Monday, May 26, 2014

Bernovel dan Mencerpen



Bila dah nak akhir-akhir semester ni maka aku adalah masa sikit nak menulis. Baik novel atau cerpen, dua-dua benda tu sekarang merupakan cara aku nak release tension dan serius aku sebenarnya suka buat cerita yang happy ending hehe..kalau perasan semua novel(macam banyak) dan cerpen aku happy ending..

Aku tak suka sad or tragic ending sebab benda-benda macam tu akan affect emosi aku sendiri huhu...aku menulis dengan emosi~ nampak tak kesengalan aku kat situ? Buat masa sekarang memang banyak masa terluang dan Rabu ni (28/5/2014) kelas praktikal terakhir untuk semester ni..Cik Supervisa aku bakal fly ke Australia dan dia akan wasiatkan benda-benda yang dia nak aku buat sepanjang pemergian dia hahaha~ sepanjang dia xde kira akulah taiko dalam lab Microbiology tu muahahahahaha~

Okey sila lawat cerpen baru yang aku karang sebelum aku nak mengupdate novel aku tu..huhu update kali ni ambil masa sebab...errr adalah sebabnya! Hehehe maka sila enjoy cerpen Inche Pelajar VS Acik Cleaner okey?!

Thursday, May 15, 2014

Jiwa 150km/jam



Tajuk macam apa...dah lama jugalah aku tak update sangat blog aku ni kan? Akak busy okey! *Bajet diva la sangat~

Okey alhamdulillah aku dah tamatkan tempoh probation atau percubaan selama 6 bulan ditempat bekerja aku sekarang dan kini aku bergelar CONFIRMED STAFF!!! Alhamdulillah~ Semester pun dah nak berakhir dan ye selepas ini aku akan bergelumang lagi dengan agar-agar yang perlu disediakan untuk semester akan datang...ufufufufu dengar kata subjek semester depan lebih mencabor..memancor!!!! *gaya Awie dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah

Apa-apa pun dalam hidup ini kita perlu bersedia dengan segala kemungkinan sebab tak akan ada benda yang konsisten kecuali perubahan. Ehey~

Rutin pagi-pagi sekarang ni bangun tidur dalam pukul 4.40am macam tu dan terus memasak sebab selalu aku bawa bekal ke tempat kerja. Malas nak membeli sebab tak berapa sedap dan agak mahal juga. Aku akan bertolak ke tempat kerja selepas solat Subuh. Alhamdulillah jalan agak lengang pagi-pagi maka aku tak stress hehehe~ oh dan ini juga menyebabkan aku memandu melebihi hadlaju yang ditetapkan..bukan aku sengaja...dah sedap-sedap bawa dan mata memang straight pandang depan kekadang tu terlepas pandang kat meter laju tu huhu..sekali pandang mak aih 150km/jam! Ini gila tapi selalu juga terjadi..aduilah aku perlu berhati-hati....tapi masa balik kerja memang gua patuh hadlaju kekadang slow terlebih sebab jalan jammed hehehe...serius tension woo!! Tension sebab kekadang bukan apa pun tapi disebabkan sesetengah pemandu yang ikut suka slow kat lorong kanan tu yang buat jammed..dah slow tak reti pergi belah kiri ke?! Bila aku bagi lampu tinggi boleh pula buat dek je dan aku tak ada pilihan kecuali memotong kereta tersebut dari lane kiri..(ini terjadi petang semalam 14/5/2014) sebab banyak kereta beratur kat belakang gua juga..

Sekarang ni aku nak tumpukan dalam membina sahsiah diri *ehey~ dan cuba jadi Muslimah yang baik. InsyaAllah..walau kekadang gua ni macam sengal dan asyik nak terkona je tapi insyaAllah gua akan mencuba dan terus mencuba..doakan untuk gua okey!

p/s: ramai kengkawan dah berumahtangga lantas meletakkan aku dalam keadaan agak tertekan dengan soalan "hang bila lagi?". Dey hampa ingat aku tak mau kawen ka?! Belum sampai lagi jodoh maka relax dan bila dah ada aku hantaq kad kat hang okey!

