Tuesday, December 31, 2013

Tengku Adil - Babak Cinta




Engkaulah cahaya dalam hidup yang penuh kegelapannya

Rasa kesakitan dalam dada menghilang pabila kau berada

Cintamu kepada aku tak pernah ku rasa sebegitu
Engkau meringankan hati ini, engkau menenangkan jiwa sepi

Aku ingin menjadi pembuka hatimu yang sekian lamanya
Terkunci kerna slalu terluka
Ku ingin menjadi penutupnya

Ku tahu kau disakiti, hatimu sedang kau melindungi
Percayakan pada cinta ini, relakan ia berterbang tinggi

Aku ingin menjadi pembuka hatimu yang sekian lamanya
Terkunci kerna slalu terluka
Ku ingin menjadi penutupnya, babak tentang pencarian cinta
Aku untukmu sepanjang hayat

Aku juga merasa ketakutan oh cinta
Percayakan pada kita oohhh...

Aku ingin menjadi pembuka hatimu yang sekian lamanya
Terkunci kerna slalu terluka
Ku ingin menjadi penutupnya, babak tentang pencarian cinta
Aku untukmu sepanjang hayat
Aku ingin menjadi pembuka hatimu yang sekian lamanya
Terkunci kerna slalu terluka



Saturday, December 28, 2013

Movie~movie

Make Me Shudder trailer poster 

Lama woo aku tak g tengok wayang jadi semalam (27/12/2013) apabila adikku yang sengal memberitahu yang kakak aku nak g tengok wayang maka aku dengan semangatnya nak mengikut hahaha...bayangkan tengah2 penat balik kerja tu aku sanggup nak keluar lagi...sah aku dah tak btol sekarang~

Kitorang g pukul 8 lebih macam tu. Yelah senang keluar lepas solat dan makan malam. Sempat gak aku gosok tudung nak pakai. Agak-agaklah nak pakai tudung yang sama pergi kerja..dah berkepam kot seharian huhu~Kalau nak tahu, selain dari tengok wayang, aku ada agenda tersendiri sebenarnya...ngehehehe~

Yang mengikut sekali pergi bersama kami ialah Yana dan Lan. Dua orang kawan dari tempat kerja lama aku. Untuk mengelakkan sesak nafas dalam kereta, adik aku bawa CRV ayah. Mula2 aku rasa agak pelik dengan seorang lelaki yang tersangkut sekali dengan trip kali ni tapi apabila Lan membuka mulut..pfft aku dah agak macam mana dia boleh masuk je dengan semua perempuan tapi jangan risau dia bukan awww~ Perangai sengal dia memang buat kitorang gelak sakan dan dia bagi nama baru kat aku 'Yana-yana' mengong punya Lan. Hehe siap ada feeling yang dia bawa keluar keempat-empat bini dia (kitorang la tu).

Pukul 8.50pm macam tu kami dah sampai kat Jusco Rawang. Cari parking dan terus g beli tiket. Sementara tu, aku lancarkan rancangan aku jeng..jeng..jeng..tak payah nak saspen sangat, aku ambil tiket aku dan aku terus blah ke tempat yang aku paling suka dalam Jusco, kedai buku Popular la..hehe operasi mencari novel dijalankan dengan kurang berjaya sebab novel yang betul2 aku nak dah habis stok.....TIDAK!!!!!!!!!!!!!!!!!! dengan perasaan sedikit sebal, aku mencari novel penganti..dapatlah dua dan aku balik semula ke panggung wayang. Sedih woo~

Kami menonton Make Me Shudder, filem seram-komedi Thailand yang memang lawak. Hehe suka bebenor aku dengan watak James yang asyik kena suruh ahaha~movie yang sesuai untuk release tension (^-^)
Watak Bryan yang comel tu pun buat aku tersengih je~

Filem ni mengisarkan tiga orang pelajar lelaki yang suka menyertai aktiviti mencari hantu dan g tempat2 berhantu untuk tunjuk lagak (hehehe g la Villa Nabila..oooppps). Siap mengajak lima kawan yang lain untuk turut serta dalam aktiviti takde pekdah mereka itu. Mereka melawat bangunan sekolah yang sudah ditutup dek ada kes dan dipercayai ada hantu budak lelaki yang bunuh diri sebab gagal dalam ujian kemasukan universiti dan kisah seram bermula~seram2 pun lawak dia memang buat aku lupa yang aku ni tengah tengok cerita hantu ahahaha~ ala lebih kurang macam Pee Mak tu...jadi kalau ada masa silalah pergi tengok movie ni okey?

Siang tadi baru je aku dapat lesen P aku yang baru siap hehehehe~alhamdulillah aku kini dah ada lesen dan insyaAllah akan ada kenderaan sendiri. Novel aku tu insyaAllah aku akan update dalam masa terdekat dan dalam kepala otk aku sekarang ada satu novel yang aku dah siapkan prolog dia..tunggu masa aku nak buka lagi satu blog ngehehe atau just post it on Penulisan2u? Give me suggestion guys!

Okey sila lawat blog novel tak seberapa aku Kisah Kita & Isteriku Ratu Ais

Thursday, December 26, 2013

Pavilion oh Pavilion



Semalam dengan tak boleh blahnya aku telah keluar dari zon kesengalan selesa dirumah...ni semua gara-gara kakak aku yang sentiasa kesunyian buat muka sedih depan aku n adik aku si Nadirah. Ayatan si Nadirah yang buat aku terpaksa ikut:

"Aku gi kalau Yana gi.." sambil menghadap note 2 dengan muka selamba. Muka kakak aku dah nak bertukar ke tahap kesedihan petala maka nak tak nak keluarlah juga aku walaupun aku tahu gerenti sesak sebab perayaan Hari Natal.

