Tuesday, February 25, 2014

Seorang Hafizah dan Seorang Pejuang



Bertemu empat mata dengan ibu kepada sang pejuang. Tak sangka..kecil sungguh dunia ini. Serasa aku baru beberapa minggu lepas aku teringatkan tentang sang pejuang dan kini ibunya merupakan naqibahku. Terkejut sungguh bila mengetahui ustazah yang datang menjemputku ialah ibunya.

Ibu sang pejuang merupakan naqibah kumpulan usrah yang baru aku sertai. Dengan niat untuk berubah dan memperbaiki segala kekurangan, aku menyertai usrah melalui Jom Usrah di Facebook. Rupa-rupanya Jom Usrah itu kira dibawah IKRAM dan hari Sabtu yang lepas aku menyertai program qiamulail.

Perasaan? Seronok walaupun dalam mulanya aku bimbang tentang persepsi orang tapi semuanya berubah setelah aku tekadkan hati dan niat. Program qiamulail itu untuk akhawat maka dengan seronok aku bergaul dengan makcik-makcik dan sesiapa sahaja yang dekat dengan aku. Ahli paling muda dalam usrah yang sama dengan aku ialah seorang gadis yang berusia 19 tahun. Seorang hafizah dan bercita-cita untuk menjadi doktor psikologi. Dari segi percakapannya sahaja aku dapat mentaksirkan peribadinya. Dalam kelembutan ada ketegasan dan yang paling penting pandai membawa diri.

Ibu sang pejuang juga merupakan seorang hafizah dan seorang daie di jalan Allah. Terus terang aku katakan yang aku senang dengannya. Siap menjemput datang ke rumah setelah mengetahui yang aku berkawan dengan anaknya. Bait kata-katanya penuh dengan nasihat dan tunjuk ajar. InsyaAllah aku akan bertemu dengannya setiap Jumaat dan pastinya aku menanti-nantikannya (^-^)

Doakan aku menjadi seorang manusia yang lebih baik dari sebelum ini. (^-^)

Wednesday, February 19, 2014

Mari meng'update'



Assalamualaikum~

Lama juga la aku tak update apa-apa kat blog ini. Serius..aku makin sibuk sekarang. Penat woo~siap kena perli-perli dengan si Syafiq dengan Khoo nak-nak kitorang baru lepas pergi seminar hari Isnin hari tu dan cik Supervisa aku tu nak report untuk setiap training ke seminar ke yang aku pergi keskeskes (gelak sedih)..mau tiap-tiap hari budak-budak tu dok bahan aku pasal report yang tak siap-siap tu huhuhu....

Pasal menyewa bilik, alhamdulillah aku dah menyewa sebuah bilik kat sebuah apartment dekat area Subang Jaya. Kongsi bilik dengan sorang budak yang study kat UniTAR. Dekat la dengan tempat kerja aku tapi tak adalah sampai nak jalan kaki hehe gua tak begitu rajin nak berjalan~baru semalam aku pindah situ tapi hari ni dah balik Rawang balik sebab bantal, sejadah, pinggan mangkuk, selipar semua aku tak bawa..hehehe nampak sangat tak sedia nak pindah..semalam juga aku tersepak penutup besi dalam bilik air. Tak sampai sejam aku pindah masuk dah berdarah ibu jari kaki..hahaha macam-macam..tapi serius sakit..

Hari tu novel aku Isteriku Ratu Ais disiarkan kat Penulisan2u tapi...entah macam mana terlari masuk ke bahagian cerpen. Ramai juga yang marah sebab macam cerita tergantung huhu macam mana tak tergantung..dah kata pun novel maka adalah sambungan-sambungannya..insyaAllah sambungan novel aku tu akan aku buat bila aku ada masa okey?

