku akan pergi sarapan bersama-sama mama, ayah,kakak dan adik aku. Ye rutin dah kena sarapan sebelum masuk kerja huhu~

Bila sampai ofis, aku relax2 dulu..kemas skit2 meja sebelum memulakan kerja dan lepas tu aku g isi air dalam tumbler aku..cerita ni bermula ketika aku sedang basuh tumbler aku...

"Eh Nasrin, tudung you pun makan skali ka?" tegur seorang staff berbangsa India melihatkan ada sedikit tompokan kuah kari ditudung aku..heheh aku breakfast roti canai telur tadi.

"Hahaha tak perasan pula terkena tudung..hehehe" aku membasuh sedikit tompokan di tudung itu dengan air bersih..staff tadi terus berlalu setelah selesai membasuh cawannya.

"Kena sebab tudung you panjang sangat. Kenapa tak pakai yang pendek sedikit?" tanya seorang staff berbangsa Cina.

"Oh sebab saya nak tutup aurat ma.." jawabku sambil mengisi tumblerku dengan air masak..

"Aurat? Macam mana tu?" tanya staff itu lagi.

"Okey..sekejap ye saya tunjuk.." aku nak buat demonstrasi sikit maka aku siapkan kerja aku dulu.

Okey2 saya pun mahu belajar ma.."

Selesai isi air, aku tumpukan perhatian pada staff itu.
"Okey macam ni, aurat perempuan Muslim ni, dia kena tutup semua kecuali tapak tangan dan muka." Aku tunjukkan bahagian yang mana boleh tayangkan sahaja kepada staff itu.

"Untuk tudung, kena pakai yang menutup dada..kita tak boleh tayang2 ma..kalau pendek takat leher, macam turban dan buka sana buka sini nampak subang itu bukan menutup aurat dengan baik" tambah aku lagi sambil dibalas dengan anggukan dari staff itu.

"Ooo macam tu.."

"Yup..tak apa nanti kalau ada apa2 yang tak faham, you boleh terus tanya saya okey?"

"Okey2"

Lihat betapa besarnya kuasa Allah, tompokan kari kecil ala small the pieces itu membolehkan aku menerang serba sedikit tentang aurat kepada staff itu..mungkin ilmuku x sebanyak mana tapi asalkan boleh berkongsi, aku dah berasa gembira..harap aku ada peluang lagi untuk berkongsi ilmu dengan orang lain..amin


Sila lawat blog novel Kisah Kita & Isteriku Ratu Ais.

Thursday, October 17, 2013

Hari Berbelanja Incik Bos



Ingat tak aku ada cerita yang Incik Bos aka Ah Bin dengan murah hatinya beri duit kat aku untuk belanja sales coordinators, credit control dan Business Development Executives makan KFC? Kalau lupa xpe meh aku cerita..

Tadi waktu rehat tengah hari, aku pergi keluar beli sebab kalau panggil delivery, harganya lebih mahal. Tepat pukul 1 je aku terus keluar dari ofis hehe semangat x?

Sampai je KFC, aku terus buat pesanan dan sementara menunggu, aku singgah Maybank sekejap sebab ada urusan skit..

Sampai ofis agak lewat sebab tersekat kat Maybank hehe..terus aku bahagikan kat rakan2 sepejabat..ada lebih baru aku bagi bos besar skit dari Ah Bin hehe jahat skit tapi kurang2 aku bagi kan?

Pukul 2.15om macam tu baru Ah Bin masuk pejabat..Senior sales coordinator ada cakap thank you kat Ah Bin sebab belanja..aku sengih jela..Ah Bin jawab "Tak apa ma..janji happy" huhu memang happy jadi belanjalah mereka setiap bulan okay Ah Bin?

Sekejap je lepas tu dia dah datang cari aku..haha macam skandal plak..dok tanya pasal quotation dia dan suruh aku revise satu quotation lagi.

"Kevin, when did they want this quotation?"

"Semalam"

"What?! Kenapa sekarang baru bagi?"

"Sebab you tak ada ma semalam.." ye aku cuti Isnin(14/10/2013) & semalam (16/10/2013).

"Kenapa tak bagi dekat orang lain?"

"Sebab ini quotation you buat ma.."

"Haish aku tangan jugak kang budak ni!" geram tapi still si Ah Bin boleh gelak2 kena marah dengan aku huhu sengal punya Ah Bin...oops hilang kesabaran seketika..