Maka aku putuskan keluar selepas solat Asar. Memang breaking the habit sebab aku memang tak suka keluar petang-petang. Kalau nak keluar seeloknya pagi-pagi supaya boleh balik awal n solat kat rumah. Itu yang aku selalu buat tapi semalam...haish memang macam bukan aku je tapi aku turutkan juga sebab kesian.

Sampai kat area KL..pergh memang sesak nak-nak lagi kat jalan Bukit Bintang tu. Parking masuk Pavilion tu pun penuh dan nasib baik ada lagi satu entrance yang parking dia still available tapi...persaingan merebut parking memang x boleh blah..boleh pula satu kereta ni nak curi masuk parking yang ada seorang mamat baik hati bagi kat kitorang (kebetulan dia nak keluar n dia nampak kitorang). Nasib baik mamat tu tahan dan adik aku cepat-cepat undur masuk parking tapi itu pun dia nak masuk juga apa lagi...adik aku hon la. Memang kurang ajar! Lepas tu boleh pula pandang kitorang dengan muka tak puas hati padahal kami yang dah beratur dulu! Sengal punya manusia..awal-awal lagi dah bagi mood aku spoil..

Abis je insiden kat tempat parking, kami masuk la ke dalam Pavilion..memang ramai sebab ada pokok krismas besar nala, replika rumah, LINE character, carousel (ni aku panggil merry-go-round je biasanya) dan live band performance (lagu Krismas jela). Maka aku dan adik beradik aku ambil kesempatan bergambar sebab terlebih excited..hahahha lawa sangat sampai jadi gila sekejap...ni kalau tengok Kaabah macam mana la reaction aku..huhu

Bila dah puas bergambar, kami pergi jalan-jalan dulu..jalan punya jalan sekali dah nak masuk waktu Maghrib..aku g la cari surau..bila dah jumpa perasaan aku memang rasa geram dan sakit hati. Surau itu terlalu penuh dengan manusia..ye syukur ramai yang masih tak melupakan solat fardhu tapi apa yang buat aku kecewa ialah ruang untuk solat..ya Allah..kecil memang lebih kecil dari pejabat yang aku kerja sekarang..surau di tingkat 5 ni memang kecil..dengar kata ada surau lagi di B2 tapi aku xtau..semalam tu pun sebab adik aku yang googlekan sekejap. Hmm apa-apa jela..kalau saiz macam sepatutnya buat kat setiap level huhu senang~

Habis je solat kami pergi makan..huhu makan kat food court je..tapi food court pun lebih kurang kalau makan kat dalam restoren je..harga hmm standard Pavi la...restoren semua penuh! Aku makan seafood spaghetti cream muahaha~ sedap woo dan terbang RM20 aku muahahahah......lepas makan kami sambung jalan-jalan..

Tokyo Street..tempat favourite ni! Masuk kedai baju......aduilah perempuanlah kalau dapat masuk kedai baju kalau tak ambil masa nak dekat sejam memang bukan perempuan kot rasanya..mereka2 inilah dok belek-belek baju kalau ikutkan aku tengok dan kalau sesuai lepas tu tutup aurat aku ambil je...senang buat apa nak pening-pening?

Habis kedai baju, pergi jalan-jalan lagi..disebabkan hari makin lewat dan adik aku pun dah naik lemau dan getting annoyed, kami buat keputusan untuk balik. Sebelum balik aku cari benda alah ini dulu hehehe..


apakah ini? buka kotak!!!

green tea, sweet potato, strawberry, sakura, mango mousse and chocolate mousse mochi

Mochi!!!! Kuih Jepun favourite aku!!! Rasanya memang sedap! Alah just bayangkan kau makan kuih koci tapi yang ni inti dia ada macam-macam. Paling aku suka mestilah green tea mochi hehehe harga? Min: RM3.50/each Max: RM4.00/each. Haa..okeylah juga...ye agak mahal tapi puas hati weh! Jadi kalau pergi Pavilion silalah singgah beli mochi ni (^-^)

Okeylah aku rasa macam dah panjang je karutan aku. Sila lawat blog novel x seberapa aku Kisah Kita & Isteriku Ratu Ais

Monday, December 23, 2013

Ibubapa dan Berdikari

imej yang tiada kaitan...  

Baru je lepas induction pasal tempat kerja. Macam biasa..aktiviti yang memperkenalkan tempat kerja, sejarah, matlamat dan etc.

Yang menarik, higher up kat sini kira macam sempoi je dan aku duduk semeja dengan diorang masa makan tengah hari tadi. Makan tengah hari yang ditaja sepenuhnya disamping dapat note book, sticker dan pen percuma oh tak lupa beg recycle~

Masa makan tadi, Pro Vice-Chancellor and President buka satu topik. Pasal ada ibubapa yang datang jumpa dia tanya pasal academic anak2..disebabkan dia ni expatriate (Australian) dia agak blur sebab budaya macam ni tak wujud kat tempat dia. Only in Malaysia ma~

Maka lecturer2 yang ada pun buka cerita. Ada yang datang minta tolong tambah markah anak la...tanya pasal studies tu perkara biasa tapi tanya pasal job prospect dan nak anak diorang dapat tempat internship yang confirm habis belajar boleh kerja situ yang buat aku rasa macam apakah?!!!!

Mula2 lecturer semeja aku memberi buah fikiran yang macam anak2 kat Malaysia ni macam kena control dengan ibubapa lagi sampaikan nak sambung belajar dalam bidang yang mana pun ibubapa yang tentukan. Perghh!! Ini agak susah juga sebab tak semua anak2 yang boleh ikut telunjuk ibubapa mereka sahaja sebab diorang pun manusia yang ada kehendak masing2.

Memanglah ibubapa nak yang terbaik untuk anak2 mereka. Tapi....perlu diingatkan yang anak2 juga patut turut serta dalam membuat keputusan sebab mereka yang akan lalui semua perit jerih alam universiti bukan ibubapa mereka. Ye tak ada universiti yang membenarkan ibubapa ambil test bagi pihak anak mereka didunia ini ye..