Disebabkan tak lama lagi semester baru akan dibuka jadi aku dengan cik Supervisa aku memang sangat busy membuat persiapan untuk kelas-kelas..bayangkan cik Supervisa aku sampai makan tengah hari pun pukul 4 maka aku tak ada hak nak merengek-rengek menggedik konon frostbite sebab duduk dalam cold room lama sangat huhu..cerita pasal cold room, tadi aku periksa SIM medium dalam cold room tu..banyak juga yang bukan separa pepejal maka haruslah dibuang...huhu jadi pertambahan kerja untuk aku dan cik Supervisa..tapi dalam sibuk-sibuk pun, semalam cik Supervisa izinkan aku balik awal hahaha pukul 4.10pm aku dah balik sebab semalam kan hari pertama aku pindah masuk ke bilik sewa aku tu huhuhu....

Okeylah ni jela yang aku nak cerita..insyaAllah kalau tak ada apa-apa aku update lagi (^-^)

Wednesday, February 12, 2014

Langkah-langkah Menutup Aurat



Assalamualaikum w.b.t

Entri kali ini saya nak ceritakan tentang langkah-langkah menutup aurat mengikut Islam dan insyaAllah ianya senang (^-^)

(Dengan bukan mahram)

Aurat lelaki: Dari pusat hingga ke lutut

Aurat perempuan: Seluruh tubuhnya kecuali muka dan tapak tangan.

Saya mulakan dengan kaum perempuan dulu ya?

1. Kita mulakan dengan memakai pakaian-pakaian yang menutup tubuh bukan membalut tubuh ye? Pakaian hendaklah longgar dan tidak sendat.

2. Kemudian kita perhatikan baju tadi..hmmm kalau kita angkat tangan atau ambil benda rasanya terselak nampak tangan tak? Maka mari kita kenakan stoking tangan atau stogan huhu...insyaAllah kalau terselak pun kita dah ada stogan jadi tak nampaklah kulit putih bersih tangan kita tu~

3. Tengok pula bahagian kaki. Okey dah seluar longgar atau skirt labuh kembang ala-ala princess hehehe..apa yang kurang ye? Haaaa..stoking kaki! Aurat juga tu! Lindungi kaki kita dari pandangan liar bukan mahram di luar sana~

4. Okey boleh keluar...srrreeeeeeeeeeeeeeeeeeetttttttttttttttttttttttttt! (bunyi brek mengejut) alamak tudung!! Haipp! Tudung pula kita pakai yang labuh menutupi dada. Elakkan memakai tudung singkat, turban, serban (ehh) dan serkup sahaja. Ingat leher, telinga dan tengkuk kita tu pun aurat juga.

5. Okey dah siap...nanti!!! Kita periksa penampilan kita di cermin sebelum keluar. Tudung tu..alamak dah tutup dada tapi yang ditepinya atas bahu. Sekali terselak mahu nampak juga bentuk dada. Rambut itu tersanggul tinggi la pula. Adalah macam orang planet Namek..kikikikiki...kalau dah betulkan kita perhati sekali lagi. Tanya diri sendiri, "Bolehkah aku menunaikan solat dengan berpakaian begini?". Jika dah berpuas hati, bolehlah keluar dengan lafaz "Bismillahi tawakkaltu ‘alallah la hawla wala quwwata illa billah"
Dengan menyebut nama Tuhan, aku bertawakkal kepadaNya. Tiada daya dan kekuatan selainNya.

orang planet Namek

Untuk kaum lelaki pula.

1. Pakai baju. Pakailah pakaian yang selesa dan kalau bergerak tak adalah nampak pusat hehee~

2. Pakai seluar yang panjangnya bawah lutut. Jangan pakai yang londeh-londeh nampak seluar dalam ye?

Hehehe rasanya ini je kot yang boleh saya kupaskan. Tak apa jika ada yang memandang kita outdated ke apa ke janji kita pakai pakaian yang Allah suka (^-^)



Saturday, February 8, 2014

Ingin menyewa~



Sekarang Miss Nasrin sedang mencari bilik untuk disewa~ (baca dalam nada gedik minta penyepak). Okey aku belum lagi buang tabiat. Macam ni, banyak betul cabaran yang aku hadapi dalam mencari bilik untuk disewa berdekatan dengan tempat kerja aku sekarang.