Lepas dia terangkan semua benda dia terus masuk balik bilik dia..tapi tak sampai 10 minit dia datang lagi..kali ni dia hulur chewing gum kat aku..aiyo mahu pujuk aku ke apa? haha..

Tak sampai sejam, dia datang lagi dan hulur kopi Vietnam kat aku tapi aku menolak sebab aku mana minum kopi..terus aku cakap..

"Ah Bin, lain kali kasi saya air coklat la..saya mana minum kopi!"

"Coklat? You ingat saya budak2 ke?" sebutan dia yang pelat dan ketahuilah kami ni memang suka cakap kuat2 membuatkan satu department gelakkan dia termasuklah aku hehehe..

Hubungan baik aku dengan Ah Bin menyebabkan seorang staff ni cakap dengan aku

"Tak apa kau blah je nanti aku try goda2 dia..mesti dapat macam2 hahaha" sengal betul..manalah aku goda Incik Bos aku? Aku jadi kawan dia je..huhu xtaulah apa orang lain fikir sebab aku ada gak gurau2 cakap yang aku ni 'sweetheart' si Ah Bin..tapi aku rasa staff tu gurau je sebab dia memang terkenal dengan lawak2 dia hehehe.husnudhzon..

p/s: ni entry yang ke-1000 aku..wah banyak gak aku pos kat sini (^-^). Sila lawat blog novel Kisah Kita dan Isteriku Ratu Ais

Pão de Queijo (Brazilian Cheese Bread)

I found this recipe when I visit one of the blog that I've been followed. Looks yummy and sure I'll would like to give it a try when I got time to do it huhu~



Pão de Queijo (Brazilian Cheese Bread) (taken from The Cooking of Joy)
makes 24 small buns

Oil for greasing
1 egg
1/3 cup total olive oil and/or canola oil (adjusted to your preference)
2/3 cup milk
Scant 1 1/2 cups (170 grams) tapioca flour
1/2 cup (packed, about 66 grams) grated cheese
1 teaspoon of salt

1) Preheat oven to 400°F (204.44°C).  Grease a mini-muffin tin.

2)Put all of the ingredients into a blender (tapioca flour last) and pulse until smooth. You may need to use a spatula to scrape down the sides of the blender so that everything gets blended well. At this point you can store the batter in the refrigerator for up to a week.

3)Fill the mini-muffin tin wells until almost full.  The buns will puff a lot in the oven but then shrink a lot upon cooling.

4)Bake in the oven for 15-20 minutes, until all puffy and just lightly browned. Remove from oven and let cool on a rack for a few minutes. Eat it while it warm or save it to reheat later.


Well I think this is quite a simple recipe..so insyaAllah will give it a try with my siblings..hehe..

Wednesday, October 16, 2013

Craving


Orang perempuan ni memang pelik..ada je time2 nak crave macam2 dan bila tak dapat mulalah nak memuncung..huhu keciwa~kalau ibu mengandung faham lagi dan nak2 lagi buat alasan yang anak dalam perut tu yang nak makan ..hehe entah ye entah tidak kan? Aku tak tahu sebab belum pernah mengalaminya lagi kan hehehe...

Tapi...

Skang ni aku teringin nak makan coklat Cadbury Cashew Nut..apakah?!

Nak kata mengidam..mengandung pun tidak..sengaja gatal kot tekak aku nak makan coklat hehe padahal berapa hari sebelum ni bila kakak aku cakap pasal coklat aku boleh buat muka kering dan cakap aku x kisah tapi skang...waaaa nak jugak!

Mesti ada yang cakap pergi la beli! Kau bising kat sini buat apa? Aku dah suruh adik-adik aku pergi beli..kedua-dua mereka pergi ke tempat yang berlainan tapi dua2 pun x dapat cari coklat tu..macam mana ni? Nak tak nak tahan jela nafsu mengidam gedik ni..huhu sabar jela...

Monday, October 14, 2013

Hectic la juga



Pagi-pagi lagi aku dah bangun sebab banyak gila agenda hari..ehey macam agenda mesyuarat pulak..

Lepas mandi je aku terus kejut adik aku, Nadirah..huhu disebabkan xde lagi lesen maka budak ni la yang selalu bawa aku ke hulu ke hilir..thank you la adik~

Biasalah orang perempuan..kalau kata nak keluar pukul 9, pukul 9.10am juga baru keluar..hmm aku dah siap..adik aku jela..dia kalau x sikat rambut dia 100x memang x sah (hehe yang ni adik aku si Wani yang cakap).