Kemudian aku memberi buah fikiran aku...aku rasa macam sesetengah ibubapa ni anggap anak mereka ini macam satu pelaburan. Kenapa? Sebab kononnya mereka memasukkan anak ini ke dalam universiti yang terbaik, penuh dengan fasiliti pembelajaran yang terbaik maka mereka harapkan anak mereka akan jadi produk yang TERBAIK yang mana aku anggap macam impian yang tak realistik! Memang tergelak mereka2 mendengarkan hujah 'pelaburan' aku ni dan mereka bersetuju.

Pro Vice-Chancellor and President itu bercadang agar kita adakan induction untuk ibubapa juga. Terangkan pasal privasi pelajar sepertimana yang dilakukan dinegara2 luar seperti Australia, Hong Kong etc dimana jika ibubapa bertanya kepada pihak universiti apa2 pasal akademik anak, pihak universiti akan meminta kebenaran anak itu dulu sebelum mendedahkan apa2 kepada ibubapa. Macam kejam sangat kepada ibubapa yang terlebih ambil berat tapi ini juga sebagai salah satu cara untuk melatih anak2 membuat keputusan sendiri dari bergantung kepada ibubapa sahaja. Sebab dia pun naik kesian dengan anak2 yang tak dapat bersuara tentang kehendak mereka ketika sesi pengenalan kursus baru2 ini.

Hmm macam2..nak anak yang berjaya memang impian semua ibubapa. Tak ada siapa pun nak anak mereka ketinggalan tapi berilah sedikit ruang untuk anak. Biar mereka buat apa yang mereka nak sebab akhirnya nanti, dia kan salahkan ibubapa jika dia menemui kegagalan apabila terlalu sangat mengikut telunjuk.

Okey la untuk topik yang agak boleh buat ibubapa sakit hati sikit tapi fikirkanlah. Letakkan diri anda ditempat anak2.

sila lawat blog novel tak seberapa aku Kisah Kita & Isteriku Ratu Ais

Thursday, December 19, 2013

Meminang ko?

gambar hiasan    

Bila sebut tang urusan meminang ke risik, orang akan assume yang pihak lelaki yang akan buat. Tapi..

Sejak akhir-akhir ni..mungkin disebabkan populasi lelaki yang semakin berkurangan, ada yang mencadangkan perempuan yang pergi sendiri meminang atau merisik lelaki yang mereka suka. Tapi adakah ianya relevant?

Ada yang kata 'Ya!' dan ada juga yang cakap 'Tidak sama sekali! No way Jose!". Mulalah debat hangat hangit yang mengeluarkan fakta dan auta..bergocoh dengan bermacam gaya di MukaBuku, Google tambah, Friendster, Myspace...eh? Krik..krik..krik

Yang beragama mula keluarkan pasal Khadijah RA yang pergi sendiri meminang Rasulullah SAW maka kita sebagai perempuan buat apa nak malu kalau dah jumpa lelaki yang memenuhi kriteria-kriteria lelaki soleh? Kau pinang je terus!

Yang pakar statistik mula mengeluarkan angka-angka nisbah ataupun peratusan andartu di Malaysia. Cool..yang gerenti ramai yang percaya dan terus berlari-lari meminang anak teruna jiran sebelah rumah heh?

Yang bangsa pejuang wanita atau feminist mulalah keluarkan kenyataan yang perempuan boleh hidup tanpa lelaki. Ini zaman moden! Perempuan kalau dah ada kerjaya, aset dan kehidupan yang sempurna buat apa nak lelaki lagi? Menyusahkan pula nak melayan suami ni..huh!

Bagi wanita yang masih tebal dengan sifat malunya ala-ala wanita Melayu terakhir (macam penulis...ehey?!) perasaan malu itu melebihi segalanya. Ada juga yang ibubapa yang melarang "Temah, kau jangan nak memalukan mak bapak! Yang kau pergi pinang si Dollah tu kenapa?!". "Tapi mak, Dollah tu baik, selalu solat kat masjid, rajin pergi ceramah agama, rajin berniaga ke hulu hilir mencari rezeki, bukan perokok..bukan penagih..bukan sampah masyarakat..jujur urus dana kutipan kampung..tak pandai menipu macam menteri-menteri kita...". "Ah, mak tak kira! Yang kau ni dah macam perigi mencari timba apahal?!". Terdiam terus si Temah lalu menyambung mengait jala ikan...


Okey nak kata malu memang malu nak-nak lagi kalau pinangan kita ditolak....warghhh malu 1000x ganda faham? Berbeza jika lelaki yang meminang dan sekalipun peminangan mereka ditolak akan ada bro-bro mereka yang berkata " Tak apa bro, bunga bukan sekuntum. Jom kita pinang jiran dia pula". Kalau perempuan...masing-masing akan terdiam. Ye ada yang memberi kata-kata semangat tapi..azab menahan malu itu wa cakap sama lu..memang tahap petala. Malu kot dan tak akan ada sista-sista yang berkata "Tak apa sis, kumbang bukan seekor. Kita pinang jiran dia yang ada pangkat doktor mahu?". Paling-paling pun semua pakat terdiam dan menghayati saat-saat kesedihan bersama-sama. Wuuu....paling ganas pindah keluar terus dari Malaysia dan menetap di UK..United Kingdom bukan Ulu Klang.

Apa pun hujah, aku percaya ada baik dan buruknya jika perempuan yang memulakan dahulu acara-acara meminang. Yang baik ialah, jika berjodoh alhamdulillah dan yang buruk jika tak berjodoh dan dipandang seperti perigi yang mencari timba. Paling malu jika pihak lelaki memalukan pihak wanita jika ada sesuatu yang terjadi dalam perhubungan mereka. "Tu la aku tak nak tapi kau yang tak malu pinang aku. Kesian punya pasal aku terima jela!" perghh hati bagaikan ditusuk tombak berkali-kali.