1) Ada yang ingin menyewakan bilik tapi satu keluarga dia tinggal dalam rumah itu. Okey maksud aku pasangan suami-isteri menyewakan bilik didalam rumah yang didiami mereka. Siap letak syarat yang menyewa itu perempuan atau suami-isteri....apakah?!!!!!! Apa yang mengejutkan aku ialah mereka ni Melayu yang beragama Islam. Haish terus aku batalkan niat! Susah nak pelihara aurat itu satu. Lagipun aku rasa tak selesa dengan ada lelaki dalam rumah dan semestinya lelaki itu bukan mahram aku ianya bakal menjurus kepada fitnah jika tiba-tiba bini dia tak ada dan hanya aku yang ada dalam rumah tu. Aish baik jangan!

2) Ada yang ingin menyewakan bilik tapi tak kisah kalau yang menyewa itu perempuan bujang atau pasangan kekasih. Siap letak M.Y.O.B. lagi..mula-mula aku blur apa kejadahnya M.Y.O.B itu dan akhirnya aku tahu selepas beberapa ketika yang ianya singkatan dari mind your own business ehey~ batalkan sahaja nak tinggal dalam rumah begitu!

3) Yang paling extreme aku jumpa. Dia nak perempuan sebagai teman sebilik. Syaratnya mesti seorang yang cool, swag, sexually active and open minded. Pemilik bilik itu adalah seorang lelaki. Oh dia kata sewa bilik dia murah je dalam RM120 macam tu (aku tak ingat sangat) dan bilik tu bilik master..perghhh nak aje aku hantar mesej ke apa kat orang tu suruh bagi free je mana-mana perempuan yang duduk dengan dia sebab dah kira beri "perkhidmatan" kat dia lagi nak minta duit ke? Have you ever asked a slut to pay after you had sex with her?

Ada yang aku berkenan tapi terlepas sebab dah ada orang sewa. Tak ada rezeki...tapi jangan risau sebab insyaAllah aku akan tengok bilik sewa yang lain esok dan yang penting dalam rumah tu semua perempuan Islam yang masih bujang. Fuh..doakan yang terbaik sahajalah buat masa sekarang.

Semalam aku dah update blog novel aku maka sila lawatlah ye Kisah Kita & Isteriku Ratu Ais

Friday, February 7, 2014

One Republic - Counting Star

This song keep playing inside of my brain hehee~


[Chorus]
Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Yeah, we'll be counting stars

[Verse 1]
I see this life
Like a swinging vine
Swing my heart across the line
In my face is flashing signs
Seek it out and ye shall find

Old, but I'm not that old
Young, but I'm not that bold
And I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told

I feel something so right
By doing the wrong thing
And I feel something so wrong
By doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that kills me makes me feel alive

[Chorus]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

[Verse 2]
I feel the love
And I feel it burn
Down this river every turn
Hope is our four letter word
Make that money
Watch it burn

Old, but I'm not that old
Young, but I'm not that bold
And I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told

And I feel something so wrong
By doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that drowns me makes me wanna fly

[Chorus]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

Oh, oh, oh.

[Bridge 4x:]
Take that money
Watch it burn
Sing in the river
The lessons I learned

Everything that kills me makes me feel alive

[Chorus]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

[Outro 4x:]
Take that money
Watch it burn
Sing in the river
The lessons I learned
source:AZLyrics


Imagine Dragon - Radioactive



Whoa, oh, oh
Whoa, oh, oh
Whoa, oh, oh
Whoa

I'm waking up to ash and dust
I wipe my brow and I sweat my rust
I'm breathing in the chemicals

I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse
Whoa

I'm waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
Welcome to the new age, to the new age
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive

I raise my flags, don my clothes
It's a revolution, I suppose
We'll paint it red to fit right in
Whoa

I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse
Whoa

I'm waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
Welcome to the new age, to the new age
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive

All systems go, the sun hasn't died
Deep in my bones, straight from inside

I'm waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
Welcome to the new age, to the new age
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive

source: AZlyrics


Saturday, February 1, 2014

My CNY 2014

my big family (incomplete)