Tuesday, May 13, 2014

35 Amalan Sunat Ketika Kaum Hawa Haid dan Nifas


35 Amalan Sunat Ketika Kaum Hawa Haid Dan Nifas | Islam tidak membataskan muslimah untuk berhenti beramal ketika didatangi haid dan nifas. Malahan wanita beruntung kerana diberi cuti tanpa rekod tapi dapat bonus pahala berganda walaupun tanpa melakukan ibadah solat, puasa dan tawaf.

Atha’ berkata mengenai apa yang diterimanya dari Jabir, iaitu, “Aisyah haid dan dia melaksanakan semua ibadah haji kecuali tawaf sekitar Kaabah dan tidak solat.”
.
.

Amalan Ketika Haid Dan Nifas


Terlalu banyak amal-amalan yang boleh kaum hawa lakukan ketika datang haid dan nifas atau dalam berhadas. Antara amalan tersebut adalah:-
.
1)      Berdoa ~ berdoalah untuk apa saja tujuan
2)      Memperbanyakkan beristighfar dan bertaubat
3)      Memperbanyakkan zikir kepada Allah سبحانه وتعالى.
4)      Berselawat ke atas Nabi, seperti Selawat Taisir, Faith dan Nariyah.
5)      Qiamullail menghidupkan malam dengan;
                                               a.      Bermunajat
                                               b.      Bertafakur
                                               c.      Berzikir; bertahlil, bertahmid, bertasbih dan sebagainya.
6)      Memuhasabah dan menghitung diri
7)      Membaca zikir Asmaul Husna
8)      Bersujud ketika mendengar ayat sejadah
9)      Membaca dan menghafal kitab-kitab Hadis
10)  Membaca buku, majalah dan risalah agama.
11)  Mengulangi surah-surah yang biasa diamalkan
12)  Mengkaji dan memahami terjemahan al-Quran
13)  ‘Tolabul Ilmi’ (menambahkan ilmu pengetahuan)
14)  Membaca Al-Ma’thurat (niatkan untuk berzikir)
15)  Mendengar ceramah melalui tv, dvd, youtube dsb.
16)  Mendengar bacaan al-Quran dari qari dan qariah yang baik
17)  Menghadiri/mendengar majlis-majlis ilmu yang diadakan
18)  Membasuh pakaian beribadat seperti telekung dan sejadah
19)  Membantu juga mencuci peralatan solat surau dan masjid
20)  Bersabar dan menjaga tutur kata serta kebersihan diri
21)  Berkhidmat dan membantu suami dan keluarga
22)  Melaksanakan urusan rumah dan keluarga
23)  Sediakan makanan untuk orang bersahur
24)  Memberi makan orang yang berpuasa.
25)  Melakukan kerja-kerja rumah
26)  Berbakti kepada Orang Tua
27)  Perbanyak infaq dan sedekah
28)  Melakukan khidmat masyarakat.
29)  Melakukan perbincangan ilmiah
30)  Menjalankan kerja-kerja dakwah
31)  Belajar dan bekerja dengan sabar dan tekun
32)  Menjalin dan mempereratkan tali silaturahim
33)  Melafazkan ucapan takbir ketika hari raya
34)  Menghadiri Solat Hari Raya (Aidil Fitri dan Aidil Adha)
35)  Mengerjakan segala ibadah haji dan umrah kecuali tawaf dan solat.
.
Ketika membaca dan menghafal surah-surah, berdoa, istighfar dan zikir yang diambil dari al-Quran hendaklah dibaca dengan niat untuk berdoa, berzikir dan beristighfar, bukan dengan niat membaca al-Quran.

Menurut pandangan Jumhur ulamak termasuk Imam-Imam mazhab empat; Diharamkan ke atas orang yang berhadas besar membaca al-Quran dengan lisannya sekalipun satu ayat. Mereka berdalilkan hadis dari Ibnu Umar yang menceritakan Rasulullah ﷺ bersabda;“Janganlah wanita dalam haid dan orang yang berjunub membaca sesuatupun dari al-Quran.” (HR Imam at-Tirmizi dan Ibnu Majah).
Berdasarkan hadis ini, jumhur ulamak memutuskan; orang-orang yang berada dalam haid dan junub dilarang membaca al-Quran dengan bersuara. Adapun membaca dengan hati (tanpa menggerakkan lidah), diharuskan.