Setiap kali sebelum nak membuat keputusan, berbincanglah dengan keluarga terdekat. Jika masih ragu, 'berbincang' dengan Allah. Buat solat istikharah. Kalau nak lagi okey cuba minta pandangan mereka yang lebih berpengalaman. Aku sekadar meluahkan pendapat dan jika ada yang rasa pandangan aku ni merapu, ikut sukalah.

Okey sekian sahaja entri untuk kali ini. Oh ye lawat blog novel tak seberapa aku Kisah Kita & Isteriku Ratu Ais

Monday, December 16, 2013

Ulasan Novel: I Love You Stupid & My Precious Iris - Melur Jelita



Dua novel yang aku tak boleh lepas dari membacanya berulang-ulang kali..cakaplah aku ni tertinggal tren ke apa sebab memang aku akui yang kedua-dua novel ni dah lama ada di pasaran tapi hanya sekarang aku berpeluang untuk membuat ulasan setelah berjaya membelinya bulan lepas. Sebelum ni aku cuma meminjam I Love You Stupid dari sahabatku. Novel yang pada mulanya aku tak rasa nak beli disebabkan tajuk dan sinopsis yang bagi aku naik menyampah tapi setelah membaca isi novel tersebut....pergh! Rugi kalau tak beli dan baca! So moral of the story; don't judge a book by it's title and synopsis 'cause the content is all the matter okay?

1) I Love You Stupid (ILUS)
Novel permulaan bagi seorang yang bernama Iris Nur. Seorang yang nakal, perasan seksi dan diva tahap petala. Mempunyai kumpulan divanya yang tersendiri yang terdiri daripada Violet, Lara dan Farina. Percaya yang semua lelaki akan jatuh dengan personanya sebagai seorang wanita. Namun dia silap apabial bertemu dengan Inspektor Ebrahim yang tak jatuh pada persona dirinya. Digelar 'Abang Pedas' kerana kekacakkan dan bergaya bila beruniform. Bahasanya pedas berapi membuatkan Iris semakin tertarik walaupun dalam kebencian. Aidan, teman lelaki Iris mengajaknya mengikut misi kemanusiaan di Kemboja. Ia merupakan satu titik tolak dalam hidup seorang yang bernama Iris. Bertemu dengan Firman yang membawanya melihat kesusahan dan penderitaan kaum Melayu Champa di Kemboja lantas mengubah Iris menjadi insan yang lebih baik dan bersyukur. Pada masa yang sama, Iris mempunyai satu misi rahsia yang sangat penting buat dirinya untuk menebus kekhilafannya dahulu.

Bagi aku novel ni memang terbaik! Terus terang cakap aku mula2 x yakin pun akan baca novel setebal ni dan aku ingatkan pertengahan jalan, aku akan mula bosan tapi...ILUS tidak menghampakan aku dan aku terus baca, baca dan baca sehinggakan adik2 aku sendiri pun cakap aku gila buku tu huhu..kenyataan..cara penulisan Melur Jelita bagi aku sesuai dengan jiwa aku dan banyak pengajaran serta ilmu dalam novel ni. Sebuah novel yang wajib dibeli (^-^)

2) My Precious Iris
Novel sambungan kepada kisah si Iris Nur. Memaparkan kisah selepas kahwin yang sangat penuh dengan dugaan dan cabaran tapi yang bahagian manisnya tetap ada. Perkahwinan diantara Iris dan Firman sememangnya penuh dengan restu dan mereka bahagia menghadapi hari2 mendatang. Namun ada yang dengki dan berdendam sehingga menyebabkan Iris berubah. Firman berusaha menyelamatkan perkahwinan mereka dan bersabar dengan kelakuan Iris.

Bahagian kedua ni bagi aku lebih kurang menarik seperti ILUS dan aku cakap x rugi beli. Ada la juga masa2 yang aku tersentap tapi rasa seronok membaca sehingga habis itu tetap ada. Sila beli novel ni okey?

Kedua-dua novel ini mendapat ranking tertinggi daslam hatiku (chewah) dan aku juga turut mencadangkan kawan kepada kakak aku untuk membelikan novel2 ini sebagai hadiah hari jadi isterinya. Benda yang baik mestilah dikongsi bukan?

Harus diingatkan yang ini hanya pendapat peribadi aku sahaja tentang novel2 ini. (^-^)

Sila lawat blog novel aku yang x seberapa Kisah Kita dan Isteriku Ratu Ais

Saturday, December 14, 2013

Alone so Lets Cook!!

sekadar gambar hiasan~  

Pagi Sabtu dimulakan dengan senyuman ahaha seronok sebab dari hari Khamis aku dok rumah sorang2..family aku g bercuti ke Port Dickson dan aku tak g sebab kerja...(sedang aku update blog..mereka pun pulang dan keamanan aku direntap!! huhu)

Bangun fikirkan dulu nak masak apa. Ikutkan sengal nak je masak megi. Senang! Tapi bila difikirkan nutritional value (chewah!!) dan dari sudut tahap kelaparan selepas itu, aku buat keputusan untuk masak nasi! Yeahoo dah boleh jadi mak orang!!! (apa kaitan?!)

Pintu peti ais aku buka lalu menjenguk lauk yang ada..okay ada daging! Untuk sayur, aku bawa keluar kobis cina. Bahan masakan lain aku bawa keluar selepas merangka apa yang aku nak masak hehehe~ ada cili padi, halia~cer teka aku nak masak apa?

Hakikatnya aku pun x pasti apa yang aku masak tapi aku agak aku nak masak masakan yang ada sup, pedas dan semestinya sedap..Abang Pedas!!! (tetibe sengalku datang (=.=)' maaf)

inilah hasilnya haha~


Ala-ala bulgogi tapi bukan bulgogi hehehehe~ okey meh aku beritahu cara masak..