Bangun pagi semata-mata nak temankan Nadirah yang tetap kena kerja walaupun ketika public holiday. Hmm nasiblah, dah kerja kat syarikat khidmat pelanggan memang begitu. Bangun je terus mandi dan lipat baju. Selesai lipat baju, aku buat breakfast. Hehehe macam apa je..

the girls + Aqlan

Chinese New Year aka Tahun Baru Cina. Perayaan yang turut disambut oleh keluarga hybrid aku ni. Bersiap awal ke apa, last-last pergi lepas pukul 2pm huhuhuh~

lisa, popo, mama n wani

Kami pergi dua kereta dan anak aku si Aqlan pun mengikut sekali hehehe suka je budak tu berjalan~ Aku naik CRV dengan mama dan ayah aku manakala kakak, wani, lisa dan Aqlan dalam Myvi..haa kenapa susunan macam ni? Sebab aku VVIP ma~hehe..tak la sebab dah mereka nak begitu maka aku ikutkan je..dalam CRV, aku melalak dengan ayah aku hahaha karok dalam kereta, tak ada siapa nak marah~

my dad, me and mama

Sampai je kat rumah Uncle Ah Fatt aku, mereka dah menanti hehehe..alhamdulillah popo makin sihat dan kuat berbeza sungguh keadaannya dengan tahun lepas yang menyambut kami dengan terlantar di katil. Masuk sahaja kami mula berborak dan mereka ramai bertanyakan tentang adik aku si Nadirah yang tak dapat datang tahun ini. Hehehe..semua tanya kenapa dia tak datang dan setiap kali juga kami terangkan yang adik aku itu bekerja hari ini..

popo and me

Kehadiran Aqlan mengundang tanda tanya mereka dan bila mereka bertanya, aku katakan yang Aqlan itu anak aku dan ramai percaya ahahaha~Aqlan seronok ikut kami hari ni sebab dapat makan banyak dan duit angpau siap cakap nak bagi duit tu kat Ummi dia untuk dimasukkan ke dalam bank hehee~oh budak tu baik hari ni..siap tolong Mommy dia ni pakai kasut hahaha..mau terkezut mereka-mereka tengok ke'taat'an anak aku tu sampai ingatkan aku yang buli budak tu..haish Mommy dia ni tak kejam okey!! Kakak aku yang kononnya nak bergurau dengan aku kena cakaran harimau hari ni hahaha...yang ni baru kejam..

me and my 'son'

Balik dari sana pun pukul 6pm dan sampai rumah dah Maghrib. Ingatkan boleh rehat tapi..tetiba si Wani minta aku hantar dia ke rumah kawannya dan mereka-mereka yang lain pakat nak ikut keluar sekali..okey jadi aku kena bawa kereta lo..aku hantarkan wani dulu sebelum si kakak dan Nadirah menggedik ajak pergi McCafe berdekatan dengan AEON Jusco Rawang...ketahuilah aku ni memang boikot McD lama dah..dan memang aku dah tak jejakkan kaki kat situ dah tapi...malam ini disebabkan mereka berdua nak sangat ke sana maka au turuttkan..jangan risau, sesen pun aku tak 'derma'kan pada Yahudi itu hari ini..hanya mereka berdua sahaja yang membeli...ramai betul manusia di McCafe hari ni..kami habiskan masa dengan berborak dan memerhati gelagat manusia di sana..hahah ada jugalah jumpa orang-orang yang kami kenal (^-^)

Tahun Baru Cina mungkin hanya satu hari cuti untuk orang lain tapi bagi kami, ia merupakan hari dimana keluarga kami dapat berkumpul (kesian auntie Lee Mei tak cuti jadi tak dapat jumpa) dan saling bertukar cerita. Bukan sibuk gedik nak bergambar untuk menunjuk-nunjuk tapi ianya merupakan satu 'rakaman' kenangan untuk aku dan mereka semua..

Okey sila lawat blog novel Kisah Kita & Isteriku Ratu Ais..
There was an error in this gadget