Imam Malik pula berpandangan; Diharuskan wanita dalam haid dan nifas membaca al-Qurandari ayat-ayat yang dihafalnya jika dibimbangi dan takut hilang dari ingatannya jika tidak dibaca sepanjang tempoh haid atau nifasnya. Namun, orang berjunub dilarang sama sekali membaca al-Quran.
.
.
Selain dari 35 amalan sunat di atas, pada hari pertama ‘keuzuran’ boleh juga dibaca ‘Doa Wanita Ketika Datang Haid berikut:
Doa Ketika Datang Haid dan Nifas
.
.
Allah سبحانه وتعالى berfirman:

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

وَالْعَصْرِ ﴿١﴾ إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ ﴿٢﴾ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿٣

“Ðemi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.”
(Surah al-‘Asr 103: Ayat 1-3)
.
.
والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam Bish Shawab
 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)
.
.
Artikel Berkaitan:
  1. Doa Wanita Ketika Datang Haid  (Klik Di Sini)
  2. Doa Ibu Bapa Untuk Anak Sedang Ambil Peperiksaan  (Klik Di Sini)
.
.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.
.
Posted by; shafiqolbu

Sunday, May 4, 2014

EXO Luhan

Why am I even bother to write about this guy? Well, actually I featured this guy in one of my short story. It is in Malay so sorry to the other international fans. Okay this is the facts about Luhan (^-^)