Bahan-bahan:
1) Daging (potong nipis dan ikut suka korang la nak banyak mana)
2) 4 biji cili padi (potong kecil2)
3) Halia sebesar ibu jari (potong hiris)
4) 2 biji bawang merah (juga potong hiris)
5) 2 ulas bawang putih (yang ni potong biasa..aku xtau la nak cakap macam mana)
6) Suhun (aku amik segenggam tapi ikut suka la nak masuk berapa banyak)
7) Sos tiram
8) Serbuk lada hitam

Cara masak :
Cara masak dia memang senang tak boleh blah aku cakap..orang yang tak selalu masuk dapur pun boleh buat.

1) Rebus daging dalam periuk selama 1 jam (okay letak sudu dalam periuk untuk cepat masak dan sudip kayu kat ats periuk untuk mengelakkan melimpah). Masukkan sikit garam dan sila tambah air bila air mula kurang. Sementara ni korang sediakanlah la bahan-bahan lain..potong bawang ke, hiris halia ke..potong cili ke..bila dah settle, aku g breakfast dulu yela dah kata pun sejam..hehe

2) Bila daging dah lembut, masukkan bawang merah dan bawang putih. Kacau sekejap. Masukkan halia dan cili padi lepas tu kacau lagi. Aku masak pakai periuk yang sama rebus daging tu huhu malas nak basuh periuk banyak2 dan air rebusan daging tu la yang jadi supnya (^-^)

3) Kemudian aku masukkan sos tiram sebanyak dua sudu besar. Kacau lagi. Masukkan sedikit serbuk lada hitam.

4) Masukkan garam sedikit. Yang ni korang agak2 ar. Tengok air dalam periuk tu banyak mana dan sila rasa tahap kemasinan. Kalau dah sampai tahap air laut tu wajiblah ketuk kepala sendiri..

5) Akhirnya, masukkan suhun. Dah boleh hidang (^-^) senang kan?

Settle je aku start masak sayur pula..ala yang nak kena cerita gak ke? Tak payahlah..maka tengah hari tadi aku makan ini:


Kenyang memang kenyang dan puas hati. Yup dah lama tak masak sebab dok busy g kerja dan g kelas memandu maka sekali dah ada peluang mana mungkin lepaskan tak gitu? Okey silalah cuba masak ye?

p/s: Sila lawat blog novel Kisah Kita dan Isteriku Ratu Ais. Sekarang ni aku tengah merangka lagi sebuah novel hehehe~dah ada nanti aku pos (^-^)

Friday, December 13, 2013

NowSeeHeart - Damai Yang Hilang




Tercalar pelangi dihiris gerimis
Senja pun merangkak menutup mentari
Terbias warnanya ke wajah

Lagu kedamaian tiada kedengaran
Bumi yang merekah disirami darah
Kemelut melanda tiada kesudahan
Kemusnahan bermaharajalela
Yang lemah menjadi mangsa

Anak-anak kecil menggoncangkan ibunya
Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
Jeritan suara batinnya
Tak siapa mendengarnya

Tergadaikan maruah oleh janji-janji
Terbayarkah dengan nyawa dan darah
Soalan yang tiada jawaban

Kemanusiaan telah lama hilang
Kini yang tinggal hanya ketakutan
Musnah kasih sayang dan persaudaraan
Tandus akhlak dan keimanan
Menyemai persengketaan



taken from Lirik Nasyid




Encik Mimpi - Rindukanlah



First time bila dengar aku macam blur tapi bila dipadankan dengan lukisan..pergh best juga (^-^)

Ku benar benar sayang pada dirimu oh kasihku
Janganlah oh engkau ragu pada diriku
Daku berkelana mencari harapan yang kita impikan
Dari terbitnya sang surya hingga tenggelam

Daku ini cinta sejatimu
Daku ini harapan hatimu
Oh janganlah engkau bersedih
Oh ihklas ikhlaskan lah hatimu

Rindu rindukan lah diriku
Sepanjang hari harimu sayangku
Ku adalah milikmu Sayangku ku
Ku adalah milikmu yang kau rindu

Doa doakan lah diriku di dalam hatimu di dalam nafasmu
Sepanjang hari hari mu


Thursday, December 12, 2013

10 Amalan Terbalik Orang Melayu



10 AMALAN T E R B A L I K YG TIDAK DISEDARI 

Antara amalan-amalan yang mengalami tranformasi dari keadaan asal:

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

“Abdullah bin Ja’far berkata: Ketika tersebar tentang berita terbunuhnya Ja’far, Nabi sallallahu ‘alaihi wa-sallam bersabda: Hendaklah kamu menyediakan makanan untuk keluarga Ja’far, mereka telah ditimpa keadaan yang menyebukkan (kesusahan)”
(Dihasankan oleh at-Turmizi dan di sahihkan oleh al-Hakim)

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik, kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumah tangga kurang bahagia.

taken from Pen Patah

Afgan - Jodoh Pasti Bertemu



Hahaha suka lagu ni maka layaaaann~ mungkin juga sebab bosan orang dok tanya bila turn aku nak kahwin huhu~apa2 pun ada jodoh ada la...

Andai engkau tahu betapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta
Ku pasrahkan hatiku, takdir kan menjawabnya

Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu

Andai engkau tahu betapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta
Ku pasrahkan hatiku, takdir kan menjawabnya

Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu

Jika aku (jika aku) bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu

(jika aku bukan jalanmu)
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu

taken from : Lirik Lagu 


Tuesday, December 10, 2013

Selasaku yang macam-macam



Alhamdulillah hari ni aku dah duduki kedua-dua ujian motor dan kereta. Perghhh lega tapi...hadui kantoi tang motor la pula..sedih woo..

Yang kereta alhamdulillah lulus tapi bukan dengan jayanya la..apa-apa pun alhamdulillah..