Maka keluar je terus kami menuju ke Bandar Rawang. Agenda Pertama, ke Maybank untuk membuka akaun.

Sampai je aku menganga sekejap..ramai woo orang beratur kat depan Maybank~maka aku pun ikut beratur untuk mengambil nombor. Aku ingatkan lambatlah servis sebab ramai orang tapi jangkaan aku x tepat..servis dia boleh kata laju la juga.

Selesai je urusan bank, aku terus ke Balai Polis Rawang. Agenda Kedua, mendapatkan pengesahan pada salinan kad pengenalan.

Malangnya pegawai mereka tiada kerana pergi mesyuarat maka aku dicadangkan supaya ke IPD Gombak untuk mendapatkan pengesahan. Kecewa tapi tak sakit hati sebab layanan yang diberikan memang bagus.

Sesudahnya aku ke Selayang. Agenda Ketiga, pergi ke KWSP untuk meminda maklumat akaun. Alhamdulillah, urusan berjalan dengan lancar dan buat pertama kalinya aku dapat tahu berapa jumlah caruman KWSP aku hehehe~bila Nadirah pun check caruman dia, aku terkedu sebab duit dia lagi banyak hukhukhuk..alo kawan tu dah kerja lebih setahun mestilah lagi banyak dari aku yang kerja sekejap-sekejap..hehehe~

Selesai je urusan KWSP, aku berbalik ke Agenda Kedua, mendapatkan pengesahan untuk salinan kad pengenalan. Sampai je kat IPD Gombak, kami dapatkan parking dan terus berjalan ke pos pengawal. Ada tiga orang polis yang menjaga disitu, dua polis lelaki dan seorang polis wanita..kedua-dua polis lelaki itu sangatlah kelakar..mau tidak, diorang ingatkan IC aku hilang tu yang aku nak pengesahan..penat aku cakap bukan..last2 si Nadirah yang tolong explain..dan mereka dengan gembiranya beritahu yang kena minta tandatangan dan cop pegawai kat tingkat 3 tapi mereka suruh aku tanya kat polis yang bertugas kat ground floor dulu. Pas pelawat diberi dan aku terus berjalan menuju ke main building. Sampai je aku disuruh untuk ke tingkat 3. Maka memanjat tanggalah aku bersama-sama dengan adik-adik aku..huhu lif xde weh! Sampai tingkat 3 aku disuruh ke tingkat 2 sebab pegawai di tingkat 3 xde. Jadi aku turun balik ke tingkat 2. Di tingkat 2, alhamdulillah pegawai ada dan aku dapat tandatangan dan cop dengan mudah sekali sebab ditolong oleh seorang akak disitu..thank you la akak!

Bila aku ke pos pengawal untuk pulangkan semula pas pelawat seorang polis lelaki tu tanya semula, apa yang aku hilang? Ternganga aku..tapi nasib baik kawan dia dah jelaskan kat dia sebelum aku terangkan balik..hehehe sengal betul..aku keluar selepas mengucapkan terima kasih kat diorang..

Balik semula ke Rawang, kami kembali semula ke Bandar Rawang. Agenda Keempat, mengambil gambar bersaiz passport. Alhamdulillah urusan berjalan lancar dan kurang dari 15 minit, urusan aku selesai.

Selesai semua agenda, kami ke Restoren Chan Abdullah di Bandar Baru Rawang untuk makan tengah hari. Huhuhu kami lapo....dari pagi hanya minum air kosong. Aku memesan nasi goreng seafood, Nadirah memesan nasi kosong dengan ikan masak sweet & sour manakala Wani memesan nasi ayam. Dim sum turut aku pesan..hehe teringin pula nak makan dim sum...sedap wooo~

Habis makan, kami pulang ke rumah le~ boleh kata urusan aku hari ni alhamdulillah berjalan lancar..insyaAllah Isnin minggu depan aku akan menjalani medical check-up, doakan semuanya baik-baik sahaja ye (^-^)

oh sila lawat blog novel aku Kisah Kita dan Isteriku Ratu Ais

Sunday, October 13, 2013

Kegarangan~



Kalau aku cakap aku ni sebenarnya boleh tahan garang mesti ada yang gelak golek-golek depan aku..