Real Name : Lu Han (鹿晗)
Stage Name : Luhan (루한)
Nickname : Marilyn Monroe, Cute Little Prince
Super Power (Badge) : Telekinesis
Birthplace : Haidian District, Beijing, China
Date of Birth : April 20, 1990
Star Sign : Aries
Blood Type : O
Height : 178 cm
Nationality : Chinese
Position : Vocalist, Lead Dancer, Face of The Group
Hometown : Beijing Haidian, China
Specialties : Soccer, Rubix cube
Education : Seoul Institute of the Arts majoring in Applied Music
Training Period : April 2009 – December 2011
Hobbies & Interests : Animation, art, video games, computers, water sports, racket sports, nature sports, basketball, baseball, football, music, concerts/clubs, television, animals, travel, and singing.
FACT
  • In MV MAMA Luhan power is Telekinesis (using the mind to move / control objects).
  • Luhan is the 2nd member introduced of EXO by SM Entertaiment On December 27, 2011.
  • He’s full name is Lu Han (루한/鹿晗).
  • Luhan positioned as Lead Vocal , Visual and Lead Dancer, and he was in the subgroup of EXO-M.
  • Luhan was born on 20 April, 1990. ± 178cm height. And blood type is O.
  • Haidian, Beijing (China) is the original Luhan.
  • In 2008 he sang “I’m Letting You Go” and “In Love With The Future You”.
  • Luhan and Xiumin will play soccer in the dorms.
  • When Luhan sleeps he has this habit of putting an arm under his pillow. He says it’s more comfortable that way.
  • Luhan learns Wushu with Tao, and twisted his waist.
  • Usually trainees from China easily bully, but not with Luhan, it’s because he’s that typical easy-going.
  • Luhan pretty good at playing video games. He could also solving rubik cube for ± 2 minutes.
  • Most of Luhan fans was a girl and Most of Luhan friends are girls.
  • The first time to BC, among the first to say ‘hello’ on Luhan is Lay.
  • Luhan trainee for a period of 1.5 years.
  • When first met Luhan, Lay said Luhan was a very friendly person.
  • Luhan never thought beef could be expensive until he went to Korea.
  • Luhan could do aegyo.
  • Luhan have Weibo Account : weibo.com/u/1537790411
  • A junior in high school, said Luhan had known since the days of school.
  • Luhan denied it and said he was only ‘slightly’ famous high school because he used to play football on the field, and sometimes the girls would gather to see him play.
  • Luhan said that he never received a love letter.
  • Luhan dream is to become a singer because he loves singing.
  • He was discovered by SM staff while shopping with a friend in the Myeongdong area. At that time he was an exchange student program in Korea.
  • Luhan not cry easily. When he’s feeling down, he’ll find somewhere to be alone, where no one can find him.
  • Luhan doesn’t get angry easily, and never holds grudges; he has a good temper.
  • Luhan likes horror films and detective films.
  • When Luhan in Junior High School. He Usually sit in the last two rows.
  • He was a Chinese ulzzang.
  • Luhan has a bright personality.
  • Luhan likes to lean on Sehun’s shoulder.
  • Lay said that Luhan will kick the person sleeping in his bed.
  • All members choose Luhan as a member of the prettiest in EXO-M.
  • Fans choose Luhan as a member who has a baby face.
  • Luhan face and age is not balance.
  • If Luhan could pick a cartoon character to describe himself, he would pickSon Goku from Dragon Ball.
  • Luhan is 2nd of Most EXO Romantic Members And at 4th of Most EXO Naughty Member.
  • He is an expert in a tounge twister.
  • Luhan is voted as the laziest member as he is the last to wake up.
  • All of EXO-M members said that Luhan is the mood maker of the group.
  • Luhan Ideal’s Type is who have long hair, are quiet and have white skin, and understand each other. But, Luhan recently said he doesn’t have ideal type.
  • Kris call Luhan as a ‘Cute Little Prince’.
  • Fans Luhan many of the students.
  • When EXO-M on Happy Camp they were playing with the phone software Ugly meter. Ugly meter is software to determine how handsome they are. Luhan and scored 0.0 pts, which means he is not ugly or very handsome ° \ (^ ▼ ^) / °
  • Accordingly Luhan was really popular in his highschool.
  • At Showcase in China Luhan parents absent come.
  • His favorite singer is JJ Lin, Jay Chou, Lee Hom, Yu Quan.
  • In Predebut Luhan has naturally curly hair, when it is long, it gets really curly and makes his head look big.
  • If any were Luhan will answer honestly, and he also did not have many secrets.
  • When EXO in DinesLand, LA. Luhan baseball daring rides up high.
  • Luhan doesn’t like heights, he thought it was very dangerous.
  • Lay hopes Luhan is the deer if Luhan into an animal.
  • Luhan sometimes acting like a child, and he was quite proud of the flower boy image.
  • Simple style clothing is Luhan style.
  • Luhan doesn’t like if someone were to touch his head.
  • Luhan favorite football team is Manchester United.
  • Luhan favorite soccer star is C.Ronaldo.
  • If their want to vent, Lay-Luhan will close the door turn off the lights, sit on the bed while ignite lightstick for climate change.
  • Luhan is a germaphobe, he won’t even let anyone sit on his bed.
  • Luhan likes eating ham & sausage fried rice made by Lay.
  • Luhan always brag to the other members about the good places at beijing.
  • Luhan would sometimes browse Tieba(china search engine) with Sehun.
  • Luhan is Fan of Yunho DBSK. Yunho treats Luhan well. He even helped Luhan in his dancing. And also teaching him.
  • Luhan takes care of his skin especially well on normal days, he admitted to visiting the dermatologist for facial treatments.
  • Luhan ever put chili powder on D.O’s food.
  • When Luhan was in high school, he had his own fanclub. Some girls would even carve “I love you” messages on the poles.
  • Luhan love mint flavoured ice cream.
  • Luhan is allergic to seafood.
  • Luhan wanna having duet with Wang Lee Hom (His favorite singer).
  • When EXO’s teasers were being released, Luhan was too afraid to go online and check people’s responses.
  • As they were walking, Luhan would let go of Sehun’s hand, but Sehun would try to reach for Luhan’s hand again.
  • Kris and Luhan pointed at each other when asked who had the best popularity among females.
  • SM actually gave Luhan the sexy concept like Kai’s.
  • A word that Luhan says every day is “pout pout”.
  • Luhan will look for Lay to talk with when he is in bad mood, happy, unhappy.
  • Luhan said that he wanted to be a manly man and sexy, but his fans always say that he’s cute.
  • Lay and Xiumin really loves eating snacks, Luhan will steal both of their snacks.
  • When Luhan see a female, the first place he look is legs.
  • According to Luhan , Kris was chosen to be the leader because he’s caring and knows three languages.
  • Lay and Luhan attempted to do a Chinese Opera where Luhan plays the Female role. Kris and Tao were laughing their heads off but Chen and Xiumin just sat down there looking clueless.
  • Sehun said that if he had a sister, he’ll let her marry Luhan.
  • Luhan used to be pretty good in Science and Math.Especially Math. But when once he messed up in a test and got a bad score, he got mad and while mumbling “Hate this, hate this “, he wrote the word “Hate” like a couple hundred of times on the test paper.
  • Luhan went to buy bubble tea with Kris once. Sehun found out and was angry about it for a few days.
  • Personality He’s likes song “History” in Mama album. While in XOXO album Luhan like “Wolf”.
  • The towel that Luhan likes to use to wipe his sweat is white.
  • Luhan will play pranks on the manager.
  • Luhan and Sehun ever brought the same phone charm.
  • Luhan thinks he is the manliest out of EXO-M
  • Luhan’s eyelashes are really thick and long.
  • Luhan only can cook instant noodle.
  • Luhan too shy on camera.
  • At the airport Luhan crashed into the glass door because he was too immersed in conversation with Lay and didn’t see it coming.
  • Luhan Favorite musicians : Usher, Akon, Wang Lee Hom [Hiphop, Pop, Rap]
  • Luhan Favorite singers :  SNSD,DBSK(YunHo), HOT, Super Junior, WestLife,M2M, 8eight.
  • Luhan Favorites colour is white.
  • Luhan Dance Style: Popping, Lastyl
  • Luhan is Fan of Donald Duck. He had an emotional breakdown when he saw it on DisneyLand.
  • Luhan Favorite football position : the striker.
  • Luhan Favorites Cartoon: Dragon ball, Death Note, Naruto.
  • Luhan Favorites Sport: water sports, racket sports, nature sport, basketball, baseball, football.
Quotes :
  • “Do not give up your dreams and keep trying to reach” – Luhan
  • “We will be together forever” – Luhan
  • “Alarm always goes off quietly. I can not hear it” – Luhan
  • “I admire senior Eunhyuk the most because he can dance really well, I need to learn well from him!” – Luhan
All the facts quoted from the interview and various tumblr
_We can’t guarantee, everything is 100% correct_
Compilation by : Luhan Fanbase
taken from Luhan's Fanbase