Ujian motor aku...pagi tadi aku dengan gaya diva tak boleh blah dok bagi motivasi kat budak-budak yang amik test yang sama dengan aku. Perghh kalah pakar motivasi tapi..hahaha aku jugak yang jatuh kat bahagian titi tu dengan perasaan malu tak leh blah..huhu..macam ni..dah cantik dah aku naik titi tu tapi bila tengok adik/ kawan sebelajar sekali dengan aku jatuh kat bahagian kon, aku dah mula menggelabah dan jatuh..padahal aku ingatkan bolehlah aku lulus dengan jaya bab motor ni sebab aku memang suka merempit heehehee...takpe bukan rezeki aku la tu..tapi alhamdulillah ujian jalan raya aku lulus hahaha~kena ulang tang litar jela..hmm tu pun kena bayar RM150 untuk ambil balik ujian tu dua minggu dari sekarang..haduilah..


Ujian kereta..dalam litar alhamdulillah aku buat dengan agak baik walaupun ada gak termati enjin dek kereta yang clutch dia elok kasi campak je..huhu macam boleh je..tapi ujian jalan raya..ya Allahu ya Rabbi..aku gigil tahap max korang tau..pergh takut gila nak2 lagi bila JPJ yang duduk sebelah aku tu mula sesi bertaaruf dengan aku..mula2 aku layan jela..yelah tak untung pun kalau buat sombong kat dia sebab skang keputusan lulus ke tidak ada kat tangan dia..aku akui aku ada buat kesilapan..ayat dia yang buat aku nak kejung:

"Kalau saya bagi awak gagal, bolehlah saya jumpa awak minggu depan.."

Perghh aku takut weh..berkali-kali aku cakap "Encik jangan buat macam ni..saya takut..tolonglah bagi saya lulus.."

Sebelum tu dia ada tanya gak pasal family aku, boyfriend aku (manalah aku ada!)...bila aku cakap aku tak mainlah boyfriend2 ni..sebab aku memang ikut prinsip yang jika betul seorang lelaki itu suka kat kau, dia akan direct dengan mak ayah kau bukan dok melamar macam omputih okey? Dia pula cakap aku macam jual mahal..dan dia cakap gak yang sekarang ni perempuan lagi ramai dari lelaki maka tak salah perempuan yang pergi meminang lelaki..aku cakap betul tak salah dalam Islam..dah dia plak bantai cakap macam mana nak kena hati budi jika lelaki tu hanya berurusan dengan mak ayah kita je takde keluar2 minum ke apa..aku cakap aku tak suka kalau macam tu dan aku takut..yelah manusia ni kan macam2? Dah2 bila dah sampai balik tempat ujian, dia bagi aku lulus dan dia suruh sain n letak sekali nombor telefon. Yang bab nombor telefon tu aku tanya balik "Perlu ke?" dia jawab "Terpulang" Fuhhh lega aku weh! Memang aku just sain dan keluar terus dari kereta sampai terlupa beg aku kat belakang..aku buka pintu belakang, ambil beg aku dan terus cepat2 blah pergi kaunter beritahu aku dah lulus.

Nak tahu cerita sebelum kejadian ni berlaku? Aku rasa ada kaitan dengan nawaitu aku yang dah tak betul sebelum ambil test jalan raya tadi..

"Akak harap dapat yang wajah ahli syurga dan bolehlah akak goda2 dia sikit. Libas2 tudung ala2 diva..ahahaha" ujar aku dengan penuh ke'diva'an sementara menunggu giliran.

"Akak ni sengal la..ahahah" Aisyah, budak yang test sekali dengan aku tergelak dengan lawak bangang diva aku tadi. Kak Aye turut ketawa terkekeh-kekeh.

"Haih tapi kalau dapat yang tua pun tak apa..boleh concentrate kat ujian..ahahahha" lawaknya disambut dengan gelak besar dari group diva aku. Kak Nazia hanya tersengih dan kadangkala dia turut terikut dengan gelak gila2 kami..huhu..

Sekali bila kena goda bukan menggoda...menggigil lutut akak okay! Takutnya Allah sahaja yang tahu dan aku tak putus menyebut nama Allah tadi..haihlah memang Allah bagi balasan dan2 tu gak! Padan muka kau!

Okey divas, lawat blog novel Kisah Kita dan Isteriku Ratu Ais.

Monday, December 9, 2013

Ceritera Cintakah?



Nak dikatakan banyak cerita, tiada la juga. Hmm terlalu banyak perkara yang berlaku tapi entah...tak tahu cara yang sesuai untuk bercerita. Bercerita pada yang sudi..haituih! Ada kah yang masih sudi?

Paling senang bercerita dengan Allah..Sang Pencipta yang sentiasa menanti rintihan hamba-hambanya yang dalam kesusahan. Menangis pada Yang Esa lebih terasa leganya..tak percaya? Terpulanglah..

Manusia seperti aku sering leka, alpa dan macam-macam lagi. Pelik perangaiku..ye memang pelik sehinggakan aku rasa tiada yang memahami tapi aku tau yang Allah faham. DIA sahaja yang boleh melegakan hati aku yang sering dilanda badai ..ombak..tsunami??!! 

Pernah terdetik dihati, apabila Allah menghantar malaikat maut untuk menjemputku...bagaimanakah perasaan aku ketika itu? Gembira ataupun penuh dengan kekesalan? Persoalan yang membuatkan aku bingung namun kadangkala apabila hati mula rapuh, hamba yang sengal ini bertanya, bilakah masanya? Bagaikan sudah cukup amalan untuk membawa ke syurga! Astaghfirrullahalazim....

Pernah berasa penat..terlalu penat...sehinggakan lupa tentang perjuangan nabi-nabi dan para sahabat yang jauh memenatkan namun mereka tabah dan akhirnya diberi ganjaran dari Allah yang semestinya tak tertanding dengan segara ganjaran didunia..arghh aku mudah lupa! 

Tertekan dengan kehidupan yang sementara sehinggakan lupa pada kehidupan yang abadi diakhirat kelak..Ya Allah aku memang pelupa + sengal!! Takut jika terlalu memikirkan tekanan dunia sehinggakan lupa pada persiapan bertemu Sang Pencipta. Nauzu billahi min zalik!