Err sebenarnya aku ni boleh dikategorikan sebagai garang tapi dengan budak-budak kecik jela..nak tau kenapa?

Sebab bagi aku budak-budak ni disebabkan diorang ni masih hijau, kita kena nasihat dan bimbing betul-betul supaya mereka dapat membezakan yang mana betul dan yang mana salah. Tambahan pula, dalam usia masih muda ni, selalunya bila orang nasihat dan marah sikit, mereka akan dengar. Berbeza bila dah meningkat dewasa dimana mereka sudah mula ada ego/pendapat mereka sendiri.

Nak try? Cer nasihat budak 5 tahun dengan budak 15 tahun..hah baru tahu beza macam mana..

Hari tu, aku balik makan tengah hari kat rumah...belum keluar dari kereta lagi aku dah nampak budak-budak sekolah rendah main lompat-lompat atas kereta yang diparking bawah blok rumah aku. Apa lagi, apa pandang budak-budak tu lama-lama sampai semua cepat-cepat turun dari atas bonet kereta tu dan start bagi ceramah sebaik sahaja aku keluar dari dari kereta. Nakal sangat budak-budak tu sampai nak menjahanamkan harta orang lain. Adik-adik aku ang tengok terdiam juga bila tengok aku marah budak-budak tu..hmm bukan aku suka-suka nak marah tapi...aduhai kalau dibiar, kesianlah kat owner kereta sebab kereta tu bukan milik ibubapa budak-budak tu pun.


Lagi satu aku garang kalau nak mempertahankan hak aku..hehe teringat kes keyboard komputer dulu..ada ke patut hak aku dia nak ambil dan suruh aku ambil yang lain? hmm memang tidak la kan...


Tapi bila difikir-fikir balik, nampaknya aku kena latih diri aku untuk berusaha menjadi lebih penyabar..hmm boleh perasan gak yang kesabaran aku semakin hilang dari hari ke hari..astaghfirullahalazim..kena banyak beristighfar dan fikir sebelum bertindak..hmm aku pun x suka marah-marah ni...hai la semoga aku semakin bertabah dan penyabar...

Friday, October 11, 2013

Incik Bos Baik Ahahaha~



Hari ni tempat kerja aku blackout dari pukul 11am sampailah pukul 3pm..Ah Bin plak nak kena hantar 3 quotations kat client dan memang jenis bajet nak laju2..kureng~sakit jiwa la juga tapi sabo jela..

Asal aku merungut je sebab semua benda nak cepat lepas tu client banyak songeh nak tukar memanjang..yela aku dah kawtimkan tetiba pula nak tambah item la, nak tukar range product la..sakit hati la juga dan tiap kali juga Ah Bin pujuk aku dengan menyebut "KFC..KFC.." ahaha sengal x bos aku?

Bila aku dah kawtimkan quotation dia tetiba pula xde letrik..aku terus call Ah Bin bajet nak mengadu ahaha..

"Kevin! There is no electricity in our company! How can I send out the quotation?"

"Nevermind, I bring laptop for you"

"The thing is, we cannot print out and scan ma..my PC off already!"

"Nevermind la..you email later when got the electricity lo"

"Weh you call that client la..tell him that we cannot send that quotation by 12. He sound so serious leh..I'm scared"

"Okay2x"


Bila dah xde letrik, keja aku merayau, kaco orang..gelak2 dengan sesapa je yang aku rasa nak buat lawak hee~bila Ah Bin sampai je..terus dia beritahu apa yang 1 client tu nak tukar n aku dengar jela dengar khusyuk (konon)..lepas tu aku cakap aku akan buat secepat mungkin la..aku bagi la apa2 suggestion untuk senangkan aku bila aku wat quotation nanti hehe~senangkan dia jugak..yela kang nak tunggu customize bagai memang lama la..dan aku x rasa client tu sanggup tunggu lagi..abis je dia cakap dia terus keluarkan duit dan bagi kat aku..aku dengan blur2 tengok jela duit tu..

"Take this and buy KFC for all"

"Hah?!"

dengan menambah lagi beberapa not 50

"Take this and buy KFC this Monday"

"Saya x kerja la Isnin"

"Wednesday lo"

"Pun saya cuti lagi..ahaha~"

"Okayla then on Thursday"

"Hehehe okay2"

"You can keep the balance. Tapi ingat aa saya punya quotation"

"Hehe okay la saya buat bila letrik sudah ada. Eh the balance I can keep ha?"