visit my short story blog (^-^)

Friday, May 2, 2014

Makna Bacaan Doa Qunut

Saban hari kita membaca tapi pernahkah kita cuba fahami apa kejadahnya yang kita baca (opps bahasa gangster gua memang tak boleh blah) Okey mari sama-sama kita fahami supaya solat Subuh kita terasa lebih best dari kebiasaan insyaAllah~



Allah humah dini fiman hadait.
Ya Allah berikanlah aku hidayah sebagaimana mereka yang telah Engkau beri hidayah.
Wa’a fini fiman ‘afait.
Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan.
Watawallani fiman tawalait.
Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan.
Wabarikli fimaa a’tait.
Berilah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan.
Waqinii syarramaa qadhait.
Dan selamatkan aku dari bahaya yang telah Engkau tentukan.
Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alait.
Maka sesungguhnya, Engkaulah yang menghukum dan bukannya yang kena hukum.
Wainnahu layadziluman walait.
Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Engkau pimpin.
Walaa ya’izzuman ‘adait.
Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi.
Tabaa rakta rabbana wata’alait.
Maha Suci Engkau wahai Tuhan kami dan Maha Tinggi
Falakalhamdu ‘ala maaqadzait.
Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas apa yang Engkau hukumkan.
Astaghfiruka wa’atubu ilaik.
Aku memohon ampun dari-Mu dan aku bertaubat kepada-Mu.
Wasallallahu ‘ala Saidina Muhammadinin nabiyil ummiyi waala aalihi wasahbihi wasalam.
Dan semoga Allah mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan keluarganya.
*** Bacaan disediakan dalam ejaan rumi sebagai panduan makna, untuk tujuan menghafal, sila gunakan versi jawi di atas
sumber bahan : itqan07.blogspot.se/2011/01/doa-qunut.html


There was an error in this gadget