Sekarang aku sedang mengumpul tenaga ala-ala bola tenaga Goku untuk menghadapi hari yang mendatang..doakan supaya aku sentiasa berada dibawah lindungannya...oh ya..aku ingin mengambil kesempatan untuk meminta maaf kepada semua umat manusia yang pernah tersinggung/ makan hati/ sakit jiwa/ sakit hati/ berdendam dengan aku. Aku minta maaf dengan seikhlas hatiku..maafkanlah aku..dan jika kalian ada berbuat salah kepadaku, aku maafkan kesalahan kalian. Ikhlas dari Norlyana Nasrin binti Zulkifli.

G-Dragon ft Lydia Paek - Ride or Die


KOREAN LYRICS
네가 바로 내 기쁨 어린 아이 된 기분
네 생각 안 하고 버티기 길어봐야 10분
지금 너와 내 사이 냉정과 열정 사이
어떻게라도 좋아 If I could keep you right beside me
네 얼굴은 조각같이 너무 아름다워
너만 보면 난 동상같이 얼어 my superstar
넌 한 마리 butterfly 꽃밭의 나비효과
작은 미소에 내 맘속에는 폭풍이 일잖아
더 달아나봐 날아가봐 이 참에 나를 좀 알아가 봐
남자는 ‘애’ 아님 ‘개’ 라잖아 다른 놈 ‘매’ 같이 채가잖아
지금까지 못 느껴 본 사랑 줄게
I’ll be ya james bond 끝까지 널
You got me losing my mind
The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
You have my heart like the beat
The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
내가 지루한 현실주의자라면 넌 몽상가
너 가는 곳이라면 꿈속이라도 쫓아가
저 푸른 초원 위 그림 같은 집을 짓고
네 약지 손가락 위 엄지만한 다이아 찍고
세상을 선물할게 넌 그 주인이 돼주면 돼
이건 미친 사랑 노래 넌 그 주인공이 돼주면 돼
내 달력은 새 빨게 왜 cuz everyday is your birthday
내 달력은 새 빨게 왜 cuz everyday is your birthday
잘 들어나 봐 들어와 봐 제발 날 그만 좀 들었다 놔
한입 가지고 두말 할까 봐 소꿉장난은 그만 할까 봐 nah
We ride or die 너는 bonnie 나는 clyde
우리에게 내일은 없다 tonight
You got me losing my mind
The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
You have my heart like the beat
The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
Me and my girl friend we ride or die
Me and my girl friend
Me and my girl friend we ride or die
Me and my girl friend
Me and my girl friend we ride or die
Me and my girl friend
Me and my girl friend we ride or die
Me and my girl friend
You got me losing my mind
The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
You have my heart like the beat
The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight

ROMANIZATION LYRICS
nega baro nae gippeum eorin ai doen gibun
ne saenggak an hago beotigi gireobwaya 10bun
jigeum neowa nae sai naengjeonggwa yeoljeong sai
eotteokerado joha If I could keep you right beside me
ne eolgureun jogakgachi neomu areumdawo
neoman bomyeon nan dongsanggachi eoreo my superstar
neon han mari butterfly kkotbatui nabihyogwa
jageun misoe nae mamsogeneun pokpungi iljanha
deo daranabwa naragabwa i chame nareul jom araga bwa
namjaneun ‘ae’ anim ‘gae’ rajanha dareun nom ‘mae’ gachi chaegajanha
jigeumkkaji mot neukkyeo bon sarang julge
I’ll be ya james bond kkeutkkaji neor
You got me losing my mind
The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
You have my heart like the beat
The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
naega jiruhan hyeonsiljuuijaramyeon neon mongsangga
neo ganeun gosiramyeon kkumsogirado jjochaga
jeo pureun chowon wi geurim gateun jibeul jitgo
ne yakji songarak wi eomjimanhan daia jjikgo
sesangeul seonmulhalge neon geu juini dwaejumyeon dwae
igeon michin sarang norae neon geu juingongi dwaejumyeon dwae
nae dallyeogeun sae ppalge wae cuz everyday is your birthday
nae dallyeogeun sae ppalge wae cuz everyday is your birthday
jal deureona bwa deureowa bwa jebal nal geuman jom deureotda nwa
hanip gajigo dumal halkka bwa sokkupjangnaneun geuman halkka bwa nah
We ride or die neoneun bonnie naneun clyde
uriege naeireun eopda tonight
You got me losing my mind
The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
You have my heart like the beat
The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
Me and my girl friend we ride or die
Me and my girl friend
Me and my girl friend we ride or die
Me and my girl friend
Me and my girl friend we ride or die
Me and my girl friend
Me and my girl friend we ride or die
Me and my girl friend
You got me losing my mind
The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
You have my heart like the beat
The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
English Translation:
You are my joy, I feel like a child

Trying to hold my thoughts of you, I  lasted a little more than 10 minutes
Right now, our relationship is between cold and hot
Anyway, I’d love it if I could keep you right beside me

Your face is as beautiful as a sculpture

When I look at you I freeze like a statue, my superstar
You’re a butterfly, the butterfly effect on a flower garden
A small smile from you makes a storm in my heart

Run away more,fly away more, just try to understand more of me at this moment

If men aren’t being children then they’re being dogs,
the lesser others will sweep you up like a hawk
Right now, I’ll give you love that you’ve never felt before
I’ll be ya James Bond to the end for you

You got me losing my mind

The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight
You have my heart like the beat
The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight

I’m a boring realist only if you’re a dreamer

Wherever you’re going, I’ll chase you even if it’s only a dream
Let’s build a house as pretty as a picture upon that green meadow
Let’s put a diamond the size of your thumb, and put it on your ring finger

I’ll give you the world, if you would be the owner

This is a crazy love song, if would you be the heroine
Why is my calendar red? Cuz everyday is your birthday
Why is my calendar red? Cuz everyday is your birthday

Listen well, come to me, just please stop leaving me in places.