"Yalah.." sambil angguk2..hehe

"Hahaha I like you la Kevin ahaha.."sambil keluar dengan sengihan lebar dari bilik Ah Bin..

Bila aku cerita kat adik dengan kakak aku..semua bajet jealous ahaha..

"Ni la untung jadi sweetheart Kevin ahahah~" jawab aku dengan gaya ala2 nak ke riak hehe..xpun, aku just nk bagi dorang jeles je...

Senior kat tempat kerja aku plak cakap, ni la cara Incik Bos aku ni nak tunjuk yang dia appreciate apa yang aku dah buat untuk dia huhu terharu la juga huu~terasa macam x nak tinggalkan dia pun ada gak tapi...xleh sebab aku kena kejar cita2 ku..huhu..sedih tetiba~tapi bak kata bini Ah Bin, kalau aku rasa aku x sesuai keja kat tempat baru, just contact dia n dia akan bagi aku kerja dengan dia..alhamdulillah ada je rezeki Allah beri pada aku...

Doakan aku dapat sesuaikan diri kat tempat baru dan dapat menyumbang untuk ummah...insyaAllah.

Thursday, October 10, 2013

The True Endings of Fairy Tales

Remember I once posted about the ugly truth of fairy tales few years ago? Now 9gag.com has posted it in picture format and maybe slightly different from my post before. Check it out (^-^)

The true endings of Disney's tales – Not my idea of fairytale…
taken from 9gag.com

Wednesday, October 9, 2013

What's up?



Assalamualaikum w.b.t.

Wah dah lama juga x update blog heheehe~ busy la juga..

Macam2 yang berlaku sepanjang beberapa ketika x mengupdate huhu~biasalah ada saje benda yang berlaku 

Ah suara makin seksi disebabkan oleh demam, sakit tekak, batuk & selsema ahahaha~rangkaian penyakit mungkin disebabkan oleh perubahan cuaca tapi macam biasa sakit tu kan penghapus dosa..huhu banyak dosa ni...oh disebabkan suara seksi ni, Lan, kawan sekerja aku panggil aku penyanyi rock..sengal je budak tu siap minta autograph aku lagi...

Dah setahun aku grad dari IIUM, huhu x sedar pun dan macam baru semalam je naik pentas dan buat lawak sebab nak terjatuh ahahaha~dan dalam setahun ni jugak 4x juga aku tukar kerja huhuhu..insyaAllah 28hb ni aku akan mulakan kerja kat tempat baru dengan lifelong friend aku, Zaidatul Nadia aka Jed..mesti ada yang cakap dari sekolah rendah x berpisah budak berdua ni hahaha~fikir je dah buat aku rasa seronok kihkihkih..

Bila dah nak berhenti ni, kerja macam biasa x berkurang2 huhu~bila aku cakap nak berhenti je Ah Bin buat drama sedih..konon nak pujuk aku tapi cara dia cakap awkward gila last2 dia suruh bini dia datang jumpa aku dan pujuk aku..aku beritahu jela yang aku dapat offer lain dan memang bidang aku yang belajar jadi memang aku xleh lepaskan peluang ni..semalam dia datang je terus pukul aku dengan kertas yang dia pegang & jerit kat aku "Jahat!"..ces! sengal punya Ah Bin..

Tadi petang aku & mama tumpang bekas bos aku balik rumah huhu~senang sebab rumah dia pun dekat2 maka tumpang jela hahaha~sepanjang jalan dok berborak2..dia tanya kenapa aku nak berhenti kerja aku sekarang & dia ada gak bagi macam2 nasihat kat aku huhu~teringat dulu officemates aku jealous sebab dia selalu beli macam2 kat aku bila balik dari keluar g mana2..hehe kisah zaman lepas SPM sebelum masuk matriks IIUM...Rindu zaman matriks~oh pasar malam PJ..seronok pergi tiap2 minggu dulu & balik rumah pun rasa best je sebab senang..

Oh sekarang ni, family aku tengah syok layan The Master's Sun kat SBS ONE ..best woo..huhu sila tengok..

Oh dan kami juga suka tengok Gag Concert kat KBS World..sila tengok untuk release tension kekeke~




There was an error in this gadget