You might be saying two different things with one mouth,let’s stop the childish play nah
We ride or die,
You’re bonnie and I’m clyde
For us, there is no tomorrow tonight

You got me losing my mind

The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight

You have my heart like the beat

The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight

Me and my girlfriend we ride or die

Me and my girlfriend
Me and my girlfriend we ride or die
Me and my girlfriend

Me and my girlfriend we ride or die

Me and my girlfriend
Me and my girlfriend we ride or die
Me and my girlfriend

You got me losing my mind

The way you got me fired up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight

You have my heart like the beat

The way you got me turned up
Never give up boy even when they try us
You and me against the world
With you I ride or die tonight

taken from : jk-poplyric and princessoftea

Live with C.L (2NE1) instead of Lydia Paek :

Thursday, December 5, 2013

The Social Aspect of Women in Islam

credit goes to the owner of this lovely photo..  

The Social Aspect of Women in Islam


As a Daughter:

(1) The Qur’an ended the cruel practice of female infanticide, which was before Islam. God has said: “And when the girl (who was) buried alive is asked, for what sin she was killed.” (Qur’an 81:8-9)

(2) The Qur’an went further to rebuke the unwelcoming attitude of some parents upon hearing the news of the birth of a baby girl, instead of a baby boy. God has said: “And when one of them is informed of (the birth of) a female, his face becomes dark, and he suppresses grief. He hides himself from the people because of the ill of which he has been informed. Should he keep it in humiliation or bury it in the ground? Certainly, evil is what they decide.” (Qur’an 16:58-59)

_(3) Parents are duty-bound to support and show kindness and justice to their daughters. The Prophet Muhammad(PBUH), may God praise him, said: “Whosoever supports two daughters until they
mature, he and I will come on the Day of Judgment as this (and he pointed with his fingers held together)."_

(4) A crucial aspect in the upbringing of daughters that greatly influences their future is education. Education is not only a right but a responsibility for all males and females. The Prophet Muhammad(PBUH) said: “Seeking knowledge is mandatory for every Muslim.” The word “Muslim” here is inclusive of both males and females.

(5) Islam neither requires nor encourages female circumcision. And while it is maybe practiced by some Muslims in certain parts of Africa, it is also practiced by other peoples, including Christians, in those places, a reflection merely of the local customs and practices there.

As a Wife:

(1) Marriage in Islam is based on mutual peace, love, and compassion, and not just the mere satisfying of human sexual desire. Among the most notable verses in the Qur’an about marriage is the following:
“And of His signs is: that He created for you from yourselves mates that you may find tranquillity in them; and He placed between you affection and mercy. Indeed in that are signs for a people who give thought” (Qur’an 30:21, see also 42:11 and 2:228)

*(2) The female has the right to accept or reject marriage proposals. According to the Islamic Law, women cannot be forced to marry anyone without their consent._

(3) The husband is responsible for the maintenance, protection, and overall leadership of the family, within the framework of consultation (see the Qur’an 2:233) and kindness (see the Qur’an 4:19).
*The mutuality and complementary nature of the role of husband and wife does not mean subservience by either party to the other. The Prophet Muhammad instructed Muslims regarding women:
“I commend you to be good to women.” And “The best among you are those who are best to their wives.” The Qur’an urges husbands to be kind and considerate to their wives, even if a wife falls out of favour with her husband or disinclination for her arises within him:*
*“...And live with them in kindness. For if you dislike them, perhaps you dislike a thing and God makes therein much good.” (Qur’an 4:19)
It also outlawed the Arabian practice before Islam whereby the stepson of the deceased father was allowed to take possession of his father’s widow(s) (inherit them) as if they were part of the estate of the deceased (see the Qur’an 4:19).*

(4) Should marital disputes arise, the Qur’an encourages couples to resolve them privately in a spirit of fairness and goodness. Indeed, the Qur’an outlines an enlightened step and wise approach for the husband and wife to resolve persistent conflict in their marital life. In the event that dispute cannot be resolved equitably between husband and wife, the Qur’an prescribes mediation between the parties through family intervention on behalf of both spouses (see the Qur’an 4:35).

(5) Divorce is a last resort, permissible but not encouraged, for the Qur’an esteems the preservation of faith and the individual’s right ,male and female alike, to felicity. Forms of marriage dissolution include an enactment based upon mutual agreement, the husband’s initiative, the wife’s initiative (if part of her marital contract), the court’s decision on a wife’s initiative (for a legitimate reason), and the wife’s initiative without a cause, provided that she returns her marital gift to her husband.
When the continuation of the marriage relationship is impossible for any reason, men are still taught to seek a gracious end for it. The Qur’an states about such cases:
“And when you divorce women and they have fulfilled their term (i.e. waiting period), either keep them in kindness or release them in kindness, and do not keep them, intending harm, to transgress (against them).” (Qur’an 2:231, see also 2:229 and 33:49)

 _(6) Associating polygyny with Islam, as if it was introduced by it or is the norm according to its teachings, is one of the most persistent myths perpetuated in Western literature and media. Polygyny existed in almost all nations and was even sanctioned by Judaism and Christianity until recent centuries. Islam did not outlaw polygyny, as did many peoples and religious communities; rather, it regulated and restricted it. It is not required but simply permitted with conditions (see the Qur’an 4:3). Spirit of law, including timing of revelation, is to deal with individual and collective contingencies that may arise from time to time (e.g. imbalances between the number of males and females created by wars) and to provide a moral, practical, and humane solution for the problems of widows and orphans

taken from : I LOVE ISLAM 

p/s: as for daughter, statement number (3), I read from another sources that mentioned three daughters instead of two. So guys, correct me if I'm wrong. Thank you.

There was an error in this